Autorul nu face distinctia intre credibilitatea surselor respectiv intre presa obiectiva ( bazata pe dovezi ) si palavrageala trollilor, postacilor si pseudonimelor de pe retelele sociale ( „ Orice vorba e o stire ”) . Vorbind despre dezinformare si manipulare promoveaza in mod comic relativismul absolut ( un fel de „toti mint ”) pentru ca aplica fara sa vrea paradoxul barbierului (https://ro.wikipedia.org/
Ca lucrurile sa fie si mai interesante, autorul sterge diferentele dintre sisteme politice si sociale , confunda politicianismul cu intrega mass-media si îi baga pe toti in aceeasi oala decretand dezinformarea , diversiunea si manipularea drept un model planetar :
„Dar trebuie să acceptăm că vinovați sunt și consumatorii”
„Lipsește din ce în ce mai mult, se pare, discernământul.”
„Astfel avem azi o opinie publică română obișnuită cu procese la televizor (s.n.) și care crede cu tărie în teorii conspiraționiste care mai de care mai fantastice. Într-o lume în care dezbaterile politice sunt oricum marcate de minciuni, promisiuni false și exagerări (s.n.), la noi oamenii uită de ideea că adevărul trebuie mereu verificat și dovedit(s.n.).”
„ Dar cum am spus mai sus, mai e nevoie și ca cititorii să își folosească discernământul.”
„ Pentru că despre asta este vorba: știrile false, minciunile, conspirațiile îi atrag sau afectează în primul rând pe cei care nu au abilitatea, interesul, răbdarea și discernământul de a-și da seama că sunt manipulați. Deci… fraieri. ”
Solutia propusa de autor porneste de la recomandarile Uniunii Europene ( de fapt, singura informatie interesanta din articol ) adresate nu statelor componente ( nuanta este foarte importanta ) , ci cetatenilor lor , dar le dilueaza pana la ineficienta ( o gandire independenta si libera nu se obtine intr-o singura zi si in orice conditii ) si din cauza copacilor nu mai vede padurea :
„ La fel ca și furnicile care l-au ajutat pe Harap Alb să separe boabele de mac de grăunțele de nisip, și noi avem un rol important în lupta împotriva zmeilor moderni.”
Altfel spus, solutia propusa de autor este ceva de genul „totul si nimic ” sau „haideti sa haidem ” pentru ca nu vizeaza indepartarea cauzelor, ci este tintita doar asupra efectelor.
In esenta , autorul propune o solutie de tip individual la o problema de sistem , cu alte cuvinte propune sa fie impuscati tantarii in loc sa caute cai de a seca mlastina .
In realitate , dezinformarea este o problema de sistem si o problema globala care afecteaza grav statele si intreaga comunitate internationala , iar rezolvarea ei nu poate fi lasata doar in seama „eroilor individuali”.
http://www.contribut
Comentarii Contributors.ro
Stimate domnule Sergiu Simion, pentru că s-a vorbit atât în articol cât și în comentarii despre educație, eu aș privi articolul în mod primordial din perspectivă educațională. Adică, la un curs de Științele comunicării, să zicem, lucrarea practică ar putea fi alegerea unui vector de manipulare (un site, o platformă de dezbateri, un forum, ori un ziar etc.) prin intermediul căruia să fie întreprinsă o acțiune de manipulare, respectiv, să se publice un text manipulatoriu. Pentru evaluare, aș cere studenților să-mi transmită un link care să conțină adresa vectorului public, unde poate fi observată în comentarii eficiența demersului. Specialiștii în informații cu pretenții ar putea alege un spațiu frecventat de persoane cu un nivel de educație peste medie, confirmând astfel faptul că manipularea bine făcută funcționează în orice mediu.
***