Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

luni, 19 martie 2018

O viziune de tip conspirationist asupra politicii romanesti


Un prolific editorialist si analist politic , doctor in stiinte ingineresti ( domeniul „Mine , petrol si gaze”) si ofiter SRI in rezerva conform notei sale biografice (http://www.contributors.ro/author/cristian-felea/?bio) , ne ofera pe platforma Contributors.ro ( Cristian Felea –Liviu Dragnea, fost presedinte al PSD ) o viziune particulara asupra sistemului , vietii politice romanesti si in final asupra asupra starii de fapt din societatea romaneasca. Baza acestei analize o constituie relatarile si materialele oferite de presa cotidiana.
In viziunea autorului , actorii politici au in obiectiv ( doar ) calcule cinice pentru castigarea puterii :


„ Chiar și opoziția sau președintele Klaus Iohannis își au calculele lor. Un PSD și ALDE care ar modifica legile justiției , ar promova noi legi privind regimul achizițiilor publice , lobby-ul sau privind reorganizarea serviciilor secrete  ar aduce un profit electoral important opoziției . ”
„ Ludovic Orban, în fine albit de justiție în privința acuzațiilor de corupție (chiar dacă nu va putea nega nicicând că a cerut bani de la Tiberiu Urdăreanu pentru campania sa electorală, ceea ce rămâne tot o faptă de corupție, indiferent cum a privit justiția această situație), poate profita la alegerile din 2020, aducându-și partidul la guvernare, dar păstrând și beneficiile modificării legilor care pedepsesc acum corupția instituționalizată.”

Regula de sistem in acest caz este  discrepanta dintre vorbe si fapte , iar actorii principali ai realitatii politice  nu sunt exponentii  validati ai unor doctrine politice ,  ci  baronii locali certati cu statul de drept , extremistii care fac ochi dulci Rusiei si mercenarii de la Antena 3    :

„…realitatea pe care Liviu Dragnea și camarila sa nu vor să o accepte, dar pe care linia a doua a partidului o ia în calcul, pentru că baronii locali nu vor să se vadă obligați să cedeze opoziției guvernarea locală, după ce au dus greul luptei cu statul de drept. Aceasta este și realitatea care l-a făcut pe Liviu Pleșoianu să exclame: ”Foarte mulți dintre cei aproape 4.000 de oameni care au participat la Congresul de astăzi m-au abordat felicitându-mă și invitându-mă în orașele lor. …Știți ce? Voi merge! (…) Începând de azi însă se va vedea altă față a mea. Aviz celor care au impresia că, ignorându-mă, mă pot scoate în afara jocului…”[18] ori pe Marius Pieleanu să afirme că: ”Nicu Bănicioiu merită poziția de președinte-executiv PSD”[19].”

Portretul facut in acest caz liderului de clan este unul tipic pentru liderul unui partid politic primitiv , de tip mafiot , si  conectat perfect la robinetele  sistemului .  In buna traditie bolsevica , marfa nu coincide cu ambalajul,  iar nota de plata este transferata  alegatorilor   folositi drept carne de tun si care trebuie sa plateasca mereu pentru toate excentricitatile politicienilor :


„Liviu Dragnea și-a anunțat programul pentru care a cerut sălii să-l aplaude și să-l susțină, arătând lumii că sunt ”strâns uniți în jurul” președintelui partidului. Atitudinea sa este aceea a unui lider slab și vulnerabil, dar care se crede încă protejat de garda sa de pretorieni. Tocmai din acest motiv declarațiile pe care le-a făcut merită să fie reținute și analizate cu atenție – sunt asemeni unui cântec de lebădă: pe de-o parte, duc cu gândul la delirul lui Miron Cozma, iar pe de altă parte, asemeni unui ventriloc, îl ghicim în spatele vorbitorului de la tribună, îmbătat de cuvinte și de aplauze, pe Dan Voiculescu.”
„Liviu Dragnea, ca politician – dacă poate fi numit politician, dar aceasta este o altă discuție – nu are nici noblețea și nici eleganța care să-l determine să se gândească la binele, la viitorul țării sau al partidului pe care îl conduce” ; „Pentru cine mai are o umbră de îndoială, o sugestie pentru un moment de reflecție: ce fel de om (politic este acela care) invită la congresul partidului, și îi așează în primul rând, atât pe fostul corespondent al agenției de știri a URSS la București, TASS, din decembrie 1989, cât și pe foarte tânăra sa iubită?”

In aceasta viziune specifica mentalitatii de buncar , piramida puterii si distributia ei nu sunt construite conform principiului separatiei puterilor in statul de drept , ci conform principiului de altadata al pelerinajului la Inalta Poarta , in acest caz S.R.I. :


„”Oglindă, oglinjoară, cine din CEx nu-i cu ?”, par să se întrebe liderii PSD, deși, așa cum afirma Florian Coldea[24] la audierile din Parlament, cam toți știau drumul către unul din sediile serviciului, unde se străduiau să-și ofere serviciile voluntar, în schimbul unei iluzorii protecții în fața legii.”
” Ori, așa cum remarca și Marian Oprișan[25], la vârful PSD se știa foarte bine că Liviu Dragnea a negociat succesiunea lui Victor Ponta, din interior, cu absolut tot ceea ce acum este definit ca ”statul paralel”, la fel cum, în 2012, a ”cerșit” pentru sine (cum a fost posibil? de ce a făcut-o?) – de la aceiași Maior, Oprea sau Coldea – poziția de ministru de interne în primul guvern Ponta.”

In realitate ,un serviciu secret si platit din bani publici , nu este (doar) un restaurant unde se organizeaza petreceri si politicienii vin in nume personal cand au chef si fac ce au chef . Pe cale de consecinta , pelerinajul si naveta in nume propriu si din proprie initiativa a unor politicieni intre un serviciu secret  si Olimpul politic nu sunt provocate de entuziasmul patriotic  specific sarbatoririi zilei Unirii , ci de betia puterii si de mecanismele ei ascunse care semnaleaza o incapsulare si existenta mentalitatii de buncar la nivel de sistem .
Autorul trece cu vederea anomalia grava prin care un serviciu secret, ca un fel de centru ocult al puterii care face si desface jocurile ,  se situeaza in mod tacit deasupra si/sau in afara statului de drept. In acord cu propriile sale convingeri nici nu ar fi avut cum din moment ce a publicat o apologie a culturii de securitate vazuta drept „spatiu al civilizatiei si democratiei”  ( http://www.contributors.ro/cultura/cultura-de-securitate-semnul-unui-spa%c8%9biu-al-civiliza%c8%9biei-%c8%99i-democra%c8%9biei/ ) , a mentionat in mod expres  ca SRI este construit pe structura fostei Securitati si a promovat in acelasi timp  o mitologie conspirationista despre o entitate fara corp si fara nume , dar activa in spatiul social (http://www.contributors.ro/editorial/rmata-celor-treisprezece-maimu%c8%9be-partidul-e-n-toate/ ).
In acest context, nu mai este o supriza pentru nimeni ca un cuvant greu de spus in contextul deciziilor politice l-a avut un personaj pitoresc cum este Gabriel Oprea , creatorul unei celebre academii de carton ( https://www.hotnews.ro/stiri-politic-22337814-senatul-votat-desfiintarea-academiei-stiinte-ale-securitatii-nationale-fondata-gabriel-oprea-proiectul-fost-initiat-traian-basescu.htm ) , ajunsese in situatia de a superviza constelatiile piramidei politice : 

„In schimb, la finalul discutiei cu Dragnea, l-am sunat pe Vali Zgonea, in contextul in care intre cei doi era o competitie pentru nr. 1 si nr. 2 in partid. L-am sunat pentru ca am considerat ca e fair play sa discut deschis cu el despre acest subiect. Din pacate, la telefon mi-a raspuns aghiotantul domnului Zgonea, care mi-a comunicat ca presedintele Camerei Deputatilor, aflat la acel moment la vila RAAPPS din Neptun, este ocupat. Atunci am batut palma cu Dragnea, i-am promis sprijinul meu.Peste cateva ore ne-am revazut la masa, nu in Piata Amzei, ci intr-un restaurant din zona Primaverii - Charles de Gaulle. Vali Zgonea nu a fost prezent acolo; asa cum am spus, el era la mare. Ma insoteau, in schimb, domnii Marian Oprisan si Nelu Mocioalca. Eram prieteni si ii rugasem sa vina sa discutam tocmai despre sustinerea candidaturii lui Liviu. Iar Liviu a venit insotit de prietenul lui si amicul meu, Vasile Dincu. Impreuna am stabilit doua lucruri: sa facem cu totii lobby pentru Liviu Dragnea si sa exprim sprijinul meu si al UNPR intr-un discurs pe care sa il sustin la inceperea lucrarilor Congresului, cred ca al doilea, dupa un important invitat strain”, a continuat Oprea.Astfel, fostul ministru al Apărării şi-a îndeplinit obligaţiile pe care şi le asumase faţă de actualul lider al PSD.„Am facut tot ce am promis: l-am sustinut total pe camaradul (s.n.) Liviu Dragnea. Si discursul meu s-a bucurat de aprecierea tuturor celor prezenti.” Gabriel Oprea 
http://evz.ro/minciunil-dragnea-oprea-adevar.html



Daca in cazul politicienilor era de asteptat sa cultive relatiile cu serviciile secrete din interes, in cazul celor din urma interesul este si mai mare in cultivarea relatiilor cu politicienii. Serviciile au drept atu-uri puternice invocarea  interesului national si obiectivele culturii de securitate si merg pana acolo unde instruiesc politicienii inclusiv in  „cultura de intelligence” ( http://documents.tips/documents/duvac-cultura-de-intelligence-a-decidentilor-politici-2007.html ) .
Pe cale de consecinta , mentalitatea de buncar si conspirationismul pot fi identificate relativ usor,  in anumite medii politice ,  in mediile apropiate serviciilor secrete si chiar  la nivelul unor jurnalisti, dar marea intrebare este in ce masura acestea pot fi identificate sau nu la nivelul societatii civile, ONG-urilor , liderilor civici, intelectualilor publici ,etc.



                    Comentarii Contributors.ro


Cristian Felea spune:
Ma bucur pentru comentariul dumneavoastră! Ma bucura mai cu seama ca el face o pledoarie excelenta pentru nevoia culturii de securitate.
Noi am ajuns in situația in care ne găsim astăzi si pentru ca am moștenit si perpetuăm o contra-cultură de securitate care se potrivește perfect cu lipsa de conștiință civica.

Niciun comentariu: