" Psihologia este o ştiinţă/profesie fundamentală pentru buna funcţionare a societăţilor umane, dovadă fiind prestigiul social de care se bucură şi caracterul elitist al programelor de studiu/formare în psihologie din toată lumea."
Asociatia Psihologilor din Romania
Mental counseling brain therapy ( Pixabay) |
Recent a fost sarbatorita in stil triumfalist " Ziua Psihologului " in care locul central nu revine Asociatiei Psihologilor din Romania care se raporteaza la psihologi, ci unei organizatii concurente care se raporteaza la statul roman :
”Este sărbătoarea psihologiei românești, sărbătoarea tuturor psihologilor din România, sărbătoarea profesiei de psiholog de liberă practică”
”În toți acești ani, conducerea Colegiului a avut în vedere cadrul instituțional, misiunea și responsabilitatea față de statul român (s.n.) în asigurarea unor servicii de calitate pentru cetățenii care apelează la serviciile psihologului”
Adevarul brutal este ca psihologia romaneasca a evoluat liber si in contact sustinut cu psihologia din statele democratice doar pana la instaurarea comunismului in Romania .
Sursa : https://www.apsi.ro/wp-content/uploads/2018/03/APOR-fondare.pdf |
Pe de alta parte, Asociatia Psihologilor din Romania renascuta brusc dupa scandalurile fara numar declansate de aparitia si actiunile Colegiului Psihologilor din Romania de care s-a detasat in mod abil ( desi conducerile celor doua organizatii se suprapun in multe cazuri ) are o opinie triumfalista asupra propriei istorii si asupra evolutiei domeniului psihologic :
" Asociaţia Psihologilor din România (APR) este cea mai veche şi cea mai complexă organizaţie profesională a psihologilor din România, având rolul de a stimula psihologia ca ştiinţă şi de a asigura legătura bidirecţională cu practica psihologică, în scopul evoluţiei ştiinţei psihologice şi profesiei de psiholog (cu toate specializările sale). Asociaţia Psihologilor din România (APR) – APR s-a înfiinţat în anul 1964 (5 martie), funcţionând până în prezent. Imediat după înfiinţare, din 1964, devine membră în International Union of Psychological Science. Prin unii dintre membrii fondatori şi conducătorii ei (ex. Alexandru Roşca), aceasta moştenea tradiţia academică a societăţilor înfiinţate de Florian Ştefănescu-Goangă (Societatea de Psihologie – 1931) şi Constantin Rădulescu-Motru (Societatea de Cercetări Psihologice – 1934). APR era formată iniţial din psihologi care activau în universităţi, unităţi de cercetare şi în domenii aplicative. Astazi are cateva sute de membri individuali si ca membri organizationali alte peste 30 de asociatii si universitati, totalizand peste 16.000 de membri individuali."
https://www.apsi.ro/scurt-istoric-al-psihologiei-din-romania-si-al-apr/
In toata aceasta perioada au existat relatari despre cercetatori , profesori , psihologi care au actionat intre 1964-1989, dar nu au existat date clare despre conducerea , statutul asociatiei ,reglementarile profesionale, numarul membrilor si statutul lor in cadrul profesiei :
" Daca un asemenea absolvent cu diploma si inscris in asociatia de profil doreste sa afle cum isi poate practica profesia in domeniul privat sau de stat va trebui sa gaseasca raspunsul la doua intrebari fara raspuns de cel putin 15 ani: cum poate obtine un set minim de manuale, teste, grile si etaloane adaptate pe populatia romaneasca (aceasta adaptare ar fi in mod normal obligatia unui Institut National de Psihologie) ca sa-si poata desfasura munca si care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca ca sa poata avea dreptul… de a o incepe. Deoarece nici pana in prezent la noi nu este reglementat accesul la instrumentele profesiei, studentii si absolventii sunt total dependenti de autoritatea de referinta care poate fi binevoitoare sau nu si in plus are la indemana tehnica foarte eficienta a cunctatiei (“veti obtine teste… dupa ce veti termina facultatea… dupa ce va inscrieti in Asociatie… dupa ce va inscrieti in Colegiu…). In cazul nefericit in care ar dori sa presteze servicii de “protectia muncii”, ei vor trebui sa prezinte factura de achizitie a laboratorului (un laborator complet costa cam 30.000 $), fie sa demonstreze faptul ca detin sau au acces (?!) la “baterii de teste pentru determinarea caracteristicilor psihoprofesionale ale solicitantilor“5), teste care la noi nu se gaseau oficial, nicaieri. Pe scurt, studentul cinstit care a invatat patru ani in facultate, dar nu a stiut “sa se orienteze” poate fi sigur ca patria ii va fi recunoscatoare pentru anii pierduti, dar trebuie sa-si acorde singur un alt calificativ pentru ca a invatat degeaba: competenta obtinuta acolo nu-i va folosi prea mult." (https://web.archive.org/web/20170206102326/http://agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/CULTURA/istoria%20conspirativa%20de%20SS.htm ) .
Este o problema de sistem .Nu numai psihologia este in aceasta situatie, ci si filozofia si toate stiintele sociale de la noi. Daca Institutul Politehnic din Bucuresti poate prezenta nominal toti absolventii sai de la infiintare pe serii, ani si pana in prezent ( ex: https://web.archive.org/web/20140709085530/http://alumni.cs.pub.ro/) , Facultatea de Filozofie a Universitatii din Bucuresti prezinta pe post de alumni doar o insailare " din diverse generatii" (http://filosofie.unibuc.ro/alumni-ai-facultatii-de-filosofie/ ).
Situatia in domeniul psihologic s-a schimbat radical dupa aparitia Colegiului Psihologilor din Romania (CPR) , o organizatie bizara care a parazitat Asociatia Psihologilor din Romania , for stiintific si profesional in tarile democratice si a inventat notiunea administrativ-birocratica de "acces in profesie" .
Aceasta ambiguitate a fost speculata la maximum de aceasta megastructura construita dupa modelul unui minister , dar cu ambitii de firma particulara inregistrand drept marca oficiala a acestei organizatii clase de nisa care nu au nici in clin nici in maneca cu domeniul psihologiei, ci cu incubatoare de afaceri la scara nationala :
Sursa : http://www.listamarci.ro/marca-colegiul-psihologilor-din-romania-157925.htm |
Cu o structura extrem de stufoasa si un numar impresionant de functii , pozitii si comisii analog unui minister, Colegiul Psihologilor din Romania a manifestat un interes deosebit pentru controlul si organizarea administrativa a domeniului respectiv pentru statistica exacta a profesionistilor lui care au fost inregistrati nominal si identificati punctual din interese evident financiare ( inca de la constituirea sa , Colegiul Psihologilor din Romania a solicitat un studiu de " studiul de fezabilitate financiara " ?! ). Testele folosite de psihologii de la noi si care in Occident sunt accesibile in mod uzual ( oricine le poate cumpara) , dar pe care au dreptul sa le utilizeze doar profesionistii , au devenit monopolul acestei institutii care si-a arogat dreptul de a aviza orice test psihologic , inclusiv cele elaborate in Occident . In aceasta viziune , psihologii practicieni ar fi trebuit sa ajunga in situatia absurda de a plati acestei institutii testele folosite de ei pana atunci ( dreptul de utilizare, manual, inclusiv fiecare foaie de raspuns ca sa nu mai spunem de taxa de membru si alte n taxe cu n scopuri), dar care acum trebuiau aprobate de catre Colegiu.
Prin legea 213/2004 si prin aparitia cu ajutorul ei a Colegiului Psihologilor din Romania care pretindea ca apara profesia de psiholog si interesele ei ( sau ale unora ) a fost perturbata grav evolutia acestui domeniu.
Raporturile dintre Asociatia Psihologilor din Romania (APR) si Colegiul Psihologilor din Romania (CPR) au fost inca de la inceput ambigue , cele doua conduceri fiind in mare parte identice si/sau intersanjabile desi este vorba de organizatii cu scopuri initial diferite ( stiintifice / profesionale respectiv administrative ) dar care in final se amesteca, exact ca in cazul politicienilor care fac parte si din Parlament si din consiliiile de administratie ale firmelor.
" Asociaţia Psihologilor din România (APR) este cea mai veche şi cea mai complexă organizaţie profesională a psihologilor din România, având rolul de a stimula psihologia ca ştiinţă şi de a asigura legătura bidirecţională cu practica psihologică, în scopul evoluţiei ştiinţei psihologice şi profesiei de psiholog (cu toate specializările sale)."
" Psihologia este o ştiinţă/profesie fundamentală pentru buna funcţionare a societăţilor umane, dovadă fiind prestigiul social de care se bucură şi caracterul elitist al programelor de studiu/formare în psihologie din toată lumea.
"Din anul 2005, partea legată de profesia de psiholog – pentru psihologii cu drept de liberă practică – este derulată de Colegiului Psihologilor din România (CPR), APR fiind organizaţia care, prin legea de înfiinţare a CPR (Legea 213/2004), a stat la baza apariţiei colegiului."
" Mugur Daniel Ciumăgeanu candidează la președinția Colegiului Național al Psihologilor din România. Este psiholog clinician, psihoterapeut și cadru didactic universitar, dar și medic psihiatru, și își dorește să aducă profesia de psiholog în România în zona de onorabilitate, în condițiile în care în ultimii ani au fost tot felul de scandaluri și de tensiuni care au măcinat pe de o parte interiorul acestei organizații, dar pe de altă parte până la urmă a știrbit și profesia de psiholog. ,,Tensiunile persistă în continuare. Plătim o datorie istorică pe o profesie care încă nu este stabilizată și încă este foarte tânără în peisajul acesta al profesiilor liberale românești,” a declarat dr. Mugur Daniel Ciumăgeanu, medic psihiatru și psiholog clinician, Președintele Comisiei de Psihologie clinică și Psihoterapie, Colegiul Psihologilor din România."
Aceste detalii sunt cunoscute de vechile generatii de psihologi care au trait deopotriva ostracizarea domeniului si rapacitatea tranzitiei si care stiu ce s-a intamplat in ultimii 30 de ani , dar sunt la fel de importante pentru generatiile viitoare de psihologi ( psihologii prezentului nu intra in ecuatie fiind captivii sistemului si in deplina cunostinta de cauza ) .
Varianta oficiala a evolutiei acestui domeniu prin prisma Asociatiei Psihologilor din Romania este prezentata acum doar prin numarul de " conferinte " ( respectiv intruniri profesionale in care participantii pot prezenta doar diverse comunicari, lucrari, referate ) in care nu se discuta problemele interne ale domeniului si nici statutul psihologului in profesie , in asociatie sau in societate.
"
(1964 - Infiintarea Asociatiei Psihologilor din Republica Populara Romana)
1966 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Bucureşti
1968 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Bucureşti
1971 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Bucureşti
( 1972 - Psihologia este scoasa din curriculum liceal.)
( 1977 - Psihologia este eliminata ca specializare universitara si prezenta in nomenclatorul de meserii , astfel că această “conferinţa” a devenit “colocviu”, pentru a nu irita şi a atrage atenţia autorităţilor asupra ei. )
1979 – Conferinţa Naţională de Psihologie (Colocviul Naţional de Psihologie) de la Bucureşti.
1984 – Conferinţa Naţională de Psihologie (Colocviul Naţional de Psihologie – Psihologia în România) de la BucureştiPe lângă represaliile din anii ’70, în 1982 se desfiinţase Institutul de Cercetări Pedagogice şi Psihologice, astfel că şi această “conferinţa” a fost menţinută ca un “colocviu”.
1994 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Bucureşti
2002 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Neptun (unde s-a planificat organizarea Colegiului Psihologilor din România/CPR)
2004 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Călimăneşti-Căciulata (unde s-a început implementarea proiectului CPR)
2006 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Cluj-Napoca
2008 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Timişoara
2010 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Iaşi
2012 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Braşov
2019 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Cluj-Napoca – Planificata"
https://www.apsi.ro/scurt-istoric-al-psihologiei-din-romania-si-al-apr/
The British Psychological SocietyColegiul Psihologilor din Romania
O discutie horror din 2006 cu acesti " razboinici ai luminii " din subteranele psihologiei a relevat tanara garda ( " lupii tineri ") care promitea ca lupta cu invadatorii din conducerea ei anticipand (in)evolutia ulterioara a acestui domeniu (cf: comentariile de pe forumul ad-hoc creat la aceasta postare :
Daniel David - Sa bata clopotele pentru psihologia romaneasca...
http://www.contributors.ro/.../sa-bata-clopotele-pentru.../
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu