Reactia de indignare a filozofului Gabriel Liiceanu la omagierea regizorului Sergiu Nicolaescu pe postul public " Radio Romania Cultural " reactie aparuta pe platforma Contributors.ro ( https://www.contributors.ro/complicii/), este un bun prilej de a puncta o evolutie a acestei indignari , dar si a evolutiei editurii Humanitas in cele trei decenii care au trecut deja .
" Intrati in noul an meditativi si aprindeti o lumanare pentru cei morti si pentru voi . Iar daca veti da curs acestei chemari veti inceta sa fiti lichele si veti primi recunostinta noastra. Va vom iubi ".
Gabriel Liiceanu, 30 decembrie 1989
Apel catre lichele
https://evz.ro/canaliile-nerusinarea-si-restauratia-apelul-catre-lichele-dupa-un-sfert-de-veac.html
http://inliniedreapta.net/insemnare/un-sfert-de-secol-de-la-apel-catre-lichele/
" Fac parte mai degrabă din „elita anxioșilor”, cum a numit-o Cioran, care e înclinată să vadă în Sergiu Nicolaescu, cât și în confratele lui, Adrian Păunescu, pe cei mai prodigioși complici ai regimului Ceaușescu. Nu e vina mea că încep noul an pe tonul indignării . Dar m-am simțit provocat. "Gabriel Liiceanu ,2020Editura Humanitas, 1993Povestea Elisabetei Rizea din Nucșoara, urmată de mărturia lui Cornel Drăgoi. Relatări culese și editate de Irina Nicolau și Theodor Nițu, Humanitas, București, 1993.
Okazii.ro
Editura Humanitas, 2020
Thierry Wolton, O istorie mondială a comunismului, vol. III , Complicii, Humanitas, Bucuresti, 2020
https://humanitas.ro/humanitas/carte/o-istorie-mondiala-a-comunismului-incercare-de-investigatie-istorica-3
Ioana Bradea, Băgău , Humanitas, Bucuresti, 2020
https://humanitas.ro/humanitas/carte/b%C4%83g%C4%83u " Tare greu i-a fost literaturii române să ajungă la romanul Ioanei Bradea, la titlul lui atât de violent provocator. Cartea tinerei prozatoare a făcut un salt disperat, prin care a reușit să corecteze căznitul și – până acum – tristul efort de deblocare a tabuurilor limbajului literar … Ioana Bradea este probabil singura din plutonul tinerilor scriitori care experimenteazã debutonarea limbajului care nu pune dorinta de a epata înaintea nevoii de a scrie… Conversațiile nocturne reconstituite de Ioana Bradea sunt năucitoare. Aici e punctul tare al cărții , pentru că veridicitatea și puterea de impact ale acestor pagini sunt greu de egalat și par plătite cu topirea până la urmă voluntară în această magmă umană irespirabilă. O lume murdară, maculantă din lene, otrãvită din indolență, disperată din neputință se ridică dintre așternuturile jegoase ale prezentului și ne spune, extrem de brutal, unde suntem de fapt .“Tania Radu
https://humanitas.ro/humanitas/carte/b%C4%83g%C4%83u
"Seria de „Scriitori români contemporani“ a editurii Humanitas, coordonată de scriitoarea Andreea Răsuceanu, a avut inspiraţia să reediteze, în plin 2020 pandemic (m-am dus să iau cartea de la librărie când de-abia „ieşisem din case“ şi se redeschiseseră librăriile fizice), romanul autoarei bistriţene Ioana Bradea (45 de ani), publicat prima oară la editura EST, în 2004 (Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, la acea dată)... Editura Humanitas şi Andreea Răsuceanu, coordonatoarea seriei „821.135.1 – Scriitori români contemporani“, au avut curajul să reediteze această carte asumat „scandaloasă“, şi acesta ar fi trebuit să fie evenimentul literar al anului 2020, dar acum, la final de an şi „trăgând linia“, am impresia că acest lucru nu prea s-a întâmplat."
Doinel Tronaru, " Acum e randul femeilor"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu