" Jurnalul unui psiholog "( 2007-2025) este o viziune si o perspectiva originala asupra societatii romanesti generata initial de involutia unui domeniu profesional sensibil confiscat de instante straine naturii acestuia.
Elita discreta pro România
Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :
Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke
vineri, 30 octombrie 2015
Diagnosticul starii de fapt din Romania
"Din discuţiile avute cu reprezentanţii ONG-urilor, dar şi cele avute la DNA a rezultat că MCV reprezintă un instrument foarte util (s.n.). Este nevoie să se exercite în continuare presiune, iar succesele obţinute până acum justifică această opinie. S-a văzut în ultima perioadă că persoane considerate până nu demult intangibile au ajuns să răspundă în faţa justiţiei şi acest lucru reprezintă un succes de care cetăţenii României trebuie să se bucure pentru că cetăţenii României sunt şi cetăţeni ai Uniunii Europene şi nu avem voie să le luăm acest merit (s.n.)"
"Toate cele relatate până acum explică şi faptul că nu am solicitat o întrevedere cu prim-ministrul Victor Ponta, pentru că suntem de părere că domnia sa trebuie să stea de vorbă deocamdată cu alte persoane şi instituţii. Domnia sa a fost trimis în judecată (s.n.) şi vă reamintesc un fapt petrecut în Germania: fostul preşedinte federal Christian Wulff s-a retras din funcţie şi asta înainte de a fi trimis în judecată, în momentul în care abia fuseseră anunţate cercetările penale. Este un lucru ce ţine de cultura politică .Noi dorim să evităm distrugerea reputaţiei unei funcţii (s.n.). E un principiu democratic, iar democraţia e singurul bun pe care îl avem. Ştiu că este un subiect sensibil, trebuie să afirm cu tărie că pentru mine prim-ministrul Ponta e nevinovat şi rămâne nevinovat până când instanţa va decide nevinovăţia sau vinovăţia sa, dar acest lucru trebuie să fie valabil nu mai devreme de această decizie"
Gunther Krichbaum
Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestagul german
Sursa : http://www.evz.ro/gunther-krichbaum-nu-am-solicitat-intalnire-cu-ponta-pentru-ca-domnia-sa-trebuie-sa-stea-de-vorba-deocamdata-cu-alte-persoane-si-institutii.html
Stelele-n cer
.......o poezie geniala care ma obsedeaza din copilarie si adolescenta si care a fost scrisa in conditii tragice *) de singurul nostru geniu autentic iubit si hulit in acelasi timp si in egala masura de toti bunii si raii acestei frumoase si nefericite tari :
Ard depărtărilor
Până ce pier.
joi, 29 octombrie 2015
Evolutia in cerc a societatii romanesti
Un grup de 75 de tineri jurnalisti din presa scrisa, audiovizual si agentiile de stiri propuneau in 1992 un uluitor proiect de lege format din doar 3 articole care daca ar fi fost adoptat atunci ar fi putut revolutiona mass-media si poate intreaga societate romaneasca deoarece era in acelasi timp un manifest pentru societatea deschisa si un antidot pentru secretomanie si conspiratii *), fiind inspirat de doua celebre legi americane **) :
Articolul 1. Jurnalistii au dreptul de a solicita informatii de interes public de la toate institutiile adminsitratiei centrale si locale a statului, iar acestea au obligatia de a furniza documentatia solicitata in termen de 10 zile de la data solicitarii ( spre informare ).
Exceptie fac informatiile care se refera la siguranta statului , organizarea si dotarea armatei, precum si acele informatii care ar afecta interesele economice ale statului.
Articolul 2. Reprezentantii presei au acces la toate intalnirile organelor administratiilor centrale si locale ale statului (nationale) cu exceptia cazurilor in care se discuta aspectele la care se face referire in articolul 1, alineatul 2.
Sunt interzise intalnirile unei majoritati a membrilor consiliilor directoare ale unitatilor mentionate ( administratii centrale-nationale si locale ale statului ) in afara sediilor acestora si fara participarea reprezentantilor presei.
Articolul 3. Nerespectarea obligatiilor mentionate in articolele precedente reprezinta o incalcare.
Mass-media are dreptul de a depune plangere in fata autoritatilor judiciare , iar acestea, constatand ca a avut loc o incalcare, pot amenda faptuitorul cu sume cuprinse intre 100.000 si 500.000 lei. Amenzile vor fi aplicate persoanelor care au incalcat prevederile prezentei legi.
Proiectul nu a fost adoptat si intrega societate plateste acum "preţul corect" pentru aceasta a involutie a presei si a mediului politic si social , dar probabil ca peste inca 23-25 de ani de aici incolo proiectul de lege va deveni o realitate. Pana atunci nu ne ramane decat sa consemnam meritul celor 75 de tineri curajosi care au reprezentat prima coalizare a tinerei generatii de jurnalisti ai acelor ani si probabil ca toti au platit intr-un fel sau altul pretul pentru aceasta initiativa care in zilele noastre este chiar mai utopica decat atunci.
In sfarsit, ar fi poate interesanta o cercetare care sa arate cum au evoluat in toti acesti ani cei 75 de semnatari de atunci , dar exista din start presentimentul ca idealurile de atunci au disparut de mult deoarece in mod paradoxal si impotriva mersului natural , si mass-media si societatea au evoluat " á rebours ".
Note
*) Pastrand proportiile , spiritul acestui proiect de lege initiat acum 23 de ani de prima coalizare a tinerei generatii de jurnalisti ai acelor ani aminteste de o declaratie si un discurs celebru :
"Cuvântul “secret” însuşi este respingător într-o societate liberă şi deschisă iar noi, ca popor, ne opunem prin istoria şi moştenirea noastră societăţilor secrete, jurămintelor secrete şi procedurilor secrete."
John F.Kennedy(The President and the Press: Address before the American Newspaper Publishers Association, 1961 )
The President and the Press : Address before the American Newspaper Publishers Association
**) Dupa opinia reputatului specialist Peter Gross, proiectul de lege era o combinatie intre Legea americana privind libertatea de informare si Legea privind intrunirile deschise ( Legile Sunshine ).
miercuri, 28 octombrie 2015
Mentalitatea de buncar si "secretul de stat"
Vulnerabilitatea Președintelui Iohannis: OUG-urile și “secretul de stat” ( Contributors.ro )
Buna ziua ! Fara ironie, suna totusi cam straniu pentru ca desi am mai dialogat aici nu stiu cu cine vorbesc ) si acesta nu este un sentiment foarte confortabil pentru ca seamana cu tenisul la perete ( in plus, in ceea ce ma priveste , sunt de moda veche si nu obisnuiesc sa tutuiesc persoane pe care nu le cunosc). Lasand gluma la o parte , 90% din comunicarea pe forumuri si retele sociale a devenit deja impersonala deci traim deja intr-o lume a mastilor in care decalajul dintre vorbe si fapte, declaratii si intentii,etc. a deschis larg usa usa diversiunii si dezinformarii .
In privinta ziaristilor care de ani de zile ocupa spatiul public si ecranele TV , am de ani de zile o opinie diferita. Cu foarte putine exceptii, ca in multe alte profesii de la noi ( unele profesii zise liberale incalca de fapt si acum normele europene … ), codul deontologic al acestei profesii este unul declarat, dar nu si respectat ( decaderea comunicarii publice si tabloidizarea presei si mass-media in general constituie o trista realitate care nu poate fi imputata cetatenilor onesti care au trebuit sa o suporte ) , iar rezultatul este o oglinda complet deformata a realitatii care devine una formata din opinii si nu din fapte, respectiv ceea ce Peter Gross a denumit “laboratorul ( social-n.n.) romanesc ” in care o presa profesionista ar putea apare … cam in 60 de ani (!) de acum incolo , ceea ce inseamna de fapt o lovitura mortala pentru onestitatea publica, dar mana cereasca pentru manipulatorii de profesie. Personal, prefer noua generatie de ziaristi din care face parte Paul Radu (http://viitorulromaniei.ro/ziaristul-pe-care-escrocii-il-urasc-cine-este-paul-radu/).
In ceea ce priveste fundatiile si ONG-urile de la noi, avem vechea si spinoasa problema a formelor fara fond respectiv a (pseudo) societatii civile care mimeaza democratia – o autoare de pe aceasta platforma a afirmat negru pe alb ( mai exista si scapari… ) ca ONG-urile „ apara doar interesele membrilor lor” (sic!), ca sa nu mai vorbim de „ societatea in civil”.
Revenind la tema articolului, problema este mult mai veche ( acum doar rabufneste ) deoarece atunci cand zarurile erau aruncate si erau clocite regulile jocului de acum , cei care ar fi trebuit sa reactioneze la momentul oportun ( personalitati publice, ONG-uri, liderii civici, directorii de constiinta, formatorii de opinie,etc. aveau cu totul alte prioritati ). Atunci, ca si acum , marile noastre personalitati scriau despre orice ( politice, ingeri , obscenitati , iubire, nemurirea sufletului ,etc. ) dar nu si despre ceea ce avea nevoie cu adevarat cetateanul.
Pe cale de consecinta, sistemul a facut exact ce a vrut transformand politicienii in vectori de „intelligence” (eventual si politica intr-o afacere de tip „secret services” ) si resetand de fapt bazele intregii societati :
“ Una dintre funcţiile Comunităţii Naţionale de Informaţii descrise în rândurile de mai sus este funcţia de cercetare fundamentală în cadrul căreia am găsit de cuviinţă să operaţionalizăm responsabilitatea coordonării procesului de formarea a culturii de intelligence (s.n.) a decidenţilor politici.
Acest demers ar fi mult uşurat prin crearea unui Centru de studii strategice şi intelligence prin coagularea preocupărilor instituţionale pe această problematică atât din perspectiva unei mai bune utilizări a resurselor umane şi financiare, cât şi din cea a exploatării mai eficiente a rezultatelor activităţii de cercetare fundamentală. Apreciem că un astfel de proiect absolut necesar poate fi operaţionalizat relativ rapid printr-un parteneriat strategic cu mediul academic şi cu societatea civilă (sic !- s.n.) dedicat acestui domeniu (ONG – uri, fundaţii etc.).”
„ Doctrina naţională a informaţiilor pentru securitate oferă o definiţie exhaustivă a conceptului de securitate naţională – „starea naţiunii, a comunităţilor sociale, a cetăţenilor şi a statului, fundamentată pe prosperitatea economică, legalitate, echilibru şi stabilitate socio-politică, exprimată prin ordinea de drept şi asigurată prin acţiuni de natură economică, politică, socială, juridică, militară, informaţională şi de altă natură, în scopul exercitării neîngrădite a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, manifestarea deplină a libertăţii de decizie şi de acţiune a statului, atributelor sale fundamentale şi a calităţii de subiect de drept internaţional” .
„ Astfel, securitatea naţională devine „conceptul integrator(s.n.) al tuturor domeniilor de activitate care concură la realizarea şi apărarea sa…”
Citatele sunt din lucrarea ( am pastrat titulatura originala) : COMUNITATEA NAŢIONALĂ DE INFORMAŢII ŞI CULTURA DE INTELLIGENCE A DECIDENŢILOR POLITICI – ACTUALITĂŢI ŞI PERSPECTIVE – Dr. psiholog Ion Duvac ( profesor asociat Universitatea Bucureşti ).
De aceea, commedia dell’arte din sistemul nostru politic in care penalii au acaparat hăţurile si vor sa reseteze total si sistemul de valori morale reintorcand societatea la nivelul anilor `50 ( legea „defaimarii sociale” , reinventarea „pericolului legionar”,etc. ) , se reflecta si in societate unde cetatenii au ajuns cobai intr-un joc social in care tot ei sunt tinte sigure dar nu mai cunosc agresorii care se ascund intotdeauna sub structuri si instante impersonale , exact ca in jocul stupid si specific scolilor profesionale de altadata denumit „ bâza”, joc in care cel cu ochii inchisi si lovit de unul din cei asezati strategic in jurul lui trebuie sa-si ghiceasca singur atacatorul dupa principiul „ Care ai dat mă ?!”.
Raspunsul cinic este ca de fapt „dau toti” . Asa este construit sistemul ( adica pe dos ) in care altii fura iar „ turcu` plateste ” , dar asta trebuie sa o spuna clar cei de afara (http://adevarul.ro/news/eveniment/specialist-banca-mondiala-coruptii-romania-arestati-ies-an-doi-bucura-averea-furata-1_562e469df5eaafab2c0e7143/index.html) ca sa auda cei dinauntru pentru ca justitia din Romania face numai ce spune legea, dar legea o face numai „legiuitorul” care , ontologic vorbind, anunta in final ce fel de interese apara.
duminică, 18 octombrie 2015
Scurta cronologie a dezastrului din stiintele sociale ( 1 )
Mai jos este prezentata pentru cei interesati o scurta sinteza care cuprinde momentele esentiale din trecut care au condus la situatia actuala :
1945 - Este infiintata de catre Ana Pauker Universitatea Muncitoreasca a PCR
1946 - Universitatea Muncitoreasca este denumita " Stefan Gheorghiu ".
1952-1956 - Scoala " Stefan Gheorghiu " devine " Scoala Superioara de Partid Stefan Gheorghiu "
1966
1967
Stenograma şedinţei din 21 septembrie 1967 relevă o idee fixă a lui Nicolae Ceauşescu, care va marca învăţământul superior până în 1989. Secretarul general al P.C.R. se declara în 1967 împotriva „sfărâmiţării specialităţilor”, dând ca exemplu negativ U.RS.S., unde această divizare ar fi ajuns o piedică pentru „dezvoltarea multilaterală ".
Sursa : http://www.invatamant-superior.ro/wp-content/uploads/2013/08/Raport_istoria_calificarilor.pdf
1971
Apar "Tezele din iulie 1971" care au însemnat un manifest declarat împotriva liberalizării, a competenţei profesionale, a intelectualilor. Plenara din 7-9 iulie 1971 propunea, în 17 puncte, un program de restalinizare a României.
Sursa : http://www.invatamant-superior.ro/wp-content/uploads/2013/08/Raport_istoria_calificarilor.pdf
1973
TVR anunta la stiri prin crainica Lia Tanciu ca decanul Fodor de la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti a fost arestat deoarece a masluit pentru "foloase materiale necuvenite "60 de teze din examenul de admitere la facultate al viitorilor magistrati . Totul a inceput dupa ce candidatii au observat ca pe lista finala cu rezultatele la concursul de admitere ( publicata din greseala fara corectii ) existau nume scrise de doua ori si aceeasi lucrare era notata prima data la inceputul listei cu 10 ( nota " ajustata") si a doua oara la sfarsitul listei cu 2 sau 4 ( nota reala la corectarea initiala in orb ) .
1976
La Academia "Stefan Gheorghiu" este tinut cursul de "Psihologia maselor" prin care absolventii conducatori si/sau activisti sunt invatati cum sa se adreseze si cum sa discute diferentiat cu taranii , muncitorii si intelectualii.
In primele doua cazuri principiile de baza sunt promisiunea si lingusirea ( "venitul / retributia a fost... , este ...si va fi ..." : " clasa politica conducatoare " ) , in ultimul caz principiul de baza este "pumnul in gura" respectiv intimidarea si insulta pentru ca "diploma nu poti sa i-o iei".
Sursa : Discutie in 1976 la biblioteca "Mihail Sadoveanu" , Bucuresti cu Dumitru Nastase, maestru de sah, membru supleant al CC al PCR, si absolvent al Academiei "Stefan Gheorghiu".
- Studentii care vor sa urmeze alta facultate decat cea la care au intrat prin examen de admitere , au dreptul sa dea examen de admitere la o facultate de alt profil numai dupa ce efectueaza un stagiu "in productie" de 1 an de zile pentru ca statul sa-si recupereze banii.
1977
" Anul 1977 a adus schimbări importante la nivelul evoluției specializărilor, modificări care alături de alte cauze, pe care le vom prezenta în paginile următoare, au contribuit la regresul învățământului superior românesc. În Nomenclatorul specializărilor din învăţământul superior, aplicabil începând cu anul universitar 1977/1978, nu se mai regăseau următoarele specializări140: Sociologie, Psihologie,Pedagogie, Arta și metodologia spectacolului, Relații Economice Internaționale 141 . Încetarea şcolarizării la specializările Sociologie, Psihologie, Pedagogie era argumentată de către Ministerul Educaţiei şi Învăţământului142 printr-o cerere restrânsă pe piaţa muncii şi prin preluarea studenţilor săi de către specializarea Filosofie, care urma să fie lărgită inclusiv prin introducerea unor discipline din Sociologie, Psihologie şi Pedagogie143. Pregătirea cadrelor cu profil sociologic s-ar fi realizat în continuare doar prin cursuri postuniversitare şi de doctorat la Academia „Ştefan Gheorghiu”. Pe de altă parte, specializarea Filosofie, care prelua o parte a disciplinelor celor trei specializări desfiinţate amintite mai sus, a făcut obiectul unor dezbateri. În rândul conducerii comuniste au existat diverse discuţii dacă nu de desfiinţare, cel puţin a unei mai mari limitări şi chiar o dublă subordonare faţă de Ministerul Educaţiei şi Învăţământului şi respectiv faţă de Academia „Ştefan Gheorghiu”144. În final, Filosofia a fost comasată cu Istoria, absolvenţii având o specializare secundară şi una principală."
Sursa : http://www.invatamant-superior.ro/wp-content/uploads/2013/08/Raport_istoria_calificarilor.pdf
- Trei studenti de la Facultatea de Filozofie , Bucuresti isi predau in semn de protest carnetele UTC . Sunt eliminati din facultate si declarati schizofrenici.
1978
Facultatea de Ziaristica trece de la Facultatea de Litere la Academia "Stefan Gheorghiu".
- Sunt recrutate primele cadre didactice de la Facultatea de Filozofie ( sociologi si psihologi ) de catre Academia "Stefan Gheorghiu" si apar primele zvonuri despre asimilarea acestei facultati de catre academia de "stiinte politice."
- Infiintarea Facultatii de Filozofie-Istorie ( respectiv Istorie-Filozofie ) prin unificarea Facultatii de Filozofie cu Facultatea de Istorie respectiv cumularea ( = desfiintarea ) fostelor sectiilor de Filozofie, Sociologie, Psihologie, Pedagogie si Istorie in conglomeratul numit "stiinte sociale".
- Profesia de psiholog dispare din nomenclatorul profesiilor fiind inlocuita in unele cazuri cu cea de "cercetator". Aparitia conglomeratului a fost motivata de profesorii de la Universitate prin faptul ca un absolvent de acest gen putea deveni si/sau profesor de istorie, filozofie, sociolog, psiholog, pedagog,etc. Problema este ca absolventul putea deveni psiholog sau sociolog numai daca obtinea si echivalarea de la Ministerul Invatamantului prin care acesta certifica faptul ca absolventul a absolvit cursurile de specialitate ale fostei sectii.
-Studentii de la sectiile Facultatii de Filozofie Bucuresti trimit un memoriu catre CC al PCR in care protesteaza impotriva desfiintarii vechilor sectii ( filozofie, sociologie, psihologie, pedagogie ).
- Studentii anului IV de la Facultatea de Filozofie , Bucuresti dau examenele de istoria universala (antica, medievala , moderna si contemporana) si istoria Romaniei ( veche , medievala , moderna si contemporana ) inclusiv din manualele de istorie de liceu si de scoala generala.
1979
La Academia "Stefan Gheorghiu "este infiintata "Mediateca" condusa de Sergiu Caster si este folosit drept instrument de lucru "Barometrul emisiunilor TV" din care se stie in mod neoficial ca pe primul loc in preferintele telespectatorilor romani se afla de fapt sportul ( fotbalul ) iar pe ultimul loc politica PCR.
- La "Facultatea de Ziaristica" este utilizat cursul tiparit de psihologia maselor in care sunt prezentate tipurile de reactii ale auditoriului si pentru fiecare caz in parte sunt indicate si metodele care trebuie aplicate de catre vorbitor.
1979-1980
Institutul de Psihologie, Bucuresti organizeaza primele sedinte de " Meditatie Transcendentala" prezentate de catre profesorul Vladimir Gheorghiu secondat de Irina Holdevici , si conduse de catre inginerul electronist Nicolae Stoian stabilit in Franta.
Participa Andrei Plesu, Mihai Golu, Victor Sahleanu,etc. , profesori , cercetatori , psihologi si „lumea buna” din Bucuresti care considera ca in acest fel va scapa de stress-ul cotidian...
1980
Ministerul Invatamantului elibereaza "pe spranceana " ultimele echivalari pentru diploma de psiholog. Inchiderea oraselor mari pentru repartitia absolventilor invatamantului universitar si blocarea posturilor, concursurilor si transferurilor in cele mai multe domenii , blocare care a continuat pana in 1990.
1981
Absolventii universitatilor din tara sunt repartizati cu prioritate in sate , comune si orase mici.
- Dupa efectuarea stagiului de doi ani in invatamant obligatoriu pentru toti absolventii , desi oficial nu existau nici concursuri nici transferuri, o parte dintre dintre absolventii facultatilor de stiinte sociale reusesc sa ajunga in Bucuresti . Mai mult decat atat, si inainte si dupa 1981 unii din acesti absolventi reusesc sa primeasca inclusiv aprobarea de a emigra . Si unii si altii pot fi regasiti dupa 1989 in posturi de decizie, control si de influentare a opiniilor .
1981
Reprimarea miscarii "Meditatia Transcendentala", anchetarea de catre Securitate a participantilor si eliberarea "certificatului de incapacitate politica si profesionala" prin care acestia sunt trimisi la "munca de jos" .
In urma anchetelor, profesorul Ion Ciocan de la Institutul de Pedagogie se sinucide. Profesorul Vladimir Gheorghiu de Institutul de Psihologie ( vicepresedinte al Asociatiei Mondiale de Sugestie si Hipnoza in acei ani) si colaboratoarea lui Irina Holdevici , asistent la Institutul de Educatie Fizica si Sport , dau in judecata statul roman incercand sa demonstreze prin prezentarea unor lucrari de cercetare ca tehnica meditatiei are un caracter stiintific , dar pierd procesul .
Vladimir Gheorghiu primeste aprobarea de a emigra in Republica Federala Germania *) , dar asistenta sa Irina Holdevici este eliminata din invatamantul superior si trimisa initial intr-un post de muncitoare necalificata.
1986
Sunt organizate taberele de creatie ale UTC „Excelsior”( „de instruire avansata") pentru elevii talentati, tabere care au functionat pana in 1989 :
"Partea cea mai haioasă erau cursurile, chipurile de perfecționare a stilului (s.n.). În fond, erau ore de gîndit și de citit autori importanți. Participantii de atunci aveau drept invitati pe Mircea Nedelciu, Daniel Vighi, Ion Bogdan Lefter, Mircea Cărtărescu, Mircea Mihăieș, Florin Manolescu, Bogdan Ghiu, mai toată generația ’80.Taberele "Excelsior" ( "de instruire avansata") erau gandite ca un concurs modern de rezistenta in care adolescenții scriau, fumau, beau, se pupau și dansau pînă dimineața, exact cum făceau, pe ascuns, în orașele lor de reședință, numai că, aici, nu mai aveau timpul necesar să-și ducă sexualitatea la capăt."
"Peste tot, în aparatul de partid, ba chiar și în Securitate (deși acolo se lucra în colectiv și era mai greu să te abați de la linia bîlbîită a partidului), existau indivizi cu deștele pe butoane care n-aveau grija purității ideologice. Florin Lupescu era unul dintre ei . Înalt peste măsură, ochelarist, cinic, instruit, de familie “bună”, cu tradiție partinică nouă, gagicar și iubitor de literatură, omul nostru s-a gîndit ce prostie e să pierzi timpul degeaba. Așa că el s-a ocupat de invitarea scriitorilor ce aveau să tulbure mințile adolescenților cu tot felul de prostii." **)
Sursa : Florin Iaru – Utecismul vicios ( http://www.catavencii.ro/utecismul-vicios/)
1990
Dupa 1990 Irina Holdevici devine general SRI .
1991
Psihologia reapare in nomenclatorul profesiilor .
Ministerul Invatamantului elibereaza primele echivalari pentru diploma de psiholog pe baza anexei la diploma de studii care certifica absolvirea cursurilor de specialitate.
Initiativa de a infiinta o noua facultate de psihologie pe langa cele traditionale de la Bucuresti ,Cluj si Iasi , nu apartine mediului universitar traditional sau societatii civile, ci SRI care a infiintat o asemenea institutie la Bacau.
Note
*) Vladimir Gheorghiu are o ruta sociala aproape SF fiind al doilea caz straniu de psiholog roman care dupa ce a fost in Occident a hotarat sa se intoarca ...in lagarul socialist ( primul a fost Alexandru Sen care in anii `50 a emigrat in Israel dar s-a intors din proprie initiativa pentru ca nu s-ar fi adaptat acolo ) :
„Vladimir-Aristos s-a nascut pe 13 ianuarie 1926, la Berlin, mezinul din cei patru copii ai lui Constantin si Bertha Gheorghiu.În 1936, Constantin a decis sa-si aduca familia in România, acasa, la Constanta. Vladimirîncepe sa lucreze de la 14 de ani, în port, facand liceul ca extern, la fara frecventa. Pasiunea pentru psihologie se manifesta de timpuriu, chiar daca absolvirea Facultatii de Filosofie si Stiinte Psihologice a Universitatii din Bucuresti are loc abia in 1955.
Sursa : http://www.copsi.ro/anunturi-informari/in-memoriam-vladimir-gheorghiu
**) Colegii de facultate ai lui Florin Lupescu au aflat inca din anul I de facultate ca acesta va fi viitorul sef de promotie ( se spunea ca avea tatal in CC al PCR si mama profesoara de socialism la o facultate ). In ultimul an de facultate ,ca sa devina membru de partid si sa castige votul colegilor , a rostit o fraza antologica exact pe masura personajului : „ „ Noi cei care intram in partid ( partidul comunist-n.n.) ne asumam riscul de a fi spanzurati daca se schimba regimul !”.
Ca sa mentinem acelasi tip de discurs , nu a fost spanzurat iar dupa schimbarea regimului a ajuns Cavaler al Ordinului Național pentru Merit , Director al Direcției "TIC pentru provocările societale" din cadrul Direcției Generale pentru societatea informației și media a Comisiei Europene (http://www.comunic.ro/article/ministru-gabriel-sandu-s-%C3%AEnt%C3%A2lnit-cu-florin-lupescu-director-%C3%AEn-cadrul-comisiei-europene-0) si Consilier Principal în cadrul Direcției Generale rețele de comunicații, conținut și tehnologie a Comisiei Europene ( http://siro.adsi.ro/69_--Florin-LUPESCU---Consilier-Principal---Direc%C8%9Bia-Generala-Re%C8%9Bele-de-Comunica%C8%9Bii-Con%C8%9Binut-%C8%99i-Tehnologie---Comisia-Europeana.htm ).
marți, 13 octombrie 2015
Fractura sociala sau prapastia de netrecut dintre stat si cetateni
Suntem probabil singura tara din Europa care obliga sa plateasca taxe exact pe cei care nu au nici un venit , singura tara in care cetatenii sunt obligati sa plateasca de mai multe ori aceeasi taxa , singura tara care arata clementa fata de hoti si infractori prin injumatatirea pedepselor penale, si probabil singura tara in care se pot fura zeci si sute milioane de euro iar hotii pot scapa cu pedepse simbolice micsorate cu o treime (sic !) daca isi recunosc fapta. Probabil de aceea Romania este tara cu cea mai mica absorbtie a banilor europeni, dar este tara cu cel mai mare procent de bani europeni furati motiv pentru care Uniunea Europeana a taiat fondurile pentru infrastructura (http://www.bistritanews.ro/index.php?mod=article&cat=27&article=15671) .
In acelasi timp suntem singura tara in care codurile deontologice si morale sunt practic suspendate iar elita poate avea inclusiv o coloratura penala deoarece guvernantii , parlamentarii , sefii de partide,etc. „functioneaza” fara nici jena morala avand …dosare penale, iar in unele cazuri chiar simultan cu decoratii prezidentiale !
Pentru ca la noi , ca sa spunem lucrurilor pe nume , politicienii , dar si societatea civila in masura in care aceasta exista (http://sergiusimion.blogspot.ro/2015/02/societatea-civila-intre-megastructurile.html) , au cu totul alte prioritati decat apararea statului de drept si a drepturilor si intereselor cetatenilor onesti pentru ca ONG-urile, cum i-a scapat odata in spatiul public unui reprezentant de-al acestora , „apara (doar -s.n.) interesele membrilor ” ( ce se intampla cu cei care nu le sunt membri, nu mai este problema lor).
O propunere interesanta ar fi aceea de a fonda in diaspora o organizatie care sa lupte (inclusiv juridic ! ) exact pentru acest gen de obiective , respectiv statul de drept , respectarea legilor, apararea drepturilor si intereselor cetatenilor ,etc. si nu este exclus ca acest gen de organizatie sa castige mult mai multi aderenti ( si din diaspora si din tara ) , decat un eventual (nou) partid politic , pentru ca singura forta de care se tem cu adevarat politicienii romani si cei care ii secondeaza din umbra , sunt romanii din diaspora care nu pot fi manipulati, mintiti, dezbinati, controlati si santajati ca cei din tara.
George Mioc - Aveţi 300 de milioane de euro, găsiţi contractul cu Bechtel, domnule Hellvig!
luni, 12 octombrie 2015
Waltzing in Vienna ?
Comentariul de mai jos a aparut pe platforma Contributors.ro la un articol eclectic despre Leonard Cohen si "Central Europe" :
Vladimir Tismaneanu - Leonard Cohen: Waltzing in Vienna
Avem in fata un text eclectic scris in limba engleza , dar publicat pe o platforma romaneasca de mare audienta si de un anumit profil :
„ Contributors.ro incearca sa ofere perspective proaspete asupra temelor mari ale zilei (s.n.) sau sa reintroduca in spatiul public subiecte pe nedrept abandonate si/sau insuficient explorate.
………….
De la politici publice la arte si social media, varietatea subiectelor abordate tine doar de priceperea si vointa autorilor care semneaza textele gazduite aici. Diferenta vine din valoarea adaugata fiecarei opinii sau analize in parte.
…………..
Criteriile de selectie a articolelor sunt:
…..
2. Subiectul articolului sa fie cat mai de actualitate.
– Nu publicam critica literara ( sau in mai vechea formulare : „Nu publicam eseuri”-n.n. )”.
( http://www.contributors.ro/despre )
Acest text este dedicat tot in engleza …dar unor autori romani :
" I dedicate this text to Adriana Babeti and Mircea Mihaies. ".
Este remarcabil faptul ca aveti o mare pretuire pentru cei doi autori, dar nu este clar ce legatura exista intre acest text, Leonard Cohen („his songs are imbued with …, a nervous splendor ) , „Waltzing in Vienna” , Central Europe ( „is a an emotional state: it means empathy, neurosis, angst, melancholy, depression, desperation, utopia, uprootedness, and many other things” ) si cei doi autori carora le este dedicat.
Mai exact, spatiul public si „interesul public” cum ar spune marele conu` Iancu , incep sa fie confundate din ce in ce mai mult cu un blog personal.
http://www.contributors.ro/cultura/leonard-cohen-waltzing-in-vienna/#comment-257772
joi, 1 octombrie 2015
Fascinatia raului , complicitate inconstienta sau politica de sistem ?
In ce masura exista respectul de sine la elita romaneasca a anilor `50 si la elita anilor 2000, vom vedea mai jos.
Mangalia, 1950
Elita culturala a Republicii Populare Romane se relaxeaza pe litoralul Marii Negre. Pot fi intalniti aici actrita Irina Rachiteanu-Sirianu, artista emerita a R.P.R cu sotul ei, sora si cumnatul ei, actorii Ninetta Gusty si Radu Beligan , Sica Alexandrescu regizor emerit al R.P.R,etc. In aceste conditii de vacanta membrii acestei elite isi fac noi cunostinte pe care le vor frecventa si dupa vacanta. Cu totul intamplator desigur, acesti artisti si regizori sunt legati printr-un foarte interesant numitor comun care ilustreaza foarte bine un celebru proverb francez : "Les extrêmes se touchent".
Irina Rachiteanu-Sirianu actrita |
Tudor Sepeanu ? |
Radu Beligan actor |
Tudor Sepeanu ? |
Ninetta Gusty actrita |
Tudor Sepeanu ? |
Sica Alexandrescu regizor |
Tudor Sepeanu ? |
Acest foarte interesant "numitor comun" precizeaza in detaliu cand , unde , si cum a intrat in anturajul elitei bucurestene a acelor ani :
"Pe artista Irina Rachiteanu-Sirianu, cat si pe sotul ei Russu-Sirianu i-am cunoscut in vara anului 1950 la Mangalia prin N. Atanasiu si Petre Iosif. Irina Rachiteanu este artista emerita a R.P.R. si deputata in Marea Adunare Nationala cat si in Sfatul Popular al Capitalei. Nu a facut politica pana la 23 August iar dupa aceasta data a devenit simpatizanta a PMR , nu stiu daca insa s-a inregimentat. Este casatorita cu gazetarul Russu-Sirianu de la "Universul" despre care am auzit ca a fost pe vremuri secretarul particular al lui Octavian Goga. Am fost invitat in casa lor de 2-3 ori si aici le-am cunoscut si parintii. Pe sora si cumnatul ei Carmen si Liviu Hofman i-am cunoscut si pe ei tot la Mangalia iar pe Liviu Hofman mai demult. Nu am purtat cu ei decat discutii despre arta si literatura si am facut diverse glume de fata fiind toti cei de mai sus".
„Pe numiţii Ninetta Gusty şi Radu Beligan i-am cunoscut (…) în vara anului 1950 la Mangalia. Fiind oameni foarte sociabili, am râs şi am glumit în societatea celor mai sus arătaţi. Nu am discutat decât (…) artă şi literatură şi mai ales teatru."
" Pe Sică Alexandrescu l-am cunoscut tot la Mangalia în 1950, prin Petre Iosif şi N. Atanasiu. El este regizor emerit al RPR şi decorat cu Ordinul Muncii cl. I. Are o casă în care locuieşte. Nu face politică. Am fost invitat la el acasă cu soţia mea în iarna anului 1951-2, când au mai fost şi N. Atanasiu cu soţia, Petre Iosif cu soţia şi Radu Beligan. Nu am discutat cu el decât lucruri în legătură cu meseria sa şi cu viaţa teatrală. Nu l-am mai văzut din iarna anului 1952, când am fost la teatrul IL Caragiale şi l-am întâlnit acolo. Acestea sunt împrejurările în care i-am cunoscut pe artiştii mai sus numiţi." *)
Si acum intrebarea . Cine este Tudor Sepeanu care a devenit o cunostinta apropiata a elitei culturale bucurestene ? Aici avem o foarte mare surpriza . Acest individ a avut o misiune "culturala" la fel de importanta ca cea elitei oficiale a R.P.R., dar intr-o zona de neimaginat pentru un om educat si care dispune de o constiinta morala :
"...Tudor Sepeanu, era fiul avocatului Bernard Iosefsohn şi absolvise, potrivit tradiţiei de familie, facultatea de drept a Universităţii din Bucureşti. După 23 august 1944, Sepeanu se înrolase în Fromaţiunile de Luptă Patriotice conduse de spionul sovietic Emil Bodnăraş, iar după dezarmarea acestei grupări paramilitare fusese inclus în Grupele Speciale ale PCR-ului, fiind trimis la Sibiu să-l spioneze pe bătrânul democrat Iuliu Maniu, care îşi trata, într-un sanatoriu, problemele de sănătate. După 6 martie 1946 (data instaurării primului guvern condus de dr. Petru Groza), a fost cooptat în Corpul Detectivilor din Poliţia Capitalei alături de personaje precum Alexandru Nicolschi, Mişu Dulgheru, Ştefan Mladin sau Marin Jianu. La 8 noiembrie 1947, participase, ca instigator, la baia de sânge din Piaţa Palatului Regal, regizată de comunişti cu ocazia ultimului miting al democraţilor dinaintea instaurării, pentru ani grei, a dictaturii. În 1948 a devenit primul director al Securităţii Capitalei, sub bagheta sa fiind ridicaţi din casele lor, de pe stradă, din biblioteci şi cinematografe mii de oameni bănuiţi că ar fi duşmanii regimului. Aşa cum singur avea să recunoască, Sepeanu îi bătea cu mâna sa pe „bandiţi”, până le sărea sângele pe pereţi. Era atât de sinistru şi de temut, încât i se dusese faima de „măcelar”. În puţinele fotografii care i s-au păstrat, îi licărea în ochi un sâmbure de nebunie."**)
" După 1950, Sepeanu a fost trimis la Direcţia Generală a Penitenciarelor să organizeze aşa-numita Direcţie de Inspecţie şi Control, un soi de securitate a închisorilor care racola turnători din rândul deţinuţilor politici şi coordona o reţea de deţinuţi-torţionari folosiţi în diabolicul experiment al reeducării prin atrocităţi. „Bandiţii” erau obligaţi, în cadrul reeducării, să-şi îngurgiteze propriile excremenete, li se urina în gură, li se smulgeau unghiile şi părul, erau bătuţi în mod sălbatic, până la leşin. Când „needucaţii” mureau – şi mureau pe capete – Sepeanu recurgea la citatul său favorit din Biblie: „morţii cu morţii, viii cu viii!”. „Le vom da un cutremur de nouă grade” – aşa îşi califica Sepeanu linia de acţiune. Experimentul reeducării, testat la Piteşti, a fost mai apoi exportat în lagărele de muncă forţată de la Canalul Morţii (în principal la Columbia – Cernavodă şi Valea Neagră – Peninsula), Sepeanu personal coordonând instaurarea şefilor Birourilor de Inspecţie şi Control la misiune. După 1952, când ministru de interne a ajuns CFR-istul Pavel Ştefan, torţionarii de la Canal şi din închisorile clasice au fost traşi pe linie moartă. Sepeanu a fost arestat şi supus unor interogatorii de către foştii săi colegi. Într-un astfel de interogatatoriu, la care a fost supus pe 13 martie 1954, la Securitatea Ploieşti, sângerosul călău mărturisea faptul că a întreţinut legături de amiciţie cu mai multe personalităţi din lumea cultural-artistică a capitalei.
După cum se poate observa, raporturile sociale ale lui Sepeanu cu artiştii au durat în intervalul 1950-1952, exact acelaşi în care sinistrul călău umplea de oroare şi de cadavre puşcăriile patriei." ***)
Cum rezonau acesti artisti cu un tortionar si invers nu vom sti niciodata , dar intrebarea interesanta este daca aceasta situatie a fost doar un caz izolat sau o practica sociala prin care elitele sistemului socializau exact cu tortionarii lui . In orice caz, actorul Radu Beligan si-a mentinut unele convingeri politice , e drept, sub o forma atenuata si conforma vremurilor tulburi pe care le traim respectiv "zicand si salvandu-si sufletul" ( sic!) :
Bucuresti, 2014
„Îl susţin pe Victor Ponta, pentru că ţara asta are nevoie de un Preşedinte tânăr şi energic! Cred în tineri, doamnelor şi domnilor! Tinerii sunt capitalul nostru cel mai de preţ. Trebuie să ne folosim de acest capital, de la nivelul cel mai de jos şi până la vârf! Dixi et salvavi animam meam.”
Radu Beligan
In esenta , ceea ce elita culturala a anilor `50 credita probabil fara intentie ( daca ar fi stiut ce indeletniciri criminale avea in realitate Tudor Sepeanu care decima "dusmanii poporului" , poate ca nu i-ar fi acceptat compania ) se regaseste sub alta forma in zilele noastre pentru ca obsesia fata de "dusmanii poporului" nu a disparut nici dupa 75 de ani de la aparitia ei .
O lege recent aparuta la noi reactiveaza vechea obsesie a Securitatii fata de legionari . Legea 217 denunta extremismul , dar se centreaza doar pe legionari si fascism fara sa ia in discutie caracterul ilegitim si criminal al regimului comunist definit foarte clar intr-un document oficial al statului roman (http://www.presidency.ro/static/ordine/RAPORT_FINAL_CPADCR.pdf) .
O recenta apologie a acestei legi este facuta de un universitar roman preocupat printre altele de problema decreaţiei la Simone Weil, de relatiile lui Heidegger cu istoria, dar mai ales de tentativele est-europene de a gândi rostul istoriei (http://www.contributors.ro/author/mihai-maci/?bio ).
Acesta , si dupa principiul cinic "mortul este de vina" , reuseste performanta uluitoare de a incrimina un intelectual roman de mare valoare in numele unui sistem pe care , cu un cinism absolut , il deculpabilizeaza :
"Mai e un sofism care se comite adesea: Mircea Vulcănescu (ca atâţia alţii) a murit ca un sfânt şi această crimă abominabilă manifestă absurditatea şi arbitrariul judecăţii lui. E adevărat că Mircea Vulcănescu a murit sacrificându-se pentru un altul (ceea ce, indiscutabil, e un gest de vrednică pomenire). La fel de adevărat este faptul că – prin condiţiile la care a fost expus – gânditorul a fost împins la acestă moarte, ceea ce echivalează cu un asasinat. Da, Mircea Vulcănescu a fost ucis în închisoare (şi ceea ce rămâne de discutat este responsabilitatea intenţionalităţii acestei crime). Dar această moarte dramatică nu trebuie să ne facă să uităm că gânditorul fusese judecat pentru participarea la guvernarea Antonescu (ca Subsecretar de Stat la Ministerul Finanţelor) în cursul căreia au fost luate măsuri radical antisemite (exproprieri, deportări, muncă obligatorie, etc.), care nu puteau fi lipsite de consecinţe în domeniul financiar (dincolo de faptul că afectau oameni apropiaţi lui Vulcănescu – cum a fost Mihai Sebastian) şi s-a decis participarea României la Război de partea Axei (decizie ce presupune întreaga responsabilitate guvernamentală). În aceste condiţii, Mircea Vulcănescu ar fi fost judecat în orice ţară învinsă la finele celui de-al Doilea Război Mondial. Că decizia condamnării ar fi fost alta (eventual achitarea, ca în cazul lui Hjalmar Schacht), asta e o altă problemă. Dar, în mod cert, într-o ţară democratică, Mircea Vulcănescu şi-ar fi ispăşit pedeapsa şi nu ar fi fost ucis în interiorul închisorii. Ceea ce e important aici este faptul că legislaţia peniteciară românească a acelui timp (oricât de aberantă era ea) nu prevedea în mod explicit uciderea deţinuţilor sau folosirea unor mijloace de tratament violente, a privării de hrană, de căldură sau de somn care să-i ducă la moarte. Asasinarea lui Mircea Vulcănescu (a lui Gheorghe Brătianu – nici măcar condamnat, şi a atâtor altora) e o crimă nu doar din punctul nostru de vedere şi al legislaţiei naţionale şi internaţionale de astăzi, ci chiar din punctul de vedere al legislaţiei României comuniste din momentul în care aceste crime au fost comise."
http://www.contributors.ro/editorial/proba-adevarului/
....cultura este principala problemă. Ea definește modul în care lucrează sistemul politic sau alte sisteme și instituții ale unei societăți. Asta e cheia, cultura, nu sistemul ! (s.n.) Noi studiem întotdeauna mass-media din punctul de vedere al sistemului şi asta ne dă o imagine a arhitecturii sistemului, dar nu ne spune cum sunt legăturile între diferitele părți ale sistemului și cum lucrează el. Așa că nu politica, nu economia, nu alte lucruri care de obicei definesc un sistem sunt principalii vinovaţi de starea mass-media, ci cultura, valorile, atitudinile, pentru că asta se traduce în practici și aici e problema cea mai mare.(s.n.)
Peter Gross
http://www.revista22.ro/articol.php?id=57193
„Nu pot să închei, fără să dau, pentru o dată, dreptate dlui Alexandru Florian. Legea( legea 217-n.n.) despre care vorbim, spune dînsul, e o lege antilegionară. Cine vrea o lege anticomunistă s-o facă! Fapt e că nu avem pe piaţă „iniţiatori” zeloşi ai unui astfel de document.”
Andrei Plesu - Cand scrisul devine inutil
Altfel spus, intr-o forma sau alta, si in totala contradictie cu logica morala specifica unui stat de drept si cu declaratiile formale pro-democratie si pro-europene ale autoritatilor de la Bucuresti , in establisment-ul autohton regasim aceeasi mentalitate de buncar . Daca altadata ura fata de "dusmanii de clasa" coexista cu modelul deferentei fata de tortionari , in prezent inca mai avem o deferenta la nivel oficial fata de extremisti si/sau (post) comunisti.
Primul pas in in aceasta directie a fost facut de catre presedintele Iliescu care l-a gratiat in 2004 pe Miron Cosma condamnat pentru participarea la mineriada din 1990 si in acelasi an l-a decorat pe extremistul Vadim Tudor, lider al Partidului Romania Mare , cu Ordinul National "Steaua Romaniei" pentru "contributia meritorie la desfasurarea actului legislativ, la adoptarea unor legi fundamentale, necesare dezvoltarii tarii"( sic!).
In aceasta logica morala inversa specifica rasturnarii sistemelor de valori si unei lumi intoarse pe dos, in mirifica societate romaneasca avem inclusiv condamnati penali care beneficiaza ...de cele mai inalte distinctii din Romania (http://www.gandul.info/stiri/lista-celor-11-condamnati-penal-care-raman-cu-cele-mai-inalte-distinctii-din-romania-presedintele-nu-poate-fi-obligat-sa-retraga-o-decoratie-10978067).
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/misterul-din-jurul-mortii-gen--plesita--si-a-petrecut-ultimele-zile-in-sanatoriul-sri--166283
http://jurnalul.ro/stiri/observator/generalul-plesita-a-fost-condus-pe-ultimul-drum-de-fosti-subalterni-din-securitate-522424.html
http://www.stiridecluj.ro/social/tortionarul-nicolae-plesita-a-murit-la-cluj-protejat-de-servicii-l-a-ingrijit-un-medic-haituit-de-securitate-exclusiv-1
In aceeasi logica , recenta disparitie a extremistului Vadim Tudor este un prilej pentru Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei sa se distanteze de rigorile si "neutralitatea pozitiva" specifica domeniului si statutului sau, si sa declare ca "viata cetatii noastre va fi mai saraca" ( http://www.zf.ro/eveniment/mugur-isarescu-despre-corneliu-vadim-tudor-a-fost-un-om-de-cultura-un-intelectual-public-autor-de-inegalabile-pamflete-viata-cetatii-noastre-va-fi-mai-saraca-14714515 ).
Mai mult decat atat, semnalele publice date in acest caz de unele institutii centrale ( Administratia Prezidentiala, Avocatul Poporului, Serviciul Roman de Informatii ) si dincolo de motivarea lor oficiala , demonstreaza creditul acordat de autoritati exact acelor atitudini care au degradat climatul public si spatiul moral mergand pana la resetarea unor valori sociale si morale( http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20433381-foto-cine-insotit-vadim-tudor-ultimul-drum.htm ).
Aceeasi atitudine de resetare a unor valori traditionale o regasim si in mediile intelectuale de la noi unde a aparut recent o tendinta foarte puternica de a submina increderea romanilor in ei insisi. Sub aparenta desfiintarii miturilor din constiinta comuna si dupa principiul " tara arde si baba se piaptana", unele cercetari desuete de "psihologie sociala" care beneficiaza in mod straniu de o publicitate imensa in spatiul public , instituie o falsa agenda publica care nu are nici o legatura cu problemele reale ale societatii romanesti si ale cetatenilor ei :
Psihologia Poporului Roman . Concluziile unei cercetari facute o data la 100 de ani: Cum suntem, cum credem ca suntem si cum vrem sa fim
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19787285-psihologia-poporului-roman-concluziile-unei-cercetari-facute-data-100-ani-cum-suntem-cum-credem-suntem-cum-vrem-fim.htmwww.hotnews.ro/stiri-esential-19787285-psihologia-poporului-roman-concluziile-unei-cercetari-facute-data-100-ani-cum-suntem-cum-credem-suntem-cum-vrem-fim.htm****)
http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/cum-sunt-adevarat-romanii-ardelenii-banatenii-nu-fruncea-muntenii-cei-mai-fericiti-noi-moldovenii-cei-mai-religiosi-1_560c0decf5eaafab2c2c69ed/index.html
http://www.rfi.ro/social-81726-psihologia-poporului-roman-suntem-bipolari-fie-zmei-fie-feti-frumosi
http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Cluj-Napoca/Stiri/Romanii+Feti-Frumosi+sau+zmei
http://www.descopera.ro/dnews/14778341-cum-sunt-in-realitate-romanii-rezultatul-in-premiera-al-unui-studiu-amanuntit
http://www.mediafax.ro/social/studiu-personalitatea-nationala-a-romanilor-este-bipolara-corespunde-profilului-fat-frumos-sau-zmeu-14774862
La scara sociala , aceasta atitudine foarte toxica pentru moralul unei tari si al unei societati aflate de zeci de ani "departe de echilibru" este promovata inclusiv de istorici de renume ca Lucian Boia ( "Romania este o tara defecta ") :
( http://www.contributors.ro/cultura/lucian-boia-la-ce-serve%C8%99te-istoria/#comment-145354).
De aici si pana la reactivarea unor vechi teze bolsevice de genul : " romanii sunt rai, hoti si lenesi " nu mai este decat un pas si acesta a fost deja facut pentru ca in ultimii ani se fac eforturi intense pentru a acredita ideea ca recentele dosare penale ale unor demnitarilor romani si coruptia de la noi tin de fapt de normalitatea sociala , iar comportamentele sociale recente care oripileaza opinia publica sunt explicabile prin ..."determinismul istoric" :
"Specula, corupţia, învârteala, ciupeala, într-un cuvânt, păcatele tipice şmecheriei dâmboviţene ţin de esenţa poporului român."
Ion Cristoiu
http://adevarul.ro/news/societate/eterna-smecherie-romaneasca-1_50a7b7e37c42d5a66369e3c4/index.html
Rezultatul final al acestor anomalii sociale si al prabusirii moralului unei tari respectiv al cetatenilor ei , este ilustrat de statistica europeana la adresa Romaniei pentru ultimii 25 de ani care arata situatia dramatica a unei tari aduse in starea de parabioza , respectiv a romanilor "obligati sa traiasca in acelasi pat cu violatorii lor" si adusi in situatia de a nu mai putea distinge realul de fictiv , adevarul de minciuna , normalul de anormal, competenta de incompetenta, coruptia de onestitate si binele de rau :
1. Romania este tara cu cel mai mare procent de insatisfactie la adresa clasei politice; romanii se plang in mod constant de coruptia si incompetenta politicienilor lor. Dar este singura tara unde nu a avut loc nici un miting anti-coruptie in ultimii 25 de ani si unde participarea publicului la actiuni anti-coruptie este minima.
2. Cea mai inapoiata tara europeana (45 % dintre romani n-au WC in casa, fata de 2% in Europa).
3. Romanii au doar jumatate din puterea de cumparare a europeanului mediu, dar isi petrec timpul liber in mall-uri si hypermarket-uri si contruiesc noi mall-uri si hypermarket-uri, in ciuda crizei.
4. Romania este tara cu cea mai dura lege anti-arme din lume, singura care isi tine poporul complet dezarmat (motivand prin siguranta populatiei), dar este tara cu cea mai mare coruptie din Europa - 40% (Curtea de Conturi: din 15 miliarde de euro pe an achizitii publice, 6.2 miliarde se fura ).
5. Romania este printre putinele tari care interzic complet prostitutia (pe motive de moralitate), dar este cel mai mare exportator de prostituate din Uniunea Europeana (peste Rusia si Ucraina), conform EU Observer.
6. Romania este tara cu cel mai mic somaj oficial din ultimii 25 de ani, in medie, dar este singura tara unde 50% din familii declara ca nu au nici un membru angajat; iar 25% din familii au doar un membru angajat.
7. Romania este printre tarile cu cei mai multi absolventi de universitate din lume, dar este tara fara nici o universitate in top 500 (sub tarile africane) si ale carei diplome nu sunt luate in seama la angajare, nicaieri in Europa.
8. Romania este tara unde scoala este obligatorie pana la sfarsitul liceului ( in sensul ca liceul e gratuit), dar este pe locul 1 in Europa la scolari analfabeti (30%), iar 42% (!!!???) dintre romani cred ca Soarele se invarteste in jurul Pamantului.
9. Cea mai bisericoasa tara din Uniunea Europeana (locul 1 la numarul de biserici pe cap de locuitor, (campioni fiind penticostalii, raportat la numarul de credinciosi).
10. Romania este tara cu cea mai mica absorbtie a banilor europeni, dar este tara cu cel mai mare procent de bani europeni furati (din putinul folosit) motiv pentru care Uniunea Europeana a taiat fondurile pentru infrastructura.
Sursa : http://www.bistritanews.ro/index.php?mod=article&cat=27&article=15671
Din nefericire, acestea nu sunt decat o mica parte din paradoxurile oferite de o tara care , dupa expresia inspirata a unui ziarist strain , "da impresia ca regreseaza continuu sub aproape toate aspectele ei".
Note
*) **) ***)
Sursa : http://constanta.ro/2014/09/24/cine-il-sustine-pe-ponta-beligan-cunostinta-securistului-tortionar-sepeanu/
****) De fapt, aceasta cercetare care incearca sa resusciteze ceea ce se numea altadata "psihologia popoarelor" , a fost intens criticata inca de la reclama facuta inca la inceputul anului in curs :
David ar face bine să rămână la psihologia clinică (Marţi, 31 martie 2015, 15:26)
Alex_Boroda [utilizator]
David construiește un profil statistic, bazat pe măsurători ale tendinței centrale. Până aici, nimic special. Vedem asta adesea atunci când sociologii schițează profilul votantului pro-Cutare, la alegeri. După care, acest profil statistic e tratat ca un profil de personalitate individual, căruia i se aplică diverse considerații de psihologie clinică sau de psihologie a personalității. Iar asta, în ciuda faptului că autorul formulează negru pe alb această precauție: "profilul psihologic al romanilor este unul statistic, care nu poate fi aplicat la un individ”.
Deci, o grilă analitică perfect legitimă în psihologia clinică, unde se lucrează cu subiecți individuali, este aplicată unui construct statistic (s.n.). In acest caz, vorbim de o eroare categorială grosolană, despre care se învață la primele cursuri de metode ale cercetării sociale.
Sociologii serioși ar trebui să-și apere disciplina de asemenea incursiuni rudimentare ale unor personaje care cred că-și pot transfera competența din propriul domeniu, cât ai bate din palme. David e un expert onorabil în psihologie clinică și psihoterapie cognitiv-comportamentală. Ultima lui producție arată însă că-i lipsesc competențe elementare pentru un studiu de psihologie socială. E o aventură descalificantă profesional, dar văd că are parte de suficient tam-tam mediatic ca să polueze spațiul public.
Intre timp, îi recomand călduros dlui profesor dr. Daniel David să (re)citească atent cartea lui Alan Bryman - ”Social Research Methods”. Are mare nevoie. Dacă nu, să se limiteze la psihoterapie.
cercetarea D.David (Miercuri, 1 aprilie 2015, 16:52)
Dr.Man [utilizator] i-a raspuns lui Alex_Boroda
Cercetarile de tipul "psihologia popoarelor" sunt rau famate.Nu stim mare lucru despre aspectele metodologice si despre metoda de validare a chestionarului insusi, o cercetare in sine.http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19787285-psihologia-poporului-roman-concluziile-unei-cercetari-facute-data-100-ani-cum-suntem-cum-credem-suntem-cum-vrem-fim.htmwww.hotnews.ro/stiri-esential-19787285-psihologia-poporului-roman-concluziile-unei-cercetari-facute-data-100-ani-cum-suntem-cum-credem-suntem-cum-vrem-fim.htm