Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

luni, 2 noiembrie 2020

Birocratizarea si capturarea domeniului psihologic

 

Editie speciala : invitat prof.dr. Edmond Cracsner




Dupa 16 ani de la aparitia legii de organizare a profesiei de psiholog , o editie speciala de la " Radio Clasic " readuce in discutie problemele din interiorul domeniului.
Invitatul in civil ( precizarea este necesara din motive explicate mai jos ) al editiei speciale de mai sus are un background impresionat chiar in domenii speciale :

" Este co-fondator al Asociatiei de Psihologie Aplicata în Domeniul Securitatii Nationale (APADSNRO). Este presedinte al Comisiei de Psihologie pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala din Colegiul Psihologilor din România si Presedinte al Filialei Teritoriale Bucuresti a Colegiului Psihologilor din România."

Sursa : https://psihologii.ro/constantin-edmond-cracsner/

In realitate , invitatul este militar ( nu scrie nicaieri pe Internet in ce structura ) care la infiintarea institutiei civile pe care a sustinut-o in trecut, dar pe care acum o critica pentru ca au trecut altii la conducere , s-a prezentat in uniforma specifica gradului si functiei pe care o ocupa atunci, respectiv de capitan-comandor.
Fotografia de mai jos a fost facuta la Conferinta Nationala a Psihologilor din 2005 prin care care s-a hotarat infiintarea Colegiului Psihologilor din Romania pentru ca la precedenta intalnire "conspirativa" a psihologilor pe undeva printr-o statiune de munte initiativa nu a avut succes . Vorba lui Nicolae Mitrofan, primului presedinte ales al Colegiului : " Data trecuta era sa pierdem controlul" *) .



Conventia Nationala a Colegiului Psihologilor din Romania , 2005
 Spirit Militar Modern, nr.5/2005 
http://www.presamil.ro/SMM/2005/5/31-40.htm



Intrebarea la care nu exista raspuns este ce cauta militarii ( inclusiv serviciile foste sau actuale  ) in conducerea unei asociatii profesionale civile si ce statut mai are in realitate Colegiul Psihologilor din Romania compromis prin modul dezastruos in care a gestionat profesia , domeniul si prestigiul lor ( fostul presedinte al Colegiului are dosar penal , fostul psiholog  si jurist  al Colegiului a ramas fara doctorat,  in urma unui plagiat, etc., etc. ) , Colegiu  pe care l-au preluat aproape intact ( legislatie , structuri, proceduri ,etc.) exact cei care l-au criticat. 
In realitate , Colegiul Psihologilor din Romania este o entitate bizara cu statut de firma (?!) , licentierea  " de nișa " a marcii fiind una cu totul speciala care permite aproape orice de la ... servicii de siguranta pentru protejarea bunurilor si indivizilor , lant de magazine , divertisement, si pana la " servicii de ingrijire a frumusetii pentru oameni sau animale " 😂, dar din care lipseste exact cuvantul "psihologie" :




Nimeni nu explica de ce si cum au aparut in universitatile romanesti studii si masterate de securitate( ?!), "cultura de intelligence"  , cum au ajuns facultatile de psihologie sa organizeze workhop-uri pentru ...permisul de port-arma,etc. ,etc.(https://www.contributors.ro/puterea-politica-%c8%99i-securitatea-na%c8%9bionala-la-inceput-a-fost-cuvantul/#comment-299850 ) .
Pentru edificare , orice cititor poate face mai jos o simpla comparatie vizuala si in aceeasi secventa temporala intre a) site-ul si obiectivele unei asociatii profesionale a psihologilor dintr-o democratie occidentala cu traditie ( The British Psychological Society ) si b) site-ul Colegiului Psihologilor din Romania in varianta contestata acum de noua conducere , dar si in noua varianta .
Mai mult decat atat , noua formula a Colegiului
(https://alegericpr.ro/ ) nu contesta in esenta structura interna si normele de functionare ale vechii formule, ci o adapteaza cu entuziasm pe baza aceleiasi legi deoarece mecanismul ei intern merge ca uns in virtutea unor scopuri prestabilite.
In realitate , nu este vorba atat de o schimbare a structurii , cat de o schimbare a garzii.
Diferenta intre modul aerat si civilizat in care este organizata profesia de psiholog intr-o democratie occidentala cu traditie respectiv The British Psychological Society in care doritorii sa devina psiholog afla in cateva minute ce pasi trebuie sa parcurga si uriasul imperiul birocratic al Colegiului Psihologilor din Romania cocotat deasupra psihologilor atat de sus incat este nevoie de trepte de "acces in profesie" si care si-a replicat structura birocratica in toate "filialele teritoriale" , este una atat de mare incat acesta din urma poate fi comparata doar cu elefantii lui Salvador Dali .









a) The British Psychological Society ( www.bps.org.uk 







b) Colegiul Psihologilor din Romania 



b1 . Vechiul Colegiu 

Sursa : www.copsi.ro




b2. Noul Colegiu





Ramane de vazut cat va mai rezista noul Colegiu la inaltimea sferelor ceresti de functionare in care melodia lor divina mai veche sau mai noua si care suna straniu pentru occidentali ( lege de functionare, regulament de ordine interioara, convocatoare, conventii nationale, conventii teritoriale, personalitate juridica, filiale teritoriale, cadre de functionare, standarde, norme metodologice, proceduri de inscriere , interviuri, programari, informari , cereri, aplicatii , sedinte, comisii aplicative , furnizori de formare, taxe , timbre , acces in profesie, schimbare treapta, regim de exercitare ,dosar de avizare,etc.) a facut uitate luptele intestine din Colegiu , cearta pe sediu, stampila si paruiala prin tribunale care a starnit hazul cetatenilor .
Pana atunci marile schimbari din Colegiul Psihologilor din Romania care nici dupa 16 ani de la aparitie ( vorba invitatului special care a contribuit la aparitia sa ) , nu poate preciza clar nici acum ce traseu profesional trebuie sa urmeze un student ca sa poata ajunge psiholog, sunt de tip Caragiale ( “„Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele…esenţiale” ) sau si mai rau de tip V.I.Lenin ( " Un pas inainte , doi pasi inapoi" ) , iar pretul il platesc in aceasta profesie liberala (?) doar psihologii contribuabili care sunt obligati prin lege sa il sustina pe acesta ca sa poata exista profesional ei.



Nota

*) Am fost prezent  la aceasta foarte interesanta Conventie Nationala a Psihologilor  din 2005  si am inteles atunci cine si de ce a preluat conducerea unei profesii definita drept liberala.
O simpla cautare pe Google a demonstrat ca  presedintele Filialei Constanta a Colegiului Psihologilor din Romania unde eram inscris , era  un fost ofiter de Securitate ,etc.(https://web.archive.org/web/20170206102326/http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/CULTURA/istoria%20conspirativa%20de%20SS.htm ). 
A fost ultimul meu contact cu acest domeniu si cu aceasta profesie confiscata de alte instante.

Niciun comentariu: