(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.(2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.(4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.
Constitutia Romaniei ( Articolul 31 )
Decizia de a publica anumiti autori , selectia unor articole si tematica propusa este una semnificativa si ar putea fi supusa unei analize de continut ( evident , numai daca ar exista acest interes , dar specialistii in stiinte sociale au alte prioritati).
Tema
|
Comentarii
|
Articol confuz, ambiguu , tipic pentru maniera standard de manipulare si deturnare a agendei publice catre
pseudo-probleme prin confuzia neintentionata(?) intre spatiul public si spatiul clinic.
|
|
Articol tezist care incearca sa propuna cu obstinatie (si chiar in lipsa argumentelor ) tema obscenitatii in opera unui clasic roman. | |
Mircea
Morariu - Facturile săptămânii ce se încheie
|
|
Alexandru
Damian - Alegeri la Chișinău: spre o nouă surpriză în turul doi?
|
|
Contributors.ro
- Vlad Zografi, despre felurile deformate de a înțelege știința. Printre
altele, știința nu te mângâie dacă te desparți de iubită
|
Articol de popularizare a unei stiinte exacte care confunda sfera publica cu sfera de specialitate .
|
Articol de promovare pe post de celebritate si vedeta mass-media a unui eseist controversat care sustine teze controversate.
|
|
Articol tezist si simplist despre nevoia de a rezista.
|
|
Cristian
Ghinea - Dragnea va pica brusc și spectaculos. Cum putem să depolitizăm
statul? (începând cu CCR)
|
|
Florin
Oprescu - O lectură a d. Iaru. Pe marginea unei lichidări hermeneutice
|
Articol acid despre deductiile tabloid -psihanalitice ale scriitorului Florin Iaru preocupat sa vaneze cu orice pret comportamente homosexuale in schitele lui I.L. Caragiale
|
Mircea
Morariu - Scandalul Revizorului (1) -Povestea
|
Articol tardiv despre o piesa de teatru exceptionala jucata in |
Contributors.ro
- Interviu. Pascal Bruckner: stânga a ajuns să se prosterneze în fața
islamismului
radical
|
„ Există şi ideea că intelectualii trebuie să educe masele, să iasă mereu, pașoptist, pe scenă. Îmi pare rău, nu ăsta e neapărat rolul artistului, al scriitorului, al filozofului, al intelectualului în general. Intelectualul ca „agitator“, ca lider ideologic, ca „propagandist“ de meserie, gata să ducă masele spre un „viitor de aur“, e supraviețuirea unui „imperativ“ marxist. În fond, nici George Enescu, nici Brâncuşi, nici Rembrandt, nici Balzac – mai nimeni din această categorie – nu și-au propus și nu s-au simțit obligați sau îndrituiți să vină cu „soluții“ concrete. Și-au văzut de treabă. În unele cazuri e chiar preferabil ca intelectualii să nu abuzeze de militantism. Știm bine că au fost situații în care „angajarea“ unor intelectuali nu a fost tocmai înțeleaptă… Prefer să ascult sfatul lui Raymond Aron; ca intelectual, statutul tău firesc e acela de „spectator angajat“. Cînd se întîmplă o neregulă, cînd apare o problemă, îți faci vocea auzită, te exprimi, acuzi sau aperi. ”
„ Or, prestaţia mea de presă e a unui diagnostician, nu a unui terapeut universal. Încerc să semnalez boala, neregula, derapajul. Trag alarma, arăt cu degetul rana (eventual, neluată în seamă, dacă nu chiar ascunsă). Pot avea, e drept, şi unele sugestii în domeniile la care mă pricep cît de cît. Pot să şi greşesc. Dar nu am responsabilitatea, competenţa universală ori cea specifică, necesare pentru a dezlega orice ecuaţie administrativ-politică. ”
Andrei Plesu – 10 mai 2018
http://adevarul.ro/news/societate/lasati-critica-vrem-solutii-1_5af3f81adf52022f75ccf4e6/index.html
Ce fac ONG-urile, liderii si activistii civici cand cetatenii demonstreaza in strada ? Departe de lumea dezlantuita , invata democratia si "samba activista " prin creierii munților militand pentru protectia vietii private pe Internet, dezincriminarea consumului de droguri, toalete unisex, etc. :
„ Șapte zile de învăţare experiențială și acțiune în munții Piatra Craiului. *CRIM – Creativitatea - Responsabilitate - Implicare - Militantism Tabăra de activism se adresează tinerilor și tinerelor care vor să înţeleagă activismul civic şi să fie pregătiţi/te să se implice în rezolvarea treburilor Cetății. Protestele din ultimii ani ne-au arătat că este nevoie de conştientizare, responsabilizare, coordonare şi, în general, de implicare în viața societăţii. În acest context, mai mult ca oricând, Miliția Spirituală îşi propune să îi aducă împreună pe cei care înţeleg că trebuie să se angajeze în acţiune, dar nu au încă instrumentele și cunoștințele necesare ca să o facă în mod eficient. În tabăra CRIM ne vom dezvolta, prin jocuri și experimente, anumite abilităţi de grup şi individuale, vom învăța să acceptăm provocările, să luăm iniţiativă, să asumăm riscuri, să ne dezvoltăm atenţia distributivă, autodisciplina, toleranţa, gândirea practică și ascultarea activă, să dăm frâu liber creativității noastre, să ne descoperim limitele și să le depășim, să creăm sinergii, să lăsăm să înflorească spiritul de aventură. Timp de șapte zile, departe de lumea dezlănțuită, într-un decor natural și sălbatic, vom organiza ateliere de: tehnici de consens, noţiuni legate de drepturile omului, idei și planuri de acţiune civică, tehnici de rezistenţă pasivă, comunicare și jurnalism cetățenesc, samba activistă. Și, desigur, activități de teambuilding: gătim împreună, punem țara la cale, ne orientăm în pădure, facem ștafetă pe echipe și jocuri cât cuprinde. Toți vor participa la toate activitățile: organizare, gestionarea resurselor, gătit, jocuri… tot.
Obiectiv: Pregătirea a 30 de tineri în domenii precum: tehnici de facilitare și consens, noţiuni legate de drepturile omului, idei și planuri de acţiune civică, tehnici de rezistenţă pasivă, comunicare și jurnalism cetățenesc, samba activistă.
Grup țintă: Tinerii din România cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani. Riscuri: Vremea potrivnică care ar putea împiedica buna desfășurare a atelierelor.”
https://fondulpentrudemocratie.ro/wp-content/uploads/2017/04/5-Tabara-de-activism-CRIM-V.pdf
Sursa : https://fondulpentrudemocratie.ro/mihail-bumbes-despre-tabara-de-activism-crim/ |
Concluzia este dramatica . Atacul factorului politic asupra statului de drept are efectul unei lovituri de berbec care a surprins statul ( deja capturat de grupuri de interese ) pe picior gresit dezechilibrand total raporturile din cadrul lui.
Mai rau decat atat , lovitura de gratie este primita de societatea civila care ar fi trebuit sa fie ultima reduta de rezistenta a cetatenilor in fata agresiunii de sistem , dar care acum este pulverizata consfiintind o stare de fapt.
In esenta, vorbim de o resetare si restartare de manual a intregii megamasini sociale dupa modelul razboiului hibrid de tip rusesc țința fiind acum societatea romaneasca in ansamblu : factorul politic are mana libera , statul de drept este blocat si penalii au mana libera, societatea civila este pulverizata pe mana ei , iar cetatenii sunt liberi sa stea in strada ( zadarnic ) pentru decenii de acum inainte.
Cuvintele atrag realul , dar in acest caz sunt insuficiente ca sa-l exprime pentru ca in Romania realitatea a depasit de mult , si cu mult , imaginatia.
Dupa un sfert de secol de aici incolo , cei care vor mai trai pana atunci vor afla si cum s-a iesit din situatia fara iesire de acum in care unii din aceasta tara traiesc in cea mai buna dintre lumile posibile pentru ei , iar cetatenii onesti ai acestei tari ar trebui sa primeasca in masa medalii de aur pentru faptul ca nu au innebunit inca.
Mane, tekel, fares.
Note
*) Ioan Rosca - Scrisoare larg deschisa catre intelectuali
http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-6-2015-8
Precizari finale
Textul a fost postat la ora 10.11 pe Contributors.ro la articolele comentate anterior , dar singurul la care textul a aparut pe forum la ora 11.30 este cel subliniat mai jos cu caractere bold . In toate celelalte cazuri comentariile au fost sterse , cel mai probabil de catre autorii mentionati.
( comentariu sters )
Repostat pe 08/06/2018 la 11:01 cand a fost acceptata, in sfarsit , publicarea sa in jurul orei 13.00 :
( comentariu sters )
( comentariu sters )
( comentariu sters )
( comentariu sters )