Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

miercuri, 19 iunie 2013

Normalitatea sociala si extremele ei



Spatiul nostru public nu este unul calm si nici unul al normalitatii sociale . 
Dincolo de spatiul ( patologic) urias ocupat de tabloide, chiar stirile cu un caracter oficial deconcerteaza  si deruteaza mereu cetatenii care nu mai stiu in cine si in ce sa mai creada pentru ca evenimentele care ajung pana la ei sfideaza logica sociala obisnuita . 
Ce poate intelege de exemplu un cetaten social oarecare daca afla din mass-media urmatoarele stiri  oficiale




 Lista celor 11 condamnaţi penal (s.n.) care rămân cu cele mai înalte distincţii din România (s.n). ”Preşedintele nu poate fi obligat să retragă o decoraţie”
Ionel Manţog, Irina Jianu, Emilian Cutean, Cristian Anghel, Adrian Năstase şi Eugen Bădălan au ceva în comun: au fost decoraţi de Administraţia Prezidenţială, dar au fost şi condamnaţi definitiv de judecători. Deşi legislaţia permite preşedintelui Traian Băsescu să retragă decretele acestora, cel puţin 11 politicieni condamnaţi definitiv au rămas cu decoraţiile intacte. În cazul lui Adrian Năstase, biroul de presă al Administraţiei Prezidenţiale a precizat că retragerea sau neretragerea decoraţiilor nu reprezintă o informaţie de interes public. Un consilier prezidenţial a declarat pentru gândul că situaţia condamnaţilor penal care încă au decoraţii „este monitorizată”, dar că numai preşedintele decide cui şi dacă retrage vreo decoraţie. 
http://www.gandul.info/stiri/lista-celor-11-condamnati-penal-care-raman-cu-cele-mai-inalte-distinctii-din-romania-presedintele-nu-poate-fi-obligat-sa-retraga-o-decoratie-10978067

 România a ales CEL MAI PENAL(s.n.) PARLAMENT din istorie: 2 condamnați definitiv, 15 trimiși în judecată, 5 cercetați penal. LISTA ALEȘILOR PĂTAȚI
Au fost acuzaţi de procurori de fapte de corupţie, crimă organizată sau găinării. Acum sunt în situaţia de a iniţia şi vota legile ţării. Mai mulţi parlamentari din viitorul legislativ al României au fost acuzaţi de procurori de fapte grave. Pe 9 decembrie o parte dintre aceştia au fost votaţi de 60-70% dintre alegătorii din Colegiu.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatorii-si-deputatii-penali-care-voteaza-legile-romaniei-1015433.html

 Batalionul ruşinii din Armata Română 
Condamnarea definitivă de luni a unui ministru al Apărării şi a unui şef de stat major, alături de Gigi Becali, este doar ultima pată pe imaginea, şi aşa şifonată, a Armatei Române. Zecile de furturi, licitaţii trucate, angajări ilegale şi alte fapte penale (s.n.) arată cât de vulnerabilă poate fi structura militară a României. 
http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/documentar/batalionul-rusinii-din-armata-romana-302544.html


Deputatul PDL Eugen Bădălan şi alţi foşti şefi ai Armatei, condamnaţi pentru abuz în serviciu. Ei au de plătit 1 MILION DE EURO despăgubiri 
Generalii Eugen Bădălan, Mihail Popescu, Neculae Oţelea, coloneii Toader Mandea şi Eugen Calcan, precum şi Simion Lincă, fost şef al Biroului Juridic al Statului Major al Forţelor Terestre, au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu în formă continuată, de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. 
http://www.gandul.info/stiri/deputatul-pdl-eugen-badalan-si-alti-fosti-sefi-ai-armatei-condamnati-pentru-abuz-in-serviciu-ei-au-de-platit-1-milion-de-euro-despagubiri-update-9037597

 Am fost eliminat (s.n.)din viața publică de la noi cu o brutalitate securistică. Mă consider deja un expatriat.
"Ma consider deja un expatriat. Am fost eliminat din viata publica de la noi cu o brutalitate securistica, si nu mi-a luat nimeni apararea. Cei din lumea culturala m-au tratat la fel. Am inteles, in fine, ca nu insemn nimic pentru nimeni in Romania de azi. Nu mai am nicio legatura cu viata publica romaneasca si nici nu vreau sa mai am. Traiesc in coltul meu linistit, pentru prima data impacat cu mine insumi, relaxat, fara nimic de aratat in afara. Imi ignor compatriotii la fel de mult cum ma ignora si ei pe mine. S-au rupt legaturile, nu mai am nimic sa le spun. Ca traiesc in Austria, in America sau in Romania e total indiferent pentru mine. Instrainarea e aceeasi" 
Mircea Cartarescu *) 
http://www.romanialibera.ro/cultura/oameni/mircea-cartarescu-am-fost-eliminat-din-viata-publica-cu-o-brutalitate-securistica-305125.html 
http://www.revista22.ro/articol.php?id=27737
          *) Mircea Cartarescu a fost propus pentru premiul Nobel



Pe scurt , cetatenii afla in mod oficial ca :


a) Politicieni, generali si inalti functionari de stat au fost condamnati penal in justitiedar in acelasi timp au fost decorati de catre  Administratia Prezidentiala. 
b) Parlamentari condamnati penal  in justitie , au fost alesi de catre alegatori  in Parlament. 
          c) Inalti generali ai Armatei Romane ( unii fosti parlamentari ) sunt condamnati penal    
          pentru coruptie
d) Un scriitor roman propus pentru premiul Nobel este parasit si  de confrati , si de cetateni, si este practic eliminat din viata publica . 


Daca acestea sunt faptele sociale brute , atunci  in ce fel de societate traim si dupa ce logica sociala este condusa aceasta   ?
Sa analizam putin  modelul grafic de mai jos ( Fig.1)   :





Intr-o societate "normala" (ideala) de tip 1a),  conform Curbei lui Gauss, procentul de cetateni "normali" ( media sociala ) ar fi mai mare iar extremele mai mici .
Intr-o societate " anormala ",  media sociala ar fi mai mica si ar predomina fie societatea de tip 2b) respectiv extrema "pozitiva" , sau de tip 3c) respectiv extrema "negativa".

Si acum surpriza.
Faptele din spatiul nostru social relatate mai sus si logica lor intrinseca sunt in totala contradictie cu acest model pentru ca in mod evident aici nu avem de-a face cu o societate "normala" de tip 1a), nici cu societate "a elitelor" de tip 2b) , nici cu o societate a "contra-elitelor"  de tip 3c) ci cu ceva mult mai bizar. 
Mai exact , este o vorba de o societate polarizata la extrem,  de tip 4d ) , in care este pe cale sa dispara "normalitatea ", cu alte cuvinte media sociala, la fel cum in domeniul economic clasa medie nu reuseste sa apara nici dupa 20 de ani de tranzitie spre nicaieri. 
Este o societate fara valori sau mai exact una de cosmar  in care scala valorilor este complet rasturnata si in care extremele se ating . 
Este o societate in care " normalii " sunt practic estompati de extreme ( care dintre acestea predomina este o cu totul alta problema ).


Un caz punctual de polarizare sociala extrema exista la liceele din Drobeta Tr. Severin. Cu ceva timp in urma, acest oras , prin meritul unei singure profesoare , a devenit cunoscut la NASA  prin 30 din elevii sai : 
http://www.ziare.com/severin/elevi/30-de-elevi-din-mehedinti-au-sansa-sa-devina-experti-nasa-3303175 
Recent , la un liceu din acelasi oras, o clasa intrega care da anul acesta bacalaureatul avea cu totul alte preocupari . Chiulea in masa ca sa mearga la ... "pacanele" ( jocuri mecanice ) , iar unii dintre elevi , ca sa poata juca in continuare,  au ajuns datori la camatari ... 


Sa analizam acum urmatoarea axioma ideala a stabilirii unei ierarhiei sociale :


" Intr-o societate deschisa , democrata,  si europeana , pozitia unei persoane in ierarhia sociala este direct proportionala cu inteligenta, competenta , educatia, si intregritatea ei morala "


In cazul concret al societatii romanesti contemporane , cum ar suna oare aceasta axioma ? 
Ce calitati credeti ca trebuie sa aiba o persoana ca sa ajunga in fruntea ierarhiei politice, sociale, profesionale, etc. de la noi ?
Aveti cuvantul. 

Niciun comentariu: