Proverb englez
" In timp ce in trecut persoanele cu rang si statut social erau singurele care isi asumau riscuri , care suportau consecintele actiunilor negative pentru actiunile lor - astazi se petrece exact contrariul. Asistam la ascensiunea unei noi clase de eroi negativi, ...., dar fara riscuri reale si /sau raspundere. Ei fac sistemul iar cetatenii platesc pretul. In nici o perioada istorica nu s-a intamplat ca atat de multi neasumatori de riscuri , adica persoane care nu se expun personal , sa exercite un control atat de mare."
Astazi a fost o zi ingrozitoare pentru oamenii normali si morali din aceasta tara , dar aceasta demitere nu a fost o infrangere a Procurorului sef al DNA care a avut o atitudine impecabila ( semnul sinceritatii , onestitatii si tariei de caracter ) acceptand sa ramana simplu procuror , ci o recunoastere tacita de catre politicienii corupti a unei infrangeri a lor deoarece au ales cea mai lașa solutie posibila in plan politic , social si moral ( semnul fricii si disperarii ) respectiv fuga de confruntarea cu justitia si indepartarea unui simbol ( problema lor este ca ostracizand gratuit un Procuror sef se pot trezi peste noapte cu un viitor Presedinte care le poate strica toate socotelile....) .
Comportamentul procurorului sef al DNA care prin acceptarea demna a unei decizii birocratice de demitere ( evident politizata si nedrepta ) s-a plasat in interiorul spatiului moral , deschide un alt camp de batalie pe viata si pe moarte , respectiv o resetare a spatiului moral in care politicienii penali si acolitii lor nu au si nu vor avea acces pentru ca s-au plasat singuri in afara lui si in afara legilor.
Ne aflam in plin paradox .
Traim intr-un stat in care procurorul-sef al DNA ( o institutie esentiala in lupta impotriva coruptiei ) este demis acum pe baza reglementarilor in vigoare , dar pentru motive neclare.
In acelasi stat, cu ceva timp in urma si tot pe baza reglementarilor in vigoare, primeau decoratii prezidentiale 11 ...condamnati penal (http://www.gandul.info/stiri/lista-celor-11-condamnati-penal-care-raman-cu-cele-mai-inalte-distinctii-din-romania-presedintele-nu-poate-fi-obligat-sa-retraga-o-decoratie-10978067 ) , decorare care consfintea starea de parabioza in care intrase societatea romaneasca.
Starea de parabioza a societatii romanesti
|
Altfel spus, traim intr-o societate aflata in stare de parabioza in care prin masacrarea recenta a Codului Penal , limita dintre legal si ilegal , moral si imoral,etc. a fost estompata pana la disparitie .
Din acest punct de vedere presedintele Johannis ( obligat din punct de vedere formal sa respecte o decizie a Curtii Constitutionale ) si atitudinea demna a Procurorului sef al DNA care a acceptat in mod firesc demiterea , dau semnul reconfigurii si resetarii spatiului moral.
Este un semnal puternic dat prin puterea exemplului si care va fi inteles la justa lui valoare pentru ca o societate nu poate ajunge la cheremul unor condamnati penal in aceste vremuri si in mijlocul Europei.
Nu stiu daca ceea ce afirm acum este conform sau nu cu protocolului de stat, dar cred ca presedintele Johannis asa cum a defilat cu bicicleta pe langa Lucian Mandruta in timp ce reporterul ii lua un interviu celui din urma (https://okmagazine.ro/people/klaus-iohannis-din-nou-pe-bicicleta-fotovideo/index.html ) , ar fi putut sa fie astazi langa Procurorul sef al DNA si pur si simplu sa-i stranga mana, dar n-a fost sa fie si nici nu va mai fi.
Pe de alta parte , cred ca Laura Codruta Kovesi a avut o cariera si o prestatie sociala de exceptie validata inclusiv pe plan international si cu toate posibilele ei defecte manageriale , profesionale sau personale , este in prezent singura persoana publica care indeplineste complet criteriile standard ale prestigiului social - legitimitate morala, legitimitate pragmatica/profesionala , legitimitate cognitiva , legitimitate emotionala, status, reputatie, unicitate - *) si unul dintre cei mai redutabili candidati la postul de presedinte al Romaniei.
Nota
*) Prestigiul social , o variabila foarte importanta in democratia occidentala, la noi ocupa un loc secundar, aproape insignifiant ( https://sergiusimion.blogspot.com/2016/08/focus-on-social-prestige-solution-to.html )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu