Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

luni, 21 iunie 2021

Mizeria politicianismului si oportunismului


Frica politicienilor si magistratilor de a-si pierde privilegiile si pensiile speciale a denaturat sistemul juridic si a bulversat sistemul de valori morale al societatii romanesti.
Dezincriminarea unor infractiuni si a unor infractori a bulversat societatea , iar deciziile politicianiste , cinice si sfidatoare ale CCR au pecetluit marasmul moral in care s-a ajuns .
Prin consens tacit , politicienii si societatea civila isi frang acum mainile in fata drobului cu sare al CCR asteptand "o minune". "
Problema este ca incepand cu scriitorii ( https://uniuneascriitorilor.ro/statut) si terminand cu ziaristii, dar avand la mijloc ofiterii si politicienii condamnati penal (https://www.fanatik.ro/uniunea-ziaristilor-profesionisti-casa-de-pensii-a-ofiterilor-si-a-politicienilor-condamnati-penal-19539742 ) a aparut din neant o adevarata constelatie a pensiilor si pensionarilor de la buget sau "dupa buget" cum spunea marele conu` Iancu .
Pretextul a fost invocarea "utilitatii publice" a unor asociatii , organizatii si bresle profesionale (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/178130 ) , iar rezultatul a fost unul cat se poate de interesant, dar care nu mai seamana cu declaratiile initiale (https://cursdeguvernare.ro/document-1-300-de-ong-uri-cu-statut-de-utilitate-publica-infiintate-prin-legi-speciale-in-special-in-ani electorali.html ;
https://sergiusimion.blogspot.com/2016/09/transformarea-interesului-public-in.html ).
In realitate , conexiunile tuturor acestor planuri si domenii sunt de mare adancime si dupa principiul vaselor comunicante .
Asa se explica de ce "minunea" nu poate veni , ceea ce convine de fapt tuturor beneficiarilor absentei acesteia.
Cea mai buna dovada este mentinerea organizarii si functionarii CCR in actuala conformatie toxica pentru intreaga societate respectiv absenta vointei politice , juridice , sociale si civice de reformare a ei.
Ana Birchall , unul dintre cei mai incisivi ministri ai Justitiei de pana acum si deocamdata singurul fara conexiuni cu vechiul sistem , puncteaza excelent aceasta situatie :

Marea problema  dupa trei decenii este ca aceasta stare de fapt a decuplat statul de cetatenii care il finanteaza si societatea de trecutul ei . 
Cum pot fi intelese altfel modul in care autoritatile trateaza banul public (https://cursdeguvernare.ro/bolojan-institutii-publice-functionari-concediati.html ) si conditia cetateanului ? Un cartier construit recent in capitala Romaniei si  sub ochii ingaduitori ai autoritatilor este o bataie de joc pentru cetatenii lui care platesc impozite pentru balti si noroaie : 
















Problema este ca indolenta autoritatilor si politicienilor nu se refera numai la prezent. Acelasi dispret manifestat fata de cetateni se manifesta si fata de trecutul acestei tari. 
Sa privim impreuna fotografia de mai jos facuta intr-un orasel de provincie din judetul Mehedinti : 








Aceasta casa intr-o stare jalnica are o placa comemorativa care se refera la o personalitate a medicinei romanesti recunoscuta pe plan international ,Victor Gomoiu ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Gomoiu ). Si cam atat. 








Acesta este un exemplu minor dintre multe altele pentru modul in care se raporteaza o societate la trecutul ei . 
Pe de alta parte , dispretul fata de cetateni si fata de trecutul acesti tari este direct proportional cu milioanele de euro deturnate din banul public  care au adus Romania in top trei cele mai corupte tari din Uniunea Europeana ( https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/transparency-international-romania-ramane-in-top-trei-cele-mai-corupte-tari-din-uniunea-europeana-1441672). 
Ce va urma ? Aproape sigur nimic deosebit si cel mai probabil totul va ramane asa cum a fost pentru inca o lunga perioada de timp. 

sâmbătă, 12 iunie 2021

Domenii de asistenta europeana pentru societatile postcomuniste

 

         PROGRAMUL ACTIVE CITIZENS FUND ROMÂNIA

  • Active Citizens Fund este un program de finanțare dedicat organizațiilor neguvernamentale, care se desfășoară în România între 2019-2024 și are o valoare totală de 46.000.000 €
  • Programul face parte din Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 și are ca obiectiv consolidarea societăţii civile și a cetățeniei active şi creșterea capacității grupurilor vulnerabile
  • Site-ul oficial al programului este www.activecitizensfund.ro

 

DOMENII DE ASISTENȚĂ

  1. Democrație, cetățenie activă, bună guvernare și transparență
  2. Drepturile omului și tratament egal prin combaterea tuturor formelor de discriminare pe motive de origine rasială sau etnică, religie sau convingeri, sex, dizabilitate, vârstă, orientare sexuală sau identitate de gen
  3. Justiție socială și incluziunea grupurilor vulnerabile
  4. Egalitate de gen și violență bazată pe gen (GBV)
  5. Mediu și schimbări climatice
  6. Dezvoltarea capacităţii ONG-urilor

                               Sursa : http://www.fdsc.ro/active-citizens-fund



Oare acestea sunt marile probleme ale societatilor postcomuniste ? In cazul Romaniei cel putin, asistenta europeana pentru societatile postcomuniste nu porneste de la o analiza de a starii de fapt din societatea romaneasca,  ci de la o agenda prestabilita a Uniunii Europene. 
Problemele cronice ale Romaniei tin de traficul de persoane (https://romania.europalibera.org/a/raport-al-comisiei-europene-rom%C3%A2nia-frunta%C8%99%C4%83-la-traficul-de-persoane/30909400.html ), coruptie ( https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/transparency-international-romania-ramane-in-top-trei-cele-mai-corupte-tari-din-uniunea-europeana-1441672 ) , justitie (http://stiri.tvr.ro/raport-ue-romania-are-probleme-privind-independenta-justitiei_870664.html#view ) , crima organizata (https://www.thenewfederalist.eu/crima-organizata-din-romania?lang=fr ), educatie ( https://www.edupedu.ro/invatamantul-romanesc-vazut-prin-ochi-internationali-o-descriere-nemiloasa-de-la-seful-educatiei-oecd-ce-fac-sistemele-cele-mai-performante-ale-lumii-iar-in-romania-se-face-cel-mult-pe-hartie/ ) etc. , dar timp de trei decenii fondurile europene alocate Romaniei au fost irosite zadarnic sau chiar deturnate de la scopul lor initial ( https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/raport-olaf-romania-cele-mai-multe-dosare-de-frauda-cu-fonduri-europene-in-2019-1366087) .
Situatia este identica sau chiar mai rea in spatiul civic unde asistenta europeana a vizat domenii colaterale sau chiar nesemnificative in raport cu starea de fapt a societatii care nu se rezuma la domeniile de asistenta enumerate.
In realitate, fondurile alocate pentru dezvoltarea societatii civile au fost disipate intr-o " retea de retele " fara fund , respectiv de zeci , sute , mii sau chiar sute de mii de organizatii  multiplicate , interconectate si aflate in bucla ceea ce face imposibila o imagine de ansamblu a acestei sociosfere.
Cea mai buna demonstratie este faptul ca dupa ce ONG-urile din Romania au primit o asistenta europeana de 46.000.000 de euro pentru perioada  2019-2024 , aceleasi ONG-uri se considera afectate de pandemie si solicita statului un "sprijin structural"(http://www.fdsc.ro/societatea-civila-in-contextul-pandemiei). 
Daca in sfera politica tranzitia de la comunism la democratie a stat in atentia publica si sub ochiul vigilent al presei care de multe ori a aratat cine sunt actorii si ce se petrece in spatele cortinei , nu acelasi lucruru se poate spune despre sfera civica care este un fel de terra incognita, deoarece ceea ce se petrece in aceasta zona este mult mai abscons.
Printr-un consens tacit , modul de organizare al domeniului, algoritmul de selectie si promovare al liderilor, gestiunea fondurilor, etc. sunt mult mai obscure decat in spatiul politic si in realitate se afla sub un fel de omerta, dar cu toate acestea, dupa principiul vaselor comunicante, comunica si cu alte spatii.
Ceea ce se poate spune cu certitudine este ca in Romania cel putin , spatiul civic poate fi o excelenta rampa de lansare pentru politicieni. Cristian Ghinea care conduce 
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
https://ro.wikipedia.org/wiki/Cristian_Ghinea ) si vicepresedintele Partidului National Liberal , Sebastian Burduja  ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Sebastian_Burduja) sunt doua exemple de politicieni care initial si-au facut stagiul  in societatea civila  , dar ulterior au parasit corabia ei. 


marți, 8 iunie 2021

Nicolae Manolescu, Gabriel Andreescu, Ruxandra Cesereanu si Uniunea Scriitorilor din Romania


Ruxandra Cesereanu - Imaginarul violent al romanilor
Editura Humanitas, Bucuresti, 2003


Articolul despre concedierea scriitoarei Ruxandra Cesereanu de la revista “ Steaua” aparut recent pe platforma Contributors.ro ( Gabriel Andreescu - Domnului Nicolae Manolescu. În legătură cu alungarea scriitoarei Ruxandra Cesereanu de la revista Steaua) si adresat presedintelui Uniunii Scriitorilor din Romania este o surpriza din multe puncte de vedere.
Prima ar fi reactia domnului Gabriel Andreescu , celebru disident anticomunist si activist pentru drepturile omului, in prezent profesor la SNSPA ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Andreescu ) fata de o decizie recunoscuta drept legala ( “ cine numeste are dreptul sa revoce “ ) a conducerii Uniunii Scriitorilor din Romania. Autorul articolului contesta nu fondul legal al deciziei , ci forma ei respectiv aspectul moral ( “dezamăgitoare profesional și uman” ) .
Argumentele invocate de autor tin de calitatile scriitoarei concediata aparent pentru situatia financiara a revistei si de opinia personala a persoanei demise ( " Fosta redactoră-șefă a revistei Steaua denunță nu doar actul concedierii ei, ci și stilul. Citez: „documentul pe care l-am primit de la conducerea USR, de la dumneavoastră ca președinte și de la Comitetul Director al USR, este de o brutalitate și injustețe care m-au consternat” ; „Sînt consternată și totodată dezgustată de termenii și de tonul preavizului oficial primit, semnat de dumneavoastră”.).
A doua surpriza este invocarea statului USR si al membrilor ei in societate in chestiunea excluderilor din aceasta breasla ( desi in cazul de fata nu este vorba despre excludere ):

“ Însă altele sunt temele de adâncime( s.n.) ridicate de excluderea colegilor scriitori. USR este o organizație de utilitate publică. Prerogative precum încasarea taxelor de timbru, dreptul de a iniţia acte normative privindu-i pe scriitori și obştea lor, asigurarea îndemnizaţiei de 50% la pensie au fost atribuite Uniunii ca rezultat al activității membrilor acesteia, nu urmare a calității management-ului organizațional. Scopul Uniunii este „de a apăra interesele de breaslă, economice, sociale şi morale ale membrilor ei şi de a-i reprezenta în raporturile cu autorităţile, cu alte asociaţii de creatori, cu persoane juridice şi fizice din ţară şi din străinătate” (art. 1).”.

Aici intram deja pe un teren minat. Din acest punct de vedere , Uniunea Scriitorilor din Romania se incadreaza intre cele 1300 de ONG-uri ainfiintate prin legi speciale , abonate la banul public si finantate de stat ( http://cursdeguvernare.ro/document-1-300-de-ong-uri-cu-statut-de-utilitate-publica-infiintate-prin-legi-speciale-in-special-in-ani-electorali.html ;https://cdn.cursdeguvernare.ro/wp-content/uploads/2016/09/Copy-of-Document-MCPDC-Situa%C5%A3ia-asocia%C5%A3iilor-%C5%9Fi-funda%C5%A3iilor-de-utilitate-public%C4%83.xlsx ) desi, vorba unui fost presedinte al Romaniei,  “ nu este normal ca ONG-urile sa fie finantate de stat “.
Din acest punct de vedere, Uniunea Scriitorilor din Romania sta la aceeasi masa cu “ Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Ministerul Administraţiei şi Internelor “, Asociaţia "Clubul Diplomatic Bucureşti" , Asociatia "Marea Loja Nationala din Romania", Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei” , Fundaţia "Institutul Social Democrat Ovidiu Şincai", Asociaţia Yacht Club Regal Român, Asociatia "Livone Tenis Club Ilie Nastase", etc. , toate abonate la banul public. ( detalii : https://sergiusimion.blogspot.com/2016/09/transformarea-interesului-public-in.html ).
Mai mult decat atat, autorul subliniaza faptul ca prerogativele Uniunii Scriitorilor din Romania ca organizatie de utilitate publica decurg " din activitatea membrilor ei " si nu din calitatile managementului organizatiei :

“ Prerogative precum încasarea taxelor de timbre , dreptul de a iniţia acte normative privindu-i pe scriitori și obştea lor, asigurarea îndemnizaţiei de 50% la pensie (s.n.) au fost atribuite Uniunii ca rezultat al activității membrilor acesteia, nu urmare a calității management-ului organizațional.”
 
Ce fel de activitate ? Aici intram pe alt teren minat. Vorbim de o breasla profesionala ai carei membrii au asigurata o indemnizatii de 50% la pensie ( in ce domenii se mai asigura asa ceva ?) , dar surpriza este alta.
Sa-i dam cuvantul domnului Nicolae Manolescu , presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania in contextul in care au devenit membrii USR inclusiv scriitori care publica “ literatura de cutit” gen “ Henry Miller de Caracal” ( respectiv numitul Liviu Andrei ) sau mai exact o literatura care iti intoarce stomacul de dos :


„USR nu e o elită, ci o organizaţie de breaslă. Ea apără drepturile scriitorilor , fără a-i împărţi pe căprării, cum văd că procedaţi dumneavoastră”

"Prejudiciul nu e al USR, ci al autorului însuşi".

Nicolae Manolescu

09.02.2013



Ca sa nu mai amintim de oferirea premiului de debut al Uniunii Scriitorilor din Romania unui roman de genul celebrului "Băgău" al Ioanei Braga publicat la o celebra editura de la noi ( https://humanitas.ro/humanitas/carte/b%C4%83g%C4%83u) .
Oare cum s-au simtit domnul Nicolae Manolescu, domnul Gabriel Andreescu si doamna Ruxandra Cesereanu intr-o asemenea companie selecta care promoveaza acest gen de atitudini, comportament si limbaj "liber" ?
Greu de spus, dar trebuie sa recunoastem ca Uniunea Scriitorilor din Romania , in varianta in care exista acum, este total diferita de cea existenta “ cu aprobare” in timpul comunismului , respectiv atunci cand avea implicit un rol “ politico-ideologic si cultural-educativ ”. 
In zilele nostre , Uniunea Scriitorilor din Romania si presedintele ei s-au eliberat de constrangerile politice si ideologice anterioare , deci poate accepta si tolera asemenea talente , valori si personalitati pe care le valideaza si le promoveaza , chiar daca unii dintre membrii ei marcanti  in semn de protest pentru promovarea acestor “ valori culturale” de tip nou si-au dat demisia  ( https://www.contributors.ro/de-ce-mi-am-dat-demisia-din-uniunea-scriitorilor/) .
Pe de alta parte , demiterea legala si motivarea ei oficiala , dupa opinia autorului dezamăgitoare din punct de vedere profesional și uman ( " sentimentele doamnei au fost expuse convingator " ) , este prezentata de autorul articolui drept o decizie care aduce aduce Uniunii Scriitorilor din Romania „prejudicii morale și de imagine”.
In acest context este important sa fie prezentat nu numai punctul de vedere al scriitoarei demise care invoca divergenta de opinii cu domnul Nicolae Manolescu , ci si sentimentele , ideile si valorile in care aceasta crede . 
Aici avem alte surprize. Scriitoarea se considera analist si in 2003 ne-a furnizat o convingatoare demonstratie in acest sens :


“ Nu sunt singurul analist care considera ca in Romania comunista “spalarea creierului” a patruns si a izbutit la nivel de mental colectiv: pentru aceasta pledeaza mareea delatiunii, asa cum a fost ea practicata la noi, in cercuri concentrice, si care a concretizat un fratricid simbolic. (Din punctul acesta de vedere, Miorita, pe seama careia se gloseaza adesea ca mit national, este reprezentativa, cred eu, la nivelul mentalului romanesc, pentru ideea de fratricid; ca demonstratie a unui fratricid, Miorita este foarte romaneasca, cel putin cu aplicatie pe secolul XX in Romania.)”

Ruxandra Cesereanu

2003



Asa sa fie. Acest tip de analiza care ne ofera nu argumente si demonstratii , ci postulate , atribuiri si etichete gratuite se bazeaza in realitate pe “ metoda inductiva” respectiv pe trecerea de la cazuri particulare la generalizari indoielnice la nivelul ansamblului social , adica exact pe principiul dogmatismului .
O asemenea salata de boeuf avem in prezentarea unei carti celebre a scriitoarei ( Ruxandra Cesereanu – Imaginarul violent al romanilor ) :


" Eseul de fata, care propune, prin selectie, o scanare a mentalului romanesc la nivelul imaginarului violent, porneste de la un autor-cheie in ceea ce ne priveste pe noi, romanii, Mihai Eminescu si publicistica sa la Timpul, si se incheie, in prima parte a cartii, cu analiza scrisorilor de amenintare primite de o personalitate culturala, cu anvergura politica in postcomunismul romanesc, Ana Blandiana. Intre acesti doi poli, este abordat imaginarul lingvistic violent al altor doi scriitori-cheie pentru psyche-ul romanesc, Caragiale si Arghezi. Panorama cuprinde, apoi, cateva studii de caz pe gazetele interbelice de extrema dreapta si de la inceputul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, pe Scanteia comunista (1944–1950), pe Adevarul, Azi si Dimineata postcomuniste in falsul an de gratie 1990, dar si pe Romania Mare. Din acest potpuriu nu lipsesc revista-pamflet Academia Catavencu si ruda sa Plai cu boi, inedite prin zeflemeaua demolatoare la adresa viciilor natiei. Cartea nu se doreste a fi un indreptar, ci o fotografie de grup. Fie ca va fi privita cu ochiul liber, fie cu lupa sau lornionul, fotografia aceasta va resuscita etern tulburatoarea intrebare: cine suntem noi, romanii, si cum putem fi asa cum suntem?"

Ruxandra Cesereanu



Faptul ca un Arghezi si un Caragiale sunt postulati , pe cuvantul autoarei , drept scriitori-cheie pentru “psyche-ul” romanesc  este de inteles pentru un scriitor ( orice scriitor are dreptul la opinie , nu ? ) , dar faptul ca publicatii gen Academia Catavencu” si vestita “ Plai cu boi” a lui Mircea Dinescu sunt prezentate drept monumente de pedagogie sociala (“zeflemeaua demolatoare la adresa viciilor natiei(s.n.) “ atunci cand este evident pentru orice persoana civilizata ca in aceste cazuri taxarea “ viciilor natiei” nu este decat un pretext pentru apelul la vulgaritate si trivialitate, nu mai tine de analiza sau de eseu , ci de etichetare si atribuire gratuita sau chiar de intentie expresa.
In acest sens scritoarea concediata a perseverat  decretand existenta , informala si neoficiala desigur, a unor institutii si instante ale “ contrareeducarii” ( in contrast cu propaganda comunista anterioara si sinistrul " Experiment Pitesti" ) printre care enumera si pune in acelasi plan Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR) si produsul concret al acesteia revista Memoria, cu prestatia unui istoric ca Lucian Boia “ angrenat fatis intr-un amplu proiect de deconstructie a miturilor comuniste” . 
Atat de fatis, incat a fost dovedit drept un colaborator incrancenat al Securitatii denuntat atat de cercetatorii romani  (https://gazetadecluj.ro/istoricul-lucian-boia-apare-pe-lista-brigadierilor-securitatii/) cat si de cei straini ( https://evz.ro/puterea-cuvantului-interviu-exclusiv-cu-lucian-boia-colaborarea.html).
Aici exista multe puncte de convergenta cu multi asemenea analisti contemporani care , mai devreme sau mai tarziu , calca pe urmele lui  Lucian Boia ( " De ce e Romania altfel " ) cu aceeesi pasiune a  etichetarilor , atribuirilor si generalizarilor gratuite trecand cu o lejeritate de la particular la general si care nu mai pot vedea padurea din cauza copacilor si uscaturilor ei . 
Dincolo de talentul ,  competenta , cultura sau inteligenta personalitatilor citate mai jos, numitorul lor comun este amestecul epocilor , domeniilor si categoriilor respectiv  extraordinara abilitate de a jongla cu concepte in conditiile ambiguitatii contextuale : 


“ Nu cred ca bonjuristii au inventat capitalismul romanesc si nici ca fenomenul Pitesti este un accident fara trimitere la specificul national."
"Atat in spatiul mioritic cat si in fenomenul Pitesti se manifesta setea de acelasi. Abia cand privim spatiul mioritic ca anticamera a fenomenului Pitesti gravitatea chestiunii specificului national este cu adevarat pusa. “

Horia-Radu Patapievici

https://books.google.ro/books?id=nieTDwAAQBAJ&pg=PT233&lpg=PT233&dq=Abia+c%C3%A2nd+privim+spa%C5%A3iul+mioritic+ca+anticamer%C4%83+a+fenomenului+Pite%C5%9Fti+gravitatea+specificului+na%C5%A3ional+este+cu+adev%C4%83rat+pus%C4%83.&source=bl&ots=7XTuPPZ23R&sig=ACfU3U324GyikUKtbb3mxEn1lAb5GSAh8A&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjBkNXzjunwAhUY_7sIHQw_A68Q6AEwAXoECAIQAw#v=onepage&q=Abia%20c%C3%A2nd%20privim%20spa%C5%A3iul%20mioritic%20ca%20anticamer%C4%83%20a%20fenomenului%20Pite%C5%9Fti%20gravitatea%20specificului%20na%C5%A3ional%20este%20cu%20adev%C4%83rat%20pus%C4%83.&f=false

„Foarte interesant la români este că, la aceleşi profil psihologic de adâncime, în funcţie de context, profilul de suprafaţă este diferit. Adică cineva care gândeşte pe formula «las’ că merge şi aşa», într-un alt context poate deveni responsabil şi muncitor. Te aştepţi ca, dacă cineva e leneş şi neinteresat de rigoare în ţară, să fie «şmecher» peste tot”

Daniel David, psiholog



" In calitate de psihanalist ader la pozitia unui Geza Roheim sau Georges Devereux care sustin modelarea culturala a inconstientului. Conform reprezentantilor teoriilor biologice, insa, romanii, ca popor latin, ar fi predispusi la isterie.
Din materialele pe care le-am avut la dispozitie reiese o alta ipoteza: specifica pentru romani este prelucrarea defectuoasa a conflictelor narcisice, generata de deficite narcisice timpurii."

Vasile Dem Zamfirescu - Nevroza balcanica



„Psihologic vorbind această asteptare a tăierii pensiilor securistilor vine din dictonul românesc „să moară si capra vecinului”, dicton care ne face mult rău pentru că este unul resentimentar. Motivul este invidia transformată în resentiment (s.n.) ”



" Suntem un popor indisciplinat si e si multa prostie"

Gabriel Liiceanu


" ... sîntem un popor suburban, că lumea satului, şi nu numai ea, s-a întors cu susul în jos, că am ajuns un popor obosit, chiar „nesimţitor“, aş zice, foarte predispus la a accepta „nepăsarea întunecată, nu pe cea solară“, că sîntem „asistaţi“ pentru că nu vrem, nu ne dorim sau nu putem să stăm pe picioarele noastre. "

Aurora Liiceanu , psiholog



" Specula, corupţia, învârteala, ciupeala, într-un cuvânt, păcatele tipice şmecheriei dâmboviţene ţin de esenţa poporului român .”

Ion Cristoiu




Dincolo de subiectele abordate in cartile sale , un interviu mai vechi al scriitoarei Ruxandra Cesereanu ne furnizeaza din proprie initiativa opinii foarte interesante care-i definesc profilul propriu si nu mai au nevoie de niciun comentariu :


“Eu ma consider, in primul rind, poeta. Poeta pina in unghii sau din cap pina in picioare.”

" Poezia mea este o poezie violenta. De ce este o poezie violenta? Vreau sa fiu foarte onesta cu mine insami. Ma gindesc ca singurul lucru prin care poti sa le arati ca esti autentica este sa te uiti in oglinda si sa scoti din tine nu doar ce ai bun si frumos, ci si raul. Pentru autenticitate, violenta este certificatul meu, este esentiala. Si mai trebuie sa-mi recunosc nevrozele. Eu nu vreau ca nevrozele mele sa treaca de la mine la cititori, ca papusile voodoo. Dar imi doresc ca cititorii mei sa se exorcizeze odata cu mine. Cind vorbesc despre „poetul ca bestie“, am in vedere ca poetul trebuie sa-si exteriorizeze raul dinlauntru si sa nu cosmetizeze nimic. Poetul nu trebuie sa se aseze dupa paravane, sa-si fardeze traumele. Violenta trebuie sa fie autentica. Daca ne uitam in jur, la cei tineri, eu nu cred ca ei mai pot simti raul. Au vazut atita rau, sint atit de caliti la cultura Internetului, la jocurile cu roboti care se omoara intre ei, cu fetite ucise de papusi, cu masini care schingiuiesc, care decapiteaza, care mutileaza. La cei foarte tineri s-a ajuns la un fel de „banalizare“ a raului in care ei nu mai simt."

“Sint, la egalitate, poeta si prozatoare si, mai apoi, eseista. Prima mea ipostaza, launtrica, este cea de poeta si prozatoare.”

“....foloseam ( in poezii scrise inainte de 1989 -n.n. ) o serie de cuvinte: cutit, singe, viol, pe care editura nu le-a acceptat. “ ,

" Cred ca mi-am descoperit senzualitatea la 30 de ani. in acel moment am inteles ca a fi femeie nu e neaparat ceva rusinos. De cele mai multe ori, cresti cu niste tabuuri. Ti se spune ca relatia dintre barbat si femeie este una foarte clasica, are niste reguli stricte, niste bariere. Eu am vrut sa ma dezbar de toate presiunile inhibante. "

" Ele ( studentele -n.n.) fac parte dintr-o generatie foarte precoce, care discuta despre sexualitate de la 13-14 ani, isi incep chiar experientele sexuale la virsta aceea. Generatia mea nu se mai potriveste cu generatia lor. Nu stiu care e cautarea lor si la ce ajung. Tot ce le doresc este sa nu se faneze prea devreme pentru ca viata e foarte interesanta mai ales dupa 30 de ani."

“ Henry Miller a avut curajul sa fie el insusi, sa incalce tabuurile, sa-si scuture cititorii de mentalitatea amortita, sa incalce prejudecatile fara sa-i pese. A fost foarte liber. Si a sublimat prin arta chestiunea erotismului. Cine gusta proza lui Henry Miller trebuie sa accepte ca e un scriitor care a ajuns la capatul celalalt.”


In cazul de fata decizia legala din punct de vedere formal , dar foarte posibil discretionara si subiectiva , a trimis-o " la celalalt capat"  pe scriitoarea Ruxandra Cesereanu respectiv a lipsit-o de functia si postura de redactor-sef la revista " Steaua".
Pe de alta parte , nu mor caii cand vor cainii. Aceasta decizie care a starnit revolta domnului Gabriel Andreescu nu poate afecta in niciun fel statutul de profesor universitar la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Ruxandra_Cesereanu ) al scriitoarei , respectiv acolo unde bratul lung al Uniunii Scriitorilor din Romania nu o mai poate atinge.
Din acesta postura isi poate promova cu si mai multa vigoare viziunea si ideile tocmai pentru ca se  adreseaza unor generatii care nu mai sunt afectate de propaganda sau reeducarea din regimul politic anterior. 
Intrebarea finala ar fi in ce masura aceste generatii mai sunt interesate de un trecut care a dat atata bataie de cap altora.
  



joi, 3 iunie 2021

Sistemul de valori politice, morale, culturale , sociale si morale al judecatorilor si parlamentarilor


Sa privim impreuna o scena filmata pe una din şoselele Romaniei :






" ...leziunile provocate victimei - fractură perete lateral sinus maxilar stâng şi traumatism cranio-facial - au necesitat
 20 de zile de îngrijiri medicale."

Protagonistul ei este Mihai Lasca ( patron al unei firme de pază şi protecţie ! ) condamnat ulterior la a 2 ani de închisoare cu suspendare şi 120 de zile de muncă în folosul comunităţii .
Are o declaratie foarte cinica  :

„Nu am ce să regret pentru că nu s-a întâmplat așa cum a fost prezentat. Ați văzut acel videoclip în care apar purtând o discuție contradictorie(s.n.)  cu partea vătămată. Nici eu și nici judecătorul și nici martorul nu poate să confirme că eu am atins partea vătămată în vreun fel”


Si un palmares foarte interesant :


A fost condamnat în 2007, pentru complicitate la înşelăciune prin metoda "şmen", după ce, împreună cu un amic de-al său, a păcălit un şofer german pe DN 1, să schimbe o bancnotă falsă de 500 euro. Lasca s-a ales atunci cu 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 6 ani.
În prezent, deputatul e judecat şi într-un dosar al procurorilor DIICOT Oradea, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi, acuzat fiind că, în 2012, a "iniţiat şi a constituit" gruparea din care făceau parte cel puţin 4 persoane, cetăţeni români şi maghiari, împreună cu care voia să scoată din ţară migranţi.

https://adevarul.ro/locale/oradea/penal-functii-publice-batausul-mihai-lasca-ramane-deputat-aur-voia-instantei-video-1_60b80ee25163ec4271b318db/index.html


Surpriza este alta. Agresorul este de fapt parlamentar ( AUR ) si a fost exclus din partid pentru problemele sale penale , dar a fost mentinut in Parlament (!) :




Mihai Lasca . Exclus din AUR din cauza dosarelor penale, va rămâne deputat FOTO: Facebook



Cu alte cuvinte este nevoie in mod obligatoriu de o SENTINTA JUDECATOREASCA pentru a putea extrage un condamnat penal din Parlament ( in mod evident si cum s-a vazut in atatea alte cazuri ,  parlamentarii nu se simt deranjati de compania unor infractori ! ) , sentinta pe care judecatorii au omis sau nu au vrut sa o dea, deci in Parlament s-ar putea face ordine doar cu justitia !
Asta spune totul despre sistemul de valori politice, sociale , culturale si morale al judecatorilor care dau sentinta , dar si al parlamentarilor care accepta condamnatii penal in mijlocul lor si in mod tacit vor sa inlocuiasca statul de drept cu un stat al penalilor.

miercuri, 2 iunie 2021

Un altfel de film despre Cernobîl

Imgur , cea mai veche si mai populara platforma de photosharing, a publicat in 2019 un remember pentru eroii de la Cernobîl , respectiv oamenii care s-au sacrificat atunci pentru a limita dezastrul care s-a abatut asupra Europei. 



Chernobyl heroes - remember
https://imgur.com/gallery/lq391TD


In acelasi an a fost facut un remarcabil film anglo-american despre Cernobîl care a reusit sa induca spectatorilor sentimentul de groaza viscerala starnit de mecanismele implacabile si inumane ale puterii institutionale comuniste care calca peste cadavre . 
Filmul a starnit furia Rusiei nevoita sa inventeze vesnicele conspiratii externe impotriva ei in care "americanii au infiltrat un agent la Cernobîl care la data exploziei se afla in uzina" ( https://www.mediafax.ro/life-inedit/enervat-de-cernobil-kremlinul-ataca-producatorii-hbo-si-promite-un-serial-despre-adevaratii-vinovati-ai-dezastrului-18157636 ) .




https://ro.wikipedia.org/wiki/Cernob%C3%AEl_(serial)


Acelasi remember a fost reluat recent pe o platforma online media de pe LinkedIn (https://www.linkedin.com/company/smart-nut/ ) . 
A fost ocazie pentru mine sa povestesc acolo despre un film teribil facut la Cernobîl , dar de alta factura si natura , pentru ca de multe ori realitatea depaseste imaginatia. 
Filmul l-am vazut la un an dupa tragedie impreuna cu angajatii de atunci ai Centralei Nucleare de la Cernavoda si este un documentar filmat de armata, dupa toate probabilitatile de KGB.







Marea sansa a Romaniei  fost si este aceea ca beneficiind de tehnologia CANDU ( din ce stiam atunci cea mai sigura din lume ) , dar si de experienta si cultura organizationala a partenerului canadian a fost, este si va fi ferita de asemenea catastrofe .