Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

duminică, 2 august 2009

Experimentul psihologic ideal



SPEKTRUM DER WISSENSCHAFT / MARTIN BURKHARDT (AUSSCHNITT)


Daca ne gandim bine, psihologia romaneasca este intr-o autarhie perfecta si intr-o vacanta perpetua de peste 60 de ani ( psihologii nu, ei si-au tot cautat un sistem de referinta profesional si propriul centru de greutate de tot atatia ani - pe primul l-au gasit deja cu varf si indesat ) in care tot cauta luminita de la capatul tunelului. Unul dintre psihologii considerati sclipitori in generatia lui , acum "visiting professor" in SUA, imi marturisea prin 1988 ca dupa o vizita facuta in RDG ( nu RFG ... ) a avut o revelatie : psihologia noastra ( de atunci ? ) se afla cam in ... comuna primitiva . Cand cei de acolo foloseau de mult calculatoarele pentru analiza factoriala , statistica,etc. , psihologii romani isi faceau etaloanele aici ( si multa vreme dupa aceea...) cu liniute trase cu creionul pe hartie examinand la gramada ( pardon, e vorba de o gramada organizata de care unii sunt mandrii si acum pentru ca trebuie sa fim mandri de istoria noastra ) cam 40 - 50 de oameni intr-o sala . Recordul estimat atunci a fost de 70 de persoane in industrie si de 100 de persoane in armata ( daca nazistii examinau psihologic in prealabil la Auschwitz, sigur ar fi ciulit urechile la asa ceva ).
Mai aproape de noi, multi am ras sanatos citind pe Internet unele din titlurile unor "comunicari stiintifice" prezentate de unii psihologi practicieni si chiar ale unor universitari prezentate la o conferinta prin Ardeal acum cativa ani.
Dar sa lasam Cezarului ce este al Cezarului si sa ne relaxam o clipa in plina criza mondiala, economica, sociala ( la noi, inclusiv psihologica ) pentru ca aceasta criza a ajuns in sfarsit si "la capra vecinului". Cum noi am fost tot timpul in criza de sistem ( de aceea aveam nevoie mereu de "revolutii tehnico-stiintifice "... ) nu mai avem nevoie de inca o eticheta pe o realitate cronica deja existenta .

Mai jos sunt doua experimente psihologice ideale ( cf. Asupra experimentului mental "platonic", Ionut Isac, Institutul de Istorie "G. Barit" , Cluj Napoca - Noema vol II, nr.1, 2003.- cf:  http://noema.crifst.ro/ARHIVA/2003_02.pdf ) despre care am citit intamplator cu ani in urma  si unul pe care l-am propus "avant la lettre".



1. Dungile

Doua grupuri de pisoi egale ca numar au fost crescute inca de la nastere in doua cutii ( custi ) diferite pe care nu le-au parasit niciodata , avand peretii cu dungi albe si negre . Prima cutie ( lotul 1 ) avea dungile desenate orizontal. A doua cutie ( lotul 2 ) avea dungile desenate vertical. Dupa cateva saptamani, pisoii au fost mutati brusc unii in custile celorlalti ( lotul 1- dungi orizontale- in cutia lotului 2 - dungi verticale - si invers ).
Rezultatul . Toti pisoii din ambele custi au cazut din picioare ca secerati de mitraliera ( toti si-au asezat capetele paralel cu dungile si au ajuns la podea... ).

Experimentul ( facut de psihologii americani ) poate fi extins si la alt nivel...




2. Cutia cu maimute

In aceeasi cutie ( cusca ) inchidem o maimuta agresiva si una inteligenta si dupa aceea , cum ar fi zis Minulescu, "am aruncat in strada cheia" pentru o perioada determinata.
Rezultatul . Maimuta inteligenta face nevroza( in aceste conditii tupeul bate inteligenta ...).

Experimentul ( citat de un psihiatru sovietic) poate fi extins si la alt nivel...




3."Minerii" versus "Intelectualii"

Doua grupuri egale ca numar ( 50 de persoane ) de mineri din subteran si , respectiv , intelectuali cu functii de conducere, sunt supuse in mod voluntar urmatorului experiment. Pentru o luna de zile, fiecare grup trebuie sa preia brusc si fara nici o pregatire prealabila rolurile sociale complete ( statut, pozitie, sarcini de serviciu,etc. ) ale celuilalt grup. "Intelectualii" vor lua salopeta,cizmele de cauciuc, casca ,lampasul, tarnacopul, furtunul,etc. si vor intra in subteran,etc. " Minerii" vor purta zilnic costum, cravata ,etc. vor avea masina la scara , secretara, vor raspunde la telefon conform etichetei uzuale si persoanei a II-a plural , vor lua pranzul in oras, etc.
Care vor fi consecintele la nivel de grup si care din ele va face "nevroza" ?

......

Aceasta intrebare am adresat-o profesorului meu Mihai Golu intr-o discutie particulara din anul 1981.
Raspunsul de atunci este usor de intuit acum.

2 comentarii:

Anonim spunea...

sa vedeti si blogul asta :
http://terapeutic.weblog.ro/

cred ca e in concordanta cu ce spuneti... unde se face la noi ce spune bloggerul acela?

Sergiu Simion spunea...

Cred ca este vorba de planuri complet diferite de abordare a realitatii sociale si psihologice. Perspectiva pe care o propune blogul respectiv - foarte interesant de altfel - este una terapeutica in care problema este cautata mai intai la individ si dupa aceea sau de loc la sistem . Terapia occidentala porneste de la prezumtia tacita a normalitatii sitemului/respectiv societatii si se ocupa in principal de individ neavand suficiente motive sa acorde importanta contextului. La noi este exact invers : "Cele mai multe afectiuni psihice sunt de fapt boli sau probleme sociale" ( am citat-o din memorie pe Alina Mungiu-Pippidi ). In ceea ce priveste ce facea blogger-ul acela ,si unde , nu am inteles din context la ce se refera intrebarea.