Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke.

duminică, 16 august 2020

Profesorul Constantin Crânganu despre perceptia realitatii in lumea contemporana


Intr-un articol de exceptie aparut pe platforma Contributors ( https://www.contributors.ro/gaslighting-si-puterea-manipularii/) profesorul Constantin Crânganu
(http://academic.brooklyn.cuny.edu/geology/cranganu/ )
prezinta clar si concis tehnicile de abuz psihologic si mecanismele de manipulare a perceptiei umane prin care pot fi zdruncinate echilibrul interior si increderea in sine a unei persoane prin construirea unei realitati alternative care o decupleaza de lumea reala si o fac sa oscileze intre speranta si teama .
In acest sens , psihiatrul german Karl Leonhard a demonstrat cu multi ani in urma ca mentinerea indelungata a unei persoane in aceasta stare de nesiguranta poate declansa reactii de decompensare chiar si la cele mai echilibrate persoane.
Maestru păpușar și marioneta sa (Sursa)

            

Punctul de plecare in aceasta demonstratie impecabila este  capodopera cinematografica Gaslight ( https://en.wikipedia.org/wiki/Gaslight_(1944_film) difuzata si in Romania  anilor `70 :


" În 1944, spectatorii au putut urmări filmul Gaslight (Lumina de gaz), în care un cuplu (aparent) îndrăgostit se mută într-o casă pe care soția o moștenise. Însă imediat după mutare, viața femeii (admirabil interpretate de Ingrid Bergman, cea care, cu doi ani mai devreme, făcuse Casablanca) suferă o schimbare radicală: soțul ei iubitor începe să o abuzeze psihic, încercând din răsputeri, prin minciuni sfruntate, să o rupă de lumea de afară, să-i distrugă echilibrul interior și să-i zdruncine încrederea de sine. Pentru a crea o „realitate alternativă”, bărbatul înscenează producerea unor zgomote suspecte în casă și pâlpâiri nejustificate ale lămpii cu gaz. Speriată, femeia încearcă să discute cu soțul ei situațiile stranii pe care le experimentează seară de seară. Dar, de fiecare dată, bărbatul o acuză că delirează, că și-a pierdut mințile și că a căzut pradă unor emoții pe care ne le mai poate controla. Scopul său final, aflăm din film, este internarea soției (sănătoase) într-un spital de boli mintale, în vederea însușirii unor bijuterii prețioase, care aparținuseră mătușii soției sale, bijuterii aflate în casa în care tocmai se mutaseră.
Preluând ideea centrală a filmului din 1944, Gaslighting-ul este o formă de abuz psihologic în care o persoană sau un grup face pe cineva să-și pună la îndoială sănătatea, percepția realității sau amintirile *) . Oamenii care se confruntă cu Gaslighting [3]se simt adeseori confuzi, anxioși, depresivi, incapabili să aibă încredere în ei înșiși. [4]
Gaslighting-ul este, de asemenea, o tactică de manipulare în care o persoană sau o entitate, pentru a câștiga mai multă putere, face ca victima să-și pună problema realității pe care o percepe: Sunt eu sau ești tu care mă faci să cred că sunt eu?
Există numeroase exemple care atestă că Gaslighting-ul funcționează mult mai bine decât ar crede cineva. Practic, oricine este susceptibil la Gaslighting și poate fi afectat/controlat lent, astfel încât victima nu își dă seama cât de mult a fost spălată pe creier. [5] "

Constantin Crânganu
https://www.contributors.ro/gaslighting-si-puterea-manipularii/


Daca in cazul unui singur cuplu persuasiunea si manipularea umana poate atinge asemenea proportii infricosatoare si poate avea asemenea urmari , nu este greu de estimat ce se poate intampla atunci cand la nivelul unui grup, al unei comunitati sau chiar la nivelul unei intregi societati tehnicile de persuasiune si manipulare sunt turate la maximum si exista  instrumente de tipul mass-media, Internet,etc. care ofera o realitate alternativa pe care o pot substitui realitatii autentice ( a
nii 1989 si 1990 sunt o demonstratie elocventa pentru modul in care mass-media a deformat realitatea si a influentat comportamentul cetatenilor ). 
Pe de alta parte, problema esentiala a raportul dintre cuvinte si fapte in societate respectiv dintre   dintre prezentarea obiectiva a realitatii si deformarea ei nu este o prioritate nici pentru mass-media **) , nici pentru mediul academic , nici pentru societatea civila care in ultimii 30 de ani si-a schimbat complet obiectivele in raport cu anii `90. 
Diferenta esentiala intre aceste moduri de abordare a realitatii apare prin simpla comparatie intre viziunea Constantin Crânganu si a profesorului Daniel David care interpreteaza faptele sociale prin prisma " psihologiei poporului roman ", a profilului psihocultural al Romaniei" , etc. , etc.:


" Romania are un profil psihocultural caracterizat prin indulgenta scazuta, ceea ce ne incadreaza in prima categorie. In plus, avem inca o componenta puternica de colectivism, care adesea vine la pachet cu concentrarea puterii sociale ".
"Romanii au un nivel extrem de crescut de neincredere interpersonala".

Daniel David 
https://ziare.com/stiri/coronavirus/interviu-daniel-david-rectorul-ubb-romanii-au-un-nivel-extrem-de-crescut-de-neincredere-interpersonala-1624996


Interpretand lucrurile in acest interesant registru , pentru problemele societatii romanesti ar fi de vina (doar) cetatenii ei...
Dincolo de prezentarea clara si detaliata a tehnicilor de persuasiune si manipulare intr-un caz concret , marele merit al acestui articol este acela  de a folosi o maniera clara specifica stiintelor exacte intr-un domeniu caracterizat de regula prin ambiguitate, incertitudine, nestructurare si nedeterminare.  

Note *) Sunt incluse in mod implicit opiniile , convingerile personale  si sistemul de valori care sunt esentiale in viata oricarei persoane si in mod special in epoca actuala.


**) Ultima televiziune lansata prin "tripleta de aur" ( Adrian Sarbu, Ion Cristoiu , Marius Tuca ) intoarce Romania in anii `90 : " Aleph News ar urma să emită începând de la data de 20 august (aproximativ), după ce săptămâna trecută a primit autorizarea CNA. Postul de ştiri va difuza, conform lui Adrian Sârbu, „ştiri pure”, nefiind „unul de comentarii”. Marius Tucă şi Ion Cristoiu sunt cei care vor avea emisiuni la Aleph News."


https://adevarul.ro/entertainment/tv/unde-vede-aleph-news-adrian-sarbu-s-a-inteles-doi-mari-operatori-distribuirea-postului-stiri-1_5f34f5f35163ec4271edaa17/index.html


" Am fost adeptul presei care se citește. Și până la sfârșitul vieții ( s.n.) nu voi accepta să conduc un ziar, să colaborez undeva sau să fac ceva care nu are rating și tiraj . Păi unde e afacerea ?!? Unii au vrut să știrbească legenda EVZ și ne-au pus ștampila de tabloid. Nu a fost așa. Noi am dat știri senzaționale din toate domeniile (s.n.) . Un salt uriaș făcut de EVZ e că am inclus în preocupările presei și faptul divers. Adică ce, o crimă nu era importantă? (s.n.). Declarația senzațională a unei vedete nu era importantă ? (s.n.) Ne preocupam foarte mult și de faptul divers ( s.n.) și de faptul cotidian (s.n.) . "" Practic, am introdus în România presa presă, am schimbat fața presei românești. "" EVZ a fost una dintre cele mai rentabile afaceri din România postdecembristă. Profitul era uriaș."(s.n.)„Mereu am comparat și voi compara presa cu un serviciu secret (s.n.) . Jurnalistul ar trebui să fie spion”.(s.n.) 

Ion Cristoiu
http://evz.ro/ion-cristoiu-creatorul-fenomenului-bulina-rosie.htmlN.B. Contributors.ro a blocat acest comentariu de doua ori ( ...420361 ; ...420378 ) inclusiv faptul ca am semnalat aceasta blocare ( ...420386 )


https://www.contributors.ro/gaslighting-si-puterea-manipularii/#comment-420361 
https://www.contributors.ro/gaslighting-si-puterea-manipularii/#comment-420378 
https://www.contributors.ro/gaslighting-si-puterea-manipularii/#comment-420386 

Despre cenzura de pe aceasta platforma voi scrie in detaliu . Niciun comentariu: