Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

miercuri, 14 aprilie 2021

De la spirala tacerii la arhitectura urii


" 1% din toate comunitățile inițiază 74% din toate conflictele de pe Reddit (s.n.). Nodurile roșii (comunitățile) din această hartă inițiază o cantitate mare de conflicte și putem vedea că acești noduri care intră în conflict sunt rare și grupate împreună în anumite regiuni sociale "

 

Community Interaction and Conflict on the Web

https://snap.stanford.edu/conflict/

 



Peisajul global . Dozen Dezinformation

("The Dozen Horsemen of the Apocalypse")

 

Unul dintre cele mai interesante modele asupra agregarii opiniilor intr-o societate este cel al spiralei tacerii propus de Elisabeth Noelle-Neumann (1974 ). Conform acestui model un grup social , o comunitate sau o societate ar putea marginaliza sau exclude unii membrii din cauza opiniilor lor diferite . Pe de alta parte , nevoia de apartenenta la un grup sau o comunitate este foarte puternica , dar din teama de a nu fi izolati indivizii se tem sa-si exprime opiniile care sunt in dezacord cu opiniile majoritatii ceea ce conduce la un conflict permanent intre o minoritate care poate fi foarte vocala ( " vocal minority") si o majoritate care poate ajunge tacuta ( " silent majority" ) .
In aceste cazuri mass-media este un factor esential deoarece promoveaza puncte de vedere dominante care coplesesc opiniile individuale.
In esenta , agregarea opiniilor in mass-media , pe forum-uri si in retelele sociale se aliniaza acestei logici in care exista o tensiune permenenta intre opiniile majoritatii si opiniile unor minoritati.
Un studiu recent facut de Stanford University, USA ofera un punct de plecare pentru intelegerea proceselor care au loc in cadrul retelelor sociale ( si nu numai ) unde opiniile civilizate si rationale sunt surclasate de rezentantii extremismului si conspirationismului care par sa preia controlul asupra agregarii opiniilor in spatiul virtual.




Rezultatul acestei invazii virtuale este aparitia armatelor de " brainwashed idiots " / " haters"/ "trolls" / persoane cu pseudonim si/ sau identitati false care bantuie retelele sociale si forum-urile , distrug dialogul civilizat si transforma mediul virtual in teren de promovare si multiplicare a conflictelor și comportamentelor antisociale.
Intrebare interesanta ar fi cat de mare este in realitate procentul celor care provoaca conflicte in raport cu procentul celor care respecta regulile unui dialog civilizat.
Ipoteza captivanta ar fi aceea ca citatul de la inceputul articolului rezuma in realitate situatia generala intalnita recent in comunicarea de la nivel global si local , respectiv in mass-media si in retelele sociale unde opiniile unor minoritati agresive domina opiniile rationale si civilizate ale unei majoritati care ar reprezenta media sau normalitatea sociala si care este determinata sa intre intr-o "spirala a tacerii".
In momentul actual , pandemia generata de virusul SAR -COV2 a bulversat comunitatea globala intr-un mod apocaliptic ( o intreaga planeta care poarta masca impotriva unui virus este un scenariu ideal pentru un distopie SF ) si a provocat o adevarata explozie a teoriilor conspiratiei si comploturilor la nivel planetar care a adus cetatenii obisnuiti  intr-o  dilema a lui Buridan deoarece nu stiu ce sa mai creada *).
Marea revelatie in acest caz este o cercetare a Center for Countering Digital Hate (CCDH), un ONG international non-profit care urmărește să demonteze arhitectura urii și dezinformării online , cercetare care arunca o raza de lumina in toata aceasta nebunie.
Dupa analiza unei cantitati uriase de date ( a fost analizat un total de 137.113 legături încrucișate între 36.000 de comunități ) si agregarea opiniilor in diverse domenii incepand cu tehnologia si terminand cu subiectele controversate , cercetatorii au descoperit ca toata aceasta furtuna din mediul virtual , contrar aparentelor si in sprijinul tezei normalitatii sociale , este declansata de doar 1% din toate comunitatile analizate.
In acest context , raportul recent al Center for Countering Digital Hate (CCDH) a identificat o duzină de persoane ( prin extensie " cei 12 cavaleri ai Apocalipsului " ) care păreau a fi creatori extrem de influenți ai intregului conținut digital anti-vaccin.
Analiza raportului privind un eșantion de conținut anti-vaccin care a fost distribuit sau postat pe Facebook și Twitter de 812.000 de ori în total între 1 februarie și 16 martie 2021 a arătat că 65% din conținutul anti-vaccin poate fi atribuit unui grup de doar 12 persoane denumit Dozen Dezinformation conform CCDH.



Dozen Dezinformation
( "The Dozen Horsemen of the Apocalypse" )

The disinformation dozen. Why platforms must act on twelve leading onlineanti-vaxxers




Peisajul local . (De) Formatorii de opinie, diversionistii si agentii haosului social


La noi lucrurile sunt diferite. Dezinformarea , negationistii pandemiei si teoriile anti-vaccinare sunt numai o segment al razboiului tuturor impotriva tuturor care inflameaza societatea romaneasca de peste trei decenii.
In acest razboi total mass-media si retelele sociale genereaza si planteaza ideile prevalente influentand perceptia oamenilor asupra realitatii sociale.
Mass-media autohtona este definita nu prin articole de informare ( bazate pe dovezi si citarea unor surse independente ) , ci prin articolele de opinie si comentariu . Pe de alta parte, forum-urile si retelele sociale gen Facebook sunt dinamitate de agresivitatea replicilor, limbajul primitiv si atacul la persoana.
In esenta, mediul virtual romanesc a devenit un vacarm infernal de genul " Bellum omnium contra omnes " si al sindromului Babel ( unde Facebook este regele neincoronat ) in care toata lumea , de la vladica pana la opinca , are acelasi drept la opinie , vorbeste in acelasi timp , insulta si desfiinteaza pe toata lumea ( preferabil sub pseudonim ) , dar nimeni nu mai asculta ce spune celalalt.
Rezultatul final este acela ca evaluarea unor persoane asupra mediului social in care traiesc nu este intotdeauna corelata cu realitatea ceea ce lasa camp deschis influentarii opiniilor si manipularii grupurilor si comunitatilor umane cu atat mai mult cu cat studii recente au demonstrat puterea fictiunilor asupra mintii umane**).



(De) Formatorii de opinie.

Sa aruncam acum o privire asupra modul lui in care vad pandemia unii dintre formatorii de opinie de la noi si cum interpreteaza ei evenimentele recente inclusiv demonstratiile de strada ( violente ) de la noi . In mod foarte interesant , desi vin din perspectiva unor domenii foarte diverse , punctele lor de vedere converg intr-un mod foarte interesant :

 Sursa : Ziarul "Libertatea"  



https://www.contributors.ro/romanii-din-strada-nu-vor-informare-ci-empatie-si-garantii-e-o-diferenta/



O opinie oarecum asemanatoare este impartasita de profesorul Daniel David de la Universitatea Babes -Bolyai din Cluj :


In aceasta viziune psihologica afectarea mentala a cetatenilor in actuala pandemie ar fi certa , marea lor problema fiind " rusinea de a cere ajutor specializat " :

https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/cum-afectat-pandemia-sanatatea-mintala-romanilor-problema-majora-e-rusine-cerem-ajutor-specializat-1_6075aac45163ec4271e8903e/index.html

Convergenta opiniilor in contextul analizat este data de modul particular in care acesti comunicatori percep evenimentele sociale :

" Putem îndrăzni să-i suspectăm de ceva mai mult ( pe procurori -s.n. ). Cu blândețe, am putea să-i includem în marea masă a românilor neîncrezători. Cu ceva mai multă responsabilitate, îi putem suspecta pe unii dintre ei (s.n.) că împărtășesc aceleași atitudini antisemite, rasiste, homofobe etc. care alimentează, la început, doar glume despre jidani."

Mircea Toma
https://www.libertatea.ro/opinii/ce-legatura-este-intre-cazul-amenintarilor-la-adresa-maiei-morgenstern-si-cel-al-criminalului-de-la-onesti-cand-statul-nu-ia-lucrurile-in-serios-3474666


"Începe să se contureze un consens public tot mai larg cum că tinerii care protestează noaptea față de restricții sunt niște extremiști, niște xenofobi, niște derbedei proveniți din „mizeria din straturile joase” ale societății, mobilizați de AUR."
 
"Când arunci masca de pe față și îi dai foc, e ca și cum ai spune „Fiecare e pe cont propriu, cine are de murit să moară, cine are de trăit să trăiască”. Așa se întâmplă acolo unde statul se retrage și unde noțiunea de bun comun dispare ca reper moral."

Victoria Stoiciu
https://www.libertatea.ro/opinii/revoltatii-de-la-miezul-noptii-cand-statul-conduce-cu-pulanele-si-coercitia-cum-ati-vrea-ca-solidaritatea-sa-se-nasca-doar-in-societate-3476497


" În fond, suntem cele două aripi de nedezlipit ale aceleiași păsări închise. Toți suntem iritați cu viața pusă în paranteze vreme de un an. Ce e de făcut? Responsabilitatea este, în primul rând, la cei aleși de către oameni. La politicieni. PNL, USR și UDMR sunt în favoarea măsurilor, AUR și PSD, împotrivă."" Așa cum observă Ernu făcând o paralelă cu Pogromul de la Chișinău, nu pentru că demonstrațiile ar fi în sine periculoase, ele sunt democratice și utile societății, ci pentru că radicalismul, dezinformările, etosul dihoniei și extragerea autorității sunt vizibile peste tot."

Catalin Tolontan
https://www.tolo.ro/2021/03/30/protestele-sunt-legitime-si-utile-societatii-ce-nu-fac-bine-sunt-tacerea-presedintelui-iohannis-si-frica-oamenilor-politici/


" Toate aceste valuri de ură care vin din direcții diferite, de la progresiști versus tradiționali, creștini contra comunități minoritare, clasă de mijloc împotriva săracilor etc. și toată această ură sistemică împotriva „asistaților social” în direcția asta ne împinge. Totul stă să explodeze. Iar pandemia scoate în față și mai multe probleme și efecte de inegalitate care vor duce la și mai multă violență."

Vasile Ernu
https://www.libertatea.ro/opinii/totul-sta-sa-explodeze-comparatie-pogromul-chisinau-arata-cat-de-tensionata-este-societatea-romaneasca-3474379


" Nu vă lăsați induși în eroare de figurile revoltei antimască, în bază stau probleme mult mai profunde. Șoșoacă și Lazarus sunt niște apariții mediatice care călăresc un val real de nemulțumire."
"Etichetele de AUR sau extremă dreapta sunt insuficiente"." Păi, și? Au avut conspiraționiștii dreptate?, sunt întrebat. Discuția despre mască e superfluă. Discuțiile trebuie să înceapă de la ajutoare reale pentru cei mai afectați de criză, nu alimentarea continuă a profitului unora."
" Iar noile generații nici nu știu exact ce să mai ceară. Ce să mai ceri salarii mari? – ceri doar salarii, cum or fi ele! Ce să mai protestezi sindical când nu mai ai decât una din 10 șanse să ai dreptul la un sindicat în privat? (De aceea nu mai înțelege nimeni sindicatul Metrorex, ba chiar unii îi acuză pe oamenii de acolo de „îmbuibare”!)

Costi Rogozanu
https://www.libertatea.ro/opinii/ce-cred-eu-ca-ne-spun-tinerii-iesiti-la-proteste-in-strada-in-aceste-zile-despre-tara-in-care-traim-3474480


" Politicienii USR doar lasă senzația că joacă instinctiv o carte a auto victimizării. De fapt, atitudinea lor, vizibilă în recentul caz al grevei de la metrou și în felul în care ministrul Sănătății gestionează pandemia, e perfect în consens cu o reprezentare progresistă a lumii, rezumată astfel în știința politică: cel opresat folosește ca armă chiar condiția lui de persecutat. În cazul lui Drulă, e persecutat de sindicatul ”mafiot”, în cazul lui Voiculescu, de ”mogulii” din sistemul sanitar.

Iulia Marin
https://www.libertatea.ro/opinii/in-politica-vorbim-limbi-diferite-cazul-drula-metrorex-si-doua-vorbe-despre-vlad-voiculescu-3473030


" Autorităţile nu comunică bine” zic bienpensanţii, care nu simpatizează cu demonstraţiile de stradă de ieri şi cu atât mai puţin gustă accentele xenofobe pe care ele le-au luat în câteva locuri. Guvernul ar trebui să explice mai mult, se zice, de ce aşa şi pe dincolo, cum funcţionează chestia cutare etc. In principiu, e corect: am publicat luna asta raportul EFOR pe 2021 care beşteleşte autorităţile pentru secretomanie reflexă şi nerozie în manevrarea datelor de interes public, ceea ce scade calitatea actului guvernării."

Sorin Ionita
https://www.contributors.ro/romanii-din-strada-nu-vor-informare-ci-empatie-si-garantii-e-o-diferenta/


Diferenta specifica este data de modul in care prof.univ.dr. Daniel David vede pandemia , respectiv nu ca pe un fenomen care afecteaza in mod diferit diverse segmente sociale in cadrul carora exista si cazuri individuale care au nevoie de suport psihologic , ci ca pe un fenomen psihologic care afecteaza toti cetatenii deoarece ei ar fi fost " abandonati psihologic " de catre stat si/sau societate atunci cand in discutie este de fapt o problema medicala.
Aceasta conceptie de tip paternalist prin care cetatenii trebuie asistati si consiliati psihologic de catre stat/societate este in contradictie cu teza autonomiei persoanei care decide singura daca are sau nevoie de consiliere si ajutor psihologic.
In cazul pandemiei Covid ca si in cazul cataclismelor naturale ( cum a fost cutremurul din 1977 atunci cand solidaritatea umana a suplinit din plin ineficienta , incompetenta si coruptia regimului comunist,)  reactia majoritara a corpului social este una de mobilizare , aparare si solidaritate.
Revenind la analistii de circumstanta , toate aceste casandre reproseaza aproape totul guvernantilor , dar in mod implicit justifica in fel si chip miscarile violente si xenofobe care destabilizeaza societatea.
Diferenta esentiala intre uriasele demonstratii sociale non-violente de la noi care au starnit admiratia Europei cum a fost Piata Universitatii in 1990 sau mai recent protestele anti-coruptie din 2017 ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Protestele_anticorup%C8%9Bie_din_Rom%C3%A2nia_din_2017%E2%80%932019 ) si aceste recente miscari sociale violente aparute in timpul pandemiei , este una care scapa acestor formatori de opinie care se invartesc savant in jurul axei pandemiei si pregatesc  intr-un fel sau altul terenul pe care germineaza ambiguitatile.




Agentii haosului social ( diversionistii ). Consecinte

Ceea ce nu pot sau nu vor sa vada analistii, teoreticienii si bienpensantii de mai sus care ii privesc cu entuziasm si intelegere pe protestatarii "revolutionari" , s-a vazut cu ochiul liber si pe strada si in direct la TV.
Politicienii marca PSD care au dominat scena politica pana recent au fost inlocuiti si depasiti de politicienii si membrii A.U.R. ( partid aparut din senin parca la o comanda ) cu un discurs extremist , primitiv si grotesc care incalca legislatia in vigoare , incita la nerespectarea legilor in Parlament si in strada si fac in mod deschis apologia violentei amintind de discursurile naziste  :

 

" A sosit vremea sa gasim solutii tehnice pentru a-i ucide in masa pe politicienii escroci de la USRPLUS, partidul borfasilor si al poponarilor, si pe cei de la PNL dar si pe Arafat. Haideti sa ne unim cat mai multi oameni si sa-i eliminam la propriu. (…) Haideti sa gasim mijloacele de eliminare fizica a acestor nenorociti”, a scris un membru AUR.

„Nu mai suport, vreau sa iesim in strada cu sticle de benzina si sa dam foc acestor nenorociti”, a scris un alt membru AUR.

„Nu mai sunt solutii, decat sa iesim in strada multi si inarmati. Fiecare cu ce are, pari, rangi, bate de baseball. Daca jandarmii se iau de noi ii batem”, a indemnat un alt simpatizant AUR.

Grup George Simion (A.U.R.)
( Telegram )


















Mingea este preluata cu entuziasm si rostogolita de catre flora si fauna proxenetilor, traficantilor de droguri si interlopilor deveniti " revolutionari" , care se simt ca pestele in apa in aceste  miscarile sociale tulburi aparute in timpul pandemiei, organizeaza demonstratii si viseaza confruntari cu fortele de ordine :








In mod foarte probabil analistii amintiti ar considera aceste semnale drept marginale, vor gasi justificari pentru aceste comportamente antisociale si vor da vina pe guvernanti , dar nu si pentru consecintele  sociale atat de dramatice incat  ating absurdul pentru logica normala si moralitatea omeneasca.
Cand un pacient COVID care poate respira numai cu ajutorul unei masti de oxigen priveste siderat de la geamul salonului de spital catre multimea de manifestanti care striga in strada lozinci cu " Jos Masca ! " , este usor de intuit ce simte el , dar este foarte greu de inteles ce simt si gandesc cei care trec pe sub fereastra lui si cu atat mai mult cei care ii incita. 
Fotografia de mai jos ramane una antologica :




Rezultatul este o anomie care se extinde din Parlament in strada si reciproc , respectiv o lume intoarsa pe dos in care reactiile normale si morale ale oamenilor sunt condamnate , iar reactiile anormale si amorale sunt stimulate.
In videoclipul de mai jos , un constănțean al cărui tată a murit de Covid i-a admonestat pe cei care protestau împotriva măsurilor impuse de autorități pentru răspândirea coronavirusului. Rezultatul ? A fost huiduit :







Agentii haosului medical. Consecinte

Urmatorul nivel este si mai greu de inteles deoarece este vorba despre atitudinea si comportamentul unor specialisti care prin traditie trebuie sa respecte coduri deontologice si morale, dar care ignora recomandarile oficiale si intra in conflict deschis si cu autoritatile breslei profesionale din care fac parte si cu opinia publica .



https://www.g4media.ro/doctorita-flavia-grosan-fara-nicio-sanctiune-de-la-colegiul-medicilor.html


Consecintele sociale ale acestei atitudini sunt dramatice , tragice si de-a dreptul infricosatoare pentru ca merg pana la anihilarea instinctului de conservare al celor care intra in acest joc mortal :


La nivel global pandemia a bulversat comunitatea umana intr-un mod nemaintalnit in istorie , dar in modul cel mai probabil aceasta va gasi o iesire curand o iesire la liman.
Marea problema o avem la nivel local . Societatea romaneasca are prin traditie un comportament atipic si imprevizibil atat din perspectiva guvernantilor , analistilor si formatorilor de opinie,etc. cat si din perspectiva cetatenilor ale caror perceptii si decizii sunt dependente de semnalele confuze pe care le primesc de la primii.
Din nefericire, aceasta ambiguitate sociala este un teren fertil pentru injectiile de ura care timp de trei decenii ( dar pana acum , zadarnic ) au fost facute strategic si periodic in corpul social ori de cate ori lucrurile pareau ca vor merge spre bine.
Daca avem in vedere contextul geopolitic particular de aici in care vanturile incep sa bata puternic de la Rasarit , atunci clasicele fabulatii despre pericolul unei explozii sociale in Romania semnaleaza in realitate apropierea chibritului de statia de benzina de langa noi .





Note

*) Greu de inteles si de explicat in acest context este inversarea totala a convingerilor unui cercetator fost vicepresedinte al firmei Pfizer, devenit ulterior anti-vaccinist convins spre stupefactia fostilor colegi din cercetare , inversare care da apa la moara conspirationistilor :

https://www.reuters.com/investigates/special-report/health-coronavirus-vaccines-skeptic/

Si mai greu de explicat este opinia specialistului in virusologie Geert Vanded Bossche care desi nu fost in postura cercetatorului precedent si-a pus in joc toata reputatia si credibilitatea sa si intr-o scrisoare deschisa adresata Organizatiei Mondiale a Sanatatii sustine exact acelasi idei :

https://www.katychristianmagazine.com/2021/03/17/open-letter-to-world-health-organization/

https://www.geertvandenbossche.org/


**) " I caution viewers to view mindfully so that they are aware of their biological and emotional responses to anything or any hero they view, whether it is in the news or a crime show."

Nancy Mramor
media psychologist

Niciun comentariu: