Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 14 mai 2020

Document. Scrisoarea doamnei Zoe Petre catre jurnalistul Ion Cristoiu


În ediţia din 22 noiembrie 2000, cu numai patru zile înaintea alegerilor prezidenţiale (când în locul lui Emil Constantinescu avea să vină, din nou, Ion Iliescu), consilierul prezidenţial Zoe Petre a trimis prin fax, către ziarul AZI, un text în care îl condamna pe ziaristul Ion Cristoiu nu numai pentru editorialele în care îl atacase pe Emil Constantinescu cât şi pentru întreaga sa activitate jurnalistică ( s.n.) : 




Zoe Petre
Foto EVZ

"Domnule Cristoiu,

De aproape patru ani, abuzaţi de statutul de ziarist independent pentru a vă dezininforma cititorii cu privire la activitatea Preşedintelui României. De mai multe ori, colegii Dvs de breaslă, au emis ipoteza, că nu l-aţi iertat pe Preşedintele Constantinescu pentru că nu v-a oferit conducerea TVR, singura instituţie de mass-media pe măsura trufiei şi avidităţii de publicitate care v-ar măcina. Nu ştiu dacă e aşa dar ştiu că, din ziua numirii lui Stere Gulea ca Preşedinte interimar al TVR, aţi declanşat o campanie de calomnii care a transformat fiecare dintre publicaţiile pe care le-aţi condus în aceşti ani într-o unealtă de denigrare a Preşedintelui României. Spre deosebire de aceste ziare, care, rând pe rând s-au despărţit de dumneavostră.

Preşedintele Emil Constantinescu nu v-a sancţionat moral nici o dată pentru acest val de născociri, denaturări, răstălmăciri, şi minciuni. A considerat că vă descalificaţi prin forţe proprii, prin lipsa de respect pentru adevăr, care alătură, proza Dumneavoastră, chiar dacă mai puţin indecentă, cu pitorescul război pe care „România Mare" sau „Atac la persoană" îl poartă cu instituţia Preşedintelui României. Doar că aceste publicaţii sunt, pe faţă, organe ale Partidului România Mare, în vreme ce Dumneavoastră susţineţi a fi independent.
Nu vă întreb cu câte mii de dolari sunteţi plătit pentru această pretinsă independenţă, nici pe statele de plată ale cărui partid. Nu mă interesează dacă sunteţi mercenar sau dacă minţiţi cu convingere.

 Ura Dumneavoastră este, oricum, rentabilă. Dar de această dată aţi întrecut orice măsură. Pentru că este inadmisibil să atribuiţi Preşedintelui României care, în emisiunea de bilanţ a mandatului său, a declarat că este profund onorat de faptul că a putut sluji poporul român în cea mai înaltă magistratură a statului, calificative pe care nu le-a rostit, nu le-a gândit şi care nici măcar nu intră în vocabularul său, spre deosebire de al Dumneavoastră. Preşedintele. României s-a adresat românilor făcând apel la cinstea lor, împotriva celor puţini, care nu sunt cinstiţi şi Dumneavoastră vă permiteţi să semănaţi confuzie şi minciună asupra acestui apel.

Pretindeţi în editorialul publicat în „Azi" la 20 noiembrie 2000, că Preşedintele României i-a tratat pe români de bişniţari şi de hoţi. Fals, Domnule Cristoiu: Preşedintele României i-a îndemnat pe români să nu mai tolereze ilegalităţile comise de aceia, puţini, dar nocivi, care sunt efectiv necinstiţi, oriunde s-ar afla aceştia din urmă şi în sferele puterii şi în mărurite tranzacţii, şi în presă, şi în administraţie. Dacă v-a jignit personal acest apel, nu esţe cu nimic vina Preşedintelui. Dacă v-aţi simţit personal vizat când a fost  vorba de necinste, nu este cu nimic vina Preşedintelui. Oricine a ascultat intervenţia Preşedintelui Constantinescu şi apoi a încercat să vă citească a rămas, sunt convinsă, uluit de falsele sensuri pe care cu atâta rea credinţă pretindeţi că le-aţi fi descoperit îndărătul vorbelor lui.

Din eroare sau din cinism tot ziarul ,Azi" din 20 noieimbrie, dar în pagina dedicată Serviciilor secrete, în speţă acţiunilor KGB în Marea Britanie, publică un mic dicţionar pentru.-spioni amatori, unde, sub titlul „Momeala", aflăm că aceasta este o acţiune bazată pe „manipularea, distorsionarea, falsificarea faptelor", şi că în acest mod oamenii sunt" determinaţi „să acţioneze contrar propriului interes". Să fie oare vreo legătură între editorialul Dumneavoastră şi aceste interesante informaţii? Nu Preşedintele României i-a jignit pe români vorbind despre respectul faţă de lege, încercând să-i faceţi să creadă altceva decât au văzut şi au auzit ei înşişi. Dumneavoastră îi jigniţi pe români.

Riscul de a deveni „o doamnă căreia îi spuneţi fă" îmi pare neînsemnat pe lângă satisfacţia de a-mi exprima măcar o dată indignarea pe care mi-o provoacă degradarea la care supuneţi condiţia de ziarist independent, dar şi marea mea bucurie pentru că, peste foarte puţin timp, nu voi mai avea obligaţia de serviciu de a vă citi răbufnirile veleitare si de rea credinţă, oricum, ar fi ele intitulate, şi oricine le-ar fi inspirat.


Prof. dr. Zoe Petre"
22 noiembrie 2000


Sursa https://web.archive.org/web/20121001040048/http://www.impactnews.ro:80/Dosare/ARHIVELE-PRESEI-Scrisoarea-lui-Zoe-Petre-c%C4%83tre-Ion-Cristoiu,-%C3%AEn-ap%C4%83rarea-lui-Emil-Constantinescu:-Riscul-de-a-deveni-''o-doamn%C4%83-c%C4%83reia-%C3%AEi-spune%C5%A3i-f%C4%83''-%C3%AEmi-pare-ne%C3%AEnsemnat--81912

Niciun comentariu: