Mai jos este prezentata pentru cei interesati o scurta sinteza care cuprinde momentele esentiale din trecut care au condus la situatia actuala :
1945 - Este infiintata de catre Ana Pauker Universitatea Muncitoreasca a PCR
1946 - Universitatea Muncitoreasca este denumita " Stefan Gheorghiu ".
1952-1956 - Scoala " Stefan Gheorghiu " devine " Scoala Superioara de Partid Stefan Gheorghiu "
1966
1967
Stenograma şedinţei din 21 septembrie 1967 relevă o idee fixă a lui Nicolae Ceauşescu, care va marca învăţământul superior până în 1989. Secretarul general al P.C.R. se declara în 1967 împotriva „sfărâmiţării specialităţilor”, dând ca exemplu negativ U.RS.S., unde această divizare ar fi ajuns o piedică pentru „dezvoltarea multilaterală ".
Sursa : http://www.invatamant-superior.ro/wp-content/uploads/2013/08/Raport_istoria_calificarilor.pdf
1971
Apar "Tezele din iulie 1971" care au însemnat un manifest declarat împotriva liberalizării, a competenţei profesionale, a intelectualilor. Plenara din 7-9 iulie 1971 propunea, în 17 puncte, un program de restalinizare a României.
Sursa : http://www.invatamant-superior.ro/wp-content/uploads/2013/08/Raport_istoria_calificarilor.pdf
1973
TVR anunta la stiri prin crainica Lia Tanciu ca decanul Fodor de la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti a fost arestat deoarece a masluit pentru "foloase materiale necuvenite "60 de teze din examenul de admitere la facultate al viitorilor magistrati . Totul a inceput dupa ce candidatii au observat ca pe lista finala cu rezultatele la concursul de admitere ( publicata din greseala fara corectii ) existau nume scrise de doua ori si aceeasi lucrare era notata prima data la inceputul listei cu 10 ( nota " ajustata") si a doua oara la sfarsitul listei cu 2 sau 4 ( nota reala la corectarea initiala in orb ) .
1976
La Academia "Stefan Gheorghiu" este tinut cursul de "Psihologia maselor" prin care absolventii conducatori si/sau activisti sunt invatati cum sa se adreseze si cum sa discute diferentiat cu taranii , muncitorii si intelectualii.
In primele doua cazuri principiile de baza sunt promisiunea si lingusirea ( "venitul / retributia a fost... , este ...si va fi ..." : " clasa politica conducatoare " ) , in ultimul caz principiul de baza este "pumnul in gura" respectiv intimidarea si insulta pentru ca "diploma nu poti sa i-o iei".
Sursa : Discutie in 1976 la biblioteca "Mihail Sadoveanu" , Bucuresti cu Dumitru Nastase, maestru de sah, membru supleant al CC al PCR, si absolvent al Academiei "Stefan Gheorghiu".
- Studentii care vor sa urmeze alta facultate decat cea la care au intrat prin examen de admitere , au dreptul sa dea examen de admitere la o facultate de alt profil numai dupa ce efectueaza un stagiu "in productie" de 1 an de zile pentru ca statul sa-si recupereze banii.
1977
" Anul 1977 a adus schimbări importante la nivelul evoluției specializărilor, modificări care alături de alte cauze, pe care le vom prezenta în paginile următoare, au contribuit la regresul învățământului superior românesc. În Nomenclatorul specializărilor din învăţământul superior, aplicabil începând cu anul universitar 1977/1978, nu se mai regăseau următoarele specializări140: Sociologie, Psihologie,Pedagogie, Arta și metodologia spectacolului, Relații Economice Internaționale 141 . Încetarea şcolarizării la specializările Sociologie, Psihologie, Pedagogie era argumentată de către Ministerul Educaţiei şi Învăţământului142 printr-o cerere restrânsă pe piaţa muncii şi prin preluarea studenţilor săi de către specializarea Filosofie, care urma să fie lărgită inclusiv prin introducerea unor discipline din Sociologie, Psihologie şi Pedagogie143. Pregătirea cadrelor cu profil sociologic s-ar fi realizat în continuare doar prin cursuri postuniversitare şi de doctorat la Academia „Ştefan Gheorghiu”. Pe de altă parte, specializarea Filosofie, care prelua o parte a disciplinelor celor trei specializări desfiinţate amintite mai sus, a făcut obiectul unor dezbateri. În rândul conducerii comuniste au existat diverse discuţii dacă nu de desfiinţare, cel puţin a unei mai mari limitări şi chiar o dublă subordonare faţă de Ministerul Educaţiei şi Învăţământului şi respectiv faţă de Academia „Ştefan Gheorghiu”144. În final, Filosofia a fost comasată cu Istoria, absolvenţii având o specializare secundară şi una principală."
Sursa : http://www.invatamant-superior.ro/wp-content/uploads/2013/08/Raport_istoria_calificarilor.pdf
- Trei studenti de la Facultatea de Filozofie , Bucuresti isi predau in semn de protest carnetele UTC . Sunt eliminati din facultate si declarati schizofrenici.
1978
Facultatea de Ziaristica trece de la Facultatea de Litere la Academia "Stefan Gheorghiu".
- Sunt recrutate primele cadre didactice de la Facultatea de Filozofie ( sociologi si psihologi ) de catre Academia "Stefan Gheorghiu" si apar primele zvonuri despre asimilarea acestei facultati de catre academia de "stiinte politice."
- Infiintarea Facultatii de Filozofie-Istorie ( respectiv Istorie-Filozofie ) prin unificarea Facultatii de Filozofie cu Facultatea de Istorie respectiv cumularea ( = desfiintarea ) fostelor sectiilor de Filozofie, Sociologie, Psihologie, Pedagogie si Istorie in conglomeratul numit "stiinte sociale".
- Profesia de psiholog dispare din nomenclatorul profesiilor fiind inlocuita in unele cazuri cu cea de "cercetator". Aparitia conglomeratului a fost motivata de profesorii de la Universitate prin faptul ca un absolvent de acest gen putea deveni si/sau profesor de istorie, filozofie, sociolog, psiholog, pedagog,etc. Problema este ca absolventul putea deveni psiholog sau sociolog numai daca obtinea si echivalarea de la Ministerul Invatamantului prin care acesta certifica faptul ca absolventul a absolvit cursurile de specialitate ale fostei sectii.
-Studentii de la sectiile Facultatii de Filozofie Bucuresti trimit un memoriu catre CC al PCR in care protesteaza impotriva desfiintarii vechilor sectii ( filozofie, sociologie, psihologie, pedagogie ).
- Studentii anului IV de la Facultatea de Filozofie , Bucuresti dau examenele de istoria universala (antica, medievala , moderna si contemporana) si istoria Romaniei ( veche , medievala , moderna si contemporana ) inclusiv din manualele de istorie de liceu si de scoala generala.
1979
La Academia "Stefan Gheorghiu "este infiintata "Mediateca" condusa de Sergiu Caster si este folosit drept instrument de lucru "Barometrul emisiunilor TV" din care se stie in mod neoficial ca pe primul loc in preferintele telespectatorilor romani se afla de fapt sportul ( fotbalul ) iar pe ultimul loc politica PCR.
- La "Facultatea de Ziaristica" este utilizat cursul tiparit de psihologia maselor in care sunt prezentate tipurile de reactii ale auditoriului si pentru fiecare caz in parte sunt indicate si metodele care trebuie aplicate de catre vorbitor.
1979-1980
Institutul de Psihologie, Bucuresti organizeaza primele sedinte de " Meditatie Transcendentala" prezentate de catre profesorul Vladimir Gheorghiu secondat de Irina Holdevici , si conduse de catre inginerul electronist Nicolae Stoian stabilit in Franta.
Participa Andrei Plesu, Mihai Golu, Victor Sahleanu,etc. , profesori , cercetatori , psihologi si „lumea buna” din Bucuresti care considera ca in acest fel va scapa de stress-ul cotidian...
1980
Ministerul Invatamantului elibereaza "pe spranceana " ultimele echivalari pentru diploma de psiholog. Inchiderea oraselor mari pentru repartitia absolventilor invatamantului universitar si blocarea posturilor, concursurilor si transferurilor in cele mai multe domenii , blocare care a continuat pana in 1990.
1981
Absolventii universitatilor din tara sunt repartizati cu prioritate in sate , comune si orase mici.
- Dupa efectuarea stagiului de doi ani in invatamant obligatoriu pentru toti absolventii , desi oficial nu existau nici concursuri nici transferuri, o parte dintre dintre absolventii facultatilor de stiinte sociale reusesc sa ajunga in Bucuresti . Mai mult decat atat, si inainte si dupa 1981 unii din acesti absolventi reusesc sa primeasca inclusiv aprobarea de a emigra . Si unii si altii pot fi regasiti dupa 1989 in posturi de decizie, control si de influentare a opiniilor .
1981
Reprimarea miscarii "Meditatia Transcendentala", anchetarea de catre Securitate a participantilor si eliberarea "certificatului de incapacitate politica si profesionala" prin care acestia sunt trimisi la "munca de jos" .
In urma anchetelor, profesorul Ion Ciocan de la Institutul de Pedagogie se sinucide. Profesorul Vladimir Gheorghiu de Institutul de Psihologie ( vicepresedinte al Asociatiei Mondiale de Sugestie si Hipnoza in acei ani) si colaboratoarea lui Irina Holdevici , asistent la Institutul de Educatie Fizica si Sport , dau in judecata statul roman incercand sa demonstreze prin prezentarea unor lucrari de cercetare ca tehnica meditatiei are un caracter stiintific , dar pierd procesul .
Vladimir Gheorghiu primeste aprobarea de a emigra in Republica Federala Germania *) , dar asistenta sa Irina Holdevici este eliminata din invatamantul superior si trimisa initial intr-un post de muncitoare necalificata.
1986
Sunt organizate taberele de creatie ale UTC „Excelsior”( „de instruire avansata") pentru elevii talentati, tabere care au functionat pana in 1989 :
"Partea cea mai haioasă erau cursurile, chipurile de perfecționare a stilului (s.n.). În fond, erau ore de gîndit și de citit autori importanți. Participantii de atunci aveau drept invitati pe Mircea Nedelciu, Daniel Vighi, Ion Bogdan Lefter, Mircea Cărtărescu, Mircea Mihăieș, Florin Manolescu, Bogdan Ghiu, mai toată generația ’80.Taberele "Excelsior" ( "de instruire avansata") erau gandite ca un concurs modern de rezistenta in care adolescenții scriau, fumau, beau, se pupau și dansau pînă dimineața, exact cum făceau, pe ascuns, în orașele lor de reședință, numai că, aici, nu mai aveau timpul necesar să-și ducă sexualitatea la capăt."
"Peste tot, în aparatul de partid, ba chiar și în Securitate (deși acolo se lucra în colectiv și era mai greu să te abați de la linia bîlbîită a partidului), existau indivizi cu deștele pe butoane care n-aveau grija purității ideologice. Florin Lupescu era unul dintre ei . Înalt peste măsură, ochelarist, cinic, instruit, de familie “bună”, cu tradiție partinică nouă, gagicar și iubitor de literatură, omul nostru s-a gîndit ce prostie e să pierzi timpul degeaba. Așa că el s-a ocupat de invitarea scriitorilor ce aveau să tulbure mințile adolescenților cu tot felul de prostii." **)
Sursa : Florin Iaru – Utecismul vicios ( http://www.catavencii.ro/utecismul-vicios/)
1990
Dupa 1990 Irina Holdevici devine general SRI .
1991
Psihologia reapare in nomenclatorul profesiilor .
Ministerul Invatamantului elibereaza primele echivalari pentru diploma de psiholog pe baza anexei la diploma de studii care certifica absolvirea cursurilor de specialitate.
Initiativa de a infiinta o noua facultate de psihologie pe langa cele traditionale de la Bucuresti ,Cluj si Iasi , nu apartine mediului universitar traditional sau societatii civile, ci SRI care a infiintat o asemenea institutie la Bacau.
Note
*) Vladimir Gheorghiu are o ruta sociala aproape SF fiind al doilea caz straniu de psiholog roman care dupa ce a fost in Occident a hotarat sa se intoarca ...in lagarul socialist ( primul a fost Alexandru Sen care in anii `50 a emigrat in Israel dar s-a intors din proprie initiativa pentru ca nu s-ar fi adaptat acolo ) :
„Vladimir-Aristos s-a nascut pe 13 ianuarie 1926, la Berlin, mezinul din cei patru copii ai lui Constantin si Bertha Gheorghiu.În 1936, Constantin a decis sa-si aduca familia in România, acasa, la Constanta. Vladimirîncepe sa lucreze de la 14 de ani, în port, facand liceul ca extern, la fara frecventa. Pasiunea pentru psihologie se manifesta de timpuriu, chiar daca absolvirea Facultatii de Filosofie si Stiinte Psihologice a Universitatii din Bucuresti are loc abia in 1955.
Sursa : http://www.copsi.ro/anunturi-informari/in-memoriam-vladimir-gheorghiu
**) Colegii de facultate ai lui Florin Lupescu au aflat inca din anul I de facultate ca acesta va fi viitorul sef de promotie ( se spunea ca avea tatal in CC al PCR si mama profesoara de socialism la o facultate ). In ultimul an de facultate ,ca sa devina membru de partid si sa castige votul colegilor , a rostit o fraza antologica exact pe masura personajului : „ „ Noi cei care intram in partid ( partidul comunist-n.n.) ne asumam riscul de a fi spanzurati daca se schimba regimul !”.
Ca sa mentinem acelasi tip de discurs , nu a fost spanzurat iar dupa schimbarea regimului a ajuns Cavaler al Ordinului Național pentru Merit , Director al Direcției "TIC pentru provocările societale" din cadrul Direcției Generale pentru societatea informației și media a Comisiei Europene (http://www.comunic.ro/article/ministru-gabriel-sandu-s-%C3%AEnt%C3%A2lnit-cu-florin-lupescu-director-%C3%AEn-cadrul-comisiei-europene-0) si Consilier Principal în cadrul Direcției Generale rețele de comunicații, conținut și tehnologie a Comisiei Europene ( http://siro.adsi.ro/69_--Florin-LUPESCU---Consilier-Principal---Direc%C8%9Bia-Generala-Re%C8%9Bele-de-Comunica%C8%9Bii-Con%C8%9Binut-%C8%99i-Tehnologie---Comisia-Europeana.htm ).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu