Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

miercuri, 10 mai 2023

Ministrul Justitiei , Procurul General al Romaniei , vicepresedintele CSM si "parintele Constitutiei " Antonie Iorgovan.



O dramoleta juridica 


Mai intai , faptul social cum ar spune  Émile Durkheim.  Daniel Horodniceanu vicepresedintele Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM)  si fost sef al DIICOT (  Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism ) este oprit noaptea pe un drum de tara de catre Politia Rutiera . Ceea ce urmeaza este savuros si consemnat mai jos : 



 


Aceasta telenovela de week-end este o adevarata lovitura de biliard in sistemul politic , juridic si social . Efectul ei este unul imediat si in cascada inclusiv asupra cetatenilor care sustin pe umerii lor acest sistem , dar ca de obicei se face abstractie de impactul ei asupra lor si de reactiile acestora. 
Sa analizam pe rand efectele acestei lovituri de biliard administrata sistemului social catre de un simplu politist din mediul rural.
Intr-o prima etapa reactioneaza diplomatic varful piramidei juridice  . 



Ministrul Justitiei 






" Domnul procuror Horodniceanu, vicepreşedinte CSM, a dat astăzi o declaraţie în care arată că a înţeles (1) că a procedat greşit (2) în respectiva situaţie, regretă (3) acest lucru, s-a lăsat provocat(4). În orice caz, e regretabil contextul (5), cum a spus şi dânsul, e regretabilă atitudinea(6), e greşită(7), evident, de la început şi până la sfârşit, dar e important că dânsul a realizat (8) acest lucru." 

Catalin Predoiu
Ministrul Justitiei

„Nu-l vad nici intr-un fel (1) . Nu vreau sa fac analize de pe margine(2). E actiune demarata de Inspectia Judiciara(3). Sunt magistrat (4), inainte de toate trebuie sa vad tot (5).
Fiecare om (6) poate avea la un moment dat o iesire(7) mai mult sau mai putin fericita(8) ”

Alex Florența
Procurorul General al Romaniei

https://www.aktual24.ro/procurorul-general-al-romaniei-despre-cazul-horodniceanu-fiecare-om-poate-avea-la-un-moment-dat-o-iesire-mai-mult-sau-mai-putin-fericita/



Aceste puncte de vedere si perspective centrate pe  evenimentul difuzat in spatiul public au in comun tendinta de evita, scuza sau chiar de a valida o atitudine si un comportament social foarte interesant practicat avant la lettre de catre Antonie Iorgovan , viitorul " parinte al Constitutiei" . Prin anii `80 Antonie Iorgovan era asistent universitar la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti ( studentii sai stiau ca venise acolo " din armata" ). 
In acelasi timp avea si o importanta functie adminstrativa respectiv era responsabil cu cazarea studentilor de la drept, filozofie, istorie , geografie, geologie, limbi straine,etc. din Universitatea Bucuresti in caminul studentesc " 6 Martie " aflat intre Universitate si Opera romana .
In aceasta postura , viitorul "parinte ale Constitutiei" a ramas in mintea studentilor de atunci care l-au cunoscut prin celebrele lui dialoguri " socratice" din timpul inspectiei prin camerele de camin. Aceste dialoguri  incepeau invariabil cu o fraza antologica care rezuma o atitudine si o mentalitate care rezuma o intreaga epoca  :

"  Băh, tu stii cine sunt eu ?!" .


Dupa cum se vede traditia a ramas , dar sa reluam analiza efectelor acestei inregistrari buclucase si a ecourilor ei in spatiul social. 
In urmatoarea etapa este activata artileria grea. 
Intra in scena institutiile care ridica problema de la nivelul concret accesibil perceptiei cetateanului de rand in sfera abstracta unde deciziile  sunt luate numai de catre celebrele comisii .



Inspectia Judiciara 


Dupa principiul urma scapa turma , Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu ( speram ca nu dupa principiul " corb la corb nu-si scoate ochii ") si vom vedea si cu ce rezultat foarte interesant din punct de vedere civic .


" Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu în cazul dialogului dintre vicepreședintele CSM Daniel Horodniceanu și polițistul care l-a oprit în trafic în județul Iași"

https://www.g4media.ro/inspectia-judiciara-s-a-sesizat-din-oficiu-in-cazul-dialogului-dintre-horodniceanu-si-politistul-care-l-a-oprit-in-trafic.html




Departamentul de Control Intern al Inspectoratului de Politie Iasi 


In acest caz , si dupa o cutuma binecunoscuta , prioritatea Politiei nu este relevanța evenimentului consemnat de  nabadaiosii politisti,  ci sa afle cum a ajuns acest fapt in spatiul public (1) , eventual sa-i urecheze pe cei care si-au exercitat atributiile de serviciu : 




https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ancheta-la-politia-din-iasi-sefii-ipj-vor-sa-afle-cum-au-ajuns-in-presa-imaginile-in-care-horodniceanu-ameninta-politisti-2341891




                                                         Opinia deontologului


Hodoronc-tronc ! Ce legatura exista intre celebra inregistrare ajunsa in spatiul public , exercitarea legala a unei profesiuni si psihiatrie ne poate explica numai jurnalista Mirela Neag care a solicitat opinia unui psihiatru (?!) pentru a apara prestigiul justitiei in cazul unui inalt functionar public ( vicepresedinte al CSM si fost DIICOT inseamna ceva , nu ?) prins ca a calcat si in strachini , si pe bec :


" ...această intransigență este falsă. Este o fudulie socială(1). Câți români circulă cu 50 km/oră noaptea, în localitate?(2) Câți români se comportă cu respect față de polițiști când sunt opriți(3) în trafic? În speța asta aș spune „să ridice piatra primul fără de păcat”(4).

" „Să ne păstrăm calmul. Justiția de tip live(5) e un simulacru al momentului de popularitate (6)”

" Oricine poate fi în locul lui Horodniceanu(7). Un incident poate să asasineze un profesionist (8)."

Gabriel Diaconu

Psihiatru

https://www.libertatea.ro/stiri/o-alta-perspectiva-asupra-cazului-horodniceanu-un-incident-poate-sa-asasineze-un-profesionist-4537794



In loc de concluzii


Un episod aparent minor incepe noaptea si pe un drum de tara din judetul Iasi , dar declanseaza un adevarat tsunami in spatiul mediatic romanesc care ajunge pana la varful justitiei deoarece a aparut marele pericol ca legile sa nu fie aceleasi pentru toti si unii sa fie deasupra lor.
Toti factorii angrenati si toate institutiile angrenate s-au solidarizat in mod tacit printr-o cascada de tautologii, sofisme sau paralogisme *) pentru a decredibiliza sau invalida intr-un fel sau altul filmarea buclucasa , pentru a gasi scuze pentru ceea ce nu trebuia spus , dar s-a spus si pentru a salva onoarea magistratului implicat .
Daca aceasta cruciada reuseste  atunci  dispare pericolul aplicarii in acest caz a celebrului celebrul aforism din " Ferma animalelor" a lui George Orwell , dar intr-o varianta adaptata : " „Toti sunt egali, dar unii sunt mai egali decât altii”, varianta care irita fara drept de apel orice cetatean adept al statului de drept si al democratiei.
Cetatenii obisnuiti stiu de mult si sunt de acord ca legea trebuie sa fie aceeasi pentru toti , dar factorii implicati si institutiile angrenate fac eforturi disperate in acest caz sa ne convinga intr-un fel sau altul de contrariu.
Nu este nici prima data , probabil nici ultima , cand autoritatile publice se incapataneaza sa demonstreze cetatenilor ca nu vad bine ce au in fata ochilor si ca albul este negru sau invers conform deciziei puterilor statului, dar rezultatul este intotdeauna acelasi. Adica nul.



N. B. Dupa modelul clasic al acarului Paun , se cauta nod in papura si politistul cel curajos dupa toate probabilitatile  trebuie sa-si caute alt loc de munca :


https://evz.ro/scandalul-horodniceanu-politistul-curajos-s-a-panicat-intreaba-daca-trebuie-sa-si-caute-alt-loc-de-munca.html

https://www.g4media.ro/surse-vicepresedintele-csm-daniel-horodniceanu-ar-fi-lovit-masina-politiei-cu-mana-in-timpul-controlului-politistilor-filmarea-nu-a-fost-facuta-cu-body-cam-ul-politistilor-ci-cu-telefonul-personal.html




Note

*) Ministrul Justitiei ( 8 ) , Procurorul General al Romaniei ( 8) , psihiatrul Gabriel Diaconu ( 8), dar cea mai frusta reactie o are Departamentul de Control Intern al Inspectoratului de Politie Iasi care nu mai pierde timpul cu natura evenimentului  relatat , ci vaneaza direct pe cei care l-au facut public (1).



Niciun comentariu: