Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 22 octombrie 2013

Ofensiva impotriva normalitatii spatiului public


In  ultimii anii , voci lucide ale constiintei publice semnaleaza o adevarata ofensiva impotriva spatiului public romanesc, respectiv imotriva moralei publice traditionale si a bunului simt colectiv care tin la un loc o societate. 
In mod cu totul surprinzator,  in aceasta actiune de demolare a normalitatii si etichetei sociale sunt antrenati inclusiv intelectuali, lideri de opinie, publicisti, administratori si moderatori de forum-uri, adica exact cei care ar trebui sa mentina nealterate standardele comunicarii si ale respectului social. Exemplul de mai jos este unul reprezentativ pentru aceasta recenta orientare a unor comunicatori din spatiul public.

     
"Dacă le vorbeşti oamenilor despre coduri etice, îşi fac cruce

Prof. Valentin Mureşan, 
director al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată,
Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucuresti







O simpla comparatie intre spatiul public romanesc si spatiul european ne poate arata distanta la care ne aflam uneori fata de civilizatia europeana in care declarativ vrem sa reintram. Teoria clasica in care ne place inca sa credem este aceea ca spatiul public  ( vorbim de nivelul limbajului si agresivitatii implicate ) nu este  sau nu trebuie sa fie balamuc, satra, scoala profesionala , cazarma sau inchisoare  , ci un spatiu al dialogului , civilizatiei, decentei si al respectului reciproc in care este un loc pentru toata lumea si in care fiecare persoana civilizata isi poate gasi locul.
Din nefericire , unele instante tin cu tot dinadinsul sa ne convinga de faptul ca nu este asa sau , sau chiar ca  semnul de 18+ ar trebui afisat din ce in ce mai des in spatiul public . 
Cel mai recent exemplu este situatia creata recent pe Contributors.ro ( una din cele mai bune platforme online de la noi ) unde calitatea autorilor , articolelor si a comentatorilor respectiv a comentariilor lor se mentinea pana nu demult la un nivel exemplar al dialogului si decentei .
Sub pretextul deconspirarii unei recente miscari de strada si al devoalarii portretului robot al protestatarului identificat printre anonimii Internetului, limbajul licentios capata drept de cetate in forum-ul unui articol recent si implicit pe platforma :





Am redat mai jos principalele secvente ale scenariului prin care aceasta platforma a fost atrasa in exprimarea agresiva si suburbana , exprimare care nu are nici o legatura cu educatia ,cultura si civilizatia noastra traditionala si nici cu educatia , cultura si civilizatia europeana .





"Atat spun. Asumati-va responsabilitatea pentru ce va iese din pix, tastatura sau gura. Va jucati cu focul." 
Dragos Paul Aligica 


1. Provocarea ( si pretextul ei )

Ghita Ion Mortar spune:
acum cateva saptamani era pericolul extremei stangi, a leninistilor, a anarhistilor, etc.
acum a venit pericolul legionarilor? atat de repede?
domnule Aligica, am impresia ca sunteti buimac  (folosesc termenul in sens tehnic) (s.n.)
  • Dragos Paul AligicaDragos Paul Aligica spune:
    Da, putzoisme(s.n.). Scuzati expresia, termen tehnic. Pastram cateva mostre, suficiente pentru ilustrare si care s-au adunat deja in cantitate suficienta. Restul nu mai trec la moderare.




2.Reactia asteptata 
Bogdan Ivascu spune:
Draga Paul Algica/P.... mica. In cazul in care tu moderezi aici te invit sa sugi .... la morti. Esti un dobitoc arogant si complexat. Cred ca tata-to regreta amarnic noaptea in care i s-a spart prezervativul.
P.S. Nu sunt ecologist si sunt contra proiectului din ratini pragmatice
P.P.S. In cazul in care moderatorul este altcineva decat Paul cum ..... masii l-o fi chemand, l-as ruga sa-i transmita mesajul meu. Stiu ca nu va trece de moderare. Va multumesc pentru intelegere.
Bogdan Ivascu
  • Dragos Paul AligicaDragos Paul Aligica spune:
    Rog moderarea sa lase acest mesaj aici, exact asa cum este (s.n.).
  • Iesanul spune:
    Se zice corect: suge .... mortilor si nu suge .... la morti! sunteti,se dovedeste treaba, arogant si agramat! La scoala primara d-le se invata gramatica! Indignarea d-voastra e de tot hazul!
  • mihai spune:
    Bogdan, pacat ca nu exista o contorizare a like-urilor pt. comentarii. Sunt sigur ca ar fi fost No. 1. A fost nevoie de ceva spus direct, pe romaneste, pentru ca maimutoiul (Algica) sa intelea ceea ce au incercat sa explice altii.
    Dragos, ca un sumar al tuturor commenturilor din aceasta pagina, iti spunem cu totii:
    - Sugi ....
    - Du-te-n ..... Matii !!
    • Dragos Paul AligicaDragos Paul Aligica spune:
      Deci cred ca ne-am lamurit. Spiritul oamenilor frumosi. Asta e nivelul. Confirmat nu odata.
      Stiu: batausii nu va reprezinta.
      Huliganii redusi in lipsa de argumente si vocabular la a se ilustra ca mai sus nu va reprezinta.
      Bezmeticii care merg prin ploaie 8 km tipand aiurea nu va reprezinta.
      Geniile care fac un lant uman in fata unei cladiri goale nu va reprezinta.
      Cum se face ca nimic din ceea ce va e tipic nu va reprezinta? Aveti o problema.
      Dar din pacate, cand tragem linie si adunam, mai sus aveti portretul robot al protestatarului (s.n.). Astia sunteti oricat ati incerca sa va prezentati altfel. Va place?
      Am convingerea ca da.
      • mihai spune:
        dragos, esti penibi. asta este manipulare.(s.n.)
        te rog sa postezi si commentul (banat) in care iti spuneam ca nu ai argumente, ca debitezi aiureli, ca esti nepregatit si ca nu ai inteles nimic.
        nu este asta nivelul, asta e se pare singurul nivel la care rezonezi, care iti opreste aroganta si singurul pe care se pare ca il intelegi. (s.n.)
        • Dragos Paul AligicaDragos Paul Aligica spune:
          Domnule era la gunoi. Probabil colegii de la moderare l-au pus acolo, pe drept cuvant as zice. Dar l-am recuperat. Uite asta e:
          2013/10/17 la 23:23
          Dragos, pur si simplu esti depasit de situatie. Nu ai inteles nimic. Aroganta ta deriva din frustrare, lipsa de argumente si nesiguranta. Foarte probabil, esti si tu manjit de cei de la RMCG.
          Elev Aligica, te-ai prezentat penibil, nepregatit, ai luat nota 4. Te astept la restanta!
          Restaurează | Șterge definitiv | Promoveaza
          Multumit?
        • Iesanul spune:
          Mihaita baiatule sa stii ca te-au mintit fetele (ce nu fac ele ca sa obtina ce vor?)! Adevarul e ca esti ca si agramatul pe care-l aperi: un pseudomascul porcos in limbaj si-atat! Nu stii si nu stii ca nu stii!
        • Iesanul spune:
          P.S. pentru mihaita: e incorect
          - Sugi ....
          - Du-te-n ..... Matii !! (corect: ma-tii, adica mamei tale!)
        • Bulineli spune:
          Domnule Mihai ,comentariul dumneavoastra nu era relevant pentru discutia ce ar fi TREBUIT sa aiba loc.
      • it_s__not_news spune:
        Din pacate, nivelul asta a fost perpetuat si incurajat de exact cei pe care ii aparati acum. Tuplul (A3, Irealitatea, B1TV, OTV) produs cu matricea politicienilor, balacareala de zi cu zi, apelul la vintre, nu la neocortex … etc




3.Reactia neasteptata
crap spune:
d’le aligica, gresesti fundamental, asa ceva nu se face. abjectia, oricat de suparatoare, n-are ce sa caute pe site, nu demonstreaza nimic, cel putin nimic caracteristic neamului nostru (s.n.). injuraturi gasesti destule pe tot mapamondul. ego’ul asta de a posta demonstrativ mesaje de dragoste triviale e cam halucinant.. revino-ti si pastreaza macar vizual layout’ul comentariilor la un nivel de minima decenta.(s.n.)
  • Dragos Paul AligicaDragos Paul Aligica spune:
    Apreciez interventia dv. Dar cred ca e bine sa nu ne asundem dupa deget. Acesta este materialul uman cu care avem de a face aici. De ce sa nu-l vada toata lumea? Astia sunt purtatorii de cuvant ai miscarii in cauza in acest forum. Toata varietatea lor este reprezentata aici (s.n.).
    PS NU stiu la ce va referiti cu layoutul. Poate colegii de la moderare inteleg si rezolva dumnealor.
    • crap spune:
      am vrut sa spun continut, nu layout, m-am grabit. insist ca e o greseala sa nu elimini trivialitatile( s.n.) . practic le dai satisfactia publicarii, asta e tot ce demonstreaza gestul dumitale. nimeni nu e atat de retardat sa nu stie ca opiniilor tari li se mai raspunde si la modul trivial, gasesc ca e de la sine inteles. depinde insa de moderator de a le elimina, nu-si au locul ptr ca, din nou, nu demonstreaza nimic, doar degenereaza.(s.n.)  m-am nascut si m-am format in Romania, nu e ca si cum sunt vreun extraterestru sa nu-mi cunosc neamul; stiu cat il duce capul, nu-mi fac nici o iluzie.
      • Dragos Paul AligicaDragos Paul Aligica spune:
        Corect. In principiu aveti dreptate. Am facut o exceptie totusi. De data asta cred ca e relevant. Este bine sa avem cu totii o idee exacta cu privire la fenomenul in cauza si cred ca aceste interventii sunt elemente importante la dosar (s.n.).





4. Reactia surprinzatoare. Validarea strategiei de catre un foarte cunoscut lider de opinie


Dragos, tu trimiti un semnal de alarma(s.n.) , incerci sa avertizezi ca vorbele au consecinte, ca joaca de-a revolutia poate avea efecte teribile, mai ales atunci cand jucatorii (naivi su nu, nici macar nu mai conteaza) nu prea au habar despre ce vorbesc, le spui unde pot duce aceste vorbe (ma rog, vor fi citit ei un manual de doctrine politice coordonat de o ganditoare “post-materialista”) si iata cam cu te alegi (s.n.).
Tu ceri o pauza de reflectie, ti se raspunde ca ii acuzi pe protestatari de cine stie ce pasiuni extremiste. Ti se servesc lectii. Ti se rastalmacesc gandurile si intentiile. Revoltele sociale pot duce in multe directii, o stim de la Raymond Aron si de la Francois Furet. E nevoie de discernamant, de rationalitate, de ceea ce Isaiah Berlin numea” the sense of reality” .Febra baricadelor, demagogiile nevricoase, nu ajuta in acest sens. Ba chiar dimpotriva.Reamintesc un lucru banal: suntem in 2013, nu in 1907. Unii par sa fi uitat acest elementar dat calendaristic.
  • Dragos Paul AligicaDragos Paul Aligica spune:
    Volo, iti multumesc pentru nota. Asa este: am spus simplu si clar ca nu e in regula. Reactiile lor vorbesc cred eu mai mult decat o mie de comentarii ale mele despre calitatea si orizontul unei buna parti a celor asociati cauzei respective  IN mod particular relativ la reactiile acestor derbedei agramati, ce pot spune?  Ai avut partea ta si tu si nu te-ai plans. Face parte din riscurile publicisticii cand o parte din public este asa cum este.(s.n.)
    Asta este. Mergem mai departe. Doar nu o sa ne lasam intimidati de niste derbedei, neispraviti sau dezaxati ideologici? Avem ocazia sa aratam ca am invatat ceva de la anii 30 si 40, si nu vrem ca sa se mai repete, nu (s.n.)?






5. Ambiguitate prin minimalizarea si/sau invalidarea 

strategiei aplicate anterior


Dragos Paul Aligica spune:
Vreau sa multumesc tuturor particpantilor la acesta discutie.
Atat celor care au sustinut sau comentat punctul de vedere prezentat aici cat si celor care chiar si in dezacord cu mine au stiut sa pastreze o linie civilizata si decenta. Va asigur de respectul meu sincer.(s.n.)
Vreau in acelasi timp insa sa le multumesc si celor care si-au manifestat aici gandurile, obsesiile ideologice si personale sau vocabularul in moduri mai putin civilizate, inteligente sau decente (s.n.) . Au reusit sa ilustreze excelent natura fenomenului cu care tratam aici.




  • 6. Deconspirarea manipularii de catre cititori / 
    comentatori  

    catperson spune:
    D-le Aligica,
    Ultima dvs interventie ar fi chiar o incheiere decenta a discutiei, dar cred ca mai lipseste ceva; sa cereti un soi de scuze pt.ca ati fost “promotorul’ lasarii la vedere a mascarilor din interventii (ati solicitat-o explicit, parca se auzea plescaitul de satisfactie…). Acele postari nu aveau ce cauta pe acest site.(s.n.)
    Dvs. credeti ca ele doar au aratat adevarata fata a protestatarilor in cauza, eu cred sincer, cu maxima intristare, ca ele au stricat si “fata” acestui site.(s.n.)  Pt. mine a fost o premiera, ma determina sa iau o pauza, poate lunga. Nu, nu pierde nimeni nimic, desigur.
    Totusi, direct sau indirect, ati reusit sa manjiti un loc care era decent in limbaj, chiar daca virulent uneori.(s.n.)
    Habar n-am cine e cu-adevarat responsabil de asta si daca nu trebuiesc, TOTUSI, luate masuri…Caci niste reguli ale locului au fost incalcate, nu?!(s.n.)


    • Dragos Paul Aligica

      Dragos Paul Aligica spune:
      Hai ca asta e chiar culmea: Ar trebui sa va adresati celor care gasesc de cuvinta sa se exprime asa, nu mie.
      Nu va place fata asta a protestatarilor? Nu e problema mea.(s.n.)
      NU va place cu ce avem de a face la aproape fiecare articol cei care intram in arena publica din Romania? (s.n.) Asta e sub covor, ca sa stiti. Ati avut ocazia sa vedeti odata si partea asta. Spre aducere aminte.
      Si da: sunt reperezentativi. Cum reprezentativi sunt si cei care fara sa foloseasca acel imbaj stalcesc pe aici logica si bunul simt in apararea unei cauze pe care nici macar nu sunt in stare sa o explice logic (s.n.). Eu zic ca daca vreti sa fiti indignat si ingrijorat, asta ar trebuisa va ingrijoreze.
      PSRegulile locului le-am facut noi cei care scriind aici de la bun inceput am avut grija sa punem la punct asa ceva in loc sa promovam cum fac in alte parti, alte siteuri.(s.n.)
      • catperson spune:
        Ce chestie!
        Ati facut regulile si acum le macelariti cu atata voluptate?! Lasati abjectia sa curga acolo unde statuaseti ca doar limpezimea va stapani?! (s.n.)O fi si-asta vreun fel de PSIHO-ceva (am vazut ca va place mult vorba, ma rog, “semivorba”!).
        Nu sunt nici ingrijorat, nici indignat. Sunt tare dezamagit, vecin cu intristat…Desigur, si tristetea excesiva e…PSIHOpatologie!
        S-aveti o toamna blanda, sa va mai ostoiasca tzafna!
        • Dragos Paul AligicaDragos Paul Aligica spune:
          Dezamagit dati-mi voie sa fiu eu: sensibiliatea comentatorilor in aceste forumuri mi se pare excesiva date fiind conditiile.(s.n.)
          Autorii sunt bombardati cu mesaje din care unele sunt de natura celor scoase de sub pres mai sus.(s.n.). Problema centrala insa inteleg ca ar trebui sa fie hipersensibilitatile comentatorilor care intra in forum si de cele mai multe ori fara sa se expuna cu nimic personal, vor ca opiniile lor sa fie acceptate si aplaudate indiscriminat.(s.n.) Interesant. E si asta un punct de vedere.
          • catperson spune:
            Aveti voie sa fiti dezamagit, desigur!
            Asta face totul si mai trist; intre romanii de pe cele doua parti ale oceanulul se intinde si o alta mare, comuna, Dezamagirea. Dar cred sincer ca sunt vremuri in care nu trebuie nesocotita nicio comuniune; in cazul de fata, dezamagirea…(s.n.)
            In ceea ce ma priveste, va asigur ca nu e vorba de (hiper)sensibilitate ci de ceva mult mai simplu, mai prozaic; de gust.
            Nu gust acest limbaj nicaieri si de la nimeni, imi pare una din formele decaderii noastre (poate nu cea mai importanta), ma agreseaza cam peste tot si, inevitabil, apreciez si uneori investesc locurile in care el nu exista, spontan sau “lucrat”.(s.n.) Atat.
            Cred ca am avut naivitatea sa cred ca forumul asta e unul in care SPONTAN nu exista acest limbaj, apoi am aflat de la dvs. ca nu e chiar spontan ci ca niste “filtre” lucreaza (iata cum ajung sa fac apologia cenzurii, hi, hi!) si apoi, n-am prea inteles din ce motive, ati decis sa inlaturati numitele filtre…
            Desigur ca n-are neaparat de-a face cu dezbaterea de idei, desigur ca o sa se poata spuna ca fondul, NU forma conteaza, etc, etc. Pentru mine asta cu fondul si forma e o generalizare periculoasa, dar chiar nu vreau sa plictisesc…
            Oricum, va felicit pt “anduranta” !




7. Exprimarea indignarii civilizate folosita drept pretext 

pentru a promova limbajul agresiv si a bloca 

exprimarea opiniilor 

elena spune:
Dl. Paul Aligica este, din cate vad, singurul autor de articole care nu concepe ca cititorii sai pot avea alte opinii, alte idei si care nu se poate abtine cu nici un chip sa raspunda agresiv, condescendent si plin de insulte la parerile altora. N-am mai vazut asa ceva la nici un alt jurnalist ori “analist”.Dle, ti-ai exprimat o parere, ai lasat liber la comentarii, e normal sa nu fie toti de acord cu tine. Si nu, oricat de greu ti-ar veni sa crezi, nu esti tu cel care are 100% dreptate iar restul sunt doar niste prosti, agresivi ori derbedei. Esti si tu fix din categoria alora pe care-i infierezi aici, inca un extremist fara “dileme”, doar cu adevaruri. Iar daca te consideri mult peste nivelul celor care indraznesc sa aiba si alte opinii, nu e cazul sa te porti mai badaran decat toata lumea la un loc(s.n.)
  • Dragos Paul AligicaDragos Paul Aligica spune:
    IN umila mea opinie cred ca de fapt dv nu puteti concepe ca stupizeniilor pe care le debitati in foc continuu in forumuri li se poate si raspunde. Ca puteti fi pusi la punct in calitatea imperiala de comentatori anonimi.(s.n.) 
    De pilda dv: Va lipseste discernamantul si proprietatea cuvintelor, sunteti incapabila sa faceti distinctia dintre o particularizare si generalizare si sunteti imuna la evidenta empirica din fata ochilor. Dar aveti pretentia ca opiniile dv sa fie privite ca adevar absolut fara drept de replica. Veniti in zbor, depuneti cate un ousor din asta ca al dumneavoastra aici si daca se intampla ca prostia sau obraznicia sa va fie taxate, vai dati ochii peste cap si faceti isterii moraliste. Va aduceti brusc aminte de tot felul de sabloane cu privire la dreptul la opinie, “dileme” si adevaruri. Da, exact.(s.n.)




8. Concluzie generala
RazvanM spune:                                                                                                                      
18/10/2013 la 16:18                                                                                                    
...O societate este tinuta laolalta de morala publica si de un bun simt colectiv, iar astea dispar cu repeziciune. Ne indreptam rapid spre vremurile de trista amintire din anii 90. Asta este. (s.n.)


Niciun comentariu: