“ Când am auzit sintagma „documentar despre ţara noastră, făcut de nişte străini”, imediat mi-a sărit gândul la Wild Carpathia, un serial de acum câţiva ani, la care am rezistat glorios timp de 6 minute şi 35 de secunde (1) . În acest interval, am auzit şi am văzut tot ce n-aş fi vrut să exportăm(2) în lume în materie de imagine a României: în primele secunde, se spune despre România că este „ultimul loc medieval din lume” (3), iar că „în Transilvania, noaptea se aud urlete de lupi” (4). Mai apoi, apare un bătrân cu un cal şi o căruţă, care transportă lemne, iar naratorul comentează „e modul tradiţional de a căra lemne” (5), ca totul să culmineze cu imaginea unor fete tinere şi frumoase, aflate noaptea într-un vârf de deal, îmbrăcate în costum tradiţional şi suflând în bucium, pregătindu-se, spune naratorul, pentru „festivalul narciselor” (6). Fetelor li se alătură câţiva tineri, fiecare cu câte un instrument muzical, cântând o piesă populară, spre deliciul realizatorilor documentarului (7), care se bâţâie cu muzica în suflet şi cu câteva păhărele de pălincă în cap(8). România de acolo părea un fel de tărâm dintr-un film de groază: tineri care poartă, în secolul nostru, costume populare (9), care au obiceiul straniu de a cânta la bucium în miez de noapte, care nu merg la cinema, nici în cluburi, nici la sala de concerte(10), ci au ca unică distracţie festivaluri ale narciselor, la care se aude numai muzică folclorică(11). Am avut senzaţia că trăiesc ceva între ruşine absolută şi cădere nervoasă(12) , gândindu-mă la imaginile acestea, care au circulat la posturile internaţionale de documentare şi pe care mulţi le-au găsit reprezentative pentru frumuseţea României(13). Şi aşa mă simt destul de jenată când străinii cu care interacţionez mă întreabă de ce mai avem cai şi căruţe printre maşini, pe drumurile naţionale (14).”
Alina Bratosin – România neîmblânzită – nu m-am plictisit nici un minut
http://www.contributors.ro/cultura/romania-neimblanzita-nu-m-am-plictisit-nici-un-minut/
In concluzie, este extrem de grav daca unii tineri indraznesc sa nu mearga in cluburi , nu ? Lasand gluma la o parte , „meditatia profunda” de mai sus nu apartine unui postac sau troll de profesie ratacit prin subteranele forum-urilor unde scrie la norma si lucreaza in ture . Ea este scrisa manu propria de o publicista din noul val, absolventa a Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti care conform notei sale biografice ( http://www.contributors.ro/author/alina-bratosin/?bio ) tine cursuri de limbi straine in diverse companii din Bucuresti , iar de patru ani tine inclusiv cursuri de limba romana ( http://www.lapunkt.ro/2016/09/tragicul-de-situatie/ ).
In acesta „meditatie” surprinzatoare pentru un om educat, putem identifica postulate care contrariaza deopotriva valorile culturii si civilizatiei romanesti si europene.
Altfel spus , in timp ce UNESCO (http://cnr-unesco.ro/ziua-universala-a-iei-2017-the-universal-day-of-the-romanian-blouse/
), Uniunea Europeana (https://someseanul.ro/primul-proiect-cu-finantare-europeana-nerambursabila-pentru-centrul-judetean-pentru-conservarea-si-promovarea-culturii-traditionale-cluj/si ) si SUA ( https://www.washingtonpost.com/lifestyle/travel/romanian-rhapsody–exploring-an-unsung-destination-in-eastern-europe/2018/03/01/8def3ff8-1271-11e8-9570-29c9830535e5_story.html?utm_term=.bedcbee38fa5 ; http://washington.mae.ro/sites/washington.mae.ro/files/2016.06.18__declararea_zilei_universale_ie.pdf) lupta in locul nostru pentru conservarea patrimoniului cultural traditional de care un artist ca Brancusi era fascinat, tanara garda militeaza cu tarie pentru distrugerea lui , dar fara sa ne spuna deschis si ce propune in loc.
Viziunea de tip sado-masochist in 14 puncte pe care o propune autoarea asupra culturii traditionale din propria ei tara, nu este deloc una originala si nu a aparut din neant . Ea este manifestarea subsecventa unei profunde atitudini viscerale faţă de origini de genul „Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături " promovata cu consecventa de catre unii formatori de opinie de la noi :
” …sîntem un popor suburban (s.n.) , că lumea satului, şi nu numai ea, s-a întors cu susul în jos, că am ajuns un popor obosit, chiar „nesimţitor“ ( s.n.) , aş zice, foarte predispus la a accepta „nepăsarea întunecată, nu pe cea solară“, că sîntem „asistaţi“ pentru că nu vrem, nu ne dorim sau nu putem să stăm pe picioarele noastre. ”
Aurora Liiceanu
http://www.observatorcultural.ro/index.html/articles|details?articleID=25791
„ Asta pentru că cei mai autentici români, oamenii care, cufundaţi în puritatea culturală a satului, au ştiut să păstreze cheia de aur a românismului: mănâncă mămăligă, taie porcul, înfig plugul, fierb pruna, se închină cu dichis ortodox la Dumnezeu şi put. Put, da (s.n.): România este lider absolut – spun, an de an, cercetările Eurostat – la toalete amplasate în fundul curţii, iar consumul de săpun este cel mai mic din ţările membre ale Uniunii Europene.”
” Avem 26 de ani de când s-au dărâmat zidurile „lagărului socialist” şi uite că aleşii poporului se chinuie să le ridice la loc, să nu cumva să se aerisească closetul naţional (s.n.).”
Mircea Toma – Romania pute de romani
Sursa : http://adevarul.ro/news/politica/romania-pute-romani-1_5821ae655ab6550cb85064c5/index.html
„ La fiecare ciclu electoral, acestor oameni li s-a spus că “ei decid” şi după fiecare alegeri, viaţa lor a rămas la fel; şi datul mitei şi (mai întotdeauna) cei cărora le-o dădeau sunt tot acolo.
….. Asta e România Centenarului Unirii! Să ne mirăm că oricine poate o părăseşte? Sau că, în interior, tinde spre singura (s.n.) formă de echilibru – precar şi acela – pe care a cunoscut-o în istoria ei: feudalismul?"
Mihai Maci – Dezamagirea democratica
Sursa : http://www.contributors.ro/administratie/dezamagirea-democratica/
Acest sado-masochism cultural isi are radacinile in viziunea bolsevica asupra unei societatii romanesti complet inapoiate care trebuia musai cucerita de „clasa revolutionara a proletariatului”, viziune ai carei reprezentanti de aici sau de aiurea nu au disparut nici astazi :
” În tradiţia culturală romînească există o dominaţie a unui discurs elitist, conservator şi rupt de talpa ţării (s.n.). Establishmentul cultural românesc chiar dacă este încălţat de o generaţie, maxim două (s.n.), se comportă de parcă sînt toţi fii de aristocraţi, se cred aleşi şi cu sînge divin. Şi-a trădat total menirea şi lupta pentru a reprezenta interesele şi nevoile paturilor de jos în faţa puterii. Ei au devenit parte a puterii. Ţăranii, bunicii lor adică, sînt leneşi, beţivi şi put (s.n.) ”
Vasile Ernu – Cuvîntul “ortac” sună aproape ca numele unor eroi antici care între timp au fost diabolizaţi de presa mainstream de la noi
http://www.criticatac.ro/27993/cuvintul-ortac-sun-aproape-ca-numele-unor-eroi-antici-care-intre-timp-au-fost-diabolizai-de-presa-mainstream-de-la-noi/
Intrebarea finala este ce fel de agenda politica , sociala si culturala sustine in realitate aceasta noua generatie de publicisti si reprezentantii ei care reusesc cu gratie sa scrie asemenea enormitati.
Sursa : http://www.contributors.ro/cultura/romania-neimblanzita-nu-m-am-plictisit-nici-un-minut/#comment-339262
Cred ca are trebui sa largiti sfera criticii dvs. Mineri care sa fi venit la Buc au fost cateva mii, dar in Romania erau in 1990 aproape 18 milioane de adulti. Peste 75% au aplaudat actiunile minerilor, inclusiv foarte multi din orasul in care v-ati nascut, posibil si parintii unor colegi ai dvs.
In plus la represiunea din Buc au participat si multi bucuresteni si bucurestence, muncitori de la IMGB, etc.
Aceasta este trista realitate cu care trebuie sa ne reconciliem. Istoria multor popoare are episoade urate, cand instinctele primare cele mai brutale ies la suprafata. S-a intamplat in Rusia, in Alemania, in Spania, in Franta, Ungaria, etc si se poate intampla din nou chiar si in cele mai civilizate societati. Este suficient sa zagarii un pic pojghita de umanitate din noi ca sa ajungi la bestia de dedesubt. Exista suficient experimente din lumea “civilizata” care arata daca adaugi un pic de manipulare si conditii favorizante (saracie, nationalism) poti transforma un om normal intr-un “miner”.
In plus la represiunea din Buc au participat si multi bucuresteni si bucurestence(4), muncitori de la IMGB,(5) etc.
Aceasta este trista realitate cu care trebuie sa ne reconciliem . Istoria multor popoare are episoade urate, cand instinctele primare cele mai brutale ies la suprafata (6). S-a intamplat in Rusia, in Alemania, in Spania, in Franta, Ungaria,(7) etc si se poate intampla din nou chiar si in cele mai civilizate societati(8). Este suficient sa zagarii un pic pojghita de umanitate din noi ca sa ajungi la bestia de dedesubt (9).”
Am numarat deja 9 ( dar nu merita si nu meritati efortul de a le demantela pe fiecare ) prin care in esenta identificati criminalii dintr-o societate cu intreaga societate ca sa legitimati ceea ce din punct de vedere legal si in orice stat de drept intra la capitolul crime impotriva umanitatii.
Va face placere sa ignorati faptul ca in 1990 Romania era fesenista pana la dementa. Revizionati imaginile din iunie 90 si veti vedea ca bucuresternii ii aplaudau pe minerii veniti in Buc. Aplaudarea minerilor in Buc este un fapt, la fel ca si participarea muncitorilor de la IMGB.
Iata ce scria acum 3 ani ziaristul CT Popescu, care nu poate fi banuit ca este un mare fan al lui Iliescu si al minerilor “„Încă un lucru care poate se uită: numărul mai mare de bucureșteni, mai mare decât cel din vârful de prezență în Piața Universității, care îi aplaudau pe mineri, care erau fericiți că au venit minerii să facă ordine și să înlăture elementele alea declasate, fasciste.
Sloganul “IMGB face ordine!” nu va spune nimic?
Reamintiti-va scorul electoral pe care l-au obtinut pe 20 mai 1990 (cu doar 3 saptamani inainte de 13 iunie) cei care i-au adus pe mineri la Buc, ceva de ordinul a 80%. Credeti acestia au fost indignati de venirea minerilor. Dupa cum vedeti am demantelat (un neologism cam nepotrivit, dar daca dvs va place il folosesc si eu) un numar important din punctele dvs. Dva doriti va ocup si de restul.
Din pacate in loc sa ne asumam mizeriile istoriei noastre ne face placere sa le ascundem sub pres. La fel am facut si facem cu unele acte criminale (pogromul de la Iasi, cel de la Odesa sau Dorohoi) din timpul ultimului razboi aruncandu-le pe seama legionarilor sau nemtilor. Poporul roman (si nu numai) poate fi si subim, dar si bestial.
In rest, va repetati si repetati mereu si degeaba exact aceleasi teze si sloganuri ale mentalitatii de tip securist, pentru ca asta stiti si asta faceti. Sanatate.