Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

sâmbătă, 21 octombrie 2017

Trivializarea , decivilizarea si dezumanizarea lumii contemporane si tectonica spatiului moral


Cea mai cruda evolutie a lumii contemporane este reprezentata de decalajul urias intre declaratiile oficiale ale statelor , organizatiilor si institutiilor care afirma principiile civilizatiei si democratiei, si comportamentul real al liderilor si indivizilor, comportament care in repetate cazuri are la baza cu totul alte prioritati, respectiv puterea ,sexul si banii. 
Este vorba de triada care poate distruge in egala masura oameni, comunitati si societati pentru ca aduce la aceeasi masa si fara discriminare si elitele rasate , si lumea interlopa.
Cele mai recente scandaluri sexuale si acuze de viol *) care vin din America si de la Hollywood(1) ca sa nu mai vorbim de acuzatiile cumplite de pedofilie(2)   si de  scandalul revoltator  din gimnastica rusa(3)   bulverseaza opinia publica si arata ca s-a ajuns intr-un punct fara intoarcere respectiv un punct de inflexiune in care tectonica spatiului moral  la nivel global impune o reactivare a normelor morale si in special a pedepselor asociate incalcarii acestora. 
Comportamentul dezgustator si reclamat in mod public al lui Harvey Weinstein ,  fara intentia celui in cauza si exact atunci cand nu se astepta nimeni,  a fost declasatorul unui fenomen numit  #MeToo , o uriasa reactie in lant ( https://www.theguardian.com/world/2017/oct/20/women-worldwide-use-hashtag-metoo-against-sexual-harassment) respectiv o "miscare tectonica" a spatiului moral la nivel mondial
Pe cale de consecinta, prin uriasa forta a retelelor sociale din spatiul virtual ne aflam in fata unei situatii unice de reconfigurare a spatiului moral de tipul celor intalnite doar la caderea comunismului , respectiv la resetarea sistemelor politice si sociale. 
In acest caz Harvey Weinstein joaca fara sa vrea  rolul bolovanului care a declansat avalansa , a cazut in propria capcana si si-a semnat singur condamnarea printr-un gest simbolic care,  dincolo de declaratiile oficiale arata adevarata sa atitudine fata de situatia reclamata si fata de toate persoanele care l-au reclamat , respectiv dispretul fata de normele morale. 
Gestul reprobabil facut in public fata de ziaristi  (http://www.2oceansvibe.com/2017/10/16/time-magazines-hectic-harvey-weinstein-cover/ ) ofenseaza in mod simbolic nu atat ziaristii , cat victimele sale si va atarna foarte greu in justitie pentru ca sugereaza  lipsa remuscarilor si absenta simtului moral . 
Fara exagerare, aceasta situatie absolut revoltatoare pentru orice om cu simt moral si pentru toate societatile civilizate , este un test  nu numai pentru lumea de celuloid de la Hollywood , ci si pentru societatea americana si sistemul ei de valori democratice si umane . 
In acest caz ,  in modul cel mai probabil declansatorul avalansei nu va fi salvat de pozitie, statut, avere, iar daca nu va fi inchis (aproape ca nici nu mai este nevoie pentru ca in  acest caz vorbim simultan despre o moarte civila, o sinucidere morala si  despre compromiterea totala a unei cariere si a unei vieti , deci vorbim despre un caz clasic de paria ) va fi dat afara de la Academia Americana de Film ceea ce din punct de vedere moral inseamna acelasi lucru. 
Rezultatul va fi ( de fapt , este deja ) ostracizarea totala a lui Harvey Weinstein care va fi evitat cu obstinatie in primul rand de cei cu care a lucrat si care in mod instinctiv se vor delimita de acesta ca de un ciumat  tocmai din cauza complicitatii tacite de care au dat dovada anterior.
Ori o asemenea prabusire pentru om care a fost atat de sus este o lovitura mult mai grea decat inchisoarea si nimeni nu poate estima cum se va comporta un personaj cu un asemenea background in care puterea si orgoliul au fost elementele fundamentale intr-o postura in care a vrut sa fie mereu primul.
Harvey Weinstein plateste cu varf si indesat exact pretul pentru pozitia si statutul pe care le-a obtinut si care in acest caz sunt o aplicare rasturnata a unui vechi proverb chinez ( "Inteleptul este totdeauna ultimul ") pentru ca acesta se afla acum in cea mai ingrata postura si aceasta nu mai este postura inteleptului. 
Ironia sortii si viclenia istoriei este aceea ca cinicul si amoralul  Harvey Weinstein se afla exact in postura elefantului ajuns intr-un magazin de portelanuri unde orice miscare va face , va distruge tot ce atinge. 
Supriza este aceea ca urmandu-si doar instinctele si fara sa-i treaca o secunda prin cap , a declansat fara sa vrea din postura si vizibilitatea sa de celebritate si mogul media o "miscare tectonica" pentru ca actiunile sale egoiste si amorale si comportamentul de "taur comunal" au atins sub ochiul public exact fundamentele moralitatii umane (Grija/ Vatamare, Corectitudine/ Inselaciune, Loialitate/Tradare,  Autoritate/Subminare, Caracter sacru/ Degradare ) din aproape toate societatile si civilizatiile contemporane( cf . Jonathan Haidt - Mintea moralista), dar si tabu-rile societatilor moderne si frustrarile oamenilor .
Rezultatul este o miscare de masa fara precedent ( solidaritate instinctiva , empatie ,contagiune emotionala ) amplificata de uriasa forta a retelelor sociale. 
Daca la acestea mai adaugam si criticile acerbe aduse modului de viata occidental si vietii moderne in general avem toate motivele sa credem ca societatea americana va reactiona pe masura pericolului  pentru a opri deriva morala a societatii si a mentine echilibrul social atat de fragil in vremurile in care acesta se afla sub un atac concentric.


*) Note



1.  SERIAL SEXUAL PREDATOR  ?

http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-41606140






2. PEDOFILIE ?









3. VIOLATOR SI PEDOFIL  ?


http://adevarul.ro/news/sport/o-fosta-gimnasta-dezvaluiri-curemuratoare-fost-violata-doar-15-ani-multipu-campion-olimpic-e-bestie-1_59e6cca15ab6550cb83b102b/index.html
https://www.facebook.com/tatiana.gutsu.7/posts/1273085966158431







Niciun comentariu: