Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

duminică, 26 iunie 2022

Lumea de ieri si lumea de azi


Elena Arnăuţoiu (2017)



”Mereu sunt extrem de emoţionată când vorbesc despre Regele Mihai. Aşa am fost educată de părinţi, să servim Patria şi Regele. Pentru mine, după Dumnezeu şi părinţi, Regele a fost în rugăciunile mele. Regret foarte mult dispariţia lui”

 ”Am 99 de ani şi am trăit toate epocile astea. Şi îmi dau seama câtă demnitate era pe vremea când era Regele, câtă cinste, câtă omenie, câtă respect. Era cu totul altă viaţă. Dacă ar mai fi trăit fraţii mei şi ar fi văzut ce se petrece în ţara asta ar fi fost dezolaţi. Şi-ar fi dat seama că au murit degeaba. Asta este... Cum a fost România noastră, cu oameni cinstiţi, cu oameni harnici şi primitori, oameni care aveau unde munci şi cum e acum... Unii mor de foame, alţii pleacă în ţări străine să îşi câştige pâinea de toate zilele. Ruşine pentru ţara noastră!”.


Elena Arnăuţoiu (2017)
Sora liderilor din rezistenta de la Nucsoara


Aceste opinii care arata dimensiunile manipularii si catastrofa sociala din Romania au fost exprimate la 27 de ani de la Revolutia din 1989 ( in anii `90 mass-media nu publica acest gen de opinii si evita aceste personalitati ). 

Mai rau decat atat, in deceniile care au urmat dupa Revolutie,  mass-media si intelectualii publici de la noi au echivalat in mod fortat rezistenta anticomunista cu legionarii reusind uluitoarea performanta ca in 2016 sa reinvie vanatoarea de legionari si tezele securiste despre rezistenta anticomunista :


https://sergiusimion.blogspot.com/2016/04/vanatoarea-de-legionari-editia-2016.html

https://sergiusimion.blogspot.com/2019/11/despre-sfinti-si-condamnati-sau_6.html


Adevarul trist este spus cu voce tare tot de occidentali : 

"Mai întâi de toate, cazul României este unul foarte particular, deoarece, cum mai spunean, este singura țară în care planul sovietic, croit de către KGB, a reușit.

Adică a fost pusă în practică teoria gorbaciovistă de a se debarasa de vechii zbiri comuniști, de a-i înlocui cu alții “cu față umană”, care să facă niște reforme pentru a-i atrage pe occidentali să investească și în felul acesta să salveze sistemul.

Doar că în alte părți nu a reușit, deoarece nu a ținut cont de ce vrea poporul. Or, poporul din Cehoslovacia, Polonia sau Ungaria nu a ținut cont de ce voiau conducătorii și au dejucat acest plan"

Thierry Wolton



https://spotmedia.ro/stiri/politica/thierry-wolton-romania-e-singura-tara-in-care-planul-croit-de-kgb-a-reusit-romania-a-suferit-cel-mai-mult-sufera-si-acum-video




Elena Arnăuţoiu a făcut peste şapte ani de detenţie în teribilele închisori comuniste, dintre care cinci ani la Jilava, şi-a pierdut părinţii şi patru fraţi, dar a supravieţuit. Elena Ion Arnăuţoiu l-a cunoscut şi a stat de vorbă cu Regele Mihai de două ori, când acesta a venit în comuna Nucşoara: o dată când monarhul era copil şi a doua oară după 1990. 




marți, 21 iunie 2022

Catacombele psihologiei romanesti ( 1 )

 

" Psihologia este o ştiinţă/profesie fundamentală pentru buna funcţionare a societăţilor umane, dovadă fiind prestigiul social de care se bucură şi caracterul elitist al programelor de studiu/formare în psihologie din toată lumea."

Asociatia Psihologilor din Romania

https://www.apsi.ro/



Mental counseling brain therapy ( Pixabay)




Recent a fost sarbatorita in stil  triumfalist " Ziua Psihologului " in care locul central nu revine Asociatiei Psihologilor din Romania care se raporteaza la psihologi, ci unei organizatii concurente care se raporteaza la statul roman :


”Este sărbătoarea psihologiei românești, sărbătoarea tuturor psihologilor din România, sărbătoarea profesiei de psiholog de liberă practică”

”În toți acești ani, conducerea Colegiului a avut în vedere cadrul instituțional, misiunea și responsabilitatea față de statul român (s.n.) în asigurarea unor servicii de calitate pentru cetățenii care apelează la serviciile psihologului”



Adevarul brutal este ca psihologia romaneasca a evoluat liber si in contact sustinut cu psihologia din statele democratice doar pana la instaurarea comunismului in Romania .
Din 1964 de cand a fost infiintata Asociatia Psihologilor din Republica Populara Romana si pana in prezent istoria ei ramane una ermetica . Prezentarea oficiala de pe site-ul APR incearca sa sugereze o continuitate , dar hrisovul de cateva randuri citat drept act de infiintare ( in timpul comunismului nu a fost cunoscut statutul organizatiei, statutul psihologului, codul deontologic al profesiei , numarul de  membri,etc. ) sugereaza exact contrariul, respectiv improvizatie, haos si control politic  :



Sursa : https://www.apsi.ro/wp-content/uploads/2018/03/APOR-fondare.pdf




Pe de alta parte, Asociatia Psihologilor din Romania renascuta brusc dupa scandalurile fara numar declansate de aparitia si actiunile Colegiului Psihologilor din Romania de care s-a detasat in mod abil ( desi conducerile celor doua organizatii se suprapun in multe cazuri ) are o opinie triumfalista asupra propriei istorii si asupra evolutiei domeniului psihologic :



" Asociaţia Psihologilor din România (APR) este cea mai veche şi cea mai complexă organizaţie profesională a psihologilor din România, având rolul de a stimula psihologia ca ştiinţă şi de a asigura legătura bidirecţională cu practica psihologică, în scopul evoluţiei ştiinţei psihologice şi profesiei de psiholog (cu toate specializările sale). Asociaţia Psihologilor din România (APR) – APR s-a înfiinţat în anul 1964 (5 martie), funcţionând până în prezent. Imediat după înfiinţare, din 1964, devine membră în International Union of Psychological Science. Prin unii dintre membrii fondatori şi conducătorii ei (ex. Alexandru Roşca), aceasta moştenea tradiţia academică a societăţilor înfiinţate de Florian Ştefănescu-Goangă (Societatea de Psihologie – 1931) şi Constantin Rădulescu-Motru (Societatea de Cercetări Psihologice – 1934). APR era formată iniţial din psihologi care activau în universităţi, unităţi de cercetare şi în domenii aplicative. Astazi are cateva sute de membri individuali si ca membri organizationali alte peste 30 de asociatii si universitati, totalizand peste 16.000 de membri individuali."


https://www.apsi.ro/scurt-istoric-al-psihologiei-din-romania-si-al-apr/




In toata aceasta perioada au existat relatari despre cercetatori , profesori , psihologi care au actionat intre 1964-1989, dar nu au existat date clare despre conducerea , statutul asociatiei ,reglementarile profesionale,  numarul membrilor si statutul lor in cadrul profesiei :


" Daca un asemenea absolvent cu diploma si inscris in asociatia de profil doreste sa afle cum isi poate practica profesia in domeniul privat sau de stat va trebui sa gaseasca raspunsul la doua intrebari fara raspuns de cel putin 15 ani: cum poate obtine un set minim de manuale, teste, grile si etaloane adaptate pe populatia romaneasca (aceasta adaptare ar fi in mod normal obligatia unui Institut National de Psihologie) ca sa-si poata desfasura munca si care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca ca sa poata avea dreptul… de a o incepe. Deoarece nici pana in prezent la noi nu este reglementat accesul la instrumentele profesiei, studentii si absolventii sunt total dependenti de autoritatea de referinta care poate fi binevoitoare sau nu si in plus are la indemana tehnica foarte eficienta a cunctatiei (“veti obtine teste… dupa ce veti termina facultatea… dupa ce va inscrieti in Asociatie… dupa ce va inscrieti in Colegiu…). In cazul nefericit in care ar dori sa presteze servicii de “protectia muncii”, ei vor trebui sa prezinte factura de achizitie a laboratorului (un laborator complet costa cam 30.000 $), fie sa demonstreze faptul ca detin sau au acces (?!) la “baterii de teste pentru determinarea caracteristicilor psihoprofesionale ale solicitantilor“5), teste care la noi nu se gaseau oficial, nicaieri. Pe scurt, studentul cinstit care a invatat patru ani in facultate, dar nu a stiut “sa se orienteze” poate fi sigur ca patria ii va fi recunoscatoare pentru anii pierduti, dar trebuie sa-si acorde singur un alt calificativ pentru ca a invatat degeaba: competenta obtinuta acolo nu-i va folosi prea mult." (https://web.archive.org/web/20170206102326/http://agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/CULTURA/istoria%20conspirativa%20de%20SS.htm ) .


Este o problema de sistem .Nu numai psihologia este in aceasta situatie,  ci si filozofia si toate stiintele sociale de la noi. Daca Institutul Politehnic din Bucuresti poate prezenta nominal toti absolventii sai de la infiintare pe serii, ani si pana in prezent ( ex: https://web.archive.org/web/20140709085530/http://alumni.cs.pub.ro/) , Facultatea de Filozofie a Universitatii din Bucuresti prezinta pe post de alumni doar o insailare " din diverse generatii" (http://filosofie.unibuc.ro/alumni-ai-facultatii-de-filosofie/ ).
Situatia in domeniul psihologic s-a schimbat radical dupa aparitia Colegiului Psihologilor din Romania (CPR) , o organizatie bizara care a parazitat Asociatia Psihologilor din Romania , for stiintific si profesional in tarile democratice si a inventat notiunea administrativ-birocratica de "acces in profesie" .
Diferenta structurala intre o asemenea organizatie si o asociatie de psihologie din Occident arata amprenta de sistem si adevaratele scopuri ale CPR (*).
 Aceasta organizatie s-a substituit de fapt facultatilor de psihologie trecand in plan secund diploma universitara de psiholog care conform traditiei asigura dreptul de profesa dupa indeplinirea stagiului obligatoriu care exista si in alte profesii sensibile.
Aceasta ambiguitate a fost speculata la maximum de aceasta megastructura construita dupa modelul unui minister , dar cu ambitii de firma particulara inregistrand drept marca oficiala a acestei organizatii clase de nisa care nu au nici in clin nici in maneca cu domeniul psihologiei, ci cu incubatoare de afaceri la scara nationala :



Sursa : http://www.listamarci.ro/marca-colegiul-psihologilor-din-romania-157925.htm



Cu o structura extrem de stufoasa si un numar impresionant de functii , pozitii si comisii analog unui minister, Colegiul Psihologilor din Romania a manifestat un interes deosebit pentru controlul si organizarea administrativa a domeniului respectiv pentru statistica exacta a profesionistilor lui care au fost inregistrati nominal si identificati punctual din interese evident financiare ( inca de la constituirea sa , Colegiul Psihologilor din Romania a solicitat un studiu de " studiul de fezabilitate financiara " ?! ). Testele folosite de psihologii de la noi si care in Occident sunt accesibile in mod uzual ( oricine le poate cumpara) , dar pe care au dreptul sa le utilizeze doar profesionistii , au devenit monopolul acestei institutii care si-a arogat dreptul de a aviza orice test psihologic , inclusiv cele elaborate in Occident . In aceasta viziune , psihologii practicieni ar fi trebuit sa ajunga in situatia absurda de a plati acestei institutii testele folosite de ei pana atunci ( dreptul de utilizare, manual, inclusiv fiecare foaie de raspuns ca sa nu mai spunem de taxa de membru si alte n taxe cu n scopuri), dar care acum trebuiau aprobate de catre Colegiu.
Prin legea 213/2004 si prin aparitia cu ajutorul ei a Colegiului Psihologilor din Romania care pretindea ca apara profesia de psiholog si interesele ei ( sau ale unora ) a fost perturbata grav evolutia acestui domeniu.
Raporturile dintre Asociatia Psihologilor din Romania (APR) si Colegiul Psihologilor din Romania (CPR) au fost inca de la inceput ambigue , cele doua conduceri fiind in mare parte identice si/sau intersanjabile desi este vorba de organizatii cu scopuri initial diferite ( stiintifice / profesionale respectiv administrative ) dar care in final se amesteca, exact ca in cazul politicienilor care fac parte si din Parlament si din consiliiile de administratie ale firmelor. 
Aceste ambiguitati prin care stiinta unora se imbina cu profitul altora si reciproc sunt exprimate in cateva asertiuni cheie : 


" Asociaţia Psihologilor din România (APR) este cea mai veche şi cea mai complexă organizaţie profesională a psihologilor din România, având rolul de a stimula psihologia ca ştiinţă şi de a asigura legătura bidirecţională cu practica psihologică, în scopul evoluţiei ştiinţei psihologice şi profesiei de psiholog (cu toate specializările sale)."

" Psihologia este o ştiinţă/profesie fundamentală pentru buna funcţionare a societăţilor umane, dovadă fiind prestigiul social de care se bucură şi caracterul elitist al programelor de studiu/formare în psihologie din toată lumea.

"Din anul 2005, partea legată de profesia de psiholog – pentru psihologii cu drept de liberă practică – este derulată de Colegiului Psihologilor din România (CPR), APR fiind organizaţia care, prin legea de înfiinţare a CPR (Legea 213/2004), a stat la baza apariţiei colegiului."

 


In final , dupa un candidat la presedintia Colegiului Psihologilor din Romania a rezultat o profesie care " a devenit atractiva pentru ca este greu de accesat " : 



" Mugur Daniel Ciumăgeanu candidează la președinția Colegiului Național al Psihologilor din România. Este psiholog clinician, psihoterapeut și cadru didactic universitar, dar și medic psihiatru, și își dorește să aducă profesia de psiholog în România în zona de onorabilitate, în condițiile în care în ultimii ani au fost tot felul de scandaluri și de tensiuni care au măcinat pe de o parte interiorul acestei organizații, dar pe de altă parte până la urmă a știrbit și profesia de psiholog. ,,Tensiunile persistă în continuare. Plătim o datorie istorică pe o profesie care încă nu este stabilizată și încă este foarte tânără în peisajul acesta al profesiilor liberale românești,” a declarat dr. Mugur Daniel Ciumăgeanu, medic psihiatru și psiholog clinician, Președintele Comisiei de Psihologie clinică și Psihoterapie, Colegiul Psihologilor din România."

 




 




Aceste detalii sunt cunoscute de vechile generatii de psihologi care au trait deopotriva ostracizarea domeniului si rapacitatea tranzitiei  si care stiu ce s-a intamplat  in ultimii 30 de ani , dar sunt la fel de  importante pentru generatiile viitoare de psihologi ( psihologii prezentului nu intra in ecuatie fiind captivii sistemului si in deplina cunostinta de cauza ) .
Varianta oficiala a evolutiei acestui domeniu prin prisma Asociatiei Psihologilor din Romania este prezentata acum doar prin numarul de " conferinte " ( respectiv intruniri profesionale in care participantii pot prezenta doar diverse comunicari, lucrari, referate ) in care nu se discuta problemele interne ale domeniului si nici statutul psihologului in profesie , in asociatie sau in societate.

(1964 - Infiintarea Asociatiei Psihologilor din Republica Populara Romana)

1966 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Bucureşti

1968 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Bucureşti

1971 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Bucureşti

( 1972 - Psihologia este scoasa din curriculum liceal.)

( 1977 - Psihologia este eliminata ca specializare universitara si prezenta in nomenclatorul de meserii ,  astfel că această “conferinţa” a devenit “colocviu”, pentru a nu irita şi a atrage atenţia autorităţilor asupra ei. ) 

1979 – Conferinţa Naţională de Psihologie (Colocviul Naţional de Psihologie) de la Bucureşti. 

1984 – Conferinţa Naţională de Psihologie (Colocviul Naţional de Psihologie – Psihologia în România) de la BucureştiPe lângă represaliile din anii ’70, în 1982 se desfiinţase Institutul de Cercetări Pedagogice şi Psihologice, astfel că şi această “conferinţa” a fost menţinută ca un “colocviu”.

1994 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Bucureşti

2002 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Neptun (unde s-a planificat organizarea Colegiului Psihologilor din România/CPR)

2004 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Călimăneşti-Căciulata (unde s-a început implementarea proiectului CPR)

2006 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Cluj-Napoca

2008 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Timişoara

2010 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Iaşi

2012 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Braşov

2019 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Cluj-Napoca – Planificata"

https://www.apsi.ro/scurt-istoric-al-psihologiei-din-romania-si-al-apr/


Aceasta este istoria oficiala  a domeniului psihologic in viziunea  Asociatiei Psihologilor din Romania (APR)  prezentata de catre corifeii domeniului , respectiv de catre conducerea ei in parte identica cu cea a Colegiului Psihologilor din Romania (CPR). 
Profesorii  Daniel David si Dragos Iliescu care conduc acum APR au facut parte dintre initiatorii Colegiului Psihologilor din Romania , au facut parte  din conducerea lui , dar s-au retras strategic atunci cand au inceput uriasele scandaluri care au afectat grav reputatia acestei organizatii si reputatia domeniului psihologic decimat in batalia pentru putere si resurse. 
Ce a omis aceasta prezentare sa mentioneze in detaliu  ? In primul rand ,  momentul cheie al desfiintarii Facultatii de Psihologie din 1977-1978 prin " comasarea " ei cu Facultatea de Filozofie, Facultatea de  Sociologie, Facultatea de Pedagogie si toate impreuna cu Facultatea de Istorie. 
In al doilea rand , celebra afacere " Meditatia Transcendentala" din 1981 prin care au fost pedepsiti ( cu mentiunea esentiala ca pedepsirea  nu a avut loc pentru vreo eventuala disidenta )  aproape toti intelectualii de marca participanti la aceasta uriasa diversiune a regimului realizata prin stransa conclucrare intre decidentii de varf ai Partidului Comunist Roman si ai Securitatii. 
In al treilea rand , sunt omise  detalii despre intalnirile esentiale ale psihologilor din 1991, 1994 , 2002, 2004 si 2005 care explica involutia dramatica a domeniului **) , dar cum spune o celebra expresie, diavolul se afla in detalii. 

 ( Va urma 




Note

*) De comparat conceptia , structura si scopurile acestor doua organizatii : 

The British Psychological Society

Colegiul Psihologilor din Romania 



Detalii : 






**) Nici in cele mai negre cosmaruri din timpul comunismului nimeni nu si-ar fi putut imagina vreodata ca dupa caderea lui domeniul psihologic va fi distrus exact de catre cei care l-au acaparat pretinzand ca il apara pentru ca ar fi atacat ( nu este clar de cine si de ce ) sau ca psihologii vor ajunge sa discute despre situatia din propriul domeniu doar sub pseudonim de frica consecintelor si din acelasi motiv studentii de la psihologie vor infiinta grupuri de rezistenta " undercover " la facultatile din Bucuresti, Iasi, Cluj si Constanta razboindu-se vitejeste sub pseudonim cu gestionarii domeniului.
O discutie horror din 2006 cu acesti " razboinici ai luminii " din subteranele psihologiei a relevat tanara garda ( " lupii tineri ")  care promitea ca lupta cu invadatorii din conducerea ei anticipand (in)evolutia ulterioara a acestui domeniu (cf:  comentariile de pe forumul ad-hoc creat la aceasta  postare :  
https://sergiusimion.blogspot.com/2009/05/tradarea-psihologiei.html ).
Acest lucru a fost recunoscut in mod oficial chiar de catre unul dintre initiatorii " reformei" domeniului :


Daniel David - Sa bata clopotele pentru psihologia romaneasca...

http://www.contributors.ro/.../sa-bata-clopotele-pentru.../




duminică, 12 iunie 2022

Diversiune, dezinformare , manipulare si propaganda ruseasca pe LinkedIn via Telegram.

 

Gasesc cu surprindere o postare pe LinkedIn respectiv un "videoclip necenzurat"si  subtitrat  in limba romana care afiseaza tricolorul romanesc si in care un fost director al Serviciilor Secrete germane promoveaza in mod brutal tezele lui Putin despre Ucraina :



Videoclipul de pe Telegram postat pe Linkedin :   https://www.linkedin.com/posts/mediaonlineexpert_hans-georg-maa%C3%9Fen-fost-pre%C8%99edinte-al-bundestag-ului-ugcPost-6935217799568990210-mlas?utm_source=linkedin_share&utm_medium=member_desktop_web



Apropo, " VERITAS  NECENZURAT" si subtitrat in romana  este de fapt prezentat pe postul rusesc Telegram  : https://t.me/s/veritasadevarulnecenzurat


In esenta , elucubratiile si paralogismele prezentate pe post de adevaruri de catre un fost sef cu mentalitate de buncar sunt triviale amintind de trompetele putiniste de la noi si de vechile teze ale mentalitatii securiste care vedea lumea doar in termenii luptei pentru putere :


"...eu cred ca am spus ceea ce multi oameni gandesc (1) si eu vad asta ca o realitate (2), Ucraina nu este un stat care apartine de Occident(3). Si sa spui ca in Ucraina sunt aparate libertatea, pacea si drepturile omului ...asta mi se pare necinstit (4). Ucraina este un stat extrem de corupt (5)...din cauza incalcarii drepturilor minoritatilor din Ucraina (6) ....el (Zelensky-n.n.) este prezentat ca un salvator (7). Asta este o prostie(8) ...este vorba de interese de putere(9) sa nu se prefaca...ei (politicienii) ca si cum am avea un razboi umanitar (calaretii buni, albi, Ucraina.. Zelensky...SUA...noi(10) / demonul,diavolul Putin(11) ...povesti pentru copii(12). "


Pentru acest fost sef de Servicii Secrete germane care pare tovaras de idei cu Mircea Dogaru de la noi , carta ONU si legile dreptului international si drepturile omului sunt conventii si prostii ,Ucraina este un moft al Occidentului si nu-si poate hotari singura soarta, invazia unei tari pasnice este o gluma, crimele si atrocitatile impotriva civililor sunt fake-uri, Zelensky este o fantosa , iar Putin un lider adevarat care are dreptate , stie ce vrea si trebuie lasat in pace chiar daca pentru asta ar rade Ucraina de pe suprafata Pamantului cu orase si oameni cu tot.


Pe de alta parte, era de asteptat ca acest tip de propaganda ruseasca  sa fie promovat de "vechea garda" de la noi care a luat foc odata cu interzicerea site-uri de propaganda rusesti ( https://www.aktual24.ro/spumega-ciutacu-pentru-ca-au-fost-blocate-site-urile-propagandei-rusiei-ne-baga-in-cusca-el-a-fost-declarat-jurnalistul-anului-de-sputnik/ ). 
Problema este ca ceea ce a fost  dat afara pe usa , intra pe fereastra , dar in acest caz nu mai vorbim nici despre site-urile rusesti interzise in mod oficial in Romania si nici despre trompetele lor .
Surpriza este ca acest videoclip promovat pe LinkedIn nu este oferit de un Victor Ciutacu agreat de Sputnik , ci de un expert media online , antropolog la baza ( https://www.linkedin.com/in/mediaonlineexpert/).  

Dupa caderea comunismului , democratia in formare lupta cu  "vechea garda" formata din politruci care nu stiau limbi  straine ( si se laudau cu asta ) si cu exponentii de varf  ai mentalitatii securiste. 
Acum prezentul ofera supriza  unei noi generatii desprinsa complet de trecut si neinteresata de acesta , dar care , desi are abilitati, competente si cunoaste limbi straine,  are un sistem de valori si o viziune asupra lumii greu de inteles si reactii care nu sunt de bun augur asupra viitorului tarii ( fara sa generalizez, am auzit cativa tineri familisti care au afirmat fara ezitare ca in momentul in care Putin ar ataca Romania , ar pleca fara ezitare in secunda doi ) :



Reactii pe LinkedIn la postarea " videclipului necenzurat " de pe Telegram despre Ucraina



( Aceste reactii sunt in cea mai mare parte ale unor persoane instruite si cu abilitati confirmate pe aceasta retea sociala si profesionala , persoane care au  dreptul la propria lor opinie.) 
Cea mai buna dovada este rata uriasa a celor care parasesc Romania.


marți, 7 iunie 2022

Romania virtuala sau de la "open data" la "fake data". Update

 


Update.
 
Risipa banului public din 2016  descrisa in postarea de mai jos are o continuare in 2022 printr-o actiune de aceeasi factura prin care vor fi cheltuiti mult mai multi bani : 

 

" Cloud-ul guvernamental este unul dintre cele mai mari proiecte ale României din PNRR. Chiar dacă el în sine nu va rezolva eliminarea drumurilor între instituţiile statului sau eliminarea hârtiilor (1), cu ajutorul lui datele românilor vor fi mai în siguranță și nu se vor mai putea pierde(2)"
" România va avea patru centre de date pentru cloud-ul guvernamental, astfel încât dacă unul este atacat ( 3) celelalte să preia taskurile aferente(4). Acestea vor trebui implementate până în 2024.
Totodată, se discută despre o ambasadă de date in Luxemburg pentru a proteja datele sensibile(5), a mai adăugat ministrul." 

Pentru aceste fente (1)....(5), care de fapt nu rezolva nimic , statul roman aloca 500 de milioane de euro ?! 😂 Sa fie primiti, Estonia a rezolvat totul fara PNRR si fara sinecuri ( https://cursdeguvernare.ro/cum-a-ajuns-estonia-in-topul-digitalizarii-mondiale-interviu-margus-noormaa-directorul-general-al-autoritatii-estoniene-pentru-sisteme-informatice.html ). 

https://cursdeguvernare.ro/cloud-ul-guvernamental-administrat-in-4-centre-regionale-si-o-ambasada-de-date-in-luxembourg.html 

 

ARTICOLUL 31

(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.
(2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.
Constitutia Romaniei 
 

 

" Prin Programul de Guvernare 2013-2016, Guvernul României și-a asumat înființarea în directa coordonare a Primului Ministru a Departamentului pentru Servicii Online și Design. Între altele, Departamentului îi revine sarcina de a conduce eforturile privind datele deschise (open data), împuternicind cetăţenii să identifice, să descarce și să utilizeze seturi de date publice generate sau deţinute de către administraţia publică. Fondat pe principiile transparenţei, participării şi colaborării, portalul urmăreşte modelele similare întreprinse în Statele Unite ale Americii şi în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.
Portalul reprezintă aplicarea inițiativei europene Open Data - punerea la dispoziția publicului de date accesibile, reutilizabile si redistribuibile in mod liber, fără a ține cont de restricții de tipul drepturi de autor (copyright), patente sau alte mecanisme de control (open data). Unele date prezente au fost deja făcute publice, iar date.gov.ro va facilita accesul la acestea, prezentându-le într-o formă unificată.
Inițiativa Guvernului României de a publica date deschise are ca scop facilitarea înțelegerii de către cetățeni a felului în care administrația funcționează și a considerentelor aflate la baza deciziilor acesteia. Având acces la aceste informații, cetățenii își vor putea exprima opiniile și sugestiile cu privire la politicile guvernamentale."
https://data.gov.ro/about 
 

 

Departamentului pentru Servicii Online și Design Responsabilitati :
să conducă procesul de transformare și inovare al serviciilor online furnizate de către Guvernul României;
să planifice, să dezvolte și să implementeze iniţiative având drept scop informarea corectă și transparentă a publicului asupra modului de lucru al administraţiei publice;
să îmbunătăţească gradul de implicare a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor în vederea livrării unor servicii publice de calitate;
să coordoneze eforturile pentru realizarea unui portal unic de recrutare pentru posturile vacante finanţate de la bugetul de stat și bugetele locale, precum și alte iniţiative privind transparenţa și integritatea administraţiei publice;
să realizeze centralizarea datelor primare privind personalul angajat în administraţia publică, a celor privind cheltuielile publice, precum și alte iniţiative de agregare a datelor produse de entităţile publice;
să conducă eforturile privind datele deschise (open data), împuternicind cetăţenii să identifice, să descarce și să utilizeze seturi de date publice generate sau deţinute de către administraţia publică;
să monitorizeze implementarea proiectelor de e-guvernare, Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership), strategia privindAgenda Digitală a Uniunii Europene, precum și să sprijine instituţiile publice implicate;
să urmărească procesul de definire și implementare a unei identităţi vizuale unitare la nivelul administraţiei publice centrale și, totodată, a unei prezenţe unitare în mediul online a entităţilor de stat, inclusiv implementarea domeniului gov.ro la nivelul întregului sistem public. ( http://online.gov.ro/index.php/despre/)
 

”...numai un stat criminal ar secretiza informații care afectează siguranța cetățeanului, dacă are aceste informații”
Traian Basescu 

 

"De ani de zile în România se moare, iar de foarte multe ori cauza reală e ascunsă. Nouă, părinţilor copiilor morţi în Colectiv nu ni se dau dosarele. Nu avem dreptul să citim dosarul cu fişele lor medicale. DNA e foarte timid în a începe anchete. Preşedintele are obligaţia să desecretizeze tot ce ţine de sănătate că până la urmă e vorba de viaţa noastră."
Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv 
http://www.evz.ro/dovada-incompetentei-autoritatile-primesc-rapoarte-despre-infectiile-nosocomiale-dar-le-ignora-cu-buna-stiinta.html ; http://www.evz.ro/uploads/2016-05/document.jpg



Cu  ani in urma , ziarul "Cotidianul"( 2007) publica un foarte interesant articol despre o cercetare asupra ofertei  ministerelor romanesti  care sintetiza oferta institutionala a statului existenta in acel moment in raport cu cetatenii *).
Dupa aproape  10 ani de atunci si dupa 26 de ani de tranzitie , cetateanul roman nu poate avea o imagine corecta asupra societatii in care traieste deoarece nu are acces la suficiente informatii ca sa o poata inteleage si sa poata actiona in cunostinta de cauza.
Mai mult decat atat, prin traditie,  la noi nu a existat o corespondenta intre starea de drept si starea de fapt iar in locul realitatii formale care ar descrie corespondenta corecta dintre acestea , in ultimii 75 de ani a fost introdus un filtru ( in prezent, devenit o realitate virtuala ) care le estompeaza pe ambele ( Figura I).
Pe scurt , Romania de la  televizor si din presa nu se suprapune cu realitatea de care se lovesc oamenii.





Figura I



Ca lucrurile sa fie si mai interesante, statul roman a mimat apropierea de Europa infiintand in 2012 prin Programul de Guvernare 2013-2016 un Departament pentru Servicii Online și Design ( "...denumirea echipei formata la nivelul Palatului Victoria ce are ca principala misiunea digitalizarea administratiei publice ...ca un raspuns direct fata de nevoia tot mai acuta de transparentizare a activitatii aparatului guvernamental central precum si fata de necesitatea apropierii factorilor de decizie de cetateni ") condus de Radu Puchiu , departament care , conform sarcinilor tipice celor care lucreaza in sectorul de stat si prezentate in motto-ul de mai sus  nu are nici o responsabilitate concreta ( nu arata nici ce trebuie sa faca , nici cine , nici unde, nici cum , nici in cat timp, etc. ) .
Suntem in 2016 si putem constata ce s-a realizat in cei 3 ani care au trecut. Marea realizare este Ghidul de comunicare social media pentru administrație  la care au contribuit Cancelaria Primului-Ministru, prin Direcția Servicii Online și Design ( DSOD ) , în parteneriat cu Digital Diplomacy ( "prima platforma de comunicare online dedicata profesionistilor si liderilor care activeaza in mediul diplomatic si in sectorul public din Romania" ) .
Ghidul reprezintă :


 „...una dintre componentele eforturilor(s.n.) întreprinse de Cancelaria Primului Ministru de-a lungul ultimilor ani în vederea apropierii față de cetățeni și a îmbunătățirii gradului de transparență guvernamentală".
 Departamentul pentru Servicii Online și Design 

Intr-adevar ,este o mare realizare deoarece in 100 de pagini reuseste sa invete cititorii ( respectiv angajatii din administratia de stat ) cum sa deschida un cont si sa foloseasca ...Facebook, Youtube, Twitter, Google+ .
Ghidul este elogiat si in prezentarea celor doua echipe care l-au elaborat :

"..nevoia unei prezente institutionale pe retelele sociale ( diferite de cea a liderului ) a devenit imperativa , iar importanta unei comunicari adecvate si eficiente a devenit evidenta "
Digital Diplomacy - Andra Alexandru, Andreea Hanganu )
" Desi documentul are aplicabilitate pentru orice entitate ( s.n.) care intentioneaza sa-si dezvolte o prezenta online in sfera retelelor sociale, Ghidul se adreseaza preponderent autoritatilor publice , in speta funtionarilor si birocratilor respectiv acelor eroi necunoscuti din administratie care inteleg rolul crucial pe care comunicarea il joaca pentru eficienta serviciilor publice.
(Departament pentru Servicii Online și Design  - Radu Puchiu, Cristian Botan ).

Interesant este ca  Digital Diplomacy  are si  un institut - The Institute for Digital Government (IDG) , dar si o asociatie - Asociatia Institute for Digital Government , iar partea buna este ca doua dintre ele au fost premiate :

Institute for Digital Government - nominated @ the Romanian OGP Awards 2014Romanian OGP Awards 2014December 2014
The Institute for Digital Government (DigitalDiplomacy.ro) has been nominated at the Romanian Open Government Partnership (OGP) Awards 2014, in the category "Best Civil Society Institution to support Transparency in Administration" 
DigitalDiplomacy.ro platform has been named “Newcomer of the Year”Digital Diplomacy Review 2013 reportDecember 2013
The DigitalDiplomacy.ro platform has been named “Newcomer of the Year” in the Digital Diplomacy Review 2013 report launched by Yeni Diplomasi. The analysis includes more than 100 selections in 84 categories, highlighting some of the most important contributions to the development of the field of digital diplomacy in 2013.

Problema este ca inca din prezentarea Ghidului de comunicare avem o dovada de cinism care
nu este de bun augur.  Prezentata in introducere drept partener in creearea ghidului, Digital Diplomacy ne ofera aici o adresa ( digitaldiplomacy.ro) dar care ne trimite la o cu totul alta adresa in care pur si simplu isi bate joc de ideea de Ghid de comunicare pentru administratie respectiv la http://www.digitaldiplomacy.eu/  unde se discuta in engleza despre ...credite ipotecare pentru studenti ( !) .
Aceasta farsa pe bani publici ne-a dat ideea sa facem o minima verificare a ceea ce se ascunde sub aceste date. Platforma Digital Diplomacy trimite de fapt la  http://digitaldiplomacy.ro/ respectiv la http://digitaldiplomacy.ro/?lang=en si ambele la The Institute for Digital Government (IDG)  inregistrat si pe Linkedin (Institute for Digital Government ).
Acesta este de fapt o asociatie infiintata anul trecut si inregistrata la Camera Deputatilor ca ONG (http://www.cdep.ro/informatii_publice/ong.chest_aprobate?f_idc=3497 ). Asociatia isi are sediul intr-un apartament de bloc din sectorul 6 , Bucuresti .
In esenta , institutul ( The Institute for Digital Government (IDG) ) asociatia (Asociatia Institute for Digital Government ) , platforma, blog-ul oficial , etc. sunt gestionate de catre Andreea Hanganu care in acelasi timp lucreaza si la stat si la privat (OracleInstitute for Digital Government) si Andra Alexandru care face acelasi lucru (Philips , Institute for Digital Government ) ceea ce , trebuie sa recunoastem , reprezinta pentru ambele o performanta de invidiat.
Ca sa rezumam, dupa 3 ani de la debut,  digitalizarea administatiei publice romanesti pare sa se rezume la organizarea unor concursuri de programare pentru elevi de liceu (https://youtu.be/JtMEUCtD2zE ) , la organizarea de catre Guvernul Romaniei a unui internship pentru 150 de tineri selectati din 1500 (http://online.gov.ro/index.php/2014/09/25/internshipgov/ ) , la deschiderea unui club  OGP ca manifestare a parteneriatului pentru o guvernare deschisa  (http://ogp.gov.ro/wp-content/uploads/2014/02/Prima-intalnire-a-Clubului-OGP-13-feb-20141.pdf ;  http://online.gov.ro/index.php/2014/08/27/6-luni-de-club-ogp/ ) ,  la cooptarea unui consilier din cadrul Cancelariei Prim-ministrului României in juriul international care va evalua premiile Open Governement (http://online.gov.ro/index.php/2014/05/14/cristian-botan-in-juriul-open-government-awards/ ) si la contributia adusa de doua tinere experte IT care merg si calare si pe jos respectiv lucreaza si la stat si la privat. Asa sa fie. 
Sa analizam acum ce ne ofera dupa 3 ani "punctul central de acces pentru seturile de date deschise
livrate de autoritățile și instituțiile administrației publice" (https://data.gov.ro/ ).
Prima constatare  este ca aceea ca "seturile de date (435), fisierele corelate (2958) , link-urile externe(683)" prezentate separat ca sa impresioneze prin volumul de date probabil , sunt de fapt unul si acelasi lucru  pentru ca sunt arondate unui singur link si se incarca la aceeasi adresa ( Figura II) .






Figura II
Sursa : https://data.gov.ro/



A doua constare este aceea ca in setul de date livrate de autoritati si institutii publice avem  68 de institutii ( Figura III )  si 25 de grupuri ( Figura IV ) , dar in ambele cazuri avem si institutii si grupuri care nici dupa 3 ani de la mentionare nu ofera nici un fel de date .




Figura III
INSTITUTII


Source : https://data.gov.ro/
                                         
                            


Figura IV
 GRUPURI 


Source :  https://data.gov.ro/




A treia constatare este aceea ca ultima sectiune - SETURI DE DATE  - ofera date disparate care nu se regasesc nici in sectiunea INSTITUTII , nici in sectiunea GRUPURI , iar rezultatul final este acela ca cele trei sectiuni nu pot fi corelate intre ele :




Figura V
 SETURI DE DATE 



Sursa : https://data.gov.ro/dataset?page=1



Impresia generala este de improvizatie si haos :

Institutul National de Statistica - ne ofera codurile CAEN (clasificarea activităţilor economice ) si SIRUTA ( Registrul unităţilor administrativ-teritoriale a României ) :
Ministerul Muncii , Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice - buletine statistice;
Ministerul Sanatatii - o ancheta asupra starii de sanatate a populatiei din anul 1997, statistica internationala sanitara, date despre deseuri medicale, morbiditate, unitati sanitare si paturi in unitati sanitare pe judete, bolnavi externati din spital prin afectiuni datorate violentei domestice,etc ;
Ministerul Transporturilor - situatia bugetului ( cheltuielilor salariale, cheltuielilor de capital, bilant contabil, cont executie, sinteza)  , achizitii publice, medical,etc.
Ministerul Finantelor Publice- executii bugetare si ...nomenclatorul strazilor din judete,etc.
Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice - rezultate anonimizate la evaluarea nationala, bacalureat, inscrierea in invatamantul primar, titularizare, reteaua scolara de unitati de invatamant ,etc.
Ministerul Apararii Nationale - participarea militarilor romani la misiuni internationale, personalul cazut la datorie 1996-2013, lista mortilor de razboi 1877-1945, reteaua sanitara a MAN, buletinul contractelor de achizitii publice,etc.
Ministerul Afacerilor Interne - date statistice privind supravegherea si controlul frontierelor ,imigrarile, cauzele generatoare de incendii, interventiile in situatiile de urgenta, activitatile Jandarmerie Romane, activitatile Politiei Romane,etc.
Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională - registrul administratorilor de arhive electronice, situatie centralizatoare privind utilizarea instrumentelor de plata cu acces la distanta,etc. 
Oficiul National al Registrului Comertului - situatii statistice cu firmele inregistrate pana in mai 2016,etc., etc.,etc.

Dintre toate acestea, sectiunea care dupa numarul de comentarii pare sa fi starnit cel mai mare interes este lista datornicilor la stat. Aceasta a fost publicata de catre ANAF (https://data.gov.ro/dataset/datoriile-catre-bugetul-de-stat ).
In acest caz, desi exista un moderator ( Andrei Nicoara ),  "dialogul cu ţara" nu a fost un succes nici pentru  "punctul central de acces pentru seturile de date deschise livrate de autoritățile și instituțiile administrației publice" , nici pentru cetateni.
Comentariile despre datele publicate si implicit despre activitatea ANAF nu au fost permise desi este vorba doar despre exprimarea unor opinii in spatiul public , iar cititorii au fost trimisi catre pagina de Facebook a acelei institutii  :



Sursa https://data.gov.ro/dataset/datoriile-catre-bugetul-de-stat 


In ceea ce priveste grupurile , in cele mai multe cazuri informatia este inexistenta  , dar chiar si atunci cand sunt oferite seturi de date simple sunt probleme. Un exemplu este grupul Nomenclatoare ofera 4 seturi de date ( Coduri postale Romania, CAEN Clase REv 2, CPSA 2008 versiunea romaneasca , SIRUTA). O simpla comparatie intre modul absolut greoi in care se incarca itemul CPSA din acest grup (https://data.gov.ro/dataset/cpsa) cu modul in care se incarca versiunea europeana originala  CPA 2008 - STATISTICAL CLASSIFICATION OF PRODUCTS BY ACTIVITY (http://ec.europa.eu/eurostat/web/cpa-2008 ) arata o diferenta atat de mare incat este pur si simplu nu gasim o explicatie rationala pentru care lucrurile merg atat de prost la noi atunci cand este vorba de date publice si atunci cand toate aceste ineficiente sunt platite de fapt din bani publici.

La nivel general, si la nivelul celor mai simple date statistice , cele mai simple intrebari si solicitari ale cetatenilor contribuabili nu au nici raspunsuri, nici solutii.
O simpla intrebare a unui utilizator despre incarcatura pe judecator si schema pentru Judecatorii, Tribunale si Curti de Apel si corelarea acesteia cu institutia/ grupul , etc. pune in dificultate si moderatorul si "punctul central de acces pentru seturile de date deschise livrate de autoritățile și instituțiile administrației publice" :



Sursa : https://data.gov.ro/dataset/date-statistice-2015-anual


Mai mult decat atat, utilizatorii competenti identifica imediat absurditatile si bizareriile utilizate in constructia datelor publice si care ingreuneaza accesul la informatie . In mod normal , nimanui nu i-ar fi putut trece prin cap ca atunci cand este vorba de seturi de date publice ( "open data")  sunt folosite ...diacritice turcesti (1) sau ca utilizatorilor obisnuiti le sunt necesare cunostinte de informatica avansata (2) , dar dupa principiul cinismului social nici macar acestea din urma nu le sunt de ajutor :


(1) 

(2) 
Sursa : https://data.gov.ro/dataset/datoriile-catre-bugetul-de-stat




In esenta , solicitarile , criticile ,observatiile ,  nemultumirile si reprosurile cetatenilor fata de calitatea "open data" oferite de administratia publica  si "punctul central de acces pentru seturile de date deschise livrate de autoritățile și instituțiile administrației publice" sunt de ordin global , structurale si exprima o stare de revolta care s-a instalat de fapt in ani si ani de frustrare  :




Sursa : https://data.gov.ro/dataset/unitati-administrativ-teritoriale-numar-maxim-de-posturi


Dupa toate aceste exemple elocvente ( sincer, am avut un sentiment de jena citind  reprosurile utilizatorilor si raspunsurile moderatorilor...) am putea presupune ca acest mod atat de alambicat de a descrie date care ar trebui sa fie atat simple a fost specific doar unei mentalitati revolute care se intalnea alta data in birocratia de sistem de la noi .
Mare greseala. Aceeasi viziune o intalnim si la creatorul acestui sistem ( portalul de date deschise ) care face parte din tanara generatie iar dupa CV face parte din varfurile ei in domeniul programarii.
Responsabilul tehnic  de data.gov.ro @ DSOD este Alexandru Palcuie care dupa ce a primit oferta de a administra portalul de date deschise al Guvernului Romaniei a deschis si un blog (http://gov.palcu.ro/)  unde tine un jurnal cu ceea ce se intampla in guvern incepand cu data angajarii sale acolo .
Proiectele care folosesc data.gov.ro sunt la fel de simplificate sau alambicate ca acel portal(http://gov.palcu.ro/lista) , iar in viziunea creatorului portalului de date deschise cele mai interesante date oferite de data.gov.ro ar fi urmatoarele :


"Cele mai interesante seturi de date de pe data.gov.ro, după părerea mea:

Sursa : http://gov.palcu.ro/seturi-de-date



Asa o fi. Sa verificam al doilea set de date care intereseaza poate cel mai mult utilizatorii obisnuiti
(https://data.gov.ro/dataset/mers-tren-sntfc-cfr-calatori-s-a ) .

Suntem trimisi la :

 
This XML file does not appear to have any style information associated with it. The document tree is shown below.

Q.E.D.





Concluzii 

Sentimentul general lasat de aceasta interfata total neprietenoasa cu cetateanul contribuabil ( care a platit pentru ea ) si care pare construita exact dupa axioma "de ce simplu cand se poate complicat " , este acela ca seamana cu legendarele grajduri ale lui Augias.
Cu cat utilizatorul vrea sa scape de unele "neconformitati" si sapa mai adanc, cu atat gaseste mai multe pentru ca aceasta este generatoare de haos fiind construita  dupa principiul labirintului si/sau al sistemului cu n ecuatii cu m necunoscute.
Impresia generala este de improvizatie , haos si de lucru facut pur si simplu în răspăr . Pe langa dezastrul informational din toata aceasta salata boef care abunda in date de cele mai multe ori nesemnificative  , el se confrunta si cu un dezastru functional .
Link-urile pornesc greu ( la stat este o adevarata obsesie pentru paginile uriase  in Excel si Word, pdf,xls,xlsx, etc. ) , paginile  se incarca foarte lent  si sunt incomod de utilizat, mesajul cel mai frecvent intalnit este "pagina nu poate fi incarcata", apar erori care exaspereaza, dar care sunt negate de moderator, etc.
Pe scurt, cetateanii romani nu pot afla usor date certe despre societatea si lumea in care traiesc deoarece aceasta joaca mereu cu ei un joc in care cetatenii sunt mereu la mijloc si in postura "fraierului", respectiv sunt exact in situatia celui care simte ca este lovit din toate partile dar nu poate vedea niciodata cu proprii sai ochi cine sau ce l-a lovit  exact ca in  jocul stupid preferat de militarii in termen si de elevii scolilor profesionale de alta ( " Care ai dat, ma ?!") si care nu a disparut nici acum :












Intrebarea enervanta este ( metaforic vorbind  ) ce sau cine a blestemat cetatenii Romaniei ca nici dupa mai mult de un sfert de secol de democratie sa nu poata beneficia  de informatii clare, certe, sigure si emise pe bani publici , atunci cand toate institutiile si toti functionarii lor striga la unison si de peste un sfert de secol ca si-au facut datoria, pentru ca de aceea  sunt platiti, nu ?!
Raspunsul este cel dat de Ulysse lui Polifem pe insula ciclopilor. Nimeni.









Note

*)  Interfata institutionala a statului in raport cu cetatenii a fost analizata intr-o foarte interesanta cercetare despre oferta ministerelor pe net  despre care mai exista doar urmatoarele referinte :

22 Februarie 2007, de Cosmin Popan in  IT/C 
Paragina in web-ul statului 
Oferta ministerelor pe net: linkuri catre site-uri inexistente, motoare de cautare nefunctionale, pagini in constructie.
Paginile web ale ministerelor romanesti au defecte majore, atit in comunicare, cit si in privinta utilizarii, constata un studiu realizat de Ad Mission. "Plimbatul si birocratia sint inlocuite de linkuri inutile si confuzie in constructie", arata realizatorii cercetarii, care au acordat note de la 1 la 10 in functie de navigabilitate, design si continut informational ale adreselor web. 
Paragina in web-ul statului - Cotidianul, 2007 
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/IT&C/55823/Paragina-in-web-ul-statului.html 
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=9427&art=24945&cHash=4a5618134o