Mai aproape de noi, multi am ras sanatos citind pe Internet unele din titlurile unor "comunicari stiintifice" prezentate de unii psihologi practicieni si chiar ale unor universitari prezentate la o conferinta prin Ardeal acum cativa ani.
Dar sa lasam Cezarului ce este al Cezarului si sa ne relaxam o clipa in plina criza mondiala, economica, sociala ( la noi, inclusiv psihologica ) pentru ca aceasta criza a ajuns in sfarsit si "la capra vecinului". Cum noi am fost tot timpul in criza de sistem ( de aceea aveam nevoie mereu de "revolutii tehnico-stiintifice "... ) nu mai avem nevoie de inca o eticheta pe o realitate cronica deja existenta .
Mai jos sunt doua experimente psihologice ideale ( cf. Asupra experimentului mental "platonic", Ionut Isac, Institutul de Istorie "G. Barit" , Cluj Napoca - Noema vol II, nr.1, 2003.- cf: http://noema.crifst.ro/ARHIVA/2003_02.pdf ) despre care am citit intamplator cu ani in urma si unul pe care l-am propus "avant la lettre".
1. Dungile
Doua grupuri de pisoi egale ca numar au fost crescute inca de la nastere in doua cutii ( custi ) diferite pe care nu le-au parasit niciodata , avand peretii cu dungi albe si negre . Prima cutie ( lotul 1 ) avea dungile desenate orizontal. A doua cutie ( lotul 2 ) avea dungile desenate vertical. Dupa cateva saptamani, pisoii au fost mutati brusc unii in custile celorlalti ( lotul 1- dungi orizontale- in cutia lotului 2 - dungi verticale - si invers ).
Rezultatul . Toti pisoii din ambele custi au cazut din picioare ca secerati de mitraliera ( toti si-au asezat capetele paralel cu dungile si au ajuns la podea... ).
Experimentul ( facut de psihologii americani ) poate fi extins si la alt nivel...
2. Cutia cu maimute
In aceeasi cutie ( cusca ) inchidem o maimuta agresiva si una inteligenta si dupa aceea , cum ar fi zis Minulescu, "am aruncat in strada cheia" pentru o perioada determinata.
Rezultatul . Maimuta inteligenta face nevroza( in aceste conditii tupeul bate inteligenta ...).
Experimentul ( citat de un psihiatru sovietic) poate fi extins si la alt nivel...
3."Minerii" versus "Intelectualii"
Doua grupuri egale ca numar ( 50 de persoane ) de mineri din subteran si , respectiv , intelectuali cu functii de conducere, sunt supuse in mod voluntar urmatorului experiment. Pentru o luna de zile, fiecare grup trebuie sa preia brusc si fara nici o pregatire prealabila rolurile sociale complete ( statut, pozitie, sarcini de serviciu,etc. ) ale celuilalt grup. "Intelectualii" vor lua salopeta,cizmele de cauciuc, casca ,lampasul, tarnacopul, furtunul,etc. si vor intra in subteran,etc. " Minerii" vor purta zilnic costum, cravata ,etc. vor avea masina la scara , secretara, vor raspunde la telefon conform etichetei uzuale si persoanei a II-a plural , vor lua pranzul in oras, etc.
Care vor fi consecintele la nivel de grup si care din ele va face "nevroza" ?
......
Aceasta intrebare am adresat-o profesorului meu Mihai Golu intr-o discutie particulara din anul 1981.
Raspunsul de atunci este usor de intuit acum.
2 comentarii:
sa vedeti si blogul asta :
http://terapeutic.weblog.ro/
cred ca e in concordanta cu ce spuneti... unde se face la noi ce spune bloggerul acela?
Cred ca este vorba de planuri complet diferite de abordare a realitatii sociale si psihologice. Perspectiva pe care o propune blogul respectiv - foarte interesant de altfel - este una terapeutica in care problema este cautata mai intai la individ si dupa aceea sau de loc la sistem . Terapia occidentala porneste de la prezumtia tacita a normalitatii sitemului/respectiv societatii si se ocupa in principal de individ neavand suficiente motive sa acorde importanta contextului. La noi este exact invers : "Cele mai multe afectiuni psihice sunt de fapt boli sau probleme sociale" ( am citat-o din memorie pe Alina Mungiu-Pippidi ). In ceea ce priveste ce facea blogger-ul acela ,si unde , nu am inteles din context la ce se refera intrebarea.
Trimiteți un comentariu