Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

luni, 7 mai 2018

Disparitia Doinei Cornea si reactia societatii romaneasti


                          
„ Ne-am fi așteptat ( noi- s.n.)  ca după 1989 să i se ridice Doinei Cornea o statuie a recunoștinței noastre, una care să apere puținele legende ale rezistenței şi bruma de demnitate dobândită prin numele celor câțiva care, în singurătatea curajului lor, au îndulcit batjocura şi umilinţa la care ne condamnase regimul lui Ceaușescu.” 
„ Cum ne-am purtat noi cu Doina Cornea după 1990? I-am lăsat ( noi –s.n.) pe urmașii Securității, reveniți la putere după o scurtă sincopă a Istoriei, să-i inventeze copii din flori, să-i adauge în paranteză numele de Iuhasz (ca şi cum un nume maghiar ar fi o infamie), să o tragă aici, jos, între noi, cu spe­ranţa că astfel vor putea șterge diferența și o vor reduce la numitorul comun al precauțiilor colective.” 
„Doina Cornea, în schimb, n-a mai existat pentru noi ( s.n.) de peste două decenii. N-a devenit un model, așa cum s-ar fi cuvenit.” 
„ Cultul eroilor nu-l au decât oamenii unui popor care pot recunoaşte ca superior ceea ce le este cu-adevăr superior. Noi (s.n.) ne acceptăm eroii abia atunci când şi-au luat locul într-un trecut care nu ne obligă.” 
Gabriel Liiceanu  
http://www.contributors.ro/cultura/singuratatea-unei-doamne/


Intrebarea este care noi si despre ce popor vorbeste filosoful Gabriel Liiceanu . Ne spune eseistul si istoricul Lucian Boia care are o viziune extrem de stranie si de contradictorie asupra evolutiei societatii romanesti :


„ Fiecare dintre noi, cât am fi de critici la adresa realităţilor din România, trebuie să ne adaptăm lor, aşa că şi noi suntem parte. Dar nu e un dat psihologic, pentru că românii se integrează bine în alte ţări, într-o filosofie de tip  occidental.”  
„ Ideea de la care plec este că s-ar putea ca România să fie ceva mai altfel decât media europeană. Cred că România este societatea care adună cele mai multe distanţări faţă de normă. Sunt multe şi dispuse adesea contradictoriu. România este diferită nu numai faţă de Occident, ci şi de ţările din Europa Centrală. Dacă ar fi să amintim câteva evoluţii istorice mai speciale, prima care mi se pare semnificativă este marea întârziere cu care porneşte la drum societatea românească.”    
„ Din Evul Mediu şi până în prezent, dacă vă uitaţi la indicatorii economici, Ţările Române şi apoi România sunt mereu la coada Europei. Am pornit cu o întârziere şi am rămas cu ea, economic vorbind. În plan social aveam o societate formată din boieri şi ţărani, cu oraşe mici şi murdare locuite de mulţi străini. Burghezia apare târziu, e firavă şi este în cea mai mare parte neromânească la nivel economic.” 
„ România a avut şi încă are o întârziere istorică. E uşor de spus că puteai face mai mult, dar ce se putea face mai mult? S-a încercat în 1920 o reformă agrară şi ţăranii au fost împroprietăriţi, dar erau prea mulţi ţărani şi prea puţin pământ. S-a pus la punct şi un sistem de învăţământ prin intermediul lui Spiru Haret. Se progresa, dar se progresa încet. Suntem şi astăzi la fel de întârziaţi cum eram şi în perioada interbelică, şi pe vremea lui Ştefan cel Mare” „ Proiectul comunist a fost peste tot modernizator. Că a dat-o în bară e altceva, dar proiectul în sine asta şi-a propus.”
„ E ciudat cum România, ţara care avea cele mai reduse tentaţii comuniste în 1944, devine ţara în care se răspândeşte cel mai bine comunismul. Până la urmă, ne-am acomodat mai bine decât alţii cu regimul comunist.  Foarte mulţi oameni au considerat că comunismul le-a adus până la urmă mai multe lucruri bune decât rele „.

„ România avea cel mai mic partid comunist din regiune în 1944, deşi exista un rezervor pentru ceea ce reprezenta comunismul. Mă refer la ţăranii săraci şi analfabeţi, care au putut să fie foarte uşor atraşi de comunism pentru că au găsit în el satisfacţia unei promovări sociale. Plus că a fost şi satisfacţia de a vedea că în timp ce ei urcă, alţii se prăbuşesc.” 

„România e ţara cu una dintre cele mai slabe opoziţii la comunism, chiar dacă au fost oameni care s-au opus.” 

[ Nota . Printr-o regretabila eroare ( se intampla si la case mai mari ...) distinsul istoric a omis din viziunea sa , din intamplare desigur,  o perioada esentiala de exact 30 de ani :
"Rezistența anticomunistă românească este o mișcare populară de luptă împotriva dictaturii Partidului Comunist Român (6 martie 1945-22 decembrie 1989). A fost activă începând cu anul 1944 și a durat timp de mai mult de treizeci de ani, unele luptători izolați subzistând efectiv până la mijlocul anilor ’70[note 1]." 

Harta României - punctele roșii indică principalele puncte de rezistență armată.

Sursa https://ro.wikipedia.org/wiki/Rezisten%C8%9Ba_anticomunist%C4%83_din_Rom%C3%A2nia 

 „ Uitaţi-vă la felul în care s-a ajuns la comunismul dinastic. Românii au înghiţit ca soţul care era conducătorul ţării să îşi împartă puterea cu soţia şi cu fiul. În Europa aşa ceva nu a existat. Să nu mi se spună că a fost o fatalitate. Românii au înghiţit chestia asta care este ruşinoasă şi care ar trebui asumată. ”  
„Pentru că românii au cultura tăcerii, iar exploziile sunt o dată la o sută de ani. Am avut o explozie la 1907, alta în 1989. Ideal ar fi să nu ai asemenea explozii, ci o conştiinţă civică astfel încât lucrurile să se regleze în permanenţă.” 
 „Mai întâi, ce mă deranjează este minciuna ca mit fondator al României moderne. Noi încă nu ştim ce s-a întâmplat la revoluţie. Mă mai deranjează desfiinţarea imediată a Partidului Comunist. În felul acesta nimeni nu mai era comunist, dacă nu mai exista partidul. Deşi toată elita noastră îşi are originea în comunism. Toate reperele noastre sunt de dinainte de comunism, iar oamenii care ne conduc sunt moştenitorii sistemului pe care l-au repudiat ”. 
 „ Reapariţia partidelor istorice a fost şi ea artificială. Coposu a umflat foarte tare PNŢCD şi pe urmă am văzut cum s-a dezumflat.”

„ Da, nu există niciun fel de conştiinţă civică. Comunismul a vrut să creeze o societate colectivistă şi i-a făcut pe oameni să fie extrem de individualişti.”
Lucian Boia
http://adevarul.ro/cultura/istorie/ce-facem-romAnia-lucian-boia-minciuna-mitul-fondator-romaniei-moderne-1_50f6d4e1dc344dc202414409/index.html 



Cei doi intelectuali publici au perfecta dreptate. In acest caz „ noi”  si „ poporul” se rezuma  de fapt  la cei de mai jos :



Foto : Adevarul 

Foto : Adevarul 




„ Câteva sute de oameni au venit duminică să aducă un ultim omagiu Doinei Cornea. 
Cu o oră înaintea începerii parastasului, aula era practic pustie. Doar fiul Doinei Cornea, Leontin Iuhas, alături de alţi câţiva membri ai familiei, aşteptau în tăcere. 
…mitropolitul mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicuţ a rostit cateva cuvinte in memoriam. 
…episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a oficiat slujba cu un grup de preoti. 
…cardinalul Francesco Monterisi, arhipreot emerit al Bazilicii Papale San Paolo fuori le Mura din Roma aflat în aceste zile într-o vizită în România, s-a rugat la căpătâiul Doinei Cornea.”

Sursa :  http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/foto-cateva-sute-oameni-venit-sambata-aduca-ultim-omagiu-doinei-cornea-dupa-avut-atatea-suferit-viata-lovit-o-nou-doi-ani-1_5aef3676df52022f75a6ac84/index.html







Respectul celor cateva sute de oameni din sala , respectul cardinalului Francesco Monterisi , absenta totala a reprezentatilor societatii civile si absenta totala a reprezentatilor statului subliniaza destinul tragic al acestei personalitati intr-o tara si intr-o societate care nu-si respecta nici valorile, nici eroii. 

 Daca privim dupa atatia ani videoclipul in care o fiinta atat de fragila sta absolut singura  ( adica ne reprezenta pe noi toti cum zic acum unii care atunci nu ziceau…) in fata cinicului si sinistrului Siviu Brucan , in fata unui ofiter de Securitate si in fata unui politruc , avem dimensiunea grozaviei care se clocea romanilor . Asa putem intelege de ce acum au uitat-o si institutiile statului, si organizatiile societatii civile care au alte prioritati, dar cardinalul Francesco Monterisi le-a adus aminte ce au vrut sa uite, respectiv cine a fost Doina Cornea nu numai in Romania , ci si in Europa.

Doina Cornea, Corneliu Coposu, Vasile Paraschiv, Elisabeta Rizea, Ion Gavrila Ogoranu, etc. au fost adevaratii eroi ai  acestui popor  si cosmarul regimului comunist , nu disidentii de catifea *) , dar au ramas un cosmar si pentru regimul post-comunist si pentru societatea post-comunista deoarece arata cat de mult s-au indepartat statul si societatea civila de idealurile luptatorilor impotriva comunismului.

http://www.contributors.ro/cultura/singuratatea-unei-doamne/#comment-342308



Note 


*) Prin 2006 , eram cu istoricul Mircea Stanescu in anticariatul Sigma din Bucuresti din spatele gradinii Cismigiu . Un anticar venit in vizita a povestit ca Mircea Dinescu arestat la domiciliu in timpul comunismului statea in acelelasi cartier cu el. In fiecare zi la amiaza , in fata locuintei lui Dinescu oprea o Dacie papuc alba a Securitatii din care coborau doi  civili cu marmite care ii aduceau pranzul .  
In sfarsit , una din cele mai stranii scene filmate la Revolutia din 1989  pe care am vazut-o in direct la televizor a fost momentul in care "disidentul" Silviu Brucan, anuntat de Teodor Brates ,  a venit la TVR . La poarta institutiei pazita de un soldat cu pistol mitraliera , s-a  prezentat in pardesiu, costum, cravata,  cu palarie si servieta diplomat , personajul anuntat. Soldatul a salutat pocnind calcaiele si l-a legitimat. Silviu Brucan a dus mana la piept si a scos ceva . Cel care a filmat scena a focalizat  si a marit imaginea . Nu era buletin, era un fel de legitimatie dreptunghiulara alba , dar pe care  nu s-a putut vedea ce scria. 
Dupa doi ani, intr-un episod din "Memorialul Durerii", Lucia Hossu Longin prezenta o imagine cu Silviu Brucan ( tanar ) fotografiat in uniforma de maior de Securitate in fata unei inchisori comuniste. 

Comentarii Contributors.ro


Marian Iordan spune:

Domnule Gabriel Liiceanu, nu aveti decat partial dreptate in ceea ce spuneti. Poporul roman sta foarte bine la capitolul disidenti si eroi in timpul regimului comunist. A dat atatia eroi si disidenti din 1945 pana in 1965 ca a obosit, s-a vlaguit. Din ce am auzit de la altii e posibil ca stam cel mai bine dintre toate tarile din europa de est. Aici, in romania, s-au intamplat crime, torturi, santaje si suferinte inumane greu de imaginat. As fi de acord sa se faca statuie si Doinei Cornea daca am face inainte mai multe statui celor care au murit in inchisorile comuniste sau au fost asasinati miseleste pur si simplu in timpul regimului comunist. Unii dintre ei au fost personalitati de seama ale acestui popor. Nu ar strica o statuie nici inginerului Gheorghe Ursu, omorat in bataie de securitate, sau copilului de 16 ani Mugur Calinescu din Botosani care, avand 16 ani in 1981, avea curajul sa vorbeasca liber si sa scrie lozinci anticomuniste pe pereti. A platit cu viata pentru asta. Si oare cati altii nestiuti or mai fi. E lung sirul crimelor comuniste si al eroilor in Romania domnule Liiceanu. Va rog nu mai umiliti in plus acest popor care a facut ce-a putut.



Marian Iordan spune:
Vreau sa pun cateva intrebari retorice, nu atat domnului Liiceanu, pe care nu il pot acuza de nestiinta, ci celor care citesc aici. Oare nu a fost toata clasa politica si toata crema intelectualitatii romanesti interbelice bagata in puscarii din care multi acolo si-au gasit sfarsitul in chinuri groaznice? Oare nu au fost inchisi si au murit prin puscarii mai toti taranii gospodari si instariti numiti de comunisti “chiaburi”, dar si taranii mai saraci care nu au vrut sa-si dea pamantul la colectiv? Oare taranii nu erau conditionati ca daca nu dau pamantul la colectiv nu li se primesc copii la scoala? Oare nu am avut partizani anticomunisti care au rezistat in munti pana spre sfarsitul anilor 60? De revolta anticolectivizare din saracele sate galatene si vrancene calmata de comunisti in frunte cu generalul de securitate Nicolae Ceausescu cu armata cu tancurile si cu gloante ati auzit? A mai suferit vreun stat comunist est european fenomenele de reeducare prin tortura care s-au intamplat in Romania? De fenomenul Pitesti ati auzit? De munca silnica pana la moarte la canal Dunare-Marea Neagra ati auzit? De Gheorghe Bratianu, mort in puscarie in propriile necuratenii ale conditiei umane pentru ca nu a vrut sa recunoasca ocupatia ruso-sovietica in basarabia ati auzit? De bibliotecarul Lucian Blaga omorat prin iradiere care a facut subit cancer osos ati auzit? De Gheorghe Ursu ati auzit? Cine stie cati oameni au suferit si pierit in tacere, si de care nu stim nimic pentru ca nu au avut relatiile necesare pentru a se face cunsocuti. Oare nu se stia in vremea lui Ceausescu ca cine vorbeste contra partidului ajunge sa mature strada si copiii lui nu vor avea nici un viitor? De copilul de 16 ani Mugur Calinescu din Botosani omorat de securitate pentru ca avea opinii si pareri libere si scria lozinci anticomuniste pe pereti prin 1981 ati auzit? Intr-o tara in care TOTUL era controlat de securitate si partid, daca indrazneai numai sa ai un pic alta parere decat partidul erai un om terminat. Cariera profesionala devena ca si inexistenta, familia iti era amenintata, si daca era nevoie se mergea pana la crima. Numai cei care au avut puternice legaturi in afara tarii si deopotriva sustinere au avut curajul sa ridice vocea. Normal ca au fost doar cativa. Ce poate inflori intr-un astfel de regim poltic inuman decat turnatoria, linguseala, obedienta fara scrupule. Oare membrii seniori ai PNTCD si PNL care au recladit partidele dupa revolutie erau totuna cu lingaii profesionisti ai sistemului? Oare Petre Tutea si alti intelectuali care au mai supravietuit erau totuna cu masa amorfa de insi scoliti la Stefan Gheorghiu? Poporul se chinuie sa supravietuiasca, dar este luat in considerare prin elitele lui. Normal ca cea mai mare parte din popor, dupa 45 de ani de propaganda mincinoasa, desantata si agresiva, dupa 45 de ani teroare si totalitarim s-a reeducat in spiritul vremurilor. Oare puteti considera ca suntem lipsiti de elite care conteaza? Sau confudati televiziunile de gasca si de partid si ceea ce se da pe ele cu poporul roman? Steagul revolutiei nu a fost steagul cu gaura? Stema aia nu simboliza cumva comunismul? Oare la revolutie nu s-a strigat de nu stiu cate ori jos comunismul? Pentru unii a fost revolutia foamei, dar nu pentru toti. Nu s-au reinfiintat partidele istorice imediat dupa revolutie? Nu au fost atatea demonstratii in ianuarie si februarie 1990, multe dintre ele calmate cu minerii? Cum s-a nascut CPUN? De buna voie? Cum s-a nascut piata universitatii? Cum au aparut mineriadele din iunie 1990? Cati oameni au fost in strada la prima vizita a Regelui Mihai in Romania? De ce sunt oamenii disperati si pleaca din tara? S-a ridicat vreo forta din randul intelectualilor romani pentru care poporul sa opteze in alegeri si care sa indeparteze de la purere pe actualii pradatori? NU.

Niciun comentariu: