Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 14 aprilie 2017

Commedia dell`arte sau psihologia psihologilor


De 27 de ani psihologia romaneasca se afla in cadere libera , dar a intrat deja in picaj devenind practic o sfera cu centrul pretutindeni si circumferinta nicaieri. Prabusirea domeniului a fost desavarsita in ultimii 11 ani de cand aceasta breasla si-a ales conducerea conform  celebrei legi 213 /2004 prin care  a infiintat ,cu o larga sustinere din partea mediului universitar , dar si al altor structuri  , Colegiul Psihologilor din Romania . Aceasta institutie bizara - unica in Europa - a reusit ulterior sa ingenuncheze si sa spolieze legal aceasta breasla deteriorand grav prestigiul acestei profesii zise liberale.
Rezultatul a fost acela ca psihologia romaneasca a inceput sa se ocupe de tot si de toate tendinta fiind aceea de a extinde arbitrar sfera domeniului si de a-si spune punctul de vedere cam despre tot ce se petrece in societate respectiv avand intentia nemarturisita de a deveni un fel de interfata intre om si spatiul social ca si cand acesta nu l-ar putea intelege de unul singur . La toate acestea se adauga tendinta   de a incerca sa valideze sau nu  tot ce se intampla si de a incerca sa examineze cam tot ce misca.
Toate acestea pareau pentru multi naivi o consolidare a domeniului profesional si o crestere a influentei psihologilor in societatea romaneasca ,  cresterea numarului de psihologi si implicit de servicii psihologice prestate fiind considerate  drept indicatorii lor relevanti . 
Problema este ca serviciile psihologice oferite sub umbrela Colegiului Psihologilor au in subsidiar alte comandamente decat cele deontologice oferite drept justificare a aparitiei sale  :


"Pentru desfasurarea optima a activitatii ( Colegiului Psihologilor din Romania -n.n.) , s-a mai propus contractarea unei firme care sa realizeze un studiu specific de fezabilitate financiara ( ?! foarte interesant ; parca era vorba de o organizatie profesionala si nu de o firma privata … – s.n.). Toate aceste propuneri au fost aprobate prin votul participantilor.." 
http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/COMENTARII/Psihologia%20romaneasca%20intre%20lege%20si%20ordine%20de%20Sergiu%20Simion.htm

In aceste conditii Colegiului Psihologilor din Romania a fost interesat in primul rand de cresterea numarului de psihologi autorizati sub umbrela sa.
Din nefericire, cantitatea nu echivaleaza cu calitatea, iar corifeii domeniului respectiv conducerea COPSI nu au luat in calcul si nu au tinut cont de avertismentele cu privire la excesul de psihologizare si la riscul deprecierii sociale a profesiei de psiholog , avertismente date inca din 2003 de unii psihologi sau psihiatri cu experienta si formatie de tip occidental :


"Se depreciaza concomitent si perceptia sociala a psihologului, devenit astfel un fel de “justitiar”; si, in loc sa creasca accesibilitatea populatiei la consultatia psihologica si increderea in psiholog, se va obtine exact contrariul."
"Repetarea anuală a unui examen psihologic este un exces de psihologizare care va duce la generalizări evaluative, degradându-l la o formalitate fără sens..."
Dan Gogleaza - Despre testarea psihologica a profesorilor , Revista „Observator Cultural”, nr. 194 – 2003.
http://www.gogleaza.de/publicatii/Testarea%20psihologica%20a%20profesorilor%20este%20anticonstitutionala.pdf

Consecinta logica a fost nu numai o depreciere sociala a profesiei de psiholog , ci si o involutie a domeniului psihologic recunoscuta in mod oficial de corifeii domeniului  :


"...prin politicile academice centralizate şi locale am ratat şansa normalizării psihologiei pentru cel puţin încă o generaţie (+20 de ani) şi am redus contribuţia acesteia la ştiinţa românească şi astfel la competitivitatea ţării. Practic am „omorât” psihologia – în forma ei modernă – din nou, tocmai când o generaţie nouă începuse să fie interesată de normalizarea acesteia. "
Daniel David - Sa bata clopotele pentru psihologia romaneasca...
http://www.contributors.ro/cultura/sa-bata-clopotele-pentru-psihologia-romaneasca%E2%80%A6/

In aceste conditii , perceptia sociala asupra psihologiei si psihologilor reflecta aceasta  depreciere a profesiei de psiholog . Mai mult decata atat, ultimele semnale primite din mass-media arata ca psihologii mai degraba inventeaza probleme ( "din ce in ce mai multe persoane considera casa toria drept o simpla "hartie"; " „Liceu înseamnă şi oameni, şi profesori, înseamnă şi viaţă, nu e numai şcoală “)  ca sa aiba ce analiza ulterior si asta exact in timp ce bransa ofera spectacolul unei telenovele de cartier :




Prezenta psihologilor  in mass-media 

Stop-cadru  
( 12 aprilie 2017 ) 

  ȘTIRI

Psiholog: „De Paşte, unii oameni ajung la cel mai înalt nivel al depresiei din cauza singurătăţii“
Deşi din ce în ce mai mai multe persoane consideră căsătoria drept o simplă „hârtie“, nenumărate studii au arătat că beneficiile fizice şi psihice ale ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant

Cum să-ţi alegi liceul. Psiholog: „Este esenţial şi pentru formarea competenţelor de viaţă ale ...
Liceu înseamnă şi oameni, şi profesori, înseamnă şi viaţă, nu e numai şcoală“, spune Rareş Chioreanu. La fel văd lucrurile şi alţi camarazi de-ai lui, ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant

Psiholog despre ”Balena Albastră”: Avem prea puține informații certe și prea multă isterie
În cazul jocului ”Balena albastră”, avem prea puține informații certe și prea multă isterie, spune psihologul Mihai Copăceanu. ”Una din cinci ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant

Comunicat de presă - Colegiul Psihologilor din România
Mai concret, în ultimele două zile acest grup de psihologi a intrat forțat în sediul Colegiului Psihologilor din România intimidând angajații CPR și ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant

Psiholog: “De Paste, unii oameni ajung la nivelul cel mai inalt al depresiei”
Psihologii atrag atentia ca oamenii singuri, mai ales de Sarbatori, se pot confrunta cu o stare avansata de depresie, care poate culmina chiar si cu ...
Google PlusFacebookTwitterMarcați ca nerelevant



Aflam astfel din presa evenimente palpitante despre breasla psihologilor in care are loc "asediul Bastiliei " si marcarea teritoriului,  respectiv o lupta pe viata si pe moarte intre Colegiul Psihologilor din Romania si (ne) supusii sai membri universitari cu care se razboieste "in aer , in apa si pe uscat".



Varianta vechii conduceri a Colegiului Psihologilor din Romania : 


" ...Avram Eugen, director al Departamentului de psihologie al Universității din București, a escaladat gardul instituției, chiar sub privirile agenților de pază." 
" ... în ultimele două zile acest grup de psihologi a intrat forțat în sediul Colegiului Psihologilor din România intimidând angajații CPR și agenții de pază sub pretextul că reprezintă noua conducere interimară, în frunte cu dna. psih. Florinda Golu, care s-a autoproclamat președinte interimar, neexistând nicio bază legală în acest sens."
" Site-ul oficial al instituției www.copsi.ro și pagina oficială de Facebook nu mai reflectă poziția oficială a instituției, fiind blocate de Alexandru Vochiță, angajat al CPR care și-a încălcat atribuțiile de serviciu, fiind în acest moment în cercetare disciplinară. "
https://www.agerpres.ro/comunicate/2017/04/12/comunicat-de-presa-colegiul-psihologilor-din-romania-19-01-16


Varianta noii conduceri a Colegiului Psihologilor din Romania :


"Consiliul Colegiului si Comitetul director au decis suspendarea din funcție a presedintelui Colegiului Psihologilor din Romania, Mihai Aniței, ca urmare a exercitarii abuzive, discretionare, cu incalcarea dispozitiilor legale, a mandatului care i-a fost incredintat. Prin hotararea celor doua foruri, d-na conf. univ. dr. Florinda Golu, presedintele Comisiei de Metodologie a Comitetului Director al CPR,  a fost aleasa președinte interimar al Colegiului Psihologilor din Romania si va coordona in aceasta perioada toate demersurile necesare pentru derularea corecta si democratica a alegerilor pentru forurile de conducere, atat pentru filialele Colegiului, cat si pentru celelalte foruri de conducere ale Colegiului."
http://www.evz.ro/scandalul-colegiul-psihologilor.html


Varianta neutra 


" Cu toate acestea, situaţia la Bucureşti continuă să fie tensionată, cu sediul CPR ocupat abuziv de fosta conducere. Acţiunile în justiţie sunt în desfăşurare, pentru evacuarea lor şi soluţionarea definitivă a conflictului . "
http://www.mediafax.ro/social/presedintele-colegiului-psihologilor-din-romania-suspendat-dupa-ce-a-fost-trimis-in-judecata-de-dna-16231322


Hazul este acela ca aceste vesti despre escaladari absolut spectaculoase au venit la pachet cu dedublari recente la fel de spectaculoase in care seful psihologilor anchetat acum de catre DNA , spre gloria Colegiului Psihologilor din Romania si a profesiei , a incheiat contracte cu ...el insusi ( http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/presedintele-colegiului-psihologilor-trimis-in-judecata-de-dna-ar-fi-incheiat-contracte-cu-el-insusi-si-cu-sotia-sa.html ).
Necazul este ca nici dupa 11 ani psihologii inca nu inteleg ca marasmul si decaderea domeniului si profesiei lor au fost provocate de legea 213 care a generat aceasta institutie si a deschis calea abuzurilor si ca acestea vor continua atata vreme cat breasla nu se va organiza pe criterii profesionale ( si nu de stat sau administrative ) . Nenorocirea este ca acest lucru nu este posibil cat timp legea amintita va ramane in vigoare.
Chiar daca i-a fost schimbat presedintele, Colegiul Psihologilor din Romania nu se poate reforma in primul rand pentru ca a fost instituit printr-o lege organica ( adica votata cu mai mult de 50% din deputati ) iar tragedia este ca acesta si nu poate fi schimbat decat tot printr-o lege organica votata cu acelasi procent ceea ce in actuala configuratie politica a Parlamentului este o utopie pentru cel putin inca o generatie !
Pe 23 aprilie 2006 aparea intr-un ziar de mare tiraj primul articol care descria "Depresia psihologiei romanesti" (http://www.psihologiaonline.ro/forum-mainmenu-69.html?func=view&catid=37&id=30 ). Dupa 11 ani situatia domeniului nu numai ca nu a progresat , ci a devenit din grava , de-a dreptul cronica.
Altfel spus, psihologia romaneasca a fost , este, si va fi pentru nu se stie cati ani de aici inainte o profesie confiscata si un domeniu captiv, iar psihologii romani care dupa 11 ani mai cred ca se pot baza pe Colegiul Psihologilor din Romania sau pe universitarii romani care l-au năşit isi framanta degeaba mainile in fata drobului de sare .
Probabil ca singura speranta mai raman tinerii psihologi romani din strainatate, singurii care ar mai putea reactiona in mod detasat si eficient in aceasta situatie.
In schimb psihologii din tara ar trebuie sa nu uite motto-ul din cabinetul unui psihoterapeut american : " Nu vine nimeni ! " ( e.g. sa ne rezolve problemele...) si sa se ghideze dupa acel stravechi proverb romanesc conform caruia " Dumnezeu iti da, dar nu-ti pune in farfurie !".



Niciun comentariu: