Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

sâmbătă, 2 ianuarie 2021

Marele pericol intern


https://www.contributors.ro/category/intrebari-contributors-ro/


Fără să minimalizez pericolele externe asupra securității, pe care România nu le poate îndepărta, cred că cea mai mare amenințare e de natură internă. Și ea împiedică România să atingă un standard de performanță în administrație și politici publice care i-ar permite îmbunățirea substanțială a rezilienței în fața agresiunilor hibride operate de puteri ostile, revizioniste, în spațiul nostru.

La ce mă refer? La elita administrativă, la cea din business, dar mai ales la clasa politică care toate par că și-au epuizat potențialul. De aproape un deceniu, bună parte din establishmentul românesc e cu piciorul pe frână, ca nu cumva să piardă puterea și privilegiile. Primul și ultimul deceniu al tranziției au fost cel puțin parțial ratate. Potențialul a fost fructificat doar între 1999 și 2012, iar saltul înregistrat a fost uriaș și a re-cuplat România la Occident, după mai bine de o jumătate de secol de regim comunist.

Coaliția de acum și guvernul Cîțu, chiar dacă e departe de așteptările unora dintre noi, reprezintă ultima șansă a României de a se moderniza și recupera diferența față de Occident. Emigrarea tinerilor, îmbătrânirea populației, modificarea structurii de vârstă, lipsa infrastructurii și dispariția mâinii de lucru calificate, reformarea urgentă a educației, vor pecetlui viitorul României. Dacă ratăm următorii 2-3 ani și nu modernizăm radical țara (cu sau fără bani europeni), România va fi condamnată la mediocritate și irelevanță pe termen lung." 

Armand Gosu 

https://www.contributors.ro/trei-intrebari-anul-2020-o-borna-importanta-in-declinul-regimului-putin-pierderea-influentei-in-fostul-spatiu-sovietic-si-contestarea-interna-imping-rusia-spre-o-criza-dramatica/



Este foarte adevarat ca cea mai mare amenintare la adresa Romaniei a fost si ramane cea de ordin intern . Din pacate, tabloul descris in care exista doar  o focalizare pe slaba  capacitate administrativa a tarii ( respectiv elita administrativa , de bussines , clasa politica ) si pe consecintele ei  ( " emigrarea tinerilor, îmbătrânirea populației, modificarea structurii de vârstă, lipsa infrastructurii și dispariția mâinii de lucru calificate, reformarea urgentă a educației" , etc.)  este incomplet . 
In realitate, situatia este cu mult complicata si mult mai grava , iar dupa trei decenii urmarile  sunt deja si vor fi in continuare catastrofale .
Acest tablou nu aminteste nimic despre coruptia din structurile statului,  existenta clanurilor interlope , nesiguranta cetateanului , ineficienta si involutia societatii civile respectiv degradarea generala a societatii romanesti care in loc sa progreseze in cele trei decenii care au trecut ( dovada clara este starea catastrofala a invatamantului, educatiei si culturii care nu poate fi rezolvata in cativa ani ) a regresat . 
Dupa modelul comunist , clasa politica a vanat titluri , diplome si functii urmarind cu disperare  validarea sociala , impostura si contraselectia devenind metode indispensabile pentru pastrarea puterii politice si a puterii financiare obtinute prin coruptie. 
Daca politicienii au vanat dupa modelul agramatei Elenei Ceausescu titluri academice si doctorate , ramane de neinteles in acest caz traiectoria bizara a culturii si a reprezentatilor ei care au promovat limbajul , valorile si estetica periferiei societatii in detrimentul valorilor culturii si civilzatiei romanesti si europene ( https://sergiusimion.blogspot.com/2020/12/scrisoarea-celor-50.html) .
In esenta , societatea romaneasca  a trecut in realitate printr-un proces tacit de decivilizare, desensibilizare si dezumanizare care a rupt legatura cu trecutul si a subminat sistematic statul de drept si democratia. 
Ultima mostra de imbecilizare nationala a oferit-o recent chiar Televizunea Romana  prin oribilul " Revelion la mine ACAS` (@TVR1)" - https://youtu.be/60hMjhcYJyM ). 



Niciun comentariu: