Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

duminică, 17 noiembrie 2019

Comportamentul liderilor politici, formatorii de opinie si perceptia alegatorilor







Un articol aparut recent pe platforma Contributors.ro (Adelina Baleanu -  A făcut bine Dan Barna că a candidat la prezidențiale? ) , incearca sa gestioneze un esec de proportii. Putem vedea imediat diferenta de calibru  daca il comparam cu un articol tezist , ca sa nu spunem encomiastic :

“ Și totuși Barna, cu toate defectele lui, te privește în ochi când îți vorbește, nu face exerciții de retorică când îți răspunde la întrebări. A umblat peste tot prin țară, a vorbit cu tot felul de oameni (de ce se bagă în vorbă?), a intrat în vorbă cu oameni în piața (Oroare! a admirat conopida unora), în metrou, pe stradă. A jucat table în parc cu pensionarii (de ce n-a jucat șah?!). Iar când i-au dezvăluit „imoralitatea” de antreprenor a spus că e dreptul jurnaliștilor de a face anchetă.”

“ În peisajul acesta Dan Barna este într-adevăr o ciudățenie. Aerul lui ușor neajutorat (mai ales când renunță la ochelari), felul de a vorbi cu accent corporatist, dezinvoltura lui de băiat bun mai mult intrigă. De unde a mai apărut și ăsta? Ceea ce m-a impresionat în reacția lui de perdant este perplexitatea cu care s-a întrebat urmărind rezultatul votului: „Ce puteam să fac, să umblu cu moaștele prin țară? “

Cristina Cioaba

http://www.contributors.ro/editorial/despre-arogan%c8%9be-%c8%99i-alte-vanita%c8%9bi/


In cazul de fata este de remarcat maniera argumentarii  :


  Omul politic Dan Barna, liderul de partid, speranță a tinerei opoziții, toate s-au prăbușit ca secerate de ghilotină. O furtună de proporții s-a propagat și în Alianța USR+PLUS."  
“ Această reacție mi se pare exagerată și periculoasă, fiindcă induce neîncrederea alegătorilor în capacitatea liderilor Alianței USR+PLUS de a gestiona eșecuri.”

“ Mulțumită acestei candidaturi, liderii Alianței pot vedea acum cu precizie profilul celor care merg pe mâna sa, văd din ce medii și zone provin aceștia, ce vârste și instrucție au. E o altă cartografiere a electoratului USR-PLUS, după cea de la europarlamentare.” 
“ Dan Barna este un model de curaj. Cred că dezavuarea lui este semnalul de alarmă că ceva trebuie urgent schimbat în atitudinea fiecăruia dintre noi.”


Si totusi , pana la analiza capacitatii liderilor Aliantei USR+PLUS de a gestiona esecuri , este vorba despre analiza unor variabile foarte sensibile care tin de semnalele date de lideri , de comportamente, gesturi si de semnificatia lor , iar in ultima instante de perceptia alegatorilor asupra credibilitatii si legitimitatii lor morale.
Din acest punct de vedere, cum credeti ca au receptat tinerii votanti ai USR ( si nu numai ei ) faptul ca Dacian Ciolos si partidul infiintat de acesta au un trecut cu o anumita rezonanta “ magnetica” ( https://www.dor.ro/o-plimbare-prin-trecutul-lui-dacian-ciolos/ ; https://www.g4media.ro/istoricul-marius-oprea-il-acuza-pe-ciolos-ca-si-a-fondat-partidul-cu-ajutorul-casei-de-avocatura-a-unui-fost-securist-si-l-a-pus-secretar-general-pe-fiul-acestuia-ciolos-asocierea-numelui-meu-cu-oam.html ) ?
Sau cum credeti ca au acceptat aceiasi tineri votanti ai USR ( si numai ei ) faptul ca Dan Barna avea contracte cu Ministerul de Interne, Ministerul Justitiei, Minsterul Dezvoltarii, etc. (https://romania.europalibera.org/a/scurtul-drum-al-lui-dan-barna-prin-politica-de-la-fonduri-europene-catre-cotroceni/30254652.html) in buna parte anonimizate (https://www.riseproject.ro/articol/cazul-barna-faptele/) , sau faptul ca Dan Barna a amestecat afacerile cu rudele si prietenii si si-a angajat sora intr-una din firmele infiintate cu fonduri europene (https://www.riseproject.ro/articol/adevarul-despre-dan-barna/)?
Acestea fiind spuse ajungem la sediul materiei. Comportamentele liderilor USR sunt ( probabil) legale , dar intrebarea este daca ele sunt considerate si morale de catre tinerii alegatori si numai de catre ei.
Generatiile mai vechi pot compara la randul lor atitudinea , discursul si comportamentul liderilor opozitiei din anii `90 ( Corneliu Coposu, Ion Ratiu, etc. ) cu liderii opozitiei de acum si pot trage la randul lor propriile lor concluzii.
In cazul videoclipului de mai jos, Dan Barna a procedat legal ( in sensul ca nu a incalcat nicio lege ) , dar numai perceptia alegatorilor poate judeca daca acesta impreuna cu echipa sa ( cu cele mai bune intentii, probabil ) a procedat si moral :









La fel, ne putem intreba cum apreciaza ( subliminal )  alegatorii un comportament si un limbaj de genul :


Altfel spus,  marea problema a liderilor politici este  problema credibilitatii si a legitimitatii morale care sunt piatra de incercare pentru orice politician si din orice tara democrata care doreste sa castige increderea cetatenilor . 
Aici perceptia alegatorilor este suverana . Dupa decenii intregi in care s-au fript cu ciorba politicienilor care una spun si alta fac,  nu pot fi condamnati  acum daca sufla si in iaurt si masoara de sapte ori ca sa taie o data. 
Independent de sugestiile directorilor de constiinta si formatorilor de opinie,  ei au dreptul sa aprecieze dupa propriile lor criterii raportul sau discrepanta dintre declaratii si intentii , dintre vorbe si fapte ,etc.  iar concluzia lor se manifesta doar in final si doar la urna de vot indiferent de scenariile preelectorale  sau postelectorale.

http://www.contributors.ro/editorial/a-facut-bine-dan-barna-ca-a-candidat-la-preziden%c8%9biale/#comment-393937

Niciun comentariu: