„Li se spune GONG-uri în română şi GONGO în engleză . “G”-ul vine de la englezescul „Governmental”. Sunt şi acele organizaţii înfiinţate de instituţii guvernamentale şi le întâlnim cu precădere în statele autoritare (cum ar fi Rusia). Ele sunt înfiinţate pentru a simula democraţia reală şi pentru a contrabalansa influenţa şi estompa vocea organizaţiilor veritabile, independente. Ele vizează puterea politică, sunt instrumente de luptă politică extra-partidice şi intra-partidice, obţin de multe ori resurse în mod netransparent şi nu răspund decât in faţa acelora care le-au înfiinţat”
http://www.contributors.ro/advocacy-public-affairs/sa-nu-le-dam-ong-urilor-liber-la-obiective-politice/
„Plecarea din mediul ONG către viața politică (sau într-o funcție executivă, cum a fost cazul câtorva membri ai guvernului Cioloș) este o experiență formativă, de învățare, ceea ce le îmbunătățește substanțial înțelegerea, aprofundând atât mecanismele administrației cât și pe cele ale politice. Odată reîntorși – dacă nu rămân în politică – competențele lor vor fi îmbunătățite iar critica oengistă mai bine focalizată.
Și mai prezintă un avantaj: permite mobilitatea socială atât pe orizontală, cât și pe verticală.”
Ciprian Ciucu – Este doar normal sa incerci sa-ti asumi mai mult
http://www.contributors.ro/editorial/21507/
„ Faptul că o mișcare politică născută în stradă, compusă din oameni cu experiență de activiști sau ong-iști, îndrăznea să atenteze la ordinea politică construită de vechii politicieni i-a scos din minți. ”
Directiile strategice ale acestui ONG sunt prezentate intr-o gama foarte variata care incepe cu banalitati , tautologii si utopii si se termina cu fantezii ridicole despre serviciile publice aproape de cetateani in sau prin metrou, le ofera prajituri,etc. :
„Funky Citizens cred cu tărie că transparenţa, participarea informată a cetăţenilor şi bugetarea bazată pe strategii de dezvoltare pe termen lung vor duce la o mai mare responsabilitate, eficienţă şi la reflectarea nevoilor comunităţii în cheltuirea banilor publici.”
https://www.funky.ong/directii-strategice/funky-money
” Serviciile publice ar veni către cetăţeni, în locurile circulate de ei, la metrou (s.n.) , în online
Dacă tot ar trebui să mergem într-o instituţie publică, ar fi pentru scurt timp, am primi o prăjitură (s.n.), am avea nevoie doar de buletin
Ar exista automate de timbre fiscale
Nu ar exista cozi, înghesuială sau munţi de hârtie
Informaţiile ar fi sistematizate, în hub-uri sau site-uri
La intrarea în instituţii ne-ar ghida linii colorate către ghişeul nostru”
https://www.funky.ong/directii-strategice/funky-institutions/
"Funky Citizens sprijină organizaţii şi cetăţeni care au obiective şi iniţiative de interes comun ( s.n.) , prin participarea la coaliţii (s.n.) , dar prin şi punerea la dispoziţie a infrastructurii şi expertizei pentru proiectele altor cetăţeni Funky (adica?-s.n.)"
https://www.funky.ong/directii-strategice/funky-galaxy/
"Funky Citizens visează la un spaţiu urban cu o viziune de dezvoltare coerentă, în care locuitorii îşi asumă rolul de cetăţeni şi se implică în definirea spaţiului comun şi creşterea calităţii vieţii lor în acesta."
https://www.funky.ong/directii-strategice/funky-town/
Daca acestea au fost "directiile strategice", "proiectele" (https://www.funky.ong/proiecte/ )sunt croite cam dupa acelasi calapod deoarece aceasta interesanta organizatie are o foarte interesanta vocatie a redundantei si un dar special de a se ocupa de probleme ocolindu-le.
Cele mai hazlii proiecte din toate sunt https://www.funky.ong/proiecte/constitutia-proiect-pilot/ si ; https://www.funky.ong/proiecte/7-ani-de-acasa/ respectiv http://educatiecivica.ro/ care nu fac nimic altceva decat sa aloce n resurse pentru a prezenta "sub o noua infatisare" cat mai colorata si mai alambicata - cu design si concept original desigur - ceea ce este de fapt accesibil oricarui licean printr-un simplu click pe tastatura (http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339 ) .
Urmeaza un nou efort de a adapta local si intr-o forma cat mai alambicata (https://www.funky.ong/proiecte/piata-de-spaga/ ) un program care exista deja gratis pe Internet (https://www.youtube.com/watch?v=i8i1Ub6TrCc) , sau de a prezenta cat mai complicat ceea ce ar trebui sa fie rezumat cat mai simplu ( ex: https://www.funky.ong/proiecte/funky-policies/; https://www.funky.ong/proiecte/maricorupti-ro/) , etc. dar toate acestea sunt depasite in anvergura de un proiect mamut ( https://www.funky.ong/proiecte/politica-fara-bariere/) in care sunt atat de multi participanti (https://politicafarabariere.wordpress.com/despre/ ) incat nu se mai stie exact ce face fiecare si nici ce rezultate concrete au fost obtinute .
Problema este ca din perspectiva cetatenilor lucrurile se vad un pic diferit. Timp de aproape trei decenii miscarile civice au fost subventionate cu fonduri externe gen Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe si EEA and Norway Grants 2009-2014 ( provide funding to 16 EU countries in Central and Southern Europe and the Baltics) ,etc. , singurul efect palpabil fiind acela ca banii au fost tocati , iar unii dintre fostii activisti si directori ai "Fundatiei pentru o Societate Deschisa", etc. au aterizat drept in randul "dusmanului de clasa" respectiv in varful piramidei politice.
Rezultatul final este acela ca activismul civic si societatea civila se afla acum la un nivel incomparabil mai scazut in raport cu cel din anii `90 , in timp ce sistemul politic s-a cimentat intr-o masura suficienta incat sa spere ca poate transforma statul de drept intr-un stat al penalilor.
In aceste conditii, mesajul societatii civile catre cetateni expus de un catre un fost activist devenit politician este acela ca ceea ce nu s-a reusit pana acum cu fonduri externe , ar trebui sa se rezolve cu banii cetatenilor, pentru ca democratia costa la fel ca si ONG-urile care o implementeaza (sedii, salarii, curent, etc. ) pentru ca acestea "nu traiesc cu aer", deci in mod evident cetatenii trebuie sa doneze.
Daca cetatenii accepta propunerea , atunci in mod logic ei trebuie sa cunoasca si pe ce au pariat respectiv ce credibilitate are beneficiarul , dar si cum vor fi folositi banii lor in conditiile in care si dupa alti activisti civici, democratia incepe de fapt cu "testul financiar" (https://www.facebook.com/valeriu.nicolae.39/posts/10212478388457875?pnref=story ).
Din acest punct de vedere si pentru orice abordare rationala si echilibrata , ce credibilitate are o organizatie care afirma negru pe alb lucruri atat de vagi :
" Funky Citizens sprijină organizaţii şi cetăţeni care au obiective şi iniţiative de interes comun, prin participarea la coaliţii, dar prin şi punerea la dispoziţie a infrastructurii şi expertizei pentru proiectele altor cetăţeni Funky."
https://www.funky.ong/directii-strategice/funky-galaxy/
O credibilitate identica cu aceea a activistului Valeriu Nicolae care cerea patetic donatii pentru "Fondul pentru Democratie" respectiv pentru un ..."grup informal (?!)" ( #600 pentru democratie) , un "marketplace de proiecte civice întreținut de voluntari "(https://g4d.ro/ ) si, atentie , "o organizatie care se ocupa de organizati" ( http://www.centras.ro/).
In plus, si spre deosebire de liderii politici unde statutul de condamnat penal inca este perfect compatibil cu functia politica, in cazul liderilor civici ideea de credibilitate, prestigiu, reputatie, legitimitate morala , etc. sunt cruciale nu numai pentru organizatia din care fac parte , ci si pentru viabilitatea societatii civile in general.
De aceea, numai simpla insinuare aparuta in presa ca un asemenea lider ar putea sa provina dintr-o familie de corupti *) ,ar trebui sa conduca imediat la o actiune in justitie pentru calomnie deoarece in societatea civila penumbra morala echivaleaza cu moartea civica.
Note
*) https://www.activenews.ro/stiri-social/FUNKY-CITIZENS.-Cine-sunt-cei-care-spun-ca-se-lupta-cu-coruptia.-Scurta-biografie-neromantata-a-Elenei-Calistru-147269 ;
http://www.cairn.info/revue-politix-2008-3-page-179.htm
http://www.contributors.ro/administratie/ce-ii-isterizeaza-cu-adevarat-%c8%99i-ce-s-a-schimbat-totu%c8%99i/#comment-325602
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu