Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 6 iulie 2018

Nassim Nicholas Taleb despre incertitudinea , nestructurarea si nedeterminarea lumii in care traim



" Guvernelor nu ar trebui sa li se dea jucarii pe care nu le inteleg."

" Familia Extinsa    ( sau Increngatura ) Dezordinii : ( i) incertitudine , (ii)variabilitate, ( iii) cunoastere imperfecta, incompleta  ( iv)  sansa (v) haos , ( vi) volatilitate , (vii) dezordine , (viii ) entropie ,  ( ix) timp , (x) necunoscut , ( xi) aleatoriu, (xii) harababura , (xiii) factor de stres, ( xiv) eroare , (xv) dispersie a cunostintelor , (xvi) necunoastere."  

" Unele lucruri trag foloase de pe urma socurilor ; infloresc si cresc cand sunt expuse la volatilitate, la aleatoriu,  dezordine si factori de stres si iubesc aventura, riscul si incertitudinea"   

" Sistemele complexe ( realizate de om - n.n.) sunt pline de interdependente , greu de detectat, si de reactii neliniare...tind sa dezvolte cascade si serii care descresc , ba chiar elimina predictibilitatea si cauzeaza evenimente supradimensionate. Asa ca, da, lumea poate evolua din punctul de vedere al cunostintelor tehnologice , dar, in mod paradoxal, asta face lucrurile mult mai impredictibile. "  

" In timp ce in trecut persoanele cu rang si statut social erau singurele care isi asumau riscuri , care suportau consecintele actiunilor negative pentru actiunile lor - astazi se petrece exact contrariul. Asistam la ascensiunea unei noi clase de eroi negativi, ...., dar fara riscuri reale si /sau raspundere. Ei fac sistemul iar cetatenii platesc pretul. In nici o perioada istorica nu s-a intamplat ca atat de multi neasumatori de riscuri , adica persoane care nu se expun personal , sa exercite un control atat de mare."  

Nassim Nicholas Taleb 


Societatea romaneasca  (  ca si lumea in care traim de altfel )  s-a schimbat in mod dramatic dupa caderea comunismului si este o provocare pentru fiecare dintre noi sa intelegem in fel de societate traim si ce se intampla de fapt intr-o lume in care sub ceva se poate ascunde altceva ,  iar actorii politici si-au schimbat periodic taberele , declaratiile, discursurile , mesajele, principiile, programele , orientarile, culorile, scopurile , membrii , etc. dupa cum bate vantul si interesul.
In aceasta epoca de restartare a sistemului geopolitic global si de amenintare a prabusirii institutiillor fundamentale care au construit Occidentul in ultimii 70 de ani , a deconstructivismului generalizat si a resetarii sistemelor de valori culturale si morale , exista o voce singulara care a reusit imposibilul respectiv o sinteza si o viziune clara si originala asupra lumii in care traim si a mecanismelor ei profunde care au facut din om prizonierul ei.
Nassim Nicholas Taleb rastoarna  tabu-urile precedente , priveste lumea printr-un ochean intors , iar in final o reaseaza intr-o ordine inteligibila pentru cititor reusind sa schimbe modul in care o pot vedea oamenii.
Cele doua carti traduse deja la noi ( " Lebada Neagra " si " Antifragil" ) reusesc sa ridice ceva din ceaţa  lumii in care traim aducand un omagiu gandirii normale si logicii normale demonetizate  in urma asaltului lumii virtuale asupra lumii reale , asalt care transforma omul intr-un fluture pe lampa si intr-un spectator neputincios. 
Intr-o lume nesigura , cu un viitor incert si ale carei osii se prabusesc vertiginos deocamdata aceasta ramane singura consolare. 






Nassim Nicholas Taleb 
Foto : Wikipedia





Sursa : http://www.fooledbyrandomness.com/

Niciun comentariu: