Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

luni, 25 mai 2020

De la J.P. Guilford ( Psychometric metods, 1954 ) la psihologia devenita o afacere


In 1954 aparea la New York celebra carte a lui J.P.Guilford, o adevarata Biblie pentru psihologi, carte care prezenta  un ghid complet privind legile de baza ale psihofizicii , metodele matematice folosite in domeniul psihologic, teoria testelor psihologice, constructia, etalonarea si dezvoltarea testelor psihologice , problema reliabilitatii (fiabilitatii ) si validitatii lor,  analiza itemilor , analiza factoriala, etc. : 




















Metodologia elaborarii si aplicarii testelor psihologice devenea una transparenta si accesibila ,orice absolvent de psihologie avand posibilitatea de a etalona  dupa metode stiintifice un test pe un anumit esantion (inclusiv  de a construi unul nou ) si de a aplica in conditii standard testele psihologice . 
Testele deveneau accesibile ,  puteau fi procurate usor in Occident ( inclusiv din librarii ) , regula deontologica elementara in domeniu fiind aceea ca testele folosite in examinarea psihologica sa fie mai intai etalonate pe minimum 100 de persoane si aplicate doar de catre profesionisti.
In Romania  in timpul comunismului ,  dar si o perioada dupa 1990, testele psihologice erau relativ  accesibile si implicit gratuite  , dar nu puteau fi procurate usor in forma completa ( test, manual de aplicare, grila, foaie de raspuns, etaloane, etc.) de catre psihologi . 
Dupa infiintarea in 2004 a Colegiului Psihologilor din Romania si Conventia Nationala a Colegiului Psihologilor din Romania din 2005, testele psihologice au inceput brusc sa aiba pret si valoare si au devenit accesibile doar psihologilor autorizati de catre acest colegiu *).  
Consilierea si testarea psihologica a populatiei au devenit la fel de brusc o prioritate de nivel national , iar  psihologia  a devenit o afacere extrem de profitabila (pentru unii). 
In fotografia de mai jos sunt imortalizati pentru eternitate unii dintre initiatorii psihologiei de tip nou in care pentru prima data in psihologia civila apare la lumina zilei si uniforma militara : 






Conventia Nationala a Colegiului Psihologilor din Romania , 2005
 Spirit Militar Modern, nr.5/2005 
https://web.archive.org/web/20071110215327/http://presamil.ro/SMM/2005/5/31-40.htm





O adresa cheie :
Bucuresti , Strada Icoanei 29A ( Captura Google ) 





Note 


*) In anii `80 Laboratorul de Psihologie al Facultatii de Psihologie a Universitatii din Bucuresti era compus din profesorul Alexandru Lungu, un halat alb  si doua aparate de fier de la inceputul secolului dintre care unul era un ciocan utilizat de profesor pentru detectarea emotivitatii ( cine lovea mai tare cu el era dezinhibat si /sau agresiv, cine lovea incet era inhibat si/sau timid ). 
In aprilie 2006 ,  stingandu-si trabucul , Teodor Melescanu  presedintele Senatului Romaniei primea in cabinetul sau cu o replica standard  ( " este nevoie de o lege de reglementare a domeniului" )  o delegatie  insolita formata din patru persoane ( o doamna psiholog  , o studenta la psihologie , o domnisoara jurista si subsemnatul )  care depuneau un memoriu impotriva aparitiei Legii 213 /2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica si infiintarea Colegiului Psihologilor din Romania. 
Consecintele pe termen lung ale implementarii acestei legi  au fost prezentate chiar de catre unul dintre initiatorii ei :


"...prin politicile academice centralizate şi locale am ratat şansa normalizării psihologiei pentru cel puţin încă o generaţie (+20 de ani) şi am redus contribuţia acesteia la ştiinţa românească şi astfel la competitivitatea ţării. Practic am „omorât” psihologia – în forma ei modernă – din nou, tocmai când o generaţie nouă începuse să fie interesată de normalizarea acesteia. "

Daniel David - Sa bata clopotele pentru psihologia romaneasca...

http://www.contributors.ro/.../sa-bata-clopotele-pentru.../


Pe cale de consecinta , metaforic vorbind , psihologia romaneasca a avut sansa sa evalueze doar intre ciocanul demonstrativ al profesorului Lungu si trabucul presedintelui Teodor Melescanu.  

Niciun comentariu: