Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

duminică, 24 iunie 2018

Destinul ratat al Romaniei sau un film de groaza care ruleaza de aproape trei decenii



„ Tot ce s-a întâmplat de vreun an și jumătate seamănă cu scenariul unui film de groază.”
Vlad Zografi – Unde putem ajunge


Filmul de groaza a inceput odata cu Revolutia din 1989 ( proces aflat in stand-by de 30 de ani , pe langa multe altele ... ) si nu s-a terminat nici dupa trei decenii.
Pana acum , clasa politica a aratat deja cu varf si indesat de ce este in stare , la fel si cetatenii onesti care stau in strada de aproape doi ani de zile , iar daca luam in calcul faptul ca au iesit in strada in 1989, in iunie 1990, la revolta #Colectiv, etc., etc.,etc.   putem considera ca cetatenii onesti si-au facut pe deplin datoria, dar acest lucru nu este suficient . Numai cetatenii ,  oricat de multi ar iesi in strada , nu pot rezolva singuri problemele atat de grave ale sistemului politic si ale societatii romanesti. Este nevoie de inca ceva si acest ceva este marele absent.
In prezent avem o situatie mult mai periculoasa decat la Mineriada din iunie 1990 , pentru ca atunci a fost atacat doar un oras, acum este atacata intreaga tara si intreaga societate  care sunt obligate sa joace " ruleta ruseasca".
In realitate este vorba nu numai de protejarea unui condamnat penal , ci de un atac la adresa justititiei, a valorilor statului de drept , dar si la adresa valorilor europene ( „ ...NATO si UE au finantat statul paralel ” ?!) deci vorbim  de un razboi hibrid .
Pe cale de consecinta,  identificarea vinovatului principal ( sau secundar , depinde de context ) in nefericitii votanti ai PSD este  o strategie contraproductiva si o eroare logica prin care , exact ca in Duminica Orbului din 1990, acuzi glontul care loveste si nu mana care apasa tragaciul :

„ ... banda Dragnea a știut să mituiască-șantajeze rețeaua întinsă până la mâinile care împart direct privilegii unor mici șmecheri locali, dar și unor nefericiți. Pe aceștia din urmă nu-i pot nici învinovăți radical, nici disculpa radical. A încercat cineva dintre, hai să zicem, „ai noștri” să-i privească fără dispreț sau să le vorbească pe limba lor? E grotesc: niște oameni care nu mai văzuseră Bucureștiul de treizeci de ani sunt jucați pe degete de bandiți cu proprietăți prin Brazilia și naiba mai știe pe unde, ascunși sub numele de „social-democrați”. Pe de altă parte, fiecare dintre noi are o minte și poate judeca. Victimele tele-religiilor conduse de foști și (eventual) viitori pușcăriași își apără dreptul de a fi mințite și a digera basme despre „statul paralel”. Li se hrănesc zi de zi resentimente obscure tocmai pentru că duc o viață nenorocită.”  
http://www.contributors.ro/editorial/unde-putem-ajunge/

Altfel spus , in absenta unei informatii corecte libertatea de a vota este golita de continut. Dreptul la informatie stipulat in Constitutia Romaniei (http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339) nu este identic cu dreptul de a fi manipulat, si atata vreme cat primul (cf. Art. 31 (1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.(2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.(4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice. )
va fi incalcat , nu vom putea vorbi de un vot cu adevarat liber si in cunostinta de cauza , asa ca orice incercare de a arunca vina pentru situatia actuala doar in seama celor care duc o viata nenorocita este o manipulare evidenta .
Aceasta tendinta de a arunca vina decidentului asupra executantului respectiv aceea de a invinovati indirect pentru situatia actuala a tarii (numai)  votantii PSD  nu este una singulara , ci este impartasita si de alti publicisti si formatori de opinie  :

„ De curând am avut o discuție cu un bun prieten care mi-a mărturisit că îi e tare milă de mulțimea de oameni aduși de la sute și sute de kilometri în Piață. Că ei n-au nici o vină, că sunt victime. „Ba eu n-am nici o milă”, i-am răspuns destul de tăios. „Marea majoritate au venit de bună voie și n-au decât să-și asume decizia de a fi complicii lui Dragnea.”

Cristina Cioaba – Nu mi-e mila de ei
http://www.contributors.ro/politica-doctrine/nu-mi-e-mila-de-ei/

Originea acestei viziuni particulare asupra determinismului social este plasata de aceasta autoare  in anii `50 cand nu comunistii , ci romanii si-ar fi descoperit  „ adevarata vocatie”  :

  Comuniștii nu puteau instaura singuri noua ordine socială. Aveau nevoie de executanți care să le facă treaba murdară. De torționari, de bătăuși, de turnători, de activiști. De drojdia societății. Dar și de cei dispuși să sară dintr-o barcă în alta. Și i-au găsit. În orice comunitate, în orice sat, și deopotrivă la vârful societății, se găseau destui care să fie dispuși la o asemenea complicitate. Nu pentru că ar fi crezut în idealurile comuniste. Ci doar pentru că li se ofereau privilegii."  
http://www.contributors.ro/politica-doctrine/nu-mi-e-mila-de-ei/


Daca privim lucrurile prin aceasta lentila , atunci nu comunistii si-au manjit mainile , ci doar executantii  lor care nu credeau in comunism . Este acelasi paralogism dupa care , desi Securitatea a fost o institutie criminala conform Raportului COMISIEI PREZIDENŢIALE PENTRU ANALIZA DICTATURII COMUNISTE DIN ROMÂNIA  , ar trebui blamati turnatorii Securitatii , nu ofiterii acesteia deoarece ei actionau conform fisei postului.
In sfarsit, este interesant ca autorul care are o formatie rationalista , nu semnaleaza ( dar au semnalat deja unii dintre cititori )  marele absent din peisajul social , respectiv societatea civila atat de activa in anii `90 cand a generat de fapt schimbarea sociala , dar care acum are alte prioritati .
Ca sa dam Cezarului ce este al Cezarului, erori de interpretare nu apar numai la publicisti cu o formatie rationalista , ci si la unii dintre cei mai titrati specialisti in stiinte sociale de la noi . Profesorul , sociologul si antropologul Vintila Mihailescu (http://www.contributors.ro/author/vintila-mihailescu/?bio) explica comportamentul liderului PSD printr-o „ rana narcisica” , iar manifestarile PSD prin „ gandirea magica” :

„ Să nu ne iluzionăm! Gândirea magică nu ne este atât de străină și desuetă pe cât am învățat să credem (s.n.). Într-un studiu coordonat de colegul meu, Alfred Bulai, de pildă, 41% dintre bucureșteni ( este drept ca unii politicieni cred in " flacara violet" , unele vedete media merg la " regina magiei albe" , etc. dar asta nu inseamna nici pe departe aproape jumatate din cetatenii orasului... – s.n.) au declarat că au fost la descântat. Iar gândirea magică intră și în instrumentarul secret al oricărui publicitar (s.n.) profesionist, așa că ne privește pe toți și, într-un grad mai mare sau mai mic, toți avem micile noastre credințe magice și recurgem uneori la unele mijloace nu tocmai raționale. Așa că recursul la această gândire magică nu este decât o strategie de manipulare ce acționează foarte eficient la nivel subliminal, subconștient. Iar subconștientul românesc (s.n.) – și cel oltenesc cu prisosință…( s.n.) – este încă plin de magie” .

Vintila Mihailescu – Mineriada alba a domnului Dragnea

http://www.contributors.ro/editorial/mineriada-alba-a-domnului-dragnea-%C8%99i-poporul-paralel/

O fi subconstientul romanesc plin de magie, dar aceasta magie nu salveaza nici Teleormanul si nici pe Dragnea  judecat crunt exact de catre defavorizatii din fieful sau :   




Altfel spus, traim intr-o societate fracturata in care clasa politica , societatea civila, si cetatenii traiesc in lumi paralele in care fiecare dintre ele are alte prioritati si atunci nu mai trebuie sa ne miram cand strainii ajung sa protesteze ei  in locul unor romani demascand si abuzurile statului , si propaganda unor deformatori de opinie :

  Dar tot ce vroiam să spun este că lupta voastră pentru mine, începînd de azi, a devenit o luptă personală. Sunt de doar doi ani în România (și nu de mulți cum tocmai a scris Flux 24 despre mine într-un exempu penibil de google-jurnalism mixat cu propaganda), dar acum e prima dată când am simțit cu adevărat pe pielea mea abuzurile autorităților statului. Ne vedem mâine la protest! Acum, că am invățat limba asta grea, româna, nu am de gând să plec de aici prea curând”

Paul Arne Wagner
Jurnalist german
https://www.facebook.com/pawagner/posts/10216247432803567
https://www.paginademedia.ro/2018/06/live-paul-arne-wagner-invitatul-paginademedialive


Niciun comentariu: