Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

luni, 9 iulie 2018

Laura Codruța Kovesi. Un adevarat lider si un adevarat model pentru societatea civila

" Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita".
Proverb englez 

" In timp ce in trecut persoanele cu rang si statut social erau singurele care isi asumau riscuri , care suportau consecintele actiunilor negative pentru actiunile lor - astazi se petrece exact contrariul. Asistam la ascensiunea unei noi clase de eroi negativi, ...., dar fara riscuri reale si /sau raspundere. Ei fac sistemul iar cetatenii platesc pretul. In nici o perioada istorica nu s-a intamplat ca atat de multi neasumatori de riscuri , adica persoane care nu se expun personal , sa exercite un control atat de mare."  

Nassim Nicholas Taleb 









Astazi a fost o zi ingrozitoare pentru oamenii normali si morali din aceasta tara , dar aceasta demitere nu  a fost o infrangere  a Procurorului sef al DNA care a avut o atitudine impecabila ( semnul sinceritatii ,  onestitatii si tariei de caracter ) acceptand sa ramana simplu procuror , ci o recunoastere tacita de catre politicienii corupti a unei infrangeri a lor deoarece au ales cea mai lașa solutie posibila in plan politic , social si moral ( semnul fricii si disperarii ) respectiv fuga de confruntarea cu justitia  si indepartarea unui simbol ( problema lor este ca ostracizand gratuit un Procuror sef se pot trezi peste noapte cu un viitor Presedinte care le poate strica toate socotelile....) .
Comportamentul procurorului sef al DNA care prin  acceptarea demna a unei decizii birocratice de demitere ( evident politizata si nedrepta ) s-a plasat in interiorul spatiului moral ,  deschide un alt camp de batalie pe viata si pe moarte , respectiv o  resetare a spatiului moral in care politicienii penali si acolitii lor nu au si nu vor avea acces pentru ca s-au plasat singuri in afara lui si in afara legilor.  
Ne aflam in plin paradox . 
Traim intr-un stat in care procurorul-sef al DNA ( o institutie esentiala in lupta impotriva coruptiei ) este demis acum pe baza reglementarilor in vigoare  , dar pentru motive neclare. 
In acelasi stat,  cu ceva timp in urma si tot pe baza reglementarilor in vigoare,  primeau decoratii prezidentiale 11 ...condamnati penal (http://www.gandul.info/stiri/lista-celor-11-condamnati-penal-care-raman-cu-cele-mai-inalte-distinctii-din-romania-presedintele-nu-poate-fi-obligat-sa-retraga-o-decoratie-10978067 ) , decorare care consfintea starea de parabioza in care intrase societatea romaneasca. 



                                           Starea de parabioza a societatii romanesti
Generarea starii de parabioza , rasturnarea sistemului de valori si confuzia morala din societatea romaneasca



Altfel spus, traim intr-o societate aflata in stare de parabioza in care prin masacrarea recenta a Codului Penal , limita dintre legal si ilegal , moral si imoral,etc. a fost estompata pana la disparitie .
Din acest punct de vedere presedintele Johannis  ( obligat din punct de vedere formal sa respecte o decizie a Curtii Constitutionale )  si atitudinea demna a Procurorului sef al DNA care a acceptat in mod firesc demiterea , dau semnul reconfigurii si resetarii spatiului moral.
Este un semnal puternic dat  prin puterea exemplului si care va fi inteles  la justa lui valoare pentru ca o societate nu poate ajunge  la cheremul unor condamnati penal in aceste vremuri si in mijlocul Europei




Post - Scriptum 

Nu stiu daca ceea ce afirm acum este conform sau nu cu protocolului de stat, dar cred ca presedintele Johannis asa cum a defilat cu bicicleta pe langa Lucian Mandruta in timp ce reporterul ii lua un interviu celui din urma (https://okmagazine.ro/people/klaus-iohannis-din-nou-pe-bicicleta-fotovideo/index.html )  , ar fi putut sa fie astazi langa Procurorul sef al DNA si pur si simplu sa-i stranga mana, dar n-a fost sa fie si nici nu va mai fi.
Pe de alta parte ,  cred ca Laura Codruta Kovesi  a avut o cariera si o prestatie sociala de exceptie validata inclusiv pe plan international  si cu toate posibilele ei defecte manageriale , profesionale sau  personale , este in prezent singura persoana publica care indeplineste complet criteriile standard ale prestigiului social - legitimitate morala, legitimitate pragmatica/profesionala , legitimitate cognitiva , legitimitate emotionala, status, reputatie, unicitate - *) si unul dintre cei mai redutabili candidati la postul de presedinte al Romaniei.



Nota

*) Prestigiul social , o variabila foarte importanta in democratia occidentala, la noi ocupa un loc secundar, aproape insignifiant ( https://sergiusimion.blogspot.com/2016/08/focus-on-social-prestige-solution-to.html )

Niciun comentariu: