Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois, Steven van Groningen, Leslie Hawke, Peter Damian Hurley

duminică, 18 octombrie 2015

Scurta cronologie a dezastrului din stiintele sociale ( 1 )

 Situatia actuala din spatiul nostru social si bulversarea valorilor la care asistam in prezent nu poate fi inteleasa fara o perceptie globala asupra evolutiei stiintelor sociale din ultimii 25 de ani. 
Mai jos este prezentata pentru cei interesati o scurta sinteza care cuprinde momentele esentiale care au condus la situatia actuala :1967
 Stenograma şedinţei din 21 septembrie 1967 relevă o  idee fixă a lui Nicolae Ceauşescu, care va marca învăţământul superior până în 1989. Secretarul general al P.C.R. se declara în 1967 împotriva „sfărâmiţării specialităţilor”, dând ca exemplu negativ U.RS.S., unde această divizare ar fi ajuns o piedică pentru „dezvoltarea multilaterală ".1971

Apar "Tezele din iulie 1971" care au  însemnat un manifest declarat împotriva liberalizării, a competenţei profesionale, a intelectualilor. Plenara din 7-9 iulie 1971 propunea, în 17 puncte, un program de restalinizare a României.1973

TVR anunta la stiri ca decanul Fodor de la Facultatea de Drept , Bucuresti este arestat deoarece a masluit 60 de lucrari de licenta pentru "foloase materiale" ( totul a inceput dupa ce absolventii au abservat ca pe lista finala afisata existau nume scrise de doua ori si aceeasi lucrare era notata prima data cu 10 si a doua oara cu 4 sau invers ). 


1976

La Academia "Stefan Gheorghiu" este tinut cursul de "Psihologia maselor" prin care absolventii conducatori si/sau activisti sunt invatati cum sa se adreseze si cum sa discute diferentiat cu taranii , muncitorii si intelectualii.
 In primele doua cazuri principiile de baza sunt promisiunea si lingusirea ( "venitul / retributia a fost... , este ...si va fi ..." : " clasa politica conducatoare " ) , in ultimul caz principiul de baza este "pumnul in gura" respectiv intimidarea si insulta pentru ca "diploma nu poti sa i-o iei".

Sursa : Discutie  in 1976 la biblioteca "Mihail Sadoveanu" , Bucuresti  cu Dumitru Nastase, maestru de sah,  membru supleant al CC al PCR, si absolvent al Academiei "Stefan Gheorghiu".

- Studentii care vor sa urmeze alta facultate decat cea la care au intrat prin examen de admitere , au dreptul sa dea examen de admitere la o facultate de alt profil numai dupa ce efectueaza un stagiu "in productie" de 1 an de zile pentru ca statul sa-si recupereze banii.


1977

" Anul 1977 a adus schimbări importante la nivelul evoluției specializărilor, modificări care alături de alte cauze, pe care le vom prezenta în paginile următoare, au contribuit la regresul învățământului superior românesc. În Nomenclatorul specializărilor din învăţământul superior, aplicabil începând cu anul universitar 1977/1978, nu se mai regăseau următoarele specializări140: Sociologie, Psihologie,Pedagogie, Arta și metodologia spectacolului, Relații Economice Internaționale 141 . Încetarea şcolarizării la specializările Sociologie, Psihologie, Pedagogie era argumentată de către Ministerul Educaţiei şi Învăţământului142 printr-o cerere restrânsă pe piaţa muncii şi prin preluarea studenţilor săi de către specializarea Filosofie, care urma să fie lărgită inclusiv prin introducerea unor discipline din Sociologie, Psihologie şi Pedagogie143. Pregătirea cadrelor cu profil sociologic s-ar fi realizat în continuare doar prin cursuri postuniversitare şi de doctorat la Academia „Ştefan Gheorghiu”. Pe de altă parte, specializarea Filosofie, care prelua o parte a disciplinelor celor trei specializări desfiinţate amintite mai sus, a făcut obiectul unor dezbateri. În rândul conducerii comuniste au existat diverse discuţii dacă nu de desfiinţare, cel puţin a unei mai mari limitări şi chiar o dublă subordonare faţă de Ministerul Educaţiei şi Învăţământului şi respectiv faţă de Academia „Ştefan Gheorghiu”144. În final, Filosofia a fost comasată cu Istoria, absolvenţii având o specializare secundară şi una principală."


- Trei studenti de la Facultatea de Filozofie , Bucuresti  isi predau in semn de protest carnetele UTC  . Sunt eliminati din facultate si declarati schizofrenici.1978

Facultatea de Ziaristica trece de la Facultatea de Litere la Academia "Stefan Gheorghiu".

- Sunt recrutate primele cadre didactice de la Facultatea de Filozofie ( sociologi si psihologi ) de catre  Academia "Stefan Gheorghiu" si apar primele zvonuri despre asimilarea acestei facultati de catre academia de "stiinte politice."

- Infiintarea  Facultatii de Filozofie-Istorie ( respectiv Istorie-Filozofie ) prin unificarea Facultatii de Filozofie cu Facultatea de Istorie  respectiv cumularea ( = desfiintarea ) fostelor  sectiilor de Filozofie, Sociologie, Psihologie, Pedagogie si Istorie in conglomeratul numit "stiinte sociale".  

- Profesia de psiholog dispare din nomenclatorul profesiilor fiind inlocuita in unele cazuri cu cea de "cercetator". Aparitia conglomeratului a fost motivata de profesorii de la Universitate prin faptul ca un absolvent de acest gen putea deveni si/sau profesor de istorie, filozofie, sociolog, psiholog, pedagog,etc. Problema este ca absolventul putea deveni psiholog sau sociolog numai daca obtinea si echivalarea de la  Ministerul Invatamantului prin care acesta certifica faptul ca absolventul a absolvit cursurile de specialitate ale fostei sectii.

-Studentii de la sectiile Facultatii de Filozofie Bucuresti trimit un memoriu catre CC al PCR in care protesteaza impotriva desfiintarii vechilor sectii ( filozofie, sociologie, psihologie, pedagogie ).

- Studentii anului IV de la Facultatea de Filozofie , Bucuresti dau examenele de istoria universala (antica, medievala , moderna si contemporana) si istoria Romaniei ( veche , medievala , moderna si contemporana ) inclusiv din manualele de istorie de liceu si de scoala generala.


1979

La Academia "Stefan Gheorghiu "este infiintata "Mediateca"  condusa de S.Caster si este folosit drept instrument de lucru "Barometrul emisiunilor TV"  din care se stie in mod neoficial ca  pe primul loc in preferintele telespectatorilor romani se afla de fapt sportul ( fotbalul ) iar pe ultimul loc politica PCR. 

- La "Facultatea de Ziaristica" este utilizat cursul tiparit de psihologia maselor in care sunt prezentate tipurile de reactii ale auditoriului si pentru fiecare caz in parte sunt indicate si metodele care trebuie aplicate de vorbitor.


1979-1980

 Institutul de Psihologie, Bucuresti organizeaza primele sedinte de " Meditatie Transcendentala" prezentate de catre profesorul Vladimir Gheorghiu secondat de Irina Holdevici ,  si conduse de catre inginerul electronist Nicolae Stoian stabilit in Franta.
Participa Andrei Plesu, Mihai Golu, Victor Sahleanu,etc. , profesori , cercetatori , psihologi si „lumea buna” din Bucuresti care considera ca in acest fel va scapa de stress-ul cotidian..


1980

Ministerul Invatamantului elibereaza "pe spranceana " ultimele echivalari pentru diploma de psiholog. Inchiderea oraselor mari pentru repartitia absolventilor invatamantului universitar si blocarea posturilor, concursurilor si transferurilor in cele mai multe domenii , blocare care a continuat pana in 1990.  


1981

Absolventii universitatilor din tara sunt repartizati cu prioritate in sate , comune si orase mici.
- Dupa efectuarea stagiului de doi ani  in invatamant obligatoriu pentru toti absolventii , desi oficial nu existau nici concursuri nici transferuri, o parte dintre dintre absolventii facultatilor de stiinte sociale reusesc sa ajunga in Bucuresti . Mai mult decat atat,  si inainte si dupa 1981 unii din acesti absolventi reusesc sa primeasca inclusiv aprobarea de a emigra . Si unii si altii pot fi regasiti dupa 1989 in posturi de decizie, control si de influentare a  opiniilor .


1981

Reprimarea miscarii "Meditatia Transcendentala", anchetarea de catre Securitate a participantilor si eliberarea "certificatului de incapacitate politica si profesionala" prin care acestia sunt trimisi la "munca de jos" .
In urma anchetelor, profesorul Ion Ciocan de la Institutul de Pedagogie se sinucide. Profesorul Vladimir Gheorghiu de Institutul de Psihologie ( vicepresedinte  al Asociatiei Mondiale de Sugestie si Hipnoza in acei ani) si colaboratoarea lui Irina Holdevici , asistent la Institutul de Educatie Fizica si Sport , dau in judecata statul roman incercand sa demonstreze prin prezentarea unor lucrari de cercetare  ca tehnica meditatiei are un caracter stiintific , dar pierd procesul . 
Vladimir Gheorghiu primeste aprobarea de a emigra in Republica Federala Germania *) , dar asistenta sa Irina Holdevici este eliminata din invatamantul superior si trimisa initial intr-un post de muncitoare necalificata.

1986


 Sunt organizate taberele de creatie ale  UTC „Excelsior”( „de instruire avansata")  pentru elevii talentati, tabere care au functionat pana in 1989 :

"Partea cea mai haioasă erau cursurile, chipurile de perfecționare a stilului (s.n.). În fond, erau ore de gîndit și de citit autori importanți. Participantii de atunci aveau drept invitati pe Mircea Nedelciu, Daniel Vighi, Ion Bogdan Lefter, Mircea Cărtărescu, Mircea Mihăieș, Florin Manolescu, Bogdan Ghiu, mai toată generația ’80.Taberele "Excelsior" ( "de instruire avansata") erau gandite ca un concurs modern de rezistenta in care adolescenții scriau, fumau, beau, se pupau și dansau pînă dimineața, exact cum făceau, pe ascuns, în orașele lor de reședință, numai că, aici, nu mai aveau timpul necesar să-și ducă sexualitatea la capăt."

"Peste tot, în aparatul de partid, ba chiar și în Securitate (deși acolo se lucra în colectiv și era mai greu să te abați de la linia bîlbîită a partidului), existau indivizi cu deștele pe butoane care n-aveau grija purității ideologice. Florin Lupescu era unul dintre ei . Înalt peste măsură, ochelarist, cinic, instruit, de familie “bună”, cu tradiție partinică nouă, gagicar și iubitor de literatură, omul nostru s-a gîndit ce prostie e să pierzi timpul degeaba. Așa că el s-a ocupat de invitarea scriitorilor ce aveau să tulbure mințile adolescenților cu tot felul de prostii." **)
Sursa : Florin Iaru – Utecismul vicios ( http://www.catavencii.ro/utecismul-vicios/)

1990
Andrei Plesu si Mihai Golu devin ministri  in „guvernul de unicate” al lui Petre Roman ( respectiv ministrul Culturii si ministrul Invatamantului ) si  impreuna cu primul ministru de atunci sunt  prezentati ostentativ la TVR(L) imediat dupa mineriada din 13-15 iunie 1990 , filmati in gross-plan si in tacere privind catre telespectatori intr-un  gest de asumare simbolica a „eliberarii Pietei Universitatii” . 
Dupa 1990 Irina Holdevici devine general SRI .

1991
Psihologia reapare in nomenclatorul profesiilor .
Ministerul Invatamantului elibereaza primele echivalari pentru diploma de psiholog pe baza anexei la diploma de studii care certifica absolvirea cursurilor de specialitate.

Initiativa de a infiinta o noua  facultate de psihologie pe langa cele traditionale  de la Bucuresti ,Cluj si Iasi , nu apartine mediului universitar traditional sau societatii civile,  ci SRI care a infiintat o asemenea institutie la Bacau.

Note

*) Vladimir Gheorghiu are o ruta sociala aproape SF fiind al doilea caz straniu de psiholog roman care dupa ce a fost in Occident a  hotarat sa se intoarca ...in lagarul socialist ( primul a fost Alexandru Sen care  in anii `50 a emigrat in Israel dar  s-a intorsdin proprie initiativa pentru ca nu s-ar fi adaptat acolo ) :

 „Vladimir-Aristos s-a nascut pe 13 ianuarie 1926, la Berlin, mezinul din cei patru copii ai lui Constantin si Bertha Gheorghiu.În 1936, Constantin a decis sa-si aduca familia in România, acasa, la Constanta. Vladimirîncepe sa lucreze de la 14 de ani, în port, facand liceul ca extern, la fara frecventa.  Pasiunea pentru psihologie se manifesta de timpuriu, chiar daca absolvirea Facultatii de Filosofie si  Stiinte Psihologice a Universitatii din Bucuresti are loc abia in 1955. In timpul studiilor a avut o experienta bogata ca ziarist si mai apoi ca diplomat, ajungand pana la rangul de director in Ministerul Afacerilor Externe (MAE).  Vocatia de cercetator l-a determinat ca in 1957 sa paraseasca MAE si sa se angajeze ca cercetator stagiar la Institutul de Psihologie al Academiei Române. In 1968  obtine o bursa Humboldt la Universitatea din Mainz. În 1969 a obtinut doctoratul cu “magna cum laude”, cu o teza despre Hipnoza si Memorie. Urmeaza ablitarea in anul 1973 si obtinerea titlului de Profesor al Universitatii din Mainz.  Tot in 1973, decide sa se intoarca in România.”
Sursa : http://www.copsi.ro/anunturi-informari/in-memoriam-vladimir-gheorghiu

**) Colegii de facultate ai lui Florin Lupescu au aflat inca din anul I de facultate ca acesta va fi viitorul sef de promotie ( se spunea ca avea tatal in CC al PCR si mama profesoara de socialism la o facultate ). In ultimul an de facultate ,ca sa devina membru de partid si sa castige votul colegilor , a rostit o fraza antologica exact pe masura personajului : „ „ Noi cei care intram in partid ( partidul comunist-n.n.) ne asumam riscul de a fi spanzurati daca se schimba regimul !”. 
Ca sa mentinem acelasi tip de discurs ,  nu a fost spanzurat iar dupa schimbarea regimului a ajuns Cavaler al Ordinului Național pentru Merit , Director al Direcției "TIC pentru provocările societale" din cadrul Direcției Generale pentru societatea informației și media a Comisiei Europene  (http://www.comunic.ro/article/ministru-gabriel-sandu-s-%C3%AEnt%C3%A2lnit-cu-florin-lupescu-director-%C3%AEn-cadrul-comisiei-europene-0) si Consilier Principal în cadrul Direcției Generale rețele de comunicații, conținut și tehnologie a Comisiei Europene (  http://siro.adsi.ro/69_--Florin-LUPESCU---Consilier-Principal---Direc%C8%9Bia-Generala-Re%C8%9Bele-de-Comunica%C8%9Bii-Con%C8%9Binut-%C8%99i-Tehnologie---Comisia-Europeana.htm ).

Niciun comentariu: