Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

duminică, 3 iunie 2018

Ţara arde . Ce face societatea civila ?

O microanaliza de continut pe Contributors.ro ( 30 mai - 3 iunie 2018)
                                                                    
     (1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.
 (2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.
      (4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice. 
Constitutia Romaniei ( Articolul 31 )


Dupa trei decenii de democratie si aceasta originala, Romania da inapoi ca racul si isi saboteaza viitoarele trei decenii,  dar niciuna din instantele civice responsabile nu-si asuma esecul. Realitatea trista si tragica in acelasi timp este aceea ca societatea civila din 2018 nu mai are aproape nimic in comun cu societatea civila din anii `90 , iar fractura sociala se adanceste continuu. 
In contextul evenimentelor recente respectiv uluitoarea decizie a CCR din 30 mai 2018 care rupe echilibrul puterilor in stat , anuleaza toate semnalele date pana acum Europei , statelor democratice si civilizate si  reintoarce societatea la nivelul anilor `90 (http://adevarul.ro/news/politica/zi-decisiva-kovesi-ccr-hotaraste-iohannis-e-obligat-demita-sefa-dna-1_5b0e48c7df52022f75915136/index.html ) este foarte interesant sa observam modul in care reactioneaza societatea civila si vectorii ei.
In acest caz , poate fi facuta o comparatie  intre evenimentele sociale fierbinti  si  agenda publica propusa de una dintre cele mai interesante plaftorme publice cum este Contributors.ro . 
Decizia de a publica anumiti autori , selectia unor articole si tematica propusa este una semnificativa si ar putea fi supusa unei analize de continut ( evident , numai daca ar exista acest interes , dar  specialistii in stiinte sociale au alte prioritati).
Pana atunci este evident ca dintre articolele publicate dupa 30 mai pe aceasta platforma , unele nu au nici o legatura cu prezentul istoric  ( ceea ce este cat se poate de firesc ) si este interesant sa observam ce fel de tematica propun dupa 4 zile de la evenimentul catastrofic pentru starea justitiei si echilibrul puterilor in stat , deci pana duminica 3 iunie 2018 cand oamenii se pot relaxa ( unii ) sau se pot dezmetici ( altii ).  
Reactiile “premonitorii” ale formatorilor de opinie  inainte de emiterea deciziei catastrofice cat si  reactiile “la cald” dupa publicarea ei sunt semnificative pentru modul in care este perceputa agresiunea factorului politic.
Temele de reflectie oferite cititorilor Contributors.ro si implicit cetatenilor si societatii de articolele publicate in perioada 30 mai – 3 iunie  sunt prezentate mai jos  :



Tema
Comentarii

Andrada Ilisan - De ce am vrut să mă fac psiholog


 (3 iunie)
Articol confuz, ambiguu , tipic pentru maniera standard de manipulare si deturnare a agendei publice catre pseudo-probleme prin confuzia neintentionata(?) intre spatiul public si spatiul clinic.

Ionel Funeriu - Pornografia lui Creangă


 (3 iunie)
Articol tezist care incearca sa propuna cu obstinatie (si chiar in lipsa argumentelor ) tema obscenitatii in opera unui clasic roman. 

Mircea Morariu - Facturile săptămânii ce se încheie


 (3 iunie) 


Alexandru Damian - Alegeri la Chișinău: spre o nouă surpriză în turul doi?


 2 iunie


Contributors.ro - Vlad Zografi, despre felurile deformate de a înțelege știința. Printre altele, știința nu te mângâie dacă te desparți de iubită


 1 iunie 2018
Articol de popularizare a unei stiinte exacte care confunda sfera publica cu sfera de specialitate . 

Adrian Luca - Și totuși se învârte (în Italia): politica poate să o ia razna, dar măcar administrația să-și facă treaba !


 1 iunie


Miron Damian - Deciziile Curții Constituționale nu sunt obligatorii pentru toată lumea


 1 iunie


Contributors.ro - Interviu. Istoria lui Lucian Boia: ”E greu să reușești să-mi bagi în cap niște lucruri în care eu nu cred.”


 31 mai
Articol de promovare pe post de celebritate si vedeta mass-media a unui eseist controversat care sustine  teze controversate. 

Valentin Naumescu - Ucraina uitată: eşecul celei de-a doua Revoluţii proeuropene și semnele populismului electoral din 2019


 31 mai


Ioan Stanomir - Curtea Constituţională şi ambiţiile regimului Dragnea


 31 mai


Vlad Perju - Cum trebuie reactionat la decizia Curtii Constitutionale


 31 mai


Alexandru Cristian Surcel - Ce se poate face când unicul arbitru este cel care încalcă regulile


 30 mai


Cristi Danileţ- Pe intelesul tuturor: Decizia CCR cu privire la revocarea înaltilor procurori


 30 mai


Radu Vancu - Avem prea multe de apărat ca să ne permitem să pierdem


 30 mai
Articol tezist si simplist  despre nevoia de a rezista. 

Cristian Ghinea - Dragnea va pica brusc și spectaculos. Cum putem să depolitizăm statul? (începând cu CCR)


 30 mai


Florin Oprescu -  O lectură a d. Iaru. Pe marginea unei lichidări hermeneutice


 30 mai
Articol acid despre deductiile tabloid -psihanalitice ale scriitorului  Florin Iaru preocupat sa vaneze cu orice pret  comportamente  homosexuale in schitele lui I.L. Caragiale 

 Mircea Morariu - Scandalul Revizorului (1) -Povestea


 30 mai
Articol tardiv despre o piesa de teatru exceptionala jucata in 1972 in Bucuresti numai de 3 ori si interzisa ulterior.

Contributors.ro - Interviu. Pascal Bruckner: stânga a ajuns să se prosterneze în fața

islamismului radical


 30 mai





Prima impresie este ca intre  agenda publica a cetatenilor de rand  care demonstreaza in strada si prioritatile reprezentatilor societatii civile de la noi ( intelectuali publici ,  formatori de opinie,etc.)  exista o fractura evidenta. 
Pe scurt , ce fac intelectualii publici si formatorii de opinie  ? Dupa o opinie avizata , inainte de 1990 aveau "imperativul"  marxist de a fi in fruntea maselor si de a le educa . Acum au ramas tot acolo , dar nu le mai educa , deci rolul lor nu mai este clar in acest caz . Au devenit diagnosticieni si s-au transformat in "spectatori angajati" cu riscul de a primi reprosuri exact in acest sens *)  :



„ Există şi ideea că intelectualii trebuie să educe masele, să iasă mereu, pașoptist, pe scenă. Îmi pare rău, nu ăsta e neapărat rolul artistului, al scriitorului, al filozofului, al intelectualului în general. Intelectualul ca „agitator“, ca lider ideologic, ca „propagandist“ de meserie, gata să ducă masele spre un „viitor de aur“, e supraviețuirea unui „imperativ“ marxist. În fond, nici George Enescu, nici Brâncuşi, nici Rembrandt, nici Balzac – mai nimeni din această categorie – nu și-au propus și nu s-au simțit obligați sau îndrituiți să vină cu „soluții“ concrete. Și-au văzut de treabă. În unele cazuri e chiar preferabil ca intelectualii să nu abuzeze de militantism. Știm bine că au fost situații în care „angajarea“ unor intelectuali nu a fost tocmai înțeleaptă… Prefer să ascult sfatul lui Raymond Aron; ca intelectual, statutul tău firesc e acela de „spectator angajat“. Cînd se întîmplă o neregulă, cînd apare o problemă, îți faci vocea auzită, te exprimi, acuzi sau aperi. ”
„ Or, prestaţia mea de presă e a unui diagnostician, nu a unui terapeut universal. Încerc să semnalez boala, neregula, derapajul. Trag alarma, arăt cu degetul rana (eventual, neluată în seamă, dacă nu chiar ascunsă). Pot avea, e drept, şi unele sugestii în domeniile la care mă pricep cît de cît. Pot să şi greşesc. Dar nu am responsabilitatea, competenţa universală ori cea specifică, necesare pentru a dezlega orice ecuaţie administrativ-politică. ”

Andrei Plesu – 10 mai 2018 
http://adevarul.ro/news/societate/lasati-critica-vrem-solutii-1_5af3f81adf52022f75ccf4e6/index.html


Ce fac ONG-urile, liderii  si activistii civici cand cetatenii demonstreaza in strada ? Departe de lumea dezlantuita , invata democratia si "samba activista "  prin creierii munților militand pentru protectia vietii private pe Internet, dezincriminarea consumului de droguri, toalete unisex, etc. :

„ Șapte zile de învăţare experiențială și acțiune în munții Piatra Craiului. *CRIM – Creativitatea - Responsabilitate - Implicare - Militantism Tabăra de activism se adresează tinerilor și tinerelor care vor să înţeleagă activismul civic şi să fie pregătiţi/te să se implice în rezolvarea treburilor Cetății. Protestele din ultimii ani ne-au arătat că este nevoie de conştientizare, responsabilizare, coordonare şi, în general, de implicare în viața societăţii. În acest context, mai mult ca oricând, Miliția Spirituală îşi propune să îi aducă împreună pe cei care înţeleg că trebuie să se angajeze în acţiune, dar nu au încă instrumentele și cunoștințele necesare ca să o facă în mod eficient. În tabăra CRIM ne vom dezvolta, prin jocuri și experimente, anumite abilităţi de grup şi individuale, vom învăța să acceptăm provocările, să luăm iniţiativă, să asumăm riscuri, să ne dezvoltăm atenţia distributivă, autodisciplina, toleranţa, gândirea practică și ascultarea activă, să dăm frâu liber creativității noastre, să ne descoperim limitele și să le depășim, să creăm sinergii, să lăsăm să înflorească spiritul de aventură. Timp de șapte zile, departe de lumea dezlănțuită, într-un decor natural și sălbatic, vom organiza ateliere de: tehnici de consens, noţiuni legate de drepturile omului, idei și planuri de acţiune civică, tehnici de rezistenţă pasivă, comunicare și jurnalism cetățenesc, samba activistă. Și, desigur, activități de teambuilding: gătim împreună, punem țara la cale, ne orientăm în pădure, facem ștafetă pe echipe și jocuri cât cuprinde. Toți vor participa la toate activitățile: organizare, gestionarea resurselor, gătit, jocuri… tot.
Obiectiv: Pregătirea a 30 de tineri în domenii precum: tehnici de facilitare și consens, noţiuni legate de drepturile omului, idei și planuri de acţiune civică, tehnici de rezistenţă pasivă, comunicare și jurnalism cetățenesc, samba activistă.
Grup țintă: Tinerii din România cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani. Riscuri: Vremea potrivnică care ar putea împiedica buna desfășurare a atelierelor.” 
https://fondulpentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2017/04/5-Tabara-de-activism-CRIM-V.pdf




Sursa  : https://fondulpentrudemocratie.ro/mihail-bumbes-despre-tabara-de-activism-crim/



Concluzia este dramatica . Atacul factorului politic asupra statului de drept are efectul unei lovituri de berbec care a surprins statul  ( deja capturat de grupuri de interese )  pe picior gresit dezechilibrand total raporturile din cadrul lui. 
Mai rau decat atat , lovitura de gratie este primita de societatea civila  care ar fi  trebuit sa fie ultima reduta de rezistenta a cetatenilor in fata agresiunii de sistem , dar care acum este pulverizata consfiintind o stare de fapt.
In esenta, vorbim de o resetare si restartare de manual a intregii megamasini sociale dupa modelul razboiului  hibrid de tip rusesc țința fiind acum societatea romaneasca in ansamblu : factorul politic are mana libera , statul de drept este blocat si penalii au mana libera, societatea civila este pulverizata pe mana ei , iar cetatenii sunt liberi sa stea in strada ( zadarnic ) pentru decenii de acum inainte. 
Cuvintele atrag realul , dar in acest caz sunt insuficiente ca sa-l exprime pentru ca in Romania realitatea a depasit de mult , si cu mult , imaginatia. 
Dupa un sfert de secol de aici incolo , cei care vor mai trai pana atunci vor afla si cum s-a iesit din situatia fara iesire de acum in care unii din aceasta tara traiesc in cea mai buna dintre lumile posibile pentru ei , iar cetatenii onesti ai acestei tari ar trebui sa primeasca in masa medalii de aur pentru faptul ca nu au innebunit inca.  
Mane, tekel, fares. 




Note 

*) Ioan Rosca - Scrisoare larg deschisa catre intelectuali 
http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-6-2015-8





Precizari finale

Textul a fost postat la ora 10.11 pe Contributors.ro la articolele comentate anterior , dar singurul la care textul a aparut pe forum la ora 11.30 este cel subliniat mai jos cu caractere bold . In toate celelalte cazuri comentariile au fost sterse , cel mai probabil de catre autorii mentionati. 












Niciun comentariu: