Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

luni, 31 octombrie 2022

Catacombele psihologiei romanesti ( 2 )


In prima parte a acestei relatari ( Catacombele psihologiei romanesti ( 1 ) ) am mentionat ca viziunea oficiala a Asociatiei Psihologilor din Romania asupra evolutiei domeniului psihologic eludeaza momente esentiale din evolutia ( sau mai bine spus involutia ) domeniului , momente  estompate in prezentarea triumfalista si eclectica a actualei organizatii :



1964 - Infiintarea Asociatiei Psihologilor din Republica Populara Romana)

1966 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Bucureşti

1968 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Bucureşti

1971 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Bucureşti

( 1972 - Psihologia este scoasa din curriculum liceal.)

( 1977 - Psihologia este eliminata ca specializare universitara si prezenta in nomenclatorul de meserii , astfel că această “conferinţa” a devenit “colocviu”, pentru a nu irita şi a atrage atenţia autorităţilor asupra ei. )

1979 – Conferinţa Naţională de Psihologie (Colocviul Naţional de Psihologie) de la Bucureşti.

1984 – Conferinţa Naţională de Psihologie (Colocviul Naţional de Psihologie – Psihologia în România) de la Bucureşti. Pe lângă represaliile din anii ’70, în 1982 se desfiinţase Institutul de Cercetări Pedagogice şi Psihologice, astfel că şi această “conferinţa” a fost menţinută ca un “colocviu”.


1994 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Bucureşti

2002 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Neptun (unde s-a planificat organizarea Colegiului Psihologilor din România/CPR)

2004 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Călimăneşti-Căciulata (unde s-a început implementarea proiectului CPR).


2006 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Cluj-Napoca

2008 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Timişoara

2010 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Iaşi

2012 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Braşov

2019 – Conferinţa Naţională de Psihologie de la Cluj-Napoca – Planificata"


Sursa : https://www.apsi.ro/scurt-istoric-al-psihologiei-din-romania-si-al-apr/




Aceasta prezentare extrem de coafata si lapidara omite exact momentele esentiale din evolutia domeniului. 
In primul rand , viziunea oficiala a Asociatiei Psihologilor din Romania nu face diferente si pune semnul continuitatii intre psihologia antebelica ( recunoscuta la nivel international ), psihologia din comunism ( care a supravietuit prin cateva constiinte ) si psihologia din postcomunism ( transformata intr-o afacere , mijloc de control social si cal troian prin acapararea domeniului de catre alte instante ) .
In al doilea rand este omisa administrarea deficitara a domeniului psihologic care dupa 1990 a inclus  criterii extraprofesionale ( interesele financiare si de grup au prevalat asupra criteriilor deontologice si profesionale reproducand in forme noi arbitrariul din timpul regimului comunist).  
Sub umbrela conceptului de " Asistenta Sociala" ( societatea trebuie asistata, nu ?! ) a fost deschisa   o portita de intrare pentru viitoarele stiinte ale " Securitatii Nationale" care  vor invada mai intai mediul universitar inainte de a se cristaliza definitiv in celebra " Academie de Stiinte ale  Stiinte Nationale". 
Conform unei opinii exprimate pe Wikipedia , dupa 10 ani de postcomunism si 50 de ani comunism anterior ,  domeniul psihologic isi  recapata pasămite statutul independent dupa ce mai intai i-a fost anihilat  : 



" Înființarea în 1990 a Facultății de Sociologie, Psihologie, Pedagogie și Asistență Socială a avut semnificația unui act de reinstituire în drepturi a unui învățămînt cu tradiție și cu reprezentanți străluciți în domeniul științelor sociale, psihologie și pedagogie. A fost anul care a constituit totodată confirmarea legimității și importanței domeniilor pe care le cultivăm pentru știința și cultura națională, și relevanța lor pentru practica construcției sociale în România.
În anul 2000 s-a constituit Facultatea de Psihologie și Științele Educației, separată (dupa ce mai intai a fost virusata - s.n.) de Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. Acest moment consfințește renașterea modernă a instituției noastre și dobîndirea adevăratei ei identități (s.n.). "

https://ro.wikipedia.org/wiki/Facultatea_de_Psihologie_%C8%99i_%C8%98tiin%C8%9Bele_Educa%C8%9Biei_a_Universit%C4%83%C8%9Bii_din_Bucure%C8%99ti



Site-ul oficial al Facultatii de Psihologie impacheteaza si coafeaza elegant acest construct birocratic :


" În 1990 a fost înfiinţată Facultatea de Sociologie, Psihologie şi Pedagogie, la care s-a ataşat în anul următor şi Asistenţa socială. Acest moment a constituit o confirmare socială a legitimităţii şi importanţei formării competenţelor profesionale în aria psihologiei, ştiinţelor educaţiei şi sociologiei.

Denumirea actuală – Facultatea de Psihologie și Științele Educației – a fost adoptată în anul 1999. În acel an, odată cu diversificarea specializărilor, expansiunea studiilor aprofundate, masterale şi doctorale, iniţierea unor variate proiecte de cercetare şi a creşterii numărului de studenţi şi cadre didactice, s-a produs o nouă restructurare ce a marcat constituirea Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi a celei de Sociologie şi Asistenţă Socială ca unităţi distincte" .



Altfel spus,  domeniul psihologic ajunsese de fapt intr-o situatie mai rea decat disparitia lui , respectiv prin prestigitatiile si transformarile topologice post 1990 i-a fost rapita independenta si atarnata de gat o piatra de moara numita " asistenta sociala ", de fapt calul troian pentru viitorul domeniu al " stiintelor securitatii nationale" care a infestat facultatile de stiinte sociale si universitatile romanesti.  
Cum ? Cu ajutorul Facultatii de Psihologie a Universitatii Bucuresti care a demonstrat ca apa este lichida  inventand ceea ce nu au indraznit nici comunistii,  respectiv disciplina si specializarea de " psiholog in domeniul securitatii nationale " (?!) care a deschis calea infratirii tovarasesti intre disciplinele  socio-umane  si armata , politie si serviciile de informatii mai vechi  sau mai noi.  
Acest lucru este recunoscut cu mandrie de un alt fost ofiter ( dupa unii, de Securitate ) ajuns reprezentantul psihologilor civili : 


„Credem ca nu este lipsit de interes faptul ca pentru prima data in Romania conducerea Facultatii de Psihologie si stiintele Educatiei din Universitatea Bucuresti, cu sprijinul neconditionat al regretatului profesor universitar doctor Mielu Zlate – seful catedrei de psihologie, a decis infiintarea unui master de Psihologie aplicata in domeniul securitatii nationale ca forma academica de pregatire unitara ( sic !) a specialistilor din aceste institutii”.

In mod absolut surprinzator  nu este mentionat  momentul traumatizant al desfiintarii Facultatii de Psihologie in 1977-1978 , care a stopat evolutia domeniului si nici impactul lui social si profesional asupra generatiilor de psihologi , radierea profesiei de psiholog din nomenclatorul profesiilor fiind probabil un caz unic in Europa. 
In mod similar este trecuta sub tacere celebra afacere " Meditatia Transcendentala" din 1981 prin care au fost pedepsiti ( cu mentiunea esentiala ca pedepsirea nu a avut loc pentru vreo eventuala disidenta ) aproape toti intelectualii de marca  participanti la aceasta uriasa diversiune a regimului ( inclusiv psihologii in curtea carora a fost aruncata mingea ) realizata prin stransa conclucrare intre decidentii de varf ai Partidului Comunist Roman si ai Securitatii (https://sergiusimion.blogspot.com/2019/01/meditatia-transcendentala-si-institutul_20.html).

In sfarsit , nu sunt prezentate in detaliu sau sunt omise unele din intalnirile esentiale ale psihologilor din anul 1991, 1994 , 2002, 2004, 2005 si unele evenimente din 2006  care au aratat adevarata stare de lucruri din interiorul domeniului psihologic si evolutia dramatica a profesiei de psiholog in Romania. 
Din aceste considerente, o scurta trecere in revista a evenimentelor trecute sub tacere din acest domeniu  este foarte utila pentru intelegerea acestor vremuri atat de tulburi. 



 O decodificare a evolutiei domeniului psihologic intre 1980 - 2022 


1977-1978  Reorganizarea stiintelor sociale

Domeniul stiintelor sociale trece sub controlul factorului politic. Facultatile de Filozofie, Sociologie, Psihologie si Pedagogie devin "sectii" ale unei  „struţocămile“  creata prin unificarea Facultatii de Filozofie ( Sociologie, Psihologie, Pedagogie ) cu Facultatea de Istorie rezultand Facultatea de Istorie - Filozofie rezultand o  facultate-mamut care pregatea " profesori de stiinte sociale" capabili ( in teorie ) sa acopere toate aceste discipline sa devina orice ( filozofi, sociologi, psihologi, pedagogi, istorici ) , dar in realitate ajungeau profesori in mediul rural.
Aceste permutari topologice si prestidigitatii abile erau o perdea de fum pentru o inginerie sociala  a unui regim politic care intentiona sa transforme absolventii de stiinte sociale in activisti de partid. 
Marea problema a regimului a fost creata de metodele brutale folosite : desfiintarea vechilor facultati de stiinte sociale si aglutinarea lor ( nu poti sa faci la comanda din istorici, filozofi , sociologi , psihologi sau pedagogi si invers pentru ca este vorba de domenii si aptitudini diferite )  ,inchiderea oraselor mari, repartizarea in invatamant si in sate  a absolventilor au radicalizat generatii intregi de studenti si au pregatit colapsul acelui regim.



1980, decembrie  - La Institutul de Cercetari Pedagogice si Psihologice din Bucuresti au loc sedinte de " Meditatie Transcendentala" care ofera regimului pretextul ideal pentru "domesticirea"  intelectualilor publici si in mod special a psihologilor respectiv a profesiei de psiholog considerati de regimul comunist un potential pericol pentru stabilitatea regimului. 


1991, ianuarie . In Aula Universitatii din Bucuresti are loc prima ( si  de fapt singura )  intalnire democratica a psihologilor romani . Sunt prezenti psihologi din toate generatiile si cu toate frustrarile acumulate pana la Revolutia din 1989 si dupa Mineriada din 1990,  iar rezulatul final va fi pe masura. 
La tribuna sunt  mai multi profesori dintre care se disting Paul Popescu-Neveanu si Mihai Golu .
In sala plina  se manifesta puternic sindromul Babel aparut dupa Revolutia din 1989 , respectiv rumoare generala ,  toata lumea vorbeste in acelasi timp sentimentul fiind acela ca nimeni nu asculta pe nimeni.
Intr-un final , de la prezidiul adunarii respectiv de la cei cativa  profesori care stateau in fata tuturor  , profesorul Paul Popescu-Neveanu , in virtutea statutului anterior pe care in avusese in Facultatea de Psihologie a Universitatii Bucuresti inainte de 1989, incearca sa sparga gheata si ia cuvantul uitand ca se afla in fata unor generatii frustrate. Rezultatul a fost o luare de cuvant antologica care din motive obiective  s-a redus la o singura propozitie : 


" Nicolae Ceausescu, acest monstru care a distrus psihologia ..."


Reactia salii  a fost de o duritate extrema . In huiduielile din sala un psiholog din vechea generatie l-a apostrofat  in cel mai violent mod posibil :


" Dar tu unde ai fost atunci , ma ... ?!".


Profesorul Paul Popescu-Neveanu ( devenit ulterior academician ) cu prezidiul intalnirii cu tot, au ramas blocati in vociferarile  si huiduielile salii. 
In final, profesorul Mihai Golu a incercat sa salveze situatia :


" Va rog sa facem  toti apel la autocontrol ...". 


Intalnirea mi-a lasat un gust amar, sentimentul general fiind acela de dezamagire si cadere a mastilor . 
In final, s-a stabilit doar ca vor stabili cand va avea loc urmatoarea intalnire / colocviu /consfatuire.



1994 Urmatoarea intalnire importanta a psihologilor ( si ultima de aceasta amploare ) a avut loc in sediul fostei Academii Stefan Gheorghiu unde a fost mutata Facultatea de Psihologie . 
Este foarte interesant este ca aceasta mutare a fost preconizata inca din timpul comunismului atunci cand Facultatea de Ziaristica a fost mutata de la Universitate la Academia Stefan Gheorghiu (consecintele s-au vazut peste decenii in presa postcomunista ), dar ceea ce nu au realizat comunistii, au realizat postcomunistii. 
La aceasta  intalnire au venit practic toate generatiile de psihologi si au fost invitati un psihiatru american ( nu-i mai retin numele ) si  dr. Vladimir Gheorghiu  psiholog si hipnoterapeut din Germania , atunci poate cel mai cunoscut psiholog roman din strainatate ( a fost secretarul Asociatiei  Mondiale de Sugestie si Hipnoza ). 
Au participat  somitatile  momentului din domeniul psihologiei  inclusiv psihologul clinician si psihiatrul  Gheorghe Ionescu ( mentiunea este necesara dintr-un  motiv pitoresc care va fi explicat in final ).
In raport cu intalnirea horror a psihologilor din 1991 , aceasta a fost mult mai calma.  A evitat sa discute problemele domeniului si s-a transformat intr-o conferinta respectiv o sesiune de comunicari stiintifice . 
Intr-o prima etapa , au au avut loc prezentari de comunicari stiintifice pe sectiuni. 
Momentul pitoresc de care aminteam a fost la sectiunea psihologie clinica unde dupa comunicarea prezentata de catre psihiatrul american a urmat comunicarea vulcanica a psihiatrului Gheorghe Ionescu care a criticat cu atata vehementa verbala si gestuala unele din tezele DSM ( The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders ) incat invitatul american a tresarit speriat... 
A urmat o expozitie de postere in care psihologii au fost invitati sa-si expuna liber lucrarile sau ideile in forma ilustrata pe cartoane/planse de format A0 sau A1, iar fiecare expozant aflat langa posterul sau avea ocazia sa -si expuna ideile si sa ofere toate explicatiile cerute de vizitatori. 
Profesorul Mihai Golu, fost ministru al Educatiei si fost ministru al Culturii, a avut rabdarea sa parcurga toate posterele si sa asculte toate explicatiile expozantilor.
Un indiciu al schimbarii de paradigma din domeniul psihologiei care semnala noile tendinte din societate a fost posterul psihologului Mircea Toma, fost psiholog la Centrul de Medicina Aeronautica , care a abordat o tema tabu pana atunci in societatea romaneasca respectiv " Sexualitatea la adolescente ".
Impresia generala a fost de festivism , anxietate , nesiguranta , improvizatie si kitsch (nu toata lumea are  darul desenului si darul elocintei  ). 
In final, in Aula mare a fostei Academii Stefan Gheorghiu a avut loc intalnirea tuturor psihologilor la care au reaparut problemele domeniului lasate in suspensie de zeci de ani.
Situatia a fost rezumata de profesorul Mihai Golu :


" Deoarece statul nu se implica in rezolvarea problemelor domeniului psihologic  si a situatiei psihologilor , propun sa infiintam un sindicat care sa apere drepturile psihologilor. Se ofera cineva ?".

S-a instalat linistea ... In final , psihologii practicanti veniti din toate colturile tarii au plecat. Din ce s-a aflat ulterior , a mai ramas un grup de profesori care au decis ce va urma , sau cum spunea un psiholog " s-au ales intre ei ".


2002 Conferinta de la Neptun ( numele aminteste de celebrele Conferinte ale lui Ceausescu ) din 2002 a fost organizata pe sectiuni , dar mult mai rigid decat cea din 1994, respectiv a disparut intalnirea din final a psihologilor, deci nu s-a aflat ce s-a hotarat in cadru restrans . 
Mai mult decat atat, aceasta conferinta a incalcat o traditie conform careia intalnirile importante dintr-un domeniu profesional erau organizate prin traditie in Bucurestiul cunoscut de toata lumea unde se ajunge relativ usor si exista conditii de cazare pentru orice buzunar.  


2004. 09. 10  Conferinţa Naţională de Psihologie de la Călimăneşti-Căciulata (unde dupa APR s-a început implementarea proiectului CPR) a fost semnalul clar al incapsularii domeniului psihologic respectiv al capturarii domeniului de catre instante straine acestuia .
Pe 9 octombrie 2004 , o singura agentie de stiri , Amos News ( “Agentie Independenta de Presa “ ) difuza o stire de interes public ( Infiintarea Colegiului Psihologilor) care continea informatii foarte interesante privind domeniul psihologic :


“ Ieri a avut loc Adunarea de Constituire a Colegiului interimar al Psihologilor din Romania ( interesant este ca nu se mentioneaza unde a avut loc adunarea –s.n. ) … La eveniment au participat aproximativ 600 de psihologi . Evenimentul a inceput cu o ora si jumatate intarziere si a fost organizat intr-o semi-clandestinitate ( s.n. ) de catre Asociatia Psihologilor din Romania (APR), la eveniment fiind invitati doar membrii APR  ( anomalie - cei  care nu sunt membrii APR ce statut au ?! - n.n.) ), adica aproape 1000 din cei peste 10.000 de psihologi din Romania. ».



Daca luam in calcul numarul de locuri de cazare disponibile intr-o statiune de munte, devine evident ca pentru prima data discutiile psihologilor aveau sa devina " conspirative " in asa fel incat deciziile sa fie luate doar la nivel central si in cadru restrans , nu la la nivelul comunitatii profesionale. 
Cea mai buna strategie in acest caz este recurgerea la clasicele  metode administrative care mentinand formal drepturile membrilor ordinari ( adica supusi ordinelor ) le faulteaza de fapt prezenta fizica.  



2005. 08 .04  Conventia Nationala a Colegiului Psihologilor din Romania de la Bucuresti.
In mod surprinzator , dar foarte elocvent, Asociatia Psihologilor din Romania omite din prezentare exact momentul cheie din evolutia domeniului psihologic respectiv acela in care sectorul militar a preluat initiativa, frâiele, conducerea si gestiunea acestuia.
Pentru prima data inainte si dupa 1990,  "conferinta" devine "conventie" si tot pentru prima data la o intalnire a psihologilor civili  apare la prezidiul adunarii o uniforma militara.
Mai mult decat atat, relatarea oficiala este facuta in revista" Spirit Militar Modern " ?!
Dupa cum relateaza pentru militari domnul Ion Stefan , Conventia Nationala a Colegiului Psihologilor s-a desfasurat in ziua de 8 aprilie 2005, in Aula Mare a Universitatii Bucuresti  (  Spirit Militar Modern,5-2005 ) de unde provine si unica fotografie a acestei intruniri :






Conventia Nationala a Colegiului Psihologilor din Romania , 2005
 Spirit Militar Modern, nr.5/2005 
http://www.presamil.ro/SMM/2005/5/31-40.htm



Sursa : Spirit Militar Modern,5-2005
 
http://www.presamil.ro/SMM/2005/5/31-40.htm ;
https://web.archive.org/web/20071110215327/http://www.presamil.ro/SMM/2005/5/31-40.htm
(aceast numar nu mai este accesibil in arhiva revistei care pastreaza doar numerele din 2010 pana in 2016 ( http://presamil.ro/publicatii-scrise-2/ )

Despre aceasta intalnire cruciala pentru evolutia post 1990 a domeniului psihologic ( a fost ultima la care am participat si ultimul meu contact cu administratorii domeniului psihologic ) am relatat la momentul respectiv  :


" Organizarea a fost ireprosabila , mai exact de tip militar . In mod ostentativ si probabil pentru cresterea moralului participantilor , la reuniunea unei bresle profesionale civile, capitanul-comandor dr. psiholog Constantin Edmond Cracsner s-a asezat la prezidiu imbracat in uniforma iar accesul in sala a fost permis numai pe baza de buletin . Motivul a fost recunoscut in mod onest de catre domnul Nicolae Mitrofan , viitorul presedinte ales al Colegiului, cu referire la precedenta intalnire din provincie unde au fost 600 de invitati : « Data trecuta era sa pierdem controlul ! » .
Ca sa fie evitate orice complicatii posibile , evenimentul s-a desfasurat practic in clandestinitate : nu a fost prezenta nici o televiziune ( cu exceptia reprezentatilor presei militare care au si facut fotografia de mai sus) si nici un alt reprezentant al presei . In mod logic, evenimentul nu a fost relatat nici in mass-media civila. Pe cale de consecinta , totul s-a desfasurat in mod organizat si conform planului aprobat, nimeni nu a miscat in front , atmosfera din sala a fost glaciala , dar daca totusi cineva cu simtul umorului ar fi strigat brusc un « Dreepti ! » nu ar fi fost probabil nici o surpriza daca ( foarte ) multi s-ar fi ridicat in picioare…"

Detalii : https://sergiusimion.blogspot.com/2009/01/psihologia-romaneasca-intre-lege-si.html


Am inteles fara niciun dubiu si am avut dovada faptului ca psihologii " nu sunt singuri" si ca dincolo de valorile deontologice si profesionale declarate in mod formal exista comandamente mult mai puternice. 
In Aula Universitatii l-am vazut atunci pe locotenentul (?) Paraschiv, inainte de 1989 unul dintre securistii oficiali  ai Centralei Nucleare din Cernavoda  unde lucrasem care devenise acum psiholog ( vorba unui membru al conducerii Colegiului Psihologilor intervievat pentru articolul " Depresia psihologiei romanesti " : " nu le putem interzice dreptul de a profesa !"). 
Mai mult decat atat, descoperisem cu ajutorul Internetului ( https://irp.fas.org/world/romania/list.htm ) ca  presedintele ales al filialei Colegiului Psihologilor din Constanta era un fost ofiter de Securitate care raspundea la SRI de sectorul secte si culte religioase .
A devenit evident ca aceasta "profesie liberala" a devenit de fapt dependenta de alte ratiuni si instante care permiteau militarilor, ofiterilor de informatii si fostilor securisti sa devina psihologi si sa primeasca si functii de conducere intr-un domeniu civil ( asta da profesie liberala ! ) spre deosebire de judecatori, procurori, etc. care nu pot profesa daca au lucrat in fosta Securitate sau in serviciile de informatii, dar care au nevoie de un aviz psihologic. 
A fost momentul in a care am hotarat sa intrerup orice contact cu Colegiul Psihologilor din Romania . Aveam de ales intre a ma ridica si a cere cuvantul spunand ca nu vreau sa mai fac parte din acesta organizatie si a ramane pana la capat observand ce se intampla, dar fara a vota. 
Am ramas , iar din atitudinile , opiniile  si comportamentele psihologilor din sala ( dupa ce am remarcasem anterior lipsa de reactie oficiala a psihologilor la aparitia Legea 213 din 06.01.2004  )  am inteles ca soarta psihologilor este pecetluita pentru multi ani de aici incolo deoarece aceasta lege a beneficiat de o atentie speciala si a fost votata ca lege organica ( respectiv cu aprobarea a peste 50% din Parlament ) , deci sansele ei de modificare sunt minime . 
La prima pauza am parasit Aula Universitatii din Bucuresti cu un gust amar , o stare de deprimare si certitudinea ca ceea ce nu au reusit si nu au indraznit comunistii,  au reusit cei care au preluat stafeta de la ei .  
Am plecat  pe jos catre Piata Universitatii sa-mi limpezesc gandurile si intamplarea a fost sa ma intalnesc cu profesorul meu Mihai Golu care era intr-o dispozitie asemanatoare . Se pensionase , probabil exasperat de problemele din domeniu . 
Am schimbat cateva cuvinte si i-am vorbit despre dezamagirea mea ca dupa atatia ani situatia psihologiei romanesti ramane neschimbata iar modul in care sunt gestionate problemele domeniului si au avut loc alegerile , nu cadreaza cu democratia si statul de drept. 
" Poate peste 20 de ani ! " , a subliniat cu amaraciune profesorul , iar evolutia ulterioara a evenimentelor a aratat ca si acesta este un termen depasit. 




                                          Anul 2006
   
Intre 1 ianuarie 2006 si 1 februarie 2006 este publicat in ziare si reviste  de limba romana din Franta ( Asymetria, redactor Dan Culcer  - dupa 2 ore de la expedierea din Romania  ) , Germania ( Agero- Stutgart ,redactor Lucian Hetco - dupa 2 saptamani de la expediere ) si  SUA ( New York Magazin, redactor Grigore Culian - dupa o luna de la expediere ) ,  un articol despre starea de fapt din domeniul psihologic :



2006.15.01 Este publicat in presa romana din diaspora ( Franta, Germania , SUA ) un articol despre starea de fapt din domeniul psihologiei si capturarea lui de catre alte instante : 



Istoria conspirativa a psihologiei si controlul psihosocial in postcomunism     



   

                   
2006. 07.03 - In revista Asymetria din Franta este publicat un  "Apel pentru modificarea Legii 213 din 06.01. 2004 
adresat psihologilor romani , inclusiv psihologilor romani stabiliti in strainatate care au fost reperati pe Internet in acel moment si contactati  , dar  a ramas fara raspuns
Singura personalitate contactata personal si printr-un intermediar a fost Stelian Tanase ( sociolog de formatie ) invitat sa semneze Apelul de un fost coleg de facultate tot sociolog ( dar care a lucrat ca psiholog ) cu care a lucrat impreuna la Casa de Cultura a sectorului 5 inainte de 1989. Stelian Tanase nu a dorit sa semneze acest Apel , dar " a urat succes initiativei ". 
Si totusi, un numar mic de persoane din diverse domenii de activitate si din diverse tari au semnat pentru aceasta initiativa ,  onoarea societatii civile fiind salvata  de catre fostii detinuti politici Paul Goma si Vasile Paraschiv care si-au pus semnatura pe acest Apel :
 

Apel pentru modificarea Legii 213 din 06.01. 2004





2006.21.03 - Ziarul " Cotidianul " publica  articolul " Depresia psihologiei romanesti "  la care este  deschis un forum cu sute de comentarii. Articolul va depasi 100.000 de vizualizari , iar forum-ul lui va fi mai intai banat cu spam-uri si apoi inchis dupa doi ani de dezbateri *) .


Viorel Ilisoi - Depresia psihologiei romanesti 


754 de comentarii

727 comentarii 



2006.27.03 - Forumul APIO( Asociatia de Psihologie Industriala si Organizationala )  recunoaste acapararea domeniului de catre militari si servicii secrete (SRI) 



2006.14.05 - Revista Asymetria publica o scrisoare pentru psihologi care semnaleaza capturarea domeniului si pierderea independentei psihologilor : 


Despre asumarea raspunderii si protectia anonimatului
Scrisoare pentru psihologi



2007. 20.04 - In presa de limba romana din Franta si Canada apare un articol despre modul "triumfal" in care Colegiul Psihologilor din Romania a intrat in Europa  :



Noua poliţie a sufletului - A Brave New World - ( New Edition ) sau Cum doreste sa intre in Europa Colegiul Psihologilor din Romania?

Asymetria, Revista de cultura, critica si imaginatie, Paris
www.asymetria.org/modules.php?name=News&file=article&sid=271 - 26k -


Alternativa , Canada

https://web.archive.org/web/20071106233145/http://www.alternativaonline.ca/Atitudini0701.html



2008.10.05 Este publicat in strainatate un articol despre noile tendinte sociale si noua orientare a psihologiei romanesti :



Societatea romanească intre psihanaliza de stat si canibalismul social

https://sergiusimion.blogspot.com/2008/05/societatea-romaneasca-intre-psihanaliza.html


Articolul este criticat violent in tara si autorul lui atacat (https://sergiusimion.blogspot.com/2016/04/mic-tratat-de-spamologie-si-psihologie.html) , dar este reluat integral de catre Paul Goma in celebrul sau Jurnal : 





2008. 19.08 Forum-ului articolului  "Depresia psihologiei romanesti " este inchis dupa 2 ani de dezbateri , iar arhiva lui nu mai este accesibila pe Internet decat partial prin Wayback Machine :




2008. 12.01    Ziarul " Ziua " publica un articol diversionist despre psihologii serviciilor secrete care pune in aceeasi oala NATO, SUA , lupta impotriva terorismului , serviciile secrete occidentale , serviciile secrete comuniste  , CIA, Securitatea,etc.


Claudia Cristescu - Psihologii serviciilor secrete 

Articolul  declara drept sursa  a raului si tehnicilor de tortura  democratia  americana si CIA, si trece sub tacere  tehnicile comuniste de tortura si dezumanizare aplicate detinutilor politici de la noi si in mod special  sinistrul " Experiment Pitesti " . 
Dincolo de aceste teze ale mentalitatii de tip securist , articolul reia idei  din articole publicate in reviste in limba romana din Occident care semnalau capturarea domeniului psihologic de la noi de catre militari  , fosti securisti si serviciile secrete  : 


" Nici pana in ziua de azi nu se cunosc date relative la numarul, activitatea concreta sau eventuala disidenta a psihologilor care au lucrat in Securitate. Iar increngaturile subterane dintre psihologie/psihiatrie ca instrument de control social sau depersonalizare a individului "nesupus" si politica represiva nu au fost deocamdata recunoscute oficial."

"Inexplicabila, atunci, absenta initiativei de lustratie printre psihologi. Volitiv sau nu, de 17 ani, chestiunea raporturilor psihologi/psihiatri si Securitate nu a fost transata in spatiul public. Nedumerirea este logica: daca in Justitie sau alte sectoare institutionale este blocat accesul la functii de conducere al fostilor colaboratori ai Securitatii, iar magistratii trebuie sa completeze declaratii ca nu sunt lucratori sau informatori ai serviciilor secrete, de ce nu s-ar aplica masuri similare in speta psihologilor? Nu este, oare, la fel de important sa nu fi fost colaboratori ai Securitatii? Respectiv, sa nu fie nici in prezent lucratori ai serviciilor secrete?"

Claudia Cristescu - Psihologii serviciilor secrete
http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-01-12&id=231627


Problema este ca acest articol reia idei sub alta forma din articole publicate in 2006 in reviste in limba romana din Occident ( presa din tara , a refuzat publicarea  lor ) articole care semnalau capturarea domeniului psihologic de la noi de catre militari  , fosti securisti si serviciile secrete :

 " Nu se cunoaste aproape nimic despre numarul si activitatea psihologilor care au lucrat in Securitate si nici despre eventuala disidenta a altora , iar singura istorie publicata a psihologiei este cea militara"

"Daca la presiunea UE justitia a inceput curatenia in propria ograda , legea stabilind clar ca profesia de magistrat este incompatibila cu apartenenta la fosta politie politica si , foarte interesant , cu calitatea de membru al unui serviciu secret, psihologia face nota discordanta cu tendinta societatii de aliniere la standardele europene : nu vede nici o incompatibilitate intre aceste doua calitati si exercitarea profesiei de psiholog , ba chiar dimpotriva , desi o consiliere in care atunci cand intri la psiholog ai tendinta sa duci in mod reflex mana la buletin nu mai seamana a consiliere psihologica."



" Regimul special (echivalari, privilegii, drepturi,etc.) care se acorda psihologilor din Ministerul de Interne si al Apararii Nationale reprezinta o grava eroare deoarece intr-o societate democrata structurile militare sunt sub controlul societatii si nu invers. Legea instituie in mod indirect un control inadmisibil al structurilor militare (cf.Art.18,alin.3 din Norme Metodologice ) intr-un domeniu profesional care intereseaza de fapt intreaga societate, si in cele mai sensibile si profunde structuri ale ei , semnaland existenta in adancime a unor procese tacite care contrazic discursul social oficial. In acelasi timp, acest regim este discriminatoriu si reprezinta o ofensa provocatoare de tensiuni la adresa celorlalti psihologi." 

2006.07.03  Apel pentru modificarea Legii 213 din 06.01. 200


2009.17.02  Colegiul Psihologilor din Romania anunta o colaborare cu Uniunea Nationala a Notarilor Publici in vederea " securizarii actului profesional al notarilor publici" ( oare a  inteles cineva ceva din aceasta propozitie sibilinica ? ) : 






2009.06. 05 . Articolul " Tradarea psihologiei " (http://www.psihologiaonline.ro/download/art/A084_TradareaPsi.pdf ; https://sergiusimion.blogspot.com/2009/05/tradarea-psihologiei.html  )  declanseaza fara intentie un forum  cu zeci de comentarii  in care, in mod incredibil si de neimaginat pentru un stat de drept si o tara intrata in Uniunea Europeana,  studentii din facultatile romanesti de psihologie se  vor lupta aprig  "undercover"  in  subteranele Internetului cu gestionarii domeniului psihologic , respectiv cu sustinatorii Colegiului Psihologilor din Romania **).


2009.04.06 - Psihologia este promovata "institutional"  respectiv reprezentantul Colegiului Psihologilor la  Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale este numit un (fost) militar : 




2009.29.06 - Noua psihologie demonstreaza ca in psihologia romaneasca democratia este absoluta :


The New Psychology

"Baietii destepti" ai psihologiei romanesti
De la educatia sexuala la Centrala Nucleara si invers





2009.16.11 -  Prima amenintare a unui psiholog cu amenda de 30.000 lei pentru publicarea unui articol care prezinta informatii publice :






2009  Proiectul european Scoala Online (" resurse gratuite utile studentilor , elevilor si profesorilor" - http://www.e-scoala.ro/index.htm )  consemneaza alte premiere psihologice la scara nationala  : 

- Promovarea psihologiei militare in randul studentilor, elevilor si profesorilor de la liceele si facultatile  civile : 




- Aparitia   disciplinei de "psiholog in domeniul Securitatii Nationale "cu concursul  Facultatii de Psihologie Bucuresti :



Critica NATO si apologia mentalitatii conspirationiste intr-un material adresat profesorilor , elevilor si studentilor :





- Reclama deschisa facuta  drogurilor si recomandarea "experimentarii"  lor intr-un material adresat studentilor, elevilor si profesorilor  : 




2010.28.05 Domeniul psihologic devine unul in care sectorul civil trece pe planul doi . Premiile oferite psihologilor pentru intreaga activitate, pentru promovarea psihologiei in afara granitelor si pentru promovarea psihologiei  la nivel institutional (!)  sunt adjudecate de catre fosti sau actuali militari :







2011.24.11- Colegiul Psihologior din Romania devine titularul unei marci trecuta sub tacere de toti sustinatorii lui  care sub sigla aprobata ii confera dreptul de a face afaceri ( divertisment, lant de magazine ,... servicii veterinare; servicii de igiena si de ingrijire a frumusetii pentru oameni sau animale 😂; servicii de agricultura, horticultura si de silvicultura , servicii de siguranta pentru protejarea bunurilor si indivizilor ,etc. 😂  ) care nu au nicio legatura cu domeniul psihologic si demonstreaza ca aceasta entitate este de fapt o societate comerciala :









Sursa : https://www.listamarci.ro/marca-Colegiul-Psihologilor-din-Romania-157925.htm





2012. 17.03  De neimaginat in timpul comunismului si de tip SF pentru o democratie europeana si un stat de drept , Facultatea de Psihologie din Bucuresti gireaza workshop -uri pentru permisul de port-arma (!) : 





2012. 18.03. Pentru a putea profesa psihologii sunt obligati sa cumpere timbre de la Posta Romana :






2012. 21.03 Apare in spatiul public o petitie neobisnuita ( " VREM DREPTURI PENTRU PSIHOLOGI ! ") care exprima situatia dramatica si disperarea existenta in profesia de psiholog  si descrie din perspectiva celor numai 5 semnatari anonimi situatia dramatica din domeniul psihologic :




2013. 16.04  Membrii din Comitetul Director al Colegiului Psihologilor din Romania declara senin ca ei nu stiau ce facea presedintele Colegiului cu banii institutiei si cu sediul ei  :






2013. 25 .09   . Dupa 7 ani de la aparitia Colegiului pe care l-au girat, infiintat si aprobat , universitarii realizeaza cu mintea cea de pe urma  implicatiile deontologice, profesionale si sociale ale megastructurii birocratice  create  :

 Consortiul Universitaria ( Daniel David , Alin Sava, etc.). 



2014 O comparatie devastatatoare intre The British Psychological  Society si Colegiul Psihologilor din Romania  arata dimensiunile fraudei profesionale, sociale si morale si adevaratele scopuri ale megastructurii birocratice  care a invocat apararea acestei profesii liberale de dusmani imaginari , dar a transformat-o intr-o  profesie captiva si o afacere veroasa:




2014. 28.05 O petitie pentru demiterea directorului juridic al CPR Stefan-Iulian Laurentiu este semnata de 728 de persoane :




2014.14.08   Profesorul universitar de psihologie Daniel David ( unul dintre initiatorii Colegiului Psihologilor din Romania ) , realizeaza in sfarsit acapararea acestui domeniu de catre Colegiul care " ... a fost gandit  pentru a ajuta dezvoltarea si functionarea profesiei de psiholog ! Nu pentru alte scopuri !" :





Comentariile cititorilor sunt pe masura :




2014.03.10 . Psihiatrii dau judecata psihologii  iar rezultatul este unul tragicomic spre deliciul cititorilor si comentatorilor  :






Comentarii 
pathfinder • 2014-10-03 15:59
Deci // Am ras cu lacrimi. Cine da in judecata pe cine?!? Psihiatrii pe psihologi?!? Astia-s nebuni... :J
justin puscasu • 2014-10-03 16:08
Recapituland... // Exista multe feluri de smecheri in Romania, dar parca nu mai sunt altii atat de smecheri, incat sa-si "traga" singuri dreptul de a impune taxe, de a emite timbre, de a stabili cine misca sau respira in domeniul lor de interes. Baietii astia de la Colegiul Psihologilor merita cu siguranta mai multa atentie, din partea presei, si chiar a Parchetului.



2015.24.01 Un membru al Departamentului de Consiliere al International Anti-Corruption Academy (IACA)  - Laxenburg, AUSTRIA m-a invitat sa vorbesc despre coruptia din domeniul psihologic si mi-a solicitat un material pe aceasta tema.  
Am declinat invitatia din motive obiective, dar am trimis materialul de mai jos : 




2015.30.03 - Teroare si intimidare pentru psihologi marca CPR(I) :




2015.01.04 Profesorul Daniel David recunoaste in mod onest dezastrul creat in domeniul psihologic de catre gestionarii domeniului . Este interpelat in mod public ( dar fara rezultat) despre criza cronica la care s-a ajuns :


Daniel David - Sa bata clopotele pentru psihologia romaneasca ... !
Comentarii Contributors.ro


Domnule David, este salutara interventia dumneavoastra dar am senzatia ca va opriti undeva la mijlocul drumului, fara sa indicati faptele si mai ales autorii. Care sunt masurile luate in ultimii ani si care au condus la situatia actuala si, mai ales, cine sunt faptuitorii? De cine/ce va este teama? Am ajuns ca in anul 2015 sa ne fie teama sa spunem lucrurilor pe nume? Asistam in ultimii ani la o batalie dusa mai mult sau mai putin pe fata impotriva valorilor reale, o intoarcere pe dos a adevarului, o navala a distrugerii, si totusi ne este teama sa spunem ca este o actiune politica, condusa de grupuri politice care se afla acum la putere. Sistemul de valori, care fusese cat de cat corectat in acord cu sistemul de valori din lumea civilizata si care conteaza in stiinta, este sub atac de cativa ani buni si nu stiu ce se va alege de el in urmatorii ani.



Dle David ştiti că regimul comunist a folosit psihologia ca metodă de tortură? Faptul este evidenţiat în DL 118/90. Iar „profesioniştii” au fost preluaţi şi folosiţi de regimurile postdecembriste în mod sistematic.
Un caz care a făcut ceva vâlvă în urmă cu trei-patru ani este cel al actualului Gral bg(r) SRI Holdevici Irina Alice, turnătoare cu acte în regulă şi cu deosebit randament pe segmentul foşti deţinuţi politici (v.mai pe larg în PUTEREA ) Cu toate că a fost condamnată definitiv drept colaboratoare a Securităţii ca poliţie politică este şi în prezent membră SRI. V decizia 4978 din 12 aprilie 2013 a ICCJ SCAF din dos.165 / 2 / 2011,
Mai citiţi şi materialele postate de Sergiu Simion despre drama psihologilor deveniţi cu voie sau nu colaboratori represivi ai regimului dictatorial.
Această problemă nu poate fi abordată în mod onest şi fără a „acoperi” nenorocirile provocate de psihologi şi pshihologie în regimul comunist dacă nu analizaţi prestaţia din timpul comunismului. Şi în fosta URSS.

 

Multi dintre psihologii care au participat la actiuni de represiune inca mai profeseaza. Cum vreti sa aiba lumea respect/interes (ca de incredere nici nu poate fi vorba) intr-un astfel de corp profesional?
De Visinescu ati auzit? E acum in curs procesul lui. De teroare ati auzit? In sondajul Dvs, ati tinut cont de violenta care s-a exercitat 45 de ani, sistematic, fizic si psihic, asupra romanilor? Ati facut comparatii cu alte tari care nu au trecut prin exterminarea elitelor, foamete, teama generalizata? Sau aceste aspecte nu sunt relevante?



E interesant de vazut ce atmosfera domina in psihologia romnaneasca – oamenii comenteaza pe la colturi, dar majoritatea se ascut sub diverse nick-uri. Asa incit, despre ce schimbari sa vorbim, daca psihologii nu au macar curajul exprimarii propriilor opinii.


„prin politicile academice centralizate şi locale am ratat şansa normalizării psihologiei pentru cel puţin încă o generaţie (+20 de ani) şi am redus contribuţia acesteia la ştiinţa românească şi astfel la competitivitatea ţării.” 


Pai era clar ca o sa se intimple asa. „Baietii destepti” ai psihologiei romanesti s-au infipt in posturile caldute si de acolo au inceput sa organizeze ei psihologia. Era normal sa se ajunga la esec – niste teoreticieni s-au apucat sa administreze un domeniu al practicienilor. Problema este de fond – in acel Colegiu nu ar fi trebuit sa aiba acces profesorii, indiferent ca sint universitari sau nu, pentru simplul motiv ca o organizatie a practicienilor trebuie condusa de practicieni, nu de unii care se cred mari psihologi pentru ca citesc niste carti din care povestesc studentilor la curs.


”Partea cea mai interesanta este ca exact acele personalitati care nu au luat atitudine in acei ani, abandonand domeniul in bratele regimului si frangand astfel destinul social al unor generatii , conduc si acum aceasta nefericita breasla.
In sfarsit, autorul omite in mod inexplicabil faptul ca psihologia nu si-a clarificat pana in prezent nici raporturile cu trecutul si represiunea comunista , nici statutul , nici misiunea sociala in conditiile actuale.
Nici dupa 25 de ani nu se cunoaste aproape nimic despre numarul si activitatea psihologilor care au lucrat in Securitate si nici despre eventuala disidenta a altora . Traumele sociale si psihologice produse de activitatea Securitatii, sinistrul Experiment Pitesti, Revolutia, mineriadele, controlul social , presiunile politice , administrative si psihologice nu au fost considerate subiecte demne de atentia psihologiei .
Mai mult decat atat, in egala masura autorul omite sa mentioneze confiscarea domeniului psihologic de catre instante straine domeniului si deturnarea sensului profesiei de psiholog.
Prin modul subversiv in care a fost infiintat Colegiul Psihologilor din Romania , psihologia a devenit astfel un domeniu captiv reglementat de norme specifice mai degraba institutiilor de stat si institutiilor militare decat celor civile, iar psihologii au devenit prizonierii de constiinta ai propriului domeniu :”
http://sergiusimion.blogspot.ro/2015_06_01_archive.html





2015.29.01- Este publicat un pamflet despre administrarea birocratica a domeniului si haosul din psihologie unde prin acumulari cantitative se spera salturi calitative   :




Comentariile cititorilor  sunt elocvente :


  1. Inchiderea scolilor profesionale, de arte si meserii e cea mai mare nenorocire facuta la adresa copiilor. Nu toti sunt facuti pt integrale si formule de fizica complicate, eu sunt o persoana analitica si ancorata in abstract dar am avut colegi ce reuseau sa treaca teze/bac doar cu meditatii si mult lucru in plus, un efort obositor pt ei.
    Rezultatul de astazi la bac arata realitatea: 50% picati inseamna ca 50% nici nu trebuiau sa ajunga la liceu teoretic. Si cu teoreticul chinuit, ce facultate pot urma mai departe? la ce ar putea sa intre, sa ii atraga dar si sa faca fata? Ei, aici e drept sau psihologie la facultate particulara.
    Atractia psihologiei ramane puternica, cred ca toti vrem sa intelegem ce e in cap/sufletul nostru si a celorlalti ….
    Din acestia unii/ce buni/cu vocatie pot deveni terapeuti. Si banii sunt bani, sunt preturi si de 100 lei pe ora de terapie, deseori la negru. Asadar cu 2 pacienti pe zi un terapeut bun poate duce regeste in Romania.
    Unii isi folosesc cunostintele si lucreaza cu copii pe terapii complementare – sunt platiti cu 15-20-50 pe ora. Mai sunt si in presa. Mai sunt si in recrutare/resurse umane.
    Restul … fac ce pot. Adica nimic.


  2. Dragul meu, autor, nu vreau sa iau apararea institutiei care m-a format, intrucat nu e nici pe departe aproape de perfectiune sau de acea capacitate de a forma tineri psihologi pregatiti in adevaratul sens pentru munca ce urmeaza. Nu stiu cum era in 2006, dar iti spun sigur ca acum, la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, UB, nu numai ca nu se accepta studenti fara bacalaureat, dar exista si o proba scrisa pentru admitere. Iti inteleg nefericirea, multi oameni termina facultatea si ai spus tu ca 60.000 termina facultatea, dar asta nu inseamna ca toti ajung psihologi terapeuti sau clinicieni cu drept de libera practica. Exista multe domenii in care poti lucra ca absolvent de psihologie: HR, consiliere educationala, consiliere vocationala, psihoterapie, clinica, consilierea cuplului si a familiei, cercetare, ori nu toti absolventii la terminarea facultatii se bulucesc la masterele de terapii. Psihologia nu inseamna doar canapelute. Exista si foarte multi studenti care la sfarsitul facultatii nu se mai identifica cu domeniul ales si atunci se descurca si ei cum pot. Insa am vazut si ingineri care lucreaza ca cofetari, si contabili la asistenta sociala, chimisti care lucreaza la ministerul de externe, deci cazurile de reprofilare nu sunt doar la facultatea de psihologie. Ori nici nu mi se pare ceva grav in asta, din contra, ii incurajez pe cei care ajung la concluzia ca nu pot fi terapeuti si se reprofileaza, aceasta nu e o meserie pentru oricine. Este adevarat ca in unele facultati peste 50% din studenti au media de varsta 30-40 de ani (vezi aici Facultatea de Ecologie), insa acest lucru nu intampla la toate facultatile. Deci, sa nu ne mai luam de saracii oameni care poate au venit si ei sa faca o facultate si apoi au realizat cat de greu si cate taxe si formari sunt de platit pentru a ajunge cu adevarat cineva, ci mai bine am incuraja romanii sa mearga la psiholog.





2015.05.04 -  Teroare si frica marca CPR pentru psihologi (II) :





2016.13.04. Este publicat un articol despre organizarea deficitara a domeniului psihologic, reactiile de contestare aparute si comportamentul de raspuns al instantelor criticate :





Mic tratat de spamologie si psihologie. De la "character assassination" la "kill the messenger"

https://sergiusimion.blogspot.com/2016/04/mic-tratat-de-spamologie-si-psihologie.html




2017, 11 martie - Alegerile de la Colegiul Psihologilor din Romania, Filiala Bucuresti reprezinta  linistea dinaintea furtunii  , respectiv ultima imagine de grup ca simbol al consensului si fortei organizatiei, dar care a avut un efect exact contrar . In mijloc se afla exact persoana anchetata de DNA la sfarsitul lunii martie :




Aceeasi fotografie apare si intr-un articol encomiastic la adresa organizatiei, articol aparut pe un site obscur ( https://www.wonder.ro/colegiul-psihologilor-din-romania-o-necesitate-pentru-o-societate-normala/ ).





2017. 20 .03  Dupa 13 ani de la infiintare , profesorul universitar Dragos Iliescu ( unul dintre initiatorii CPR care a facut parte din conducerea lui ) recunoaste  indignat abuzurile acestei institutii devenita societate comerciala, abuzuri  mentionate in  "Apelul pentru modificarea Legii 213" . 
Cu aceasta ocazie , la fel ca in 2013, aflam ca membrii Comitetului Director exact dupa principiul " participa, dar nu se baga " , nu cunosc ce salarii are conducerea Colegiului din care fac parte :  



" E interesant că nimeni - nici un membru simplu al Colegiului şi nici măcar vreun membru al Comitetului Director sau Consiliului Colegiului (forurile de conducere) nu ştie ce salarii are conducerea CPR. Acestea au fost ţinute secrete. Se zvoneşte că sunt în jurul a 2-3000 de euro pe lună, însă nu avem dovezi în acest sens."
  
Dragos Iliescu 




Reactiile comentatorilor sunt la fel de polarizate : 


Cred că este vorba de mafia seturilor de teste psiho (extrem de scumpe) și a testărilor pentru diferite scopuri.

  1. Doar cei lipsiti de integritate nu doresc sa plateasca pentru dreptul de autor - munca de ani a unei echipe de psihologi - sau cei care folosesc 'teste' xeroxate, de pe vremea comunistilor au astazi melancolii si vorbesc de ''teste scumpe'' si ''mafie''.... Ah, si mai este o categorie, a ''psihologilor'' care fac trei ani intr-unul si care, desi au doctorat, au trecut probabil mai rar pe la cursul de psihodiagnoza.

    Iulian Laurentiu Stefan? DEMISIA, hotule.







2017. 24.03  Presedintele Colegiului psihologilor din Romania, Mihai Anitei, este anchetat de DNA pentru fraude grosolane  :




2017. 28.03 - Scandalul din domeniul psihologic ia proportii epice si cosmice :




2017. 13.07  -  Apare  inca o dovada a faptului ca megastructura CPR este in realitate o societate comerciala . Presa a publicat un extras din registrul salariatilor angajatorului CPR care prezinta fata adevarata a megastructurii care se prezinta ca ONG profesional , dar functioneaza ca societate comerciala. 
Documentul prezentat in presa  certifica demiterea directorului general Stefan Iulian-Laurentiu si demonstreaza  ca aceasta institutie functiona ca o firma privata cu angajati  :




https://sergiusimion.blogspot.com/2017/07/o-profesie-captiva-si-recalibrarea.html



 
2017.25.10 - Este publicat un articol care semnaleaza conexiunile subterane dintre Colegiul Psihologilor din Romania si Institutul de Psihologie Judiciara :



Colegiul Psihologilor din Romania si Institutul de Psihologie Judiciara , institutii de drept privat si stat in stat





2017. 30.10  . Psihologul Iulian-Stefan Laurentiu, fost director juridic la Colegiul Psihologilor din Romania  ramane si fara doctorat in urma unui plagiat :





2017.03 .11 -  Conducerea contestata a Colegiului Psihologilor neaga noua conducere si o da in judecata  :





2018. 03.02  - Conducerea contestata se baricadeaza in sediul institutiei  , noua conducere intra in forta in acelasi sediu si paruiala in conducerea Colegiului Psihologilor devine generala :





2018. 23, 03 Ostilitatile dintre cele doua fractiuni ale Colegiului iau amploare pana la nivel central :





2020.29.08 Este publicat un articol despre perceptia negativa a domeniului psihologic pentru mai mult de un deceniu :



Psihologia psihologilor ( 2008 -2020 ). O statistica a perceptiilor

https://psihologiapsihologilor.blogspot.com/2020/08/psihologia-psihologilor-2008-2020-o_29.html





2020. 18. 12  Megastructura CPR apare intr-o noua infatisare.  Noua conducere a Colegiului a recuperat institutia si stampila , a schimbat titularii functiilor , dar a mentinut intacta  vechea organigrama , departamentele , fisele posturilor si padurea de sefi  :
  



2021. 19.11 Dupa atatea batalii purtate de la infiintarea sa , noul (?) Colegiu mentine in mod oficial notiunea de "acces in profesie"  inventata de vechiul Colegiu si o transforma in norma :




2022. 23. 01  Rectorul Daniel David , profesor universitar de psihologie , lauda in mod public colaborarea dintre viitorii filozofi ( de ce nu si viitorii psihologi ?) si SRI : 





2022. 26. 05  Luptele intestine din cadrul CPR incep sa semene din ce in ce mai mult cu telenovele si scandalurile din mass-media tabloida :










2022. 27. 05 - Cinismul Colegiul Psihologilor din Romania este  unul de tip rafinat  . 
Dupa toate conflictele si scandalurile generate de aparitia celebrei Legi 213/ 2004 , acesta nu se raporteaza la psihologii care il finanteaza , ci la statul roman si continua sa laude aceasta realizare pe care in stil proletcultist a transformat-o intr-un fel  de sarbatoare muncitoreasca a "cadrului institutional"  ( desi nu este clar ce se sarbatoreste  )  de la care mai lipsesc micii si berea . 
In acelasi timp  recunoaste in mod onest ca are o misiune si responsabilitate, dar fata de statul roman , probabil plata impozitelor si taxelor societatii comerciale la bugetul de stat (domeniul, credibilitatea,  deontologia , domeniul profesional si practicantii  lui raman undeva in plan secund  ) :



" 27 mai este ziua în care Parlamentul României a emis Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică." 

”Este sărbătoarea psihologiei românești, sărbătoarea tuturor psihologilor din România, sărbătoarea profesiei de psiholog de liberă practică”.


" ”În toți acești ani, conducerea Colegiului a avut în vedere cadrul instituțional, misiunea și responsabilitatea față de statul român (s.n.) în asigurarea unor servicii de calitate pentru cetățenii care apelează la serviciile psihologului” se arată într-o postare a reprezentanților Colegiului Psihologilor din România. "




2022. 29. 05 De la prezenta unei uniforme militare la prezidiul unei intalniri a psihologilor din 2005, se ajunge in sfarsit in anul de gratie  2022  la certificarea formala a unei stari de fapt  respectiv aceea ca psihologii sunt condusi de militari si alte structuri.  



Deocamdata ( adica dupa 18 ani de la infiintarea Colegiului si dupa 33 de ani de la caderea comunismului ) totul s-a rezolvat in buna traditie kafkiana.
Pe frontul psihologic  este pace si liniste . "Revolutia"  din domeniu a  insemnat inlocuirea vechii garnituri cu o noua garnitura , dar pe aceeasi linie de tren si cu aceeasi destinatie. 
Pretul il platesc psihologii ordinari ( adica supusi ordinelor ) care prin taxele oficiale sustin institutia care le-a frant coloana vertebrala , dar a asigurat salariile noii conducerii a societatii comerciale prin spolierea de tip medieval a unei intregi bresle profesionale "liberale" :  



TAXE PROFESIONALE - în conformitate cu Hotărârea Consiliului Colegiului Psihologilor din România nr. 2 din 27 septembrie 2013, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I, Nr. 714 din 20 noiembrie 2013

  • taxa pentru analizarea dosarului şi organizarea interviului/examenului, pentru obţinerea atestatului de liberă practică într-o specialitate - 300 lei;
  • taxa pentru analizarea dosarului şi organizarea interviului/examenului, pentru obţinerea atestatului de liberă practică într-o specialitate, depus de către solicitantul care face dovada încadrării într-un grad de handicap, foşti deţinuţi politici sau absolvenţi care solicită atestarea, în termenul de maximum 6 luni de la data promovării examenului de licenţă - 150 lei;
  • cotizaţia anuală a psihologilor cu drept de liberă practică - 250 lei;
  • taxa pentru analizarea dosarului privind eliberarea certificatului de înregistrare a formei independente de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică - 300 lei;
  • taxa pentru analizarea dosarului privind înscrierea unei menţiuni la certificatul de înregistrare a formei independente de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, care implică preschimbarea anexei - 150 lei;
  • taxa pentru analizarea dosarului privind înscrierea unei menţiuni la certificatul de înregistrare a formei independente de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, care implică preschimbarea certificatului de înregistrare şi a anexei, cu excepţia cererilor de preschimbare formulate pe baza modificării actelor de identitate - 300 lei;
  • taxa pentru analizarea privind emiterea avizului de funcţionare a structurii de psihologie înfiinţate în cadrul unei entităţi din sectorul public sau privat - 300 lei;
  • taxa pentru analizarea dosarului privind înscrierea unei menţiuni la avizul de funcţionare a structurii de psihologie înfiinţate în cadrul unei entităţi din sectorul public sau privat, care implică preschimbarea anexei - 150 lei;
  • taxa pentru analizarea dosarului privind înscrierea unei menţiuni la avizul de funcţionare a structurii de psihologie înfiinţate în cadrul unei entităţi din sectorul public sau privat, care implică preschimbarea certificatului de înregistrarea şi a anexei - 300 lei;
  • taxa pentru analizarea dosarului privind avizarea şi înregistrarea furnizorului de formare profesională - 1.500 lei;
  • taxa pentru analizarea dosarului privind avizarea şi înregistrarea programului de formare profesională complementară în specialitate - 1.500 lei;
  • taxa pentru analizarea dosarului privind avizarea cursului universitar de master ca formare profesională complementară în specialitate - 1.500 lei;
  • taxa pentru analizarea dosarului privind avizarea şi creditarea cursului de formare profesională continuă în specialitate - 500 lei;
  • taxa pentru analizarea dosarului privind avizarea şi creditarea cursului de formare profesională continuă în specialitate, pentru care nu se percepe de către organizator taxă de participare - 100 lei;
  • taxa pentru analizarea dosarului privind avizarea şi creditarea conferinţei naţionale şi a altor manifestări profesionale naţionale - 1.500 lei;
  • taxa pentru analizarea dosarului privind avizarea şi creditarea conferinţelor internaţionale şi a altor manifestări profesionale internaţionale - 3.000 lei;
  • taxa pentru analizarea dosarului privind avizarea şi creditarea unui workshop într-o specialitate - 500 lei;
  • taxa pentru analizarea cererii privind emiterea certificatului de recunoaştere internaţională - 100 lei;
  • taxa de înregistrare a producătorului/distribuitorului/reprezentantului comercial al metodelor şi tehnicilor de evaluare şi asistenţă psihologică - 1.500 lei;
  • taxa pentru analizarea cererilor de avizare a metodelor şi tehnicilor de evaluare şi asistenţă psihologică conţinând între 1 şi 4 scale - 1.500 lei;
  • taxa pentru analizarea cererilor de avizare a metodelor şi tehnicilor de evaluare şi asistenţă psihologică conţinând între 5 şi 10 scale - 3.000 lei;
  • taxa pentru analizarea cererilor de avizare a metodelor şi tehnicilor de evaluare şi asistenţă psihologică conţinând între 11 şi 15 scale - 4.500 lei;
  • taxa pentru analizarea cererilor de avizare a metodelor şi tehnicilor de evaluare şi asistenţă psihologică conţinând între 16 şi 20 scale - 6.000 lei;
  • taxa pentru analizarea cererilor de avizare a metodelor şi tehnicilor de evaluare şi asistenţă psihologică conţinând cu peste 20 de scale - 7.000 lei;
  • taxa pentru analizarea cererilor de avizare a altor tipuri de metode şi tehnici de evaluare şi asistenţă psihologică, raportată la numărul de ore de analiză efectuate, fără a depăşi 40 de ore - 500 lei/ora;
  • taxa pentru analizarea cererilor de avizare a metodelor şi tehnicilor de evaluare şi asistenţă psihologică construite, etalonate şi validate de către un psiholog atestat, pentru a fi utilizată exclusiv în activitatea profesională proprie - 100 lei.

TAXE PROFESIONALE - în conformitate cu Hotărârea Consiliului Colegiului Psihologilor din România nr. 1 din 15 ianuarie 2016, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I, Nr. 141 din 24 februarie 2016

  • taxă pentru analizarea cererii şi dosarului pentru acordarea dreptului de supervizare profesională într-o specialitate profesională - 500 lei/5 ani;
  • taxă pentru analizarea dosarului privind reavizarea furnizorului de formare profesională - 1.500 lei/5 ani;
  • taxă pentru analizarea dosarului privind reavizarea programului de formare profesională complementară în specialitate - 1.500 lei/5 ani;
  • taxă pentru analizarea dosarului privind reavizarea şi creditarea cursului de formare profesională continuă în specialitate - 500 lei/5 ani;
  • taxă pentru analizarea dosarului privind reavizarea şi creditarea cursului de formare profesională continuă în specialitate, pentru care nu se percepe de către organizator taxă de participare - 100 lei/5 ani;
  • taxă pentru analizarea dosarului privind reavizarea şi creditarea conferinţei naţionale şi a altor manifestări profesionale naţionale - 1.500 lei/5 ani;
  • taxă pentru analizarea dosarului privind reavizarea şi creditarea conferinţelor internaţionale şi a altor manifestări profesionale internaţionale - 3.000 lei/5 ani;
  • taxă pentru analizarea dosarului privind reavizarea şi creditarea unui workshop într-o specialitate - 500 lei/5 ani;
  • taxă pentru emiterea certificatului de recunoaştere internaţională în limba engleză - 100 lei.



    Q.E.D. ***)


Unde s-a ajuns intr-o profesie umanista dupa 32 de ani de la caderea comunismului ? Exact unde s-a dorit de catre cei care au acaparat-o. Evolutia domeniului si soarta psihologilor nu a fost decisa de psihologi , ci de catre cei care au preluat conducerea domeniului in numele lor ( decizia profesionala trebuie sa fie subordonata deciziei politice pentru ca orice domeniu trebuie reglementat de stat sau de instantele lui nu ?!) , dar " pentru alte scopuri" vorba unui asemenea contributor (in)voluntar la aceasta evolutie.
Cu o asemenea foaie de parcurs, psihologia a uitat sa-si clarifice raporturile cu trecutul si deontologia, dilemele , problemele si framantarile generatiilor de psihologi si asteptarile societatii au ramas suspendate illo tempore. Rezultatul inevitabil este o padure de sefi si o evolutie administrativ-birocratica care sa o sustina 
cum arata acest document oficial care arata cine si cum decide soarta psihologiei si psihologilor :




Orice asemanare cu evolutia domeniului psihologic , a profesiei de psiholog ,  a unei asociatii de psihologie din Occident si cu destinul psihologilor de acolo este absolut intamplatoare.









Note 

*) Comentariile din acel forum sunt foarte multe , unele foarte interesante. Le-am salvat , dar nu pot fi postate  pe acest blog si in forma lor initiala deoarece au multe diacritice . Vor fi publicate separat dupa eliminarea diacriticelor si dupa transformarea lor in pdf-uri.

**) Aceste "comentarii din subterana" , la fel de interesante , sunt si ele foarte numeroase si vor fi publicate separat dupa transformarea lor in pdf-uri.

***) Dupa 32 de ani de democratie si pentru  a impaca psihologii cu soarta lor , administratorii domeniului  le-ar putea propune acestora (eventual) o comparatie cu taxa uriasa platita de un tanar ca sa poata deveni preot ( tot o profesie sensibila, nu ?!) :



 

Niciun comentariu: