Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

duminică, 1 iulie 2018

Suportul Occidentului pentru Romania in conditiile crizei politice , sociale si morale din societatea romaneasca


„Acum două zile, în Piaţa Victoriei, exact ca în urmă cu aproape 30 de ani ( Piata Universitatii, iunie 1990 -n.n.) , un tânăr mi-a pus un microfon în mână şi nu mă gândisem nici o clipă că acolo aş putea să vorbesc. Primul lucru care mi-a venit în minte a fost chiar acesta: uite, după aproape 30 de ani, mă aflu în aceeaşi situaţie şi toţi acei oameni se află în aceeaşi situaţie. De altfel, acei oameni erau într-o oarecare măsură chiar aceiaşi, chiar aceleaşi persoane. Când la un moment dat am întrebat dacă sunt oameni care au fost în Piaţa Universităţii, s-a ridicat o pădure de mâini. O altă dovadă că această comparaţie este perfectă este că a doua zi am fost insultată într-un ziar proguvernamental, care îmi reproşa că îndrăznesc să compar fenomenul sfânt al Pieţei Universităţii contra cărora categoria lor a chemat minerii, închid paranteza, cu bătăuşii şi nu ştiu mai ce, delicvenţii din Piaţa Victoriei. Totul seamănă. Cei de acolo erau făcuţi fascişti în 1990, sunt făcuţi fascişti astăzi. Nimic nu se schimbă, asta este cu adevărat deprimant”.
Ana Blandiana

26.06.2018 
https://revista22.ro/70272068/ana-blandiana-la-rfi-demisia-e-ceva-ce-ine-de-bunul-sim-mine-va-fi-o-zi-periculoas.html




Dupa trei decenii de instabilitate , incertitudine , nedeterminare, nestructurare , nesiguranta , haos si compromiterea aproape totala a clasei politice de la noi , societatea civila si  societatea romaneasca in general sunt surprinse inca o data pe picior gresit. 
Recenta condamnare la inchisoare cu executare a presedintelui PSD Liviu Dragnea ( https://revista22.ro/70271966/liviu-dragnea-condamnat-de-curtea-suprem-la-3-ani-i-6-luni-de-nchisoare-cu-executare.html ) a declansat un atac fulminant al partidului de guvernamant  asupra "statului paralel" respectiv un asalt  fara precedent asupra justitiei, asupra bazelor statului de drept  , dar si asupra valorilor Uniunii Europene . 



Comunicatul integral al CEX PSD 
Având în vedere programul de guvernare asumat de Partidul Social Democrat în fața cetățenilor români, la alegerile generale din 2016;Ținând cont de măsurile din acest program, care urmează să fie luate sau care sunt deja în curs de implementare și care pot aduce beneficii majore în ceea ce privește creșterea veniturilor românilor și pentru realizarea investițiilor de interes strategic pentru România;Luând în considerare faptul că președintele PSD, Liviu Dragnea, este garantul politic al realizării programului de guvernare și principalul factor de stabilitate al guvernării și al majorității parlamentare;Respectând prezumția de nevinovăție și dispozițiile în această materie din directivele europene, din deciziile CEDO și ale Curții Constituționale, care statuează acest principiu ca una din valorile fundamentale ale democrației și ale statului de drept,Comitetul Executiv Național al Partidului Social Democrat,DECIDE: 
1) Susținerea a președintelui PSD Liviu Dragnea în toate funcțiile politice deținute de acesta la conducerea partidului și la conducerea Camerei Deputaților din Parlamentul României. 
2) Susținerea Guvernului condus de primul ministru Viorica Dăncilă, pentru continuarea și accelerarea realizării măsurilor prevăzute în programul de guvernare. 
3) Realizarea tuturor demersurilor legale și constituționale pentru finalizarea și accelerarea procedurilor privind adoptarea modificărilor la legile justiției și a codurilor penale, pentru punerea acestora în acord cu deciziile Curții Constituționale, a Curții Europene Drepturilor Omului, a directivelor europene și în conformitate cu standardele în această materie ale Comisie de la Veneția 
4) Utilizarea cu fermitate a tuturor mecanismelor și procedurilor legale și parlamentare pentru denunțarea abuzurilor din Justiție, realizate în baza unor protocoale secrete ilegale. 
5) Utilizarea cu determinare a tuturor căilor legale pentru consolidarea autorității Curții Constituționale, astfel încât deciziile definitive și obligatorii ale acestei instanțe supreme să fie respectate și puse în executare de către toate autoritățile statului român. 

Comitetul Executiv Național al Partidului Social Democrat 
22.06.2018
https://stirileprotv.ro/stiri/politic/social-democratii-se-reunesc-vineri-in-cexn-se-reuneste-astazi-in-urma-deciziei-de-condamnare-a-lui-dragnea.html






Acest atac a produs o unda de soc in societatea romaneasca care a accentuat depresia sociala deja existenta. 
Cu exceptia cetatenilor care au stat cu zilele in strada asa cum au stat de aproape doi ani,  si cu unele exceptii din partea unor personalitati publice ,  apatia societatii civile in fata amenintarii extrem de grave a fost evidenta.
Cu adevarat inspaimantator este insa altceva. In aceste momente critice cand statul de drept este practic decapitat iar cetatenii simpli stau in strada de aproape doi ani de zile , mediul academic NU a reactionat ( nici macar o singura universitate sau facultate …) , studentii NU au reactionat , asociatiile profesionale NU au reactionat , etc. zecile ( sau sutele ) de mii de ONG-uri ale societatii civile NU au reactionat, deci au avut alte proritati. 
In sfarsit , primele reactii din partea societatii civile au fost palide. 


22.06. Mircea Cartarescu ( Facebook ) :  
Pe 22 iunie PSD a trecut de linia roșie. El a-ncetat să mai fie un partid normal care duce o politică normală, devenind un posibil grup de asalt în slujba unui potențial dictator. E extrem de îngrijorător limbajul folosit de Liviu Dragnea și de cei din jurul său, pentru că sugerează o politică de forță care vizează oamenii. De-acum ne putem aștepta la represalii fizice împotriva personalităților oponente și a protestatarilor, ca și la o guvernare discreționară, prin dictat. Evenimentele evoluează rapid spre o cale fără întoarcere și consecințele pentru România ar putea fi tragice în sensul cel mai concret al cuvântului. Sper într-un miracol de ultimă clipă care să evite inimaginabilul. Nicicând primele cuvinte ale imnului nostru n-au fost mai urgente: ”Deșteaptă-te, române!”. 
Mircea Cartarescu 
https://www.facebook.com/cartarescu.mircea/posts/1834376353251253

23.06.2018 . Vlad Zografi ( Contributors.ro )  : 


Vlad Zografi -Unde putem ajunge 
http://www.contributors.ro/editorial/unde-putem-ajunge/

25.06.2018 . Gabriel Liiceanu,  la 29 de ani dupa ce a publicat un celebru " Apel catre lichele " ( https://revista22.ro/52724/.html ) despre care marturiseste acum ( " am avut fantezia să mă adresez lichelelor care-l făcuseră cu putință cu aceste vorbe: „Lăsaţi cuvintele să spună ceea ce spun; nu mai folo­siţi o vreme vorbele «demnitate», «libertate», «conştiinţă», «dreptate», «popor». Nu asasinaţi aceste cuvinte." )  , publica o intrebare retorica pentru Liviu Dragnea :


Gabriel Liiceanu - Ce inseamna "pana la capat" , Liviu Dragnea ?  
http://www.contributors.ro/editorial/ce-inseamna-%E2%80%9Epana-la-capat%E2%80%9D-liviu-dragnea/


In aceeasi zi apare , in sfarsit , si un semnal din partea societatii civile in care numarul de personalitati  depaseste numarul de organizatii si grupuri civice, iar Partidul NationaL Liberal care posibilitatea  de a protesta in Parlament prefera sa semneaze alaturi de  societatea civila  :  


25.06.2018 ( Contributors.ro ) :

120 de organizații, grupuri civice și personalități ale societății civile îi cer demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților 
http://www.contributors.ro/fara-categorie/cerem-demisia-lui-liviu-dragnea-din-func%C8%9Bia-de-pre%C8%99edinte-al-camerei-deputa%C8%9Bilor/


In sfarsit , la intrebarea adresata retoric lui Liviu Dragnea de catre un filosof raspunde tot un filosof :


27.06.2018 ( Contributors.ro ) 


Dana Jalobeanu - „Noi”. O scrisoare adresată lui Gabriel Liiceanu 
http://www.contributors.ro/editorial/%e2%80%9enoi%e2%80%9d-o-scrisoare-adresata-lui-gabriel-liiceanu/

Ca lucrurile sa fie si mai interesante , sa vedem cum decurge in spatiul public un dialog foarte civilizat intre doua personalitati aflate acum pe baricade diferite . Mihaela Miroiu, profesoara la SNSPA  ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihaela_Miroiu) numita de presedintele Johannis in Consiliul de conducere al I.C.R. si Renate Weber, membru al Parlamentului European initial din partea PNL , ulterior din partea ALDE ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Renate_Weber aflate in anii `90 in aceeasi tabara , ne ofera  pe o retea sociala un regal al comunicarii elegante in care partenerii , desi se afla acum pe continente politice si sociale  diferite , se gratuleaza si se admira reciproc :



Sursa : https://www.facebook.com/mihaela.miroiu/posts/10213822919141893 ( I )



 
Sursa : https://www.facebook.com/renate.weber.mep/posts/10156131872695465  ( II ) 


Sursa : https://www.facebook.com/renate.weber.mep/posts/10156131872695465?hc_location=ufi ( III )


Dialogul celor doua personalitati publice este simptomatic pentru modul in care a evoluat societatea civila de la noi .  In 1990, ca si clasa  politica de altfel , societatea civila aflata in statu nascendi s-a aliniat declarativ la linia de start "... incercand sa construiasca binele pentru societatea romaneasca de acum (s.n.) " ( Renate Weber ) , adeziunea la viitoarea societate democratica fiind asigurata formal la nivel de sistem . 
Diferentierile au aparut abia dupa aceea si acest lucru este evident atunci cand comparam evolutiile actorilor sociali respectiv pozitiile si atitudinile publice   din 1990 cu cele de acum. In multe cazuri poate fi identificat un model deja consacrat al fostilor activisti civici deveniti politicieni.

Victor Ciorbea ( fost sindicalist in 1990 , devenit ulterior membru PNTCD si prim-ministru ) este un caz celebru .

Sandra Pralong care a infiintat   in 1990 Fundatia pentru o Societate Deschisa , a devenit  ulterior  membru PNTCD.  

Alin Teodorescu a fost presedinte al Fundatiei pentru o Societate Deschisa , dar a devenit ulterior membru PSD,  toti acestia fiind urmati recent de catre Cristian Ghinea, Ciprian Ciucu, etc.. 

In cazul de fata ,  Renate Weber,  initial militanta pentru drepturile omului , a trecut ulterior de la statutul de personalitate a societatii civile  respectiv fost presedinte al Fundatiei pentru o Societate Deschisa , la statutul de politician ( PNL  , ALDE,  in final independent ) si membru in Parlamentul European. 
Aceasta evolutie atipica a unor personalitati civice metamorfozate in politicieni aduce in discutie problema raporturilor bizare ( osmoza ?) existente la noi  intre societatea civila si clasa politica si reciproc ( desi prin traditie ele ar trebui sa fie in opozitie sau cel putin distincte , nu in coabitare ) pentru ca nu este clar daca in acest caz a castigat clasa politica sau daca a pierdut societatea civila.  
Dialogul amintit aduce in discutie problemele grave care intereseaza intreaga societate ( schimbarile din Codul de Procedura Penala ,  atitudinea sefului Camerei Deputatilor, comportamentul partidelor politice etc.,  )  si ridica mingea la fileu fostului activist devenit politician care in fata opiniei publice si in contextul politic actual are posibilitatea sa-si justifice ruta sociala si pozitia ideologica actuala sprijinind exact punctul de vedere al ultimei formatiuni politice din care a facut parte , desi acum a devenit parlamentar ( european ) independent  
Initiatoarea dialogului puncteaza fara sa vrea exact acest lucru felicitandu-si prietena pentru consecventa ( " ...imi pare bine ca esti cum ai fost mereu ")  , desi acum aceasta consecventa este exprimata din postura de politician. In acest scop nu ezita sa-si declare " incompetenta in problemele juridice "  : 


"  ... ma bucur mult ca mi-ai limpezit neclaritatile. Da, este cu totul rezonabil ceea ce spui. In chestiuni juridice eu nu am cum sa ma pronunt, pentru ca sunt incompetenta ( s.n.) . Dar acum am inteles. Imi pare rau ca nu stiam ca esti independenta si de ALDE, dar imi pare bine ca esti asa cum ai fost mereu (s.n.) ."  

Mihaela Miroiu 


Problema este ca in acest caz nu vorbim despre competente juridice , ci despre valorile civice  pe care le apara ultimele proteste ale cetatenilor  pentru ca una este apararea drepturilor omului , si alta este promovarea penalilor si / sau a punctelor lor de vedere chiar daca acestea sunt drapate sub un limbaj juridic.  Din acest exemplu putem intelege ca intelectualii publici , desi dupa trei decenii se pot afla pe baricade politice si civice diferite, pot impartasi valori care pot coincide sau nu cu ce cele ale cetatenilor aflati in strada. 
Societatea romaneasca este scindata in prezent intre o clasa politica aflata la originea atacului fulminant asupra  bazelor statului de drept si asupra valorilor europene , si o societate civila incipienta si incapabila sa se opuna in mod decisiv acestui razboi hibrid . In schimb , pentru cetatenii care au  simtit instinctiv pericolul imens , singura alternativa  a fost aceea de a-si apara singuri valorile in care cred  demonstrand  de aproape doi ani de zile.  Cu toate acestea, batalia nu s-a sfarsit , chiar continua cu o si mai mare furie .
In aceasta stare de confuzie sociala si morala un sprijin neasteptat a venit exact de unde nu se astepta nimeni si in special cei care au declansat acest razboi hibrid la adresa societatii  romanesti. 
12 state cu o indelungata traditie democratica si care sub nicio forma nu pot fi acuzate de parti-prís , au avut initiativa salutara de a interveni in favoarea respectarii independentei justitiei si a principiilor statului de drept , devoaland fara drept de apel jocurile politicianiste de la Bucuresti si implicit manipularea si dezinformarea practicate la nivel de sistem  : 

 






 Importante ţări partenere fac apel la România să ia în considerare potenţialul impact negativ al amendamentelor la legislaţia penală. Declaraţia Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elveţiei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei şi Statelor Unite ale Americii 

" Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale. Partenerii UE evocă de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau României să îşi concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obţinute, să evite orice pași înapoi şi să apere independenţa judecătorilor şi procurorilor. Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia. 

Sursa : https://www.facebook.com/bucharest.usembassy/photos/a.10150193798375454.427052.423979315453/10160730130465454/?type=3&theater


Daca Romania nu se poate baza prea mult pe  prietenii din interiorul ei *), in mod cert nu este parasita de prietenii din exteriorul ei ceea ce echivaleaza cu un sprijin moral esential pentru o societate debusolata aflata in pericol de a ajunge la cheremul unor penali si chiar de a iesi din Europa prin comportamentul lor. 







Nota

*) Comentariile de pe pagina oficiala de pe Facebook  a U.S. Embassy Bucuresti (https://www.facebook.com/bucharest.usembassy/photos/a.10150193798375454.427052.423979315453/10160730130465454/?type=3&theater ) unde a fost postat comunicatul,  arata amploarea razboiului psihologic si informational in care este angrenata Romania. 

Niciun comentariu: