Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 15 iunie 2018

Statul paralel , poporul paralel si razboiul hibrid din societatea romaneasca



(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.
(2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.
(4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.
Articolul31
Constitutia Romaniei

" Romania este tara in care nimic nu este vreodata foarte clar..."  
John Simpson


„Toţi partenerii noştri, NATO, UE, ne-au spus şi ne-au promis că o să ne înveţe democraţia pentru că noi nu o ştiam, venind din comunism, noi trebuia să învăţăm democraţia de la dumnealor. Eu zic că ar trebui să îşi asume toţi, toţi partenerii noştri străini, această responsabilitate că au încurajat — ba chiar parţial au şi finanţat acest stat paralel, acest sistem odios. Chiar au susţinut public, în mai multe rânduri”.
„Eu am spus că suntem hotărâţi să mergem până la capăt. Eu nu sunt prezicător şi nu ştiu ce va face Iohannis. Dar dacă va face greşeala fatală de a nu pune în aplicare o decizie a CCR, pe noi nu o să ne lase indiferenţi. Noi nu putem să stăm cu mâinile în sân. Vom utiliza tot ce avem la dispoziţie. Se poate ajunge la orice”.

" Nu ştiu dacă vor merge mai departe cu demenţa. Ce vă pot spune cu siguranţă este că este o comandă foarte fermă. Sper să nu fie niciun procuror care să rişte atât de mult încât să dea curs la această demenţă. Este o demenţă. Foarte mulţi procurori riscă să plătească greu. Frica pe care o au îi face să nu mai aibă nicun fel de raţiune”

Liviu Dragnea 
Presedintele PSD
10 iunie18




Ultimul mare miting care a avut loc in Piata Victoriei este unul de tip SF( cum sa demonstrezi in lume reala impotriva unei fantome ?!), dar care a teleportat societatea romaneasca direct in spatiul virtual. In egala masura si in acelasi timp , el da fiori nostalgici unora ( aminteste de mineriadele din `90 ) , dar  starneste si rasul pentru ca aminteste de o multime de  tipul Agamemnon Dandache care nu stie nici pentru ce manifesta , nici impotriva cui, dar daca partidul o cere ....
Partidul Social Democrat , respectiv partidul politic aflat la guvernare, a demonstrat cu tarie  impotriva unei puteri imaginare ( „ statul paralel” ) care  ar ameninta sa-i confiste puterea reala pe care o are deja consfintind astfel transformarea tarii si a societatii intr-o zona crepusculara si intr-o jungla a lui Meinong.
In esenta , sub " ceata si fumul"  care impiedica cetatenii sa inteleaga ce se intampla cu adevarat in societate  , are loc o inversare a sensului conceptelor , sunt resetate raporturile institutionale , sunt puse sub semnul intrebarii  categoriile si identitatile actorilor sociali .
La limita,  albul devine negru si invers , moralul devine imoral si invers , normalul devine anormal si invers , penalii devin cetateni onorabili   iar  imposibilul devine posibil respectiv adversarul politic fura conceptele, discursul  si pozitia „ dusmanului de clasa”  subminandu-i  identitatea morala , deci practic vorbim de un proces de restartare sociala.
Rezultatul este o dislocare a pozitiei adversarului de sistem care prin subminarea cadrului legal si neutralizarea statutului moral , social si politic al acestuia este scos  in afara ringului fara lupta.  
Aceasta este etapa finala a unui razboi hibrid  impotriva statului de drept  , razboi caracteristic unei societati duplicitare de gradul doi , respectiv unei  societati a diversiunii in care sub ceva se poate ascunde altceva . Scopul final in acest caz  este acela  de a pune sub semnul intrebarii si de  a anihila toate eforturile facute timp de trei decenii in directia statului de drept si in ultima instanta de a scoate tara de pe orbita NATO si a Uniunii Europene.
Aceasta situatie bizara si extrem de abstracta in care actioneaza o logica non-standard este prezentata si analizata in mass-media in diverse moduri de catre intelectuali publici, formatori de opinie si publicisti , platforma Contributors.ro fiind un loc privilegiat pentru exprimarea unor puncte de vedere diverse asupra acestui miting si a consecintelor lui .
Dintre acestea, se detaseaza viziunea unui specialist de marca in stiinte sociale care propune o interpretare surprinzatoare asupra acestui eveniment recent.
Vintila Mihailescu , profesor universitar , antropolog si sociolog (http://www.contributors.ro/author/vintila-mihailescu/?bio) , remarca similitudinea uluitoare dintre fractura sociala din anii `90 si situatia de acum din societatea romaneasca ( Mineriada alba - http://www.contributors.ro/editorial/mineriada-alba-a-domnului-dragnea-%C8%99i-poporul-paralel/) , dar o considera doar " o campanie de imagine bine regizata" si o atribuie doar unei cauze ( de ce nu ne miram ? ) psihologice :

 „ Dar de ce, de ce toată această punere în scenă?
.... există și un nivel mai profund, de natură să explice și alte evenimente și comportamente. Se cheamă narcisism, respectiv, ceea ce în psihologie se numește rană narcisică.” 

Problema este ca autorul nu se opreste aici.  Conform unei lungi traditii , explica aceasta fractura sociala numai prin discrepanta dintre bogati si saraci utilizata drept mijloc de manipulare si dezbinare sociala  :

„ Mai important însă, cele „două Românii” chiar există, există economic, social, politic. Suntem, de pildă, țara cu cel mai mare indice Ginni din Europa, adică țara cu cea mai mare inegalitate a distribuirii avuției naționale, cu cele mai mari polarizări între bogați și săraci.”
„ Pe acest fond, inegalitățile au fost transformate însă în adversități prin mobilizarea din ultima vreme  a unora împotriva celorlalți, a „bogaților” (pentru că merită…) împotriva „săracilor” (pentru că sunt leneși, proști și știrbi…) și invers, a „săracilor” (nedreptățiți deși muncesc) împotriva „bogaților” (care le fură sărăcia, și nevoile, și neamul…).”

Ca sa nu mai existe nici un dubiu , in viziunea profesorului Vintila Mihailescu  lupta de clasa devine o „ lupta de casta”  iar determinismul de politic de tip comunist este  sublimat intr-un determinism psihologic in care principala cauza a mitingului este clasicul dispretul afisat de catre elitele intelectuale fata de mase :

„ În situații de insecuritate socială acută, maniheismul iese totdeauna învingător, iar țapul ispășitor este, pretutindeni, cea mai eficientă soluție. În aceste condiții, disprețul afișat cu convingere și/sau nonșalanță de România dezvoltată față de românii subdezvoltați nu a făcut decât să amplifice o „luptă de castă” inedită. Or, ar trebui să știm: disprețul doare mai mult decât sărăcia, iar cine seamănă știrbi riscă să rămână fără dinți!…” .

Dupa aceasta cugetare demna de  determinismul marxist si socialismul stiintific de alta data , profesorul , antropologul si sociologul Vintila Mihailescu nu rezista ispitei  de a postula  o „ gandire magica”  la nivel de societate   prin care s-ar explica si elucubratiile despre „ statul paralel” aparute la nivelul unor infractori ajunsi conducatori.  Pentru ca paralogismul sa fie perfect , aceasta cugetare este urmata de o sentinta psihanalitica in termenii de acum , dar care pare desprinsa din cursul bolsevic de  psihopolitica  (http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/grosu/spcreier/) deschis de  Lavrenti Pavlovici Beria  inca din 1937 , curs care facea apologia psihanalizei ca instrument de manipulare si control social   :


„ Să nu ne iluzionăm! Gândirea magică nu ne este atât de străină și desuetă pe cât am învățat să credem (s.n.). Într-un studiu coordonat de colegul meu, Alfred Bulai, de pildă, 41%  dintre bucureșteni (  este drept ca unii politicieni cred in " flacara violet" , unele vedete media merg la " regina magiei albe" , etc. dar asta nu inseamna nici pe departe  aproape jumatate din cetatenii orasului...   – s.n.) au declarat că au fost la descântat. Iar gândirea magică intră și în instrumentarul secret al oricărui publicitar (s.n.)  profesionist, așa că ne privește pe toți și, într-un grad mai mare sau mai mic, toți avem micile noastre credințe magice și recurgem uneori la unele mijloace nu tocmai raționale. Așa că recursul la această gândire magică nu este decât o strategie de manipulare ce acționează foarte eficient la nivel subliminal, subconștient. Iar subconștientul românesc (s.n.) – și cel oltenesc cu prisosință…( s.n.) – este încă plin de magie” .

Dincolo de subconstientul romanesc si cel oltenesc cu prisosinta ( evident, ardelenii , moldovenii, muntenii, dobrogenii, banatenii,etc. nu au acest privilegiu ...) postulate ad-hoc si investigate parapsihologic si la unison cu profesorul Daniel David care considera ca aici exista o "predispozitie"   catre conflicte sociale  deoarece romanii se impart in " Zmei" si " Greuceni" (https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/romania-vrajbei-noastre-construiti-psihologic-uram-scandalul-antenelor-fost-gresit-ne-am-luat-tara-inapoi-1_56def6865ab6550cb8a265b2/index.html ), mai ramane o problema. In unele cazuri,  cercetarile sociologilor , uluiesc prin rezultatele lor (https://adevarul.ro/news/politica/sondaj-ires-victor-ponta-mai-apreciat-intelectual-roman-interpreteaza-sociologii-rezultat-1_56f50dc95ab6550cb836bc0c/index.html) iar unii sociologi par sa confunde stiinta cu politica sau invers. Colegul citat de  profesorul Mihailescu  declara intr-un interviu aparut acum cativa ani in „ Observatorul Cultural”  ( citez din memorie )  ca „  ofiterii de Securitate faceau studii mai bune decat sociologii deoarece primii aveau date complete in raport cu ultimii”. In acest caz, apare intrebarea interesanta ce rol au jucat de fapt stiintele sociale inainte de 1990 , si intrebarea si mai interesanta , ce rol joaca in realitate acum.
In cazul de fata,  vrajit probabil  de magia explicatiilor magice , profesorul Vintila Mihailescu trece peste faptul ca Romania este de mult in NATO si in Uniunea Europeana si  , sociologic vorbind, uita sa observe ca liderul unui partid politic aflat la guvernare  emite , la apogeul carierei sale politice, cu maxima responsabilitate si in deplina cunostinta de cauza , o sentinta uluitoare prin care acuza NATO si UE de finantarea " statului paralel"( Erdogan ar fi invidios !)  si, simbolic vorbind ( deocamdata ) , pur si simplu scoate partidul sau din politica europeana si Romania din Europa printr-un discurs al urii amenintand cu un calm imperturbabil a la Putin ( oare de unde ii vine aceasta tarie interioara ? ) cam tot ce considera a fi impotriva sa  :  NATO, UE, presedintele Romaniei , procurorii , " protestatarii  #REZIST , etc. 
Intr-o logica de uz personal , profesorul , sociologul si antropologul Vintila  Mihailescu ignora  acest delir politic vizibil la nivelul intregii Uniunii Europene recent intarit ( https://revista22.ro/70271834/triceanu-le-a-vorbit-efilor-de-senate-europene-despre-statul-paralel-comisia-european-nfierat.html )  si  construieste realitati pe baza  miturilor propuse anterior :

„Cu ce rămânem, cu ce ne alegem din toate acestea? Cu consecințele reale! Iar principala consecință reală și de perspectivă este consacrarea poporului paralel  , complement inevitabil al „statului paralel”.
„ Mai presus de toate însă, poporul român în ansamblul său, cărui îi va fi tot mai greu să se identifice ca Popor fără a se întreba cu ce parte din popor este el „paralel”, adică un popor care nu va mai putea fi decât o parte a Poporului.”

Dincolo de mitologiile inventate ad-hoc raman faptele sociale. Ceea ce zguduie acum statul roman a inceput de fapt in 2012 cand  dupa aprecierea unui expert anticoruptie " statul a rezistat unei lovituri de stat ( s.n.)." (http://www.contributors.ro/editorial/ce-se-mai-poate-intampla-in-parlament-cu-referendumul/ ) . Cu toate acestea , inca de atunci adeptii  statului de drept au avut sentimentul unei Apocalipse sociale, iar unda de soc propagata in societate a fost  teribila :



" Ce am văzut petrecându-se zilele astea pare a nu face parte din realitate. Niciodată nu am mai fost martorii unei asemenea lovituri de forţă menite să îngenuncheze o naţiune, o lovitură îndelung gândită, ca o crimă cu premeditare." 

Mircea Cartarescu 
13.07.2012


Privind retrospectiv constam ca asaltul din  in 2012  a fost numai un test preliminar si o uvertura pentru simfonia de astazi. Ca si atunci , la prima vedere avem de-a face cu o " lovitura data de juristi impotriva statului de drept" (un ministru care submineaza justitia este neimaginat intr-o logica normala ! )  care actioneaza  intr-un teritoriu nesanctionabil juridic, dar aceasta formulare aparent prozaica exprima o realitate informationala mult mai complexa .
Acum batalia nu se mai poarta dupa regulile clasice pe campul de lupta, in strada, intre institutii , partide, persoane, ci intr-un spatiu virtual n-dimensional si inaccesibil perceptiei comune.
La fel , ceea ce numim in mod conventional ” lupta politica ” , nu este numai un atac concertat asupra statului de drept , ci un razboi total impotriva intregii normalitatii politice, sociale , culturale si traditionale romanesti si , atentie, europene .
Aceasta ofensiva sinistra cu care se confrunta Romania a generat pornind chiar de la “cartile adversarului “, respectiv de la legile existente, un spatiu bizar nesanctionabil , paralel cu lumea reala , un fel de Transnistrie virtuala generata ad-hoc in Romania   si un fel de de ” no man`s land ” in mijlocul Europei, de unde si reactia extrem de dura a acesteia.
In final raman cateva intrebari fara raspuns. Dupa atacul  asupra statului de drept din 2012 si reluarea lui la dimensiuni apocaliptice in 2018 este evident ca statul si societatea romaneasca se afla intr-un cerc vicios .  Clasa politica este compromisa, societatea civila este ineficienta, iar cetatenii au obosit sa stea in strada cu anii , si zadarnic. Faliile din societate se adancesc continuu , iar subminarea si erodarea  statului ,  autoritatilor si institutiilor este un proces vizibil  care se desfasoara la nivel de sistem si pe toate planurile ceea ce confirma punct cu punct un algoritm din manualul razboiului hibrid ( celebra subversiune ruseasca )  prezentat in mod public inca de acum doi ani : 


" ...ţinta principală este cucerirea acceptului opiniei publice, aducerea ei cât mai aproape de o stare de panică, disperare, confuzie şi lipsă de perspectivă pentru ca, rapid, să devină primul oponent stabil şi foarte vocal al tuturor structurilor de putere din ţara-ţintă."

" ...statele membre cât şi de instituţiile europene care, confruntate cu vârfuri de criză succesive, au descoperit că nu aveau nici cadrul legislativ minimal necesar, dar nici proceduri comune de reacţie. Sigur că începe să se lucreze la ele dar, între timp, strategii războiului hibrid au folosit la maximum situaţia creată pentru a atinge obiectivul lor primar."

Cristian Unteanu
2016


Foarte interesant este ca acolo unde occidentalii si cei mai multi dintre romani vad clar o agresiune impotriva statului de drept si un razboi hibrid, profesorul Vintila Mihailescu  vede doar " o campanie de imagine bine organizata " si un comportament politic explicabil  printr-o " rana narcisica". 
In anul de gratie 2018, exact cand Romania se pregateste sa preia presedintia Uniunii Europene ( gurile rele ar spune ca  poate tocmai de aceea !)  , Romania bate pasul pe loc si ca intr-un blestem sisific se intoarce din nou acolo de unde aplecat in anii `90 ( unii profeti deghizati in ziaristi amesteca epocile si ideologiile prezicand deja izbucnirea violentelor de strada - http://evz.ro/rebeliunea-legionara-mineriada-cozma-rezist.html). 
Ca si cum nu ar fi suficient ,  unii dintre cei mai titrati specialisti in stiinte sociale de la noi , parca urmand o lunga traditie anterioara a folosirii stiintelor sociale in siajul puterii politice respectiv ca mijloc de manipulare si control social,  vor sa ne explice realitatea politica si comportamentele sociale din prezentul istoric prin gandirea magica si mitologia populara. Cui prodest ? 

http://www.contributors.ro/editorial/mineriada-alba-a-domnului-dragnea-%c8%99i-poporul-paralel/#comment-345892

Niciun comentariu: