Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 8 aprilie 2021

Fractura sociala sau sinceritatea si ingenuitatea unei generatii




Foto : https://europuls.ro/team_members/alina/



Un articol biografic si in acelasi timp o viziune personala asupra politicii si societatii publicat pe platforma Contributors.ro ( Alina Gîrbea - Cum am decis să mă implic în politică: povestea unei generaţii ) de catre un consilier al presedintelui Grupului Renew din Parlamentul European ( https://ro.linkedin.com/in/alinagirbea ) , fost consilier al cabinetul Preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli si membru PLUS (https://www.contributors.ro/author/alina-girbea/) aduce in discutie dilemele generatiilor post-comuniste. 

“La nivel personal două episoade mi-au marcat relația cu politica în timpul liceului: la începutul anilor 1990 tata s-a înscris în PNŢCD şi, încet-încet, a avansat în filiala județeană a partidului, astfel încât la alegerile din 2000 era cap de listă în județ pentru Camera Deputaților. Ce a urmat înfrângerii PNŢCD-ului a fost un episod pe care tata l-a povestit de suficiente ori încât să mă marcheze profund: marea majoritate a membrilor de partid au venit să îi ceară adeverințe că nu au fost vreodată în PNŢCD – era condiția să poată intra în PNL. Tata a ales să pună cap carierei politice şi a rămas în suflet cu o dezamăgire pe care nu a depăşit-o niciodată. Tot după 2000 şi schimbarea puterii politice, mama a fost pusă în faţa unei alegeri dificile: fie se înscrie în PSD şi îşi păstrează locul de Director al Departamentului de Finanțe Brad, câștigat prin concurs, fie îşi ia la revedere de la post.”

“Protestul pentru Roşia Montană a arătat pentru prima data oamenilor din generația mea că prin perseverență pot influenţa deciziile politice. Protestul de la Colectiv a fost momentul în care ideea de generație s-a coagulat, şi am început să simțim că suntem mai mulți decât credeam până atunci. Îmi doream din ce în ce mai mult să mă întorc în România.”

“Îmi aduc aminte perfect noaptea OUG13: în seara respectivă mi-am rupt mâna alunecând pe gheață în drumul de la lucru spre casă şi de la durerea surdă din braț stăteam amorțită în pat când soțul meu s-a ridicat de lângă mine şi a ieșit fără să ezite la protest. Oamenii nu mai voiau să accepte sfidarea unor politicieni aroganți, preocupați doar de binele propriu. Energia din societate era uriașă(4) . Mulţi şi-ar fi dorit atunci ca Bruxelles-ul să reacționeze mai puternic, dar adevărul este că iarna lui 2017 a fost momentul în care o generație, generație mea, şi-a luat destinul în mâini şi a decis că nu îi mai lasă pe alţii să decidă pentru ea. 2017 a fost momentul maturității noastre politice, în care am reuşit să ne apărăm interesele singuri (s.n.). De la mișcarea #Rezist şi până la apariția şi dezvoltarea partidelor de generație nouă, USR şi PLUS, nu mai era decât un pas(.”

“ Ştiu că acesta este momentul în care generația noastră trebuie să îşi aducă contribuția la societate. Am câștigat câteva mari bătălii, dar lupta de abia acum începe. Trebuie să arătăm că am învățat din greșelile celor dinaintea noastră şi că părinții noștri nu au sperat în van că vom trăi într-o lume mai bună. Că putem fi pragmatici, fără să ne compromitem valorile. Că știm că nu putem schimba România peste noapte, dar că suntem perseverenți. Că înțelegem că de la noi așteptările sunt mai mari, dar că putem să ne ridicăm la înălțimea lor. Că știm să trecem peste orgolii și diferențe de opinii pentru a face echipă pentru binele comun. Miza este mare. De rezistența noastră depinde întoarcerea valului de exilați din România şi stoparea exodului uman care ne-a costat atât de mult la nivel colectiv şi individual. Diaspora din care fac şi eu parte poate aduce o contribuție majoră la europenizarea țării noastre . Drumurile noastre nu sunt încă total separate şi acum e momentul să le reunim.”


Citind aceasta confesiune ramai cu sentimentul ca trecutul acestei tari nu exista si ca totul incepe cu aceasta generatie care a (re)inventat roata. Treizeci de ani au trecut zadarnic deoarece prezentul si viitorul incep azi , adica cu autoarea articolului si generatia pe care o reprezinta care considera ca totul a inceput cu Rosia Montana si cu OUG 13. 
Pentru aceasta generatie energia din societate a fost uriasa in principal datorita miscarii #Rezist si USR -PLUS care in viziunea autoarei au castigat cateva mari batalii si spera ca vor stopa exodul uman si vor intoarce acasa , pentru binele comun , valul de exilati .
Aceasta viziune utopica este o dovada elocventa a fracturii din societatea romaneasca evidenta prin comparatia intre energia politica si civica din anii `90 si cea de acum pentru ca stafeta sociala de atunci nu a mai fost preluata, iar la masa verde s-au asezat alti castigatori.
In realitate, marile demonstratii din 2017 admirate in intreaga Europa au fost revolta unei societati fata de legalizarea coruptiei si resetarea codurilor juridice si morale.
Problema este ca aceasta generatie care vrea sa culeaga laurii acum uita ca are dreptul la cuvant deoarece in urma cu trei decenii alte generatii de tineri au iesit in strada si au infruntat represiunea comunista din 1989 si represiunea post-comunista din anii `90.
Dincolo de entuziasmul autoarei si al acestei generatii ramane o problema de principiu. Corneliu Coposu si Ion Ratiu , principalele modele ale opozitiei politice din anii `90 , chiar daca au fost permanent vanati , demonizati , sicanati si umiliti de catre cei autoinstalati la putere , aveau un discurs democrat si european avant la lettre si in mod special credibilitate si legitimitate morala . 
Ei au refacut atunci prestigiul european al acestei tari , Corneliu Coposu fiind singurul politician roman care a fost onorat de catre premierul Margaret Thatcher si in Marea Britanie ( https://youtu.be/8FMhoRe2v5o). Dar asta a fost demult .
De atunci au trecut deja trei decenii , tara s-a schimbat , dar politica si politicienii bat pasul pe loc si se chinuie sa mentina tara in Uniunea Europeana. 
O simpla comparatie intre limbajul, sistemul de valori, atitudinea, comportamentul , prestigiul , credibilitatea si legitimitatea morala a unui Corneliu Coposu si Ion Ratiu si politicienii de astazi este edificatoare pentru fractura sociala existenta intre idealurile democratice din 1990 si astazi , respectiv pentru diferenta de clasa si calibru intre politicienii celor doua perioade .
Din acesta perspectiva , viitorul nu suna bine. Tinerii de 30-35 de ani care au fost impuscati in decembrie 1989 si cei care au fost batuti in iunie 1990 si care puteau schimba tara atunci , au acum 60-65 de ani ( cati mai sunt in tara ) , iar cei care au acum 30-35 de ani ca autoarea articolului isi vor epuiza si ei potentialul revolutionar prin 2051.
Pana atunci , dincolo de blestemul PSD ( ...fost PSDR ...fost FSN ) si de foarte recentul cosmar AUR aparut parca la comanda , marea problema a conglomeratului USR-PLUS este discrepanta intre vorbe si fapte  si nu in ultimul rand credibilitatea si legitimitatea morala a liderilor si reprezentantilor lor *) . 
 Acestea sunt teme tabu nu numai pentru liderii acestor partide , ci si pentru sustinatorii lor.
Problema este ca nu poti face politica viitorului unei tari punand batista pe tambal si ingropand trecutul ei care se ridica mereu la suprafata ca uleiul deasupra apei.
Peste inca 30 de ani aceste partide si sustinatorii lor vor culege ce au semanat. Daca vor mai exista pana atunci .





*) Note





Niciun comentariu: