Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

miercuri, 27 septembrie 2023

David si Goliat, Gamera contra Barugon sau Dan Perjovschi versus Artmark



Citesc despre un scandal urias declansat de o situatie uluitoare din punct de vedere moral. Dan Perjovschi, un cunoscut artist denunta pentru a doua oara faptul ca Artmark, cea mai mare piata culturala de arta din Romania vinde falsuri folosind numele lui si refuza sa dea numele proprietarului ( ceea ce ar inseamna ca sunt furate ).
Ultimul exemplu dat de artist :

 

Sursa foto: Captura Artmark.ro


”În atenția colecționarilor care vor lua țeapă de la o casă de licitații care nu vrea să spună niciodată proveniență lucrărilor (s.n.). În licitația Artmark „Colecția eclectică” apare o pictură numită ”Autoportret” semnată ”Perjo”. Eu nu mi-am semnat niciodată picturile Perjo, ci Perjovschi (cu un J drept în jos). Perjo am semnat doar desenele publicate în presă după 1989 și numai într-o perioada limitată prin 1993-94. Și, în plus, e evident că nu e un autoportret. Cu alte cuvinte ce apare în licitație nu este lucrarea mea”

”Cu ani de zile în urmă m-au contactat pentru că erau niște grafice atribuite mie și erau scoase la licitație. Am întrebat de unde au aceste lucrări care tot apar, pentru că eu nu am vândut. Au spus atunci că nu-mi dau numele proprietarului și eu nu pricep deloc de ce acest secret. Dacă azi îmi fură cineva o lucrare, mâine poate să apară la ei în licitație, ceea ce nu mi se pare corect.
Această lucrare seamănă cu un ciclu de lucrări, se numea ”fântâni medievale”, dar e clar un fals. Să mă contrazică, să-mi arate un act de vânzare, un catalog, orice. Mai sunt și alte cazuri, mi-au semnalat și alți artiști. Sunt lucrări atribuite. Eu trebuie să știu proveniența lor, punct. Dacă nu-mi dau proveniența, atunci înseamnă că sunt furate” 

Dan Perjovschi



Din mesajul transmis de Artmark :


4. Acest ulei, public semnalat de artistul Dan Perjovschi, aparține unei serii de lucrări de început, din anii 1984-1985, create în vremea când artistul își avea atelierul la Oradea, loc în care au și fost puse inițial in circulație, ajungand primar în colecții orădene. Iată alte câteva asemenea lucrări: https://www.artmark.ro/ro/licitatie/postwar-contemporary-sale-124-2014/lot/knight-ro-26300; https://www.artmark.ro/ro/licitatie/licitatia-de-avangarda-si-contemporana-155-2015/lot/intomnare-ro-23264; https://www.artmark.ro/ro/licitatie/licitatia-de-arta-postbelica-si-contemporana-inclusiv-doua-colectii-mircea-ciobanu-si-georgeta-naparus-307-2018/lot/amintiri-ii-ro-2583. Această serie de lucrări are, așa cum se constată imediat, la o vedere superficială, altă iconografie, altă tehnică, altă semantică, altă plasticitate etc. decât grafica de atitudine civilă care l-a celebrizat (s.n.) pe Dan Perjovschi în perioada ulterioară de creație.

6. De data aceasta (nu este prima dată), artistul Dan Perjovschi a ales să nu răspundă telefonic sau prin email solicitării de informații cu privire la lucrarea propusă în consignație, ci să posteze o luare de poziție în social media. Îl încredințăm pe artist că asemenea situații de nelămurire se rezolvă mai adecvat, în continuare, acolo unde sunt argumente, prin dialog cu bună-credință de ambele părți, iar nu prin izbucniri vindicative (s.n.).


Sursa : https://www.turnulsfatului.ro/2023/09/25/dan-perjovschi-acuza-casa-de-licitatii-artmark-ca-vinde-falsuri-rdquo-dupa-ce-am-terminat-studiile-nu-am-mai-pictat-un-centimetru-rdquo-reactia-artmark-205896 


Pe scurt , o instanta comerciala vinde lucrari in numele unui artist care neaga paternitatea lor ceea ce ar putea atrage consecinte juridice ( teoretic, dar putin probabil ) si in special morale pentru ca acestea depind de liberul arbitru al cetatenilor si nu de natura sistemului.
Daca punem in oglinda cei doi protagonisti, vom vedea si de ce nu vor exista niciun fel de consecinte.
In primul caz avem un artist desenator, ilustrator, scriitor, jurnalist și autor de performance român ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Perjovschi ) respectiv un cetatean care exprima un drept si o opinie :






Dan Perjovschi
Artist 



In al doilea caz avem o Casa de Licitatii care apartine Armark Holding , de fapt un gigant comercial si  financiar ( si nu numai atat ) :


" Fondat în 2008, Artmark este principalul marketplace cultural din piața de artă din România. Totodată, Artmark se poziționează în top 3 case de licitații din Europa de Est, postura de lider fiind confirmată local, prin raportările anuale ale pieței de artă, având o cotă de piață ce variază între 80% și 90% în ultimii 10 ani. Sărbătorind 15 ani de activitate extraordinară, Artmark continuă să evidențieze adevărate valori ca tradiția, excelența, încrederea și transparența prin pasiunea pentru artă.

Artmark este o companie 100% românească. Cota de piață deținută de Artmark a crescut de la 81% în 2016 la 90% în 2020, într-o piață estimată la aproximativ 20 de milioane de euro. În cei 15 ani de activitate, Artmark a organizat peste 500 de evenimente și a pus spre vânzare mai mult de 150.000 de obiecte."

https://www.artmark.ro/ro/despre-noi/despre



Daca vedem si cine face parte din actionariatul ,  managementul si consiliul de excelenta al Artmark Holding vom vedea si de ce artistul si cetateanul are prea putine sanse in aceasta disputa : 




https://www.artmark.ro/ro/despre-noi/administrare


https://www.artmark.ro/ro/despre-noi




" Urmând modelul instituțiilor culturale europene ( acesta este un holding -n.n.) , implicate în democratizarea accesului la cultură și promovarea valorilor culturale naționale(s.n. ), am nutrit constituirea unui Consiliu de Excelență în cadrul căruia să reunim modele ale vieții publice românești, personalități cu vibrație pentru cultura națională modernă și contemporană.

Membrii Consiliului de Excelență acționează ca ambasadori ai misiunii noastre culturale asumate ( s.n.), susținând direct ori implicit proiectele Artmark, ArtSociety și ale Institutului de Managementul Artei de creștere a vizibilității culturii românești și sporire a impactului acesteia în modelarea societății românești(s.n.).

Consiliul de Excelență va funcționa ca o instanță de înaltă moralitate și prestigiu(s.n.). Rolul Consiliului este de a stabili coordonatele politicii culturale, prin întâlniri periodice și avizarea permanentă a Consiliului de Administrație, dar și prin susținerea publică a proiectelor noastre culturale."

https://www.artmark.ro/ro/despre-noi/consiliul-de-excelenta


https://www.artmark.ro/ro/despre-noi/consiliul-de-excelenta


In Romania procesul comunismului nu a avut loc,  Dosarul Revolutiei din 1989 si Dosarul Mineriadei din 1990 nu au fost finalizat nici dupa trei decenii de democratie , dar mostenirea culturala a regimului capitalist a fost preluata cu brio : 


" Licitațiile Artmark acoperă circa 20 de categorii: Vechi Maeștri (XVIII-XIX), Artă Clasică și Modernă, Avangardă, Artă Postbelică și Contemporană, Fotografie, Pictură și Sculptură Europeană, Artă Naivă, Artă Religioasă, Numismatică, Bijuterii, Ceasuri, Artă Decorativă, Design și Eleganță, Mobilă de Epocă, Militaria, Mașini de Epocă, Vinuri, Șampanii și Whiskey-uri, Cărți și Manuscrise, Cartografie și diverse licitații de Memorabilia. Recordul pieței de artă din România a fost stabilit la Artmark în 2018 cu vânzarea picturii „Țărăncuță cu basma albă” de Nicolae Grigorescu pentru 340.000 euro." 




In acest caz dreptul de autor al artistului si cetateanului  Dan Perjovschi seamana cu dreptul de proprietate al cetatenilor romani care o lunga perioada de timp a fost ocrotit, dar nu si garantat. 
Artistul Dan Perjovschi are toate sansele sa piarda disputa , dar desi pierde razboiul, castiga batalia pentru ca ramane cu legitimitatea morala care intotdeauna da castig de cauza pentru ca este mai pretioasa decat aurul.

Niciun comentariu: