(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.
(2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.
(4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.
Articolul31
Constitutia Romaniei
" Romania este tara in care nimic nu este vreodata foarte clar..."
John Simpson
10 iunie18
Guvernelor nu ar trebui sa li se dea jucarii pe care nu le inteleg.
Nassim Nicholas Taleb
In esenta , sub " ceata si fumul" care impiedica cetatenii sa inteleaga ce se intampla cu adevarat in societate , are loc o inversare a sensului conceptelor , sunt resetate raporturile institutionale , sunt puse sub semnul intrebarii categoriile si identitatile actorilor sociali .
La limita, albul devine negru si invers , moralul devine imoral si invers , normalul devine anormal si invers , penalii devin cetateni onorabili iar imposibilul devine posibil respectiv adversarul politic fura conceptele, discursul si pozitia „ dusmanului de clasa” subminandu-i identitatea morala , deci practic vorbim de un proces de restartare sociala.
Rezultatul este o dislocare a pozitiei adversarului de sistem care prin subminarea cadrului legal si neutralizarea statutului moral , social si politic al acestuia este scos in afara ringului fara lupta.
Aceasta este etapa finala a unui razboi hibrid impotriva statului de drept , razboi caracteristic unei societati duplicitare de gradul doi , respectiv unei societati a diversiunii in care sub ceva se poate ascunde altceva . Scopul final in acest caz este acela de a pune sub semnul intrebarii si de a anihila toate eforturile facute timp de trei decenii in directia statului de drept si in ultima instanta de a scoate tara de pe orbita NATO si a Uniunii Europene.
Dintre acestea, se detaseaza viziunea unui specialist de marca in stiinte sociale care propune o interpretare surprinzatoare asupra acestui eveniment recent.
Vintila Mihailescu , profesor universitar , antropolog si sociolog (http://www.contributors.ro/author/vintila-mihailescu/?bio) , remarca similitudinea uluitoare dintre fractura sociala din anii `90 si situatia de acum din societatea romaneasca ( Mineriada alba - http://www.contributors.ro/editorial/mineriada-alba-a-domnului-dragnea-%C8%99i-poporul-paralel/) , dar o considera doar " o campanie de imagine bine regizata" si o atribuie doar unei cauze ( de ce nu ne miram ? ) psihologice :
„ Dar de ce, de ce toată această punere în scenă?
.... există și un nivel mai profund, de natură să explice și alte evenimente și comportamente. Se cheamă narcisism, respectiv, ceea ce în psihologie se numește rană narcisică.”
„ Mai important însă, cele „două Românii” chiar există, există economic, social, politic. Suntem, de pildă, țara cu cel mai mare indice Ginni din Europa, adică țara cu cea mai mare inegalitate a distribuirii avuției naționale, cu cele mai mari polarizări între bogați și săraci.”
„ Pe acest fond, inegalitățile au fost transformate însă în adversități prin mobilizarea din ultima vreme a unora împotriva celorlalți, a „bogaților” (pentru că merită…) împotriva „săracilor” (pentru că sunt leneși, proști și știrbi…) și invers, a „săracilor” (nedreptățiți deși muncesc) împotriva „bogaților” (care le fură sărăcia, și nevoile, și neamul…).”
„ În situații de insecuritate socială acută, maniheismul iese totdeauna învingător, iar țapul ispășitor este, pretutindeni, cea mai eficientă soluție. În aceste condiții, disprețul afișat cu convingere și/sau nonșalanță de România dezvoltată față de românii subdezvoltați nu a făcut decât să amplifice o „luptă de castă” inedită. Or, ar trebui să știm: disprețul doare mai mult decât sărăcia, iar cine seamănă știrbi riscă să rămână fără dinți!…” .
„ Să nu ne iluzionăm! Gândirea magică nu ne este atât de străină și desuetă pe cât am învățat să credem (s.n.). Într-un studiu coordonat de colegul meu, Alfred Bulai, de pildă, 41% dintre bucureșteni ( este drept ca unii politicieni cred in " flacara violet" , unele vedete media merg la " regina magiei albe" , etc. dar asta nu inseamna nici pe departe aproape jumatate din cetatenii orasului... – s.n.) au declarat că au fost la descântat. Iar gândirea magică intră și în instrumentarul secret al oricărui publicitar (s.n.) profesionist, așa că ne privește pe toți și, într-un grad mai mare sau mai mic, toți avem micile noastre credințe magice și recurgem uneori la unele mijloace nu tocmai raționale. Așa că recursul la această gândire magică nu este decât o strategie de manipulare ce acționează foarte eficient la nivel subliminal, subconștient. Iar subconștientul românesc (s.n.) – și cel oltenesc cu prisosință…( s.n.) – este încă plin de magie” .
„Cu ce rămânem, cu ce ne alegem din toate acestea? Cu consecințele reale! Iar principala consecință reală și de perspectivă este consacrarea poporului paralel , complement inevitabil al „statului paralel”.
„ Mai presus de toate însă, poporul român în ansamblul său, cărui îi va fi tot mai greu să se identifice ca Popor fără a se întreba cu ce parte din popor este el „paralel”, adică un popor care nu va mai putea fi decât o parte a Poporului.”
Dincolo de mitologiile inventate ad-hoc raman faptele sociale. Ceea ce zguduie acum statul roman a inceput de fapt in 2012 cand dupa aprecierea unui expert anticoruptie " statul a rezistat unei lovituri de stat ( s.n.)." (http://www.contributors.ro/editorial/ce-se-mai-poate-intampla-in-parlament-cu-referendumul/ ) . Cu toate acestea , inca de atunci adeptii statului de drept au avut sentimentul unei Apocalipse sociale, iar unda de soc propagata in societate a fost teribila :
Privind retrospectiv constam ca asaltul din in 2012 a fost numai un test preliminar si o uvertura pentru simfonia de astazi. Ca si atunci , la prima vedere avem de-a face cu o " lovitura data de juristi impotriva statului de drept" (un ministru care submineaza justitia este neimaginat intr-o logica normala ! ) care actioneaza intr-un teritoriu nesanctionabil juridic, dar aceasta formulare aparent prozaica exprima o realitate informationala mult mai complexa .
Acum batalia nu se mai poarta dupa regulile clasice pe campul de lupta, in strada, intre institutii , partide, persoane, ci intr-un spatiu virtual n-dimensional si inaccesibil perceptiei comune.
La fel , ceea ce numim in mod conventional ” lupta politica ” , nu este numai un atac concertat asupra statului de drept , ci un razboi total impotriva intregii normalitatii politice, sociale , culturale si traditionale romanesti si , atentie, europene .
Aceasta ofensiva sinistra cu care se confrunta Romania a generat pornind chiar de la “cartile adversarului “, respectiv de la legile existente, un spatiu bizar nesanctionabil , paralel cu lumea reala , un fel de Transnistrie virtuala generata ad-hoc in Romania si un fel de de ” no man`s land ” in mijlocul Europei, de unde si reactia extrem de dura a acesteia.
In final raman cateva intrebari fara raspuns. Dupa atacul asupra statului de drept din 2012 si reluarea lui la dimensiuni apocaliptice in 2018 este evident ca statul si societatea romaneasca se afla intr-un cerc vicios . Clasa politica este compromisa, societatea civila este ineficienta, iar cetatenii au obosit sa stea in strada cu anii , si zadarnic. Faliile din societate se adancesc continuu , iar subminarea si erodarea statului , autoritatilor si institutiilor este un proces vizibil care se desfasoara la nivel de sistem si pe toate planurile ceea ce confirma punct cu punct un algoritm din manualul razboiului hibrid ( celebra subversiune ruseasca ) prezentat in mod public inca de acum doi ani :
" ...ţinta principală este cucerirea acceptului opiniei publice, aducerea ei cât mai aproape de o stare de panică, disperare, confuzie şi lipsă de perspectivă pentru ca, rapid, să devină primul oponent stabil şi foarte vocal al tuturor structurilor de putere din ţara-ţintă."" ...statele membre cât şi de instituţiile europene care, confruntate cu vârfuri de criză succesive, au descoperit că nu aveau nici cadrul legislativ minimal necesar, dar nici proceduri comune de reacţie. Sigur că începe să se lucreze la ele dar, între timp, strategii războiului hibrid au folosit la maximum situaţia creată pentru a atinge obiectivul lor primar."Cristian Unteanu2016
Foarte interesant este ca acolo unde occidentalii si cei mai multi dintre romani vad clar o agresiune impotriva statului de drept si un razboi hibrid, profesorul Vintila Mihailescu vede doar " o campanie de imagine bine organizata " si un comportament politic explicabil printr-o " rana narcisica".
Ca si cum nu ar fi suficient , unii dintre cei mai titrati specialisti in stiinte sociale de la noi , parca urmand o lunga traditie anterioara a folosirii stiintelor sociale in siajul puterii politice respectiv ca mijloc de manipulare si control social, vor sa ne explice realitatea politica si comportamentele sociale din prezentul istoric prin gandirea magica si mitologia populara. Cui prodest ?
http://www.contributors.ro/editorial/mineriada-alba-a-domnului-dragnea-%c8%99i-poporul-paralel/#comment-345892
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu