Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

luni, 12 martie 2018

Dezinformare si dezinformatori

Comentariul de mai jos a fost postat la un articol aparut pe platforma Contributors.ro ( Bogdan Deleanu - Dezinformarea, postacii și basmele moderne în spațiul public românesc ) , dar nu a mai fost publicat pe forum-ul articolului : 




Articol superficial pentru un autor cu un background solid respectiv o pregatire in stiinte politice , aflat in contact cu insitutiile si mentalitatea europeana si specializat în afaceri externe, securitate şi apărare( http://www.contributors.ro/author/bogdan-deleanu/?bio) .
Autorul nu face distinctia intre credibilitatea surselor respectiv intre presa obiectiva ( bazata pe dovezi ) si palavrageala trollilor, postacilor si pseudonimelor de pe retelele sociale ( „ Orice vorba e o stire ”) . Vorbind despre dezinformare si manipulare promoveaza in mod comic relativismul absolut ( un fel de „toti mint ”) pentru ca aplica fara sa vrea paradoxul barbierului (https://ro.wikipedia.org/wiki/Paradoxul_b%C4%83rbierului ) inclusiv la propriul sau text ( „ Înainte de a continua, trebuie să recunoaștem că până și linkurile din acest articol nu pot fi toate 100% sigure.”).
Mai mult decat atat, autorul confunda din capul locului presa de tip tabloid si presa de scandal ( clickbaite, scandal-mongering , sensationalism, yellow journalism ) care urmareste cresterea audientei pentru profit, cu presa de tip dezinformare , diversiune si manipulare care urmareste cu totul alte scopuri.
Ca lucrurile sa fie si mai interesante, autorul sterge diferentele dintre sisteme politice si sociale , confunda politicianismul cu intrega mass-media si îi baga pe toti in aceeasi oala decretand dezinformarea , diversiunea si manipularea drept un model planetar :
„ Acest model e folosit și de canale de televiziune, ziare și mulți politicieni. Donald Trump și-a construit un mandat de președinte al SUA pe speculații și neadevăruri, de ce să nu o facă și politicienii români?”
Rezultatul este o framantare a manilor in fata drobului de sare ( in acest caz mediile in care se practica dezinformarea, diversiunea, manipularea ) pentru care nu sunt de vina instantele care l-au creat si l-au pus pe raft ( deci cauza ) ci efectul , respectiv victimele care il suporta si / sau nu ii rezista pentru ca intra in categoria „fraieri”:

„Dar trebuie să acceptăm că vinovați sunt și consumatorii” 
„Lipsește din ce în ce mai mult, se pare, discernământul.” 
„Astfel avem azi o opinie publică română obișnuită cu procese la televizor (s.n.) și care crede cu tărie în teorii conspiraționiste care mai de care mai fantastice. Într-o lume în care dezbaterile politice sunt oricum marcate de minciuni, promisiuni false și exagerări (s.n.), la noi oamenii uită de ideea că adevărul trebuie mereu verificat și dovedit(s.n.).” 
„ Dar cum am spus mai sus, mai e nevoie și ca cititorii să își folosească discernământul.” 
„ Pentru că despre asta este vorba: știrile false, minciunile, conspirațiile îi atrag sau afectează în primul rând pe cei care nu au abilitatea, interesul, răbdarea și discernământul de a-și da seama că sunt manipulați. Deci… fraieri. ”

Adica un fel de „e democratie si libertatea cuvantului , orice instanta are dreptul sa spuna oriunde, orice si oricat, cui nu convine …„ sa schimbe telecomanda”. Este exact argumentul cinic folosit de televiziunile si presa de scandal de la noi care profitand de de libertatea cuvantului improasca cu noroi orice si non-stop.
Solutia propusa de autor porneste de la recomandarile Uniunii Europene ( de fapt, singura informatie interesanta din articol ) adresate nu statelor componente ( nuanta este foarte importanta ) , ci cetatenilor lor , dar le dilueaza pana la ineficienta ( o gandire independenta si libera nu se obtine intr-o singura zi si in orice conditii ) si din cauza copacilor nu mai vede padurea :
„ La fel ca și furnicile care l-au ajutat pe Harap Alb să separe boabele de mac de grăunțele de nisip, și noi avem un rol important în lupta împotriva zmeilor moderni.”

O solutie concreta ar fi fost de exemplu o initiativa legislativa perfect constitutionala (Art. 31, alin. 4 ) prin care sa fie despartita mass-media obiectiva ( bazata pe dovezi ) de mass-media tabloida ( care sa fie marcata distinctiv ), etc. , la fel ziarele si site-urile cu redactie si autori declarati , de cele cu redactie si autori anonimi, etc. , dar politicienii si chiar societatea civila au cu totul alte prioritati.
Altfel spus, solutia propusa de autor este ceva de genul „totul si nimic ” sau „haideti sa haidem ” pentru ca nu vizeaza indepartarea cauzelor, ci este tintita doar asupra efectelor.
In esenta , autorul propune o solutie de tip individual la o problema de sistem , cu alte cuvinte propune sa fie impuscati tantarii in loc sa caute cai de a seca mlastina .
In realitate , dezinformarea este o problema de sistem si o problema globala care afecteaza grav statele si intreaga comunitate internationala , iar rezolvarea ei nu poate fi lasata doar in seama „eroilor individuali”.

Niciun comentariu: