Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke.

duminică, 2 aprilie 2017

Cinismul de tip securist, tehnici de coruptie , manipulare si control , ambiguitatea morala si pretul constiintelorStarea de parabioza a societatii romanesti ajunsa in siajul unei clase politice penale , degringolada si resetarea sistemelor de valori culturale si morale au condus la degradarea continua a spatiului social si la o ambiguitate sociala fara precedent in care reperele sociale , culturale si morale au fost dislocate Intentia nemarturisita a fost  aceea de a da drept de cetate infractiunii si lipsei de scrupule caracteristice unui grup infractional organizat iar cea mai eficienta solutie a fost aceea a relaxarii sistemului de norme care definesc statul de drept si societatea democratica respectiv estomparea granitei dintre normal si anormal, bine si rau, adevar si mincina , onestitate si coruptie , etc.
Recent a avut loc un fapt social uluitor , singular si simptomatic in acelasi timp , respectiv o criza de constiinta morala in direct la TVR a unei cunoscute jurnaliste  de investigatie care arata cat de grava a ajuns situatia in societatea romaneasca.
Emilia Sercan inainte de criza de constiinta morala
Foto : TVR


Emilia Sercan dupa criza de constiinta morala
Foto : TVREmilia Şercan a părăsit aseară în lacrimi platoul emisiunii "Profesioniştii", după ce a fost întrebată de perioada în care a lucrat la trustul Realitatea, pe vremea când era deţinut de Sorin Ovidiu Vântu.
Aceasta, împreună cu Cătălin Tolontan, au fost invitaţii Eugeniei Vodă în emisiunea "Profesioniştii", difuzată aseară pe primul canal al Televiziunii Române.Publicitate

"Este marele compromis pe care eu l-am făcut", a spus jurnalista de investigaţii, cu câteva minute înainte să părăsească în lacrimi platoul. "Ce vreau să spun este că nu ar trebui să fiu în emisiune", a adăugat Emilia Şercan.
"Sunt o impostoare. Cum să pretind eu că sunt o profesionistă a presei din moment ce eu am făcut marele compromis cu Vântu? Eu l-am investigat pe Vântu", a încheiat, în lacrimi, jurnalista.
Cătălin Tolontan a spus, după plecare Emiliei Sercan, că Sorin Ovidiu Vântu s-ar "amuza teribil" dacă ar vedea emisiunea, şi că el nu se simte rău că lucrează la Dan Voiculescu, chiar dacă patronul trustului Intact este în închisoare.
"Cred că s-ar amuza Vântu teribil. Mă simt un nesimţit înseamnă, că nu mă simt deloc rău că lucrez la Voiculescu. Scuză-mă, pe bune, dar ce să fac, să-mi iau un xanax?", a spus Tolontan.
Emisiunea nu a fost în direct. Eugenia Vodă a ales să păstreze secvenţa, spunând chiar pe post că va face asta. Aceasta chiar l-a întrebat pe Tolontan dacă el ar alege să taie scena, răspunsul acestuia fiind categoric nu, oferindu-se chiar să facă o ştire pe acest subiect.

Eugenia Vodă:
"Ideea este că Emilia a retrăit durerea, a izbucnit în plâns şi a plecat, şi nu o să tai la montaj asta, pentru o dată. Tu ai tăia-o?"
Cătălin Tolontan:
"Eu? Aş difuza tot. Mâine aş da ştire, aş da-o pe surse mâine, 'Emilia Şercan, criză de conştiinţă în studioul TVR'. "


Un coş cu flori şi şase şampanii "Dom Perignon", punctul de plecare al întregii situaţii.


Totul a plecat de la o situaţie povestită de Emilia Şercan, din vremea când era jurnalist de investigaţii la Evenimentul Zilei, când a primit un cadul aparte de la Sorin Ovidiu Vântu, de ziua omului de afaceri. În acea perioadă, Emilia lucra la o serie e anchete despre acesta, după cum a declarat aceasta în emisiunea de aseară.

Emilia Şercan:
"Scriam despre afacerile lui Sorin Ovidiu Vântu. De ziua lui, mi-a trimis un coş uriaş cu flori şi şase sticle de şampanie Dom Perignon şi un mic cartonaş pe care scria 'sper să ciocniţi un pahar de şampanie cu ocazia zilei mele'. Le-am suit într-o maşină şi le-am returnat la celebra lui vilă de pe strada Paris."
În contextul creat, Eugenia Vodă a plusat cu o întrebare despre perioada în care jurnalista de investigaţii a fost cooptată să conducă departamentul de investigaţii din trustul Realitatea, pe timpul lui Vântu.
Eugenia Vodă:
"Ca să terminăm secvenţa adorabilă a Emiliei care duce şampania şi florile înapoi pe strada Paris şi le predă expeditorului, că după câţiva ani, şi nu mulţi, practic oferta superbă de 8.500 de euro pe lună a venit de la omul care trimisese florile şi şampania şi te-ai mutat în trustul lui. Această fractură, cum o explici?"
"Este marele compromis pe care eu l-am făcut", a răspuns Emilia Şercan.
"Care este un compromis de imagine de fapt, pentru că nu şi-a compromis meseria. Cred că se explică prin norma meseriei, pentru că dacă faci meseria asta o poţi face indiferent cine îţi este patron. Să fim serioşi, nu îţi poţi alege patronul în toate situaţiile din această lume", a intervenit Cătălin Tolontan.
Emilia Şercan:
"Nu mi-am compromis meseria. A fost un compromis pe care eu l-am făcut la momentul respectiv. E adevărat că m-am gândit că e posibil ca lucrurile astea să vină. Dar din punct de vedere moral, acel lucru a fost un mare compromis."
Eugenia Vodă:
"Nu pledez pentru asta, să-ţi pui talentul şi inteligenţa şi profesionalismul în slujba oricărui mogul."
Cătălin Tolontan intervenit încă o dată, spunând că "în slujba publicului rămâne. Nu este în slujba mogulului. Emilia a lucrat pentru aceeaşi oameni care o citesc astăzi şi cum lucra la Vântu."
Eugenia Vodă:
"Până în clipa în care patronul poate să-ţi spună stop."
Cătălin Tolontan:
"Iar tu poţi accepta sau nu."
Emilia Şercan:
"În momentul în care mie la Realitatea TV mi-au fost blocate câteva anchete am plecat."
Eugenia Vodă:
"Cine ţi le-a blocat?"
Emilia Şercan:
"Cine mi le-a blocat? Cei care conduceau la momentul respectiv postul. Mi-am dat demisia."
După câteva discuţii, Emilia Şercan a cerut să ia o pauză, ulterior părăsind platoul, situaţie care s-a menţinut până la finalul emisiunii.

Emilia Şercan:
"Putem să facem o pauză? Eu nu mai pot, sincer."
Eugenia Vodă:
"Emilia, bea nişte apă...Emilia!"
Emilia Şercan:
(Plângând) "Ce vreau să spun este că nu ar trebui să fiu în emisiune."
Eugenia Vodă:
"Doamne fereşte. (...) ce v-am rugat înainte?"
Emilia Şercan:
(Plângând) "Nu pot, adică.."
Cătălin Tolontan:
"Dar ce s-a întâmplat?"
Emilia Şercan:
"În momentul ăsta mă simt o mare impostoare."
Eugenia Vodă:
"Nu ştiu ce te-a apucat."
Cătălin Tolontan:
"Conştientizezi de la ce ai triggerul?"
Emilia Şercan:
"Cum dracu să pretind eu că sunt o profesionistă a presei din moment ce eu am făcut marele compromis cu Vântu? Eu l-am investigat pe Vântu."
Cătălin Tolontan:
"Cred că s-ar amuza Vântu teribil. Mă simt un nesimţit înseamnă, că nu mă simt deloc rău că lucrez la Voiculescu. Scuză-mă, pe bune, dar ce să fac, să-mi iau un xanax?"
Eugenia Vodă:
"Înainte de a începe filmarea ce am spus? Îţi aduci aminte?"
Cătălin Tolontan:
"Să nu ne ridicăm"
Eugenia Vodă:
"Deci eu v-am rugat frumos, atât: orice ar fi să nu plecaţi de pe scaune."
Cătălin Tolontan:
"Diferenţa dintre o conştiinţă şi o impasibilitate."
Eugenia Vodă:
"Emilia nu a suportat emoţional întrebarea legată de mutarea la Realitatea TV. O vede ca pe un compromis, suferă şi acum, la atâţia ani după, pe tema asta."
Cărălin Tolontan:
"Înţeleg cum gândeşte Emilia. Nu înseamnă că sunt de acord cu ea. Dar înţeleg exact tulburarea ei."
Eugenia Vodă:
"Eu zic că este o chestie masochistă. Ea, care a avut atâtea victorii, să plângă pentru că a făcut un compromis la Vântu şi care nici nu e compromis. S-a dus la o televiziune unde i s-au blocat nişte anchete şi a plecat."
Cătălin Tolontan:
"Ar fi compromis dacă, odată nepublicată investigaţia, ar fi continuat să rămână şi să lucreze selectată fiind de alţii, pentru că o lege fundamentală a meseriei acesteia spune că nimeni nu face selecţia în afara redacţiei. Eu, plecând la un moment dat de la un ziar la altul, m-am dus la redacţia Dilemei ca să-l întreb pe Radu Cosaşu, ca un tânăr admirator al său, acum 20 de ani, dacă, prin faptul că cineva nu-mi publică o anchetă, e un motiv suficient pentru a pleca de la ziarul respectiv."
'Până unde merge compromisul?', l-am întrebat pe Radu Cosaşu. Nu mă cunoştea, a intrat un tânăr pe scările redacţiei Dilema, şi mi-a răspuns aşa: compromisul merge până acolo unde nu te compromiţi."
Eugenia Vodă:
"Jurnaliştii de investigaţie nu sunt autişti cum credeam noi. Ei sunt nişte făpturi sensibile, care suferă, care se consumă, pentru că un jurnalist fioros, de investigaţie, care plânge pentru că acum câţiva ani a făcut o opţiunede care îi pare rău, e ceva de necrezut."
Cătălin Tolontan:
"Este normal, jurnaliştii nu sunt nişte roboţi. Dacă nu ai această patimă şi aceste emoţii nu te apuci să faci această meserie, pentru că trebuie să fii nebun să vrei să faci o meserie în care să crezi că numai tu eşti primul din lumea asta care afli o ştire. Trebuie să te mâne ceva în interiorul tău foarte profund şi extrem de furtunos."
Eugenia Vodă:
"Ideea este că Emilia a retrăit durerea, a izbucnit în plâns şi a plecat, Şi nu o să tai la montaj asta, pentru o dată. Tu ai tăia-o?"
Cătălin Tolontan:
"Eu? Aş difuza tot. Mâine aş da ştire, aş da-o pe surse mâine, 'Emilia Şercan, criză de conştiinţă în studioul TVR'. "
Eugenia Vodă:
"Nu pot să rog un operator să o filmeze pe Emilia, dar o să le spun telespectatorilor că o adu cum plânge la doi paşi, în culise, şi nu vrea să se întoarcă pe scaun."
Cătălin Tolontan:
"E nevoie de o reacţie de Sorin Ovidiu Vântu din puşcărie. Dacă l-am suna, cred că s-ar distra copios că un om are o remuşcare în privinţa relaţiei cu el, deşi eu cred că el nu i-a cerut Emiliei Şercan niciodată absolut nimic şi nu i-a cerut să-şi încalce niciodată profesia."
Eugenia Vodă:
"Emilia plânge la trei metri de noi, Tolontan a rezistat pe baricade."
Cătălin Tolontan:
"Şi se simte extrem de nesimţit de vreme ce şi el are un patron care este în închisoare dar nu se simte vinovat pentru asta.

Sursahttps://www.paginademedia.ro/2017/04/emilia-sercan-in-lacrimi-la-eugenia-voda-in-platou-cand-a-fost-intrebata-de-perioada-realitatea-tv-a-fost-un-compromisReactiile pe retelele sociale ( Facebook ) fata de acest episod singular in presa romaneasca oscileaza intre dezaprobarea cetatenilor obisnuiti  fata de aceasta incalcare a deontologiei profesionale si indulgenta unor persoane publice fata de acest episod "pasager" in comportamentul unei jurnaliste foarte apreciate de altfel : Sursa : Facebook Sursa : Facebook


Note 

http://www.evz.ro/sercan-lacrimi-emisiune-vantu.html

http://www.tvrplus.ro//editie-profesionistii-cu-eugenia-voda-551938

https://www.paginademedia.ro/2017/04/emilia-sercan-in-lacrimi-la-eugenia-voda-in-platou-cand-a-fost-intrebata-de-perioada-realitatea-tv-a-fost-un-compromis

Niciun comentariu: