Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

miercuri, 28 aprilie 2010

Blogger doar cu buletinul

"Blogger doar cu buletinul " sau derapajele din mass-media



Blogerii pot semnala derapajele mass-media, devenita "cainele de paza" al politicienilor. Blogurile au devenit adevaratul "caine de paza" al democratiei.


Moftangiu
Comentator anonim







Nu este prima data cand intr-un ziar putem citi comentarii poate chiar mai bune decat articolul pe care acesta il vizeaza dar e pentru prima data cand este in cauza o problema foarte importanta si avem opinii divergente si argumentate ale unor anonimi fata de punctul de vedere al unuia din cei mai importanti ziaristi de la noi.


Articol sursa :
Cornel Nistorescu - " România, între bloggeri şi jurnalişti"

( http://www.cotidianul.ro/ce_vreau_sa_spun_romania_intre_bloggeri_si_jurnalisti-113321.html# )



1 warry 27-Apr-2010 21:21
Bloggerii sunt bloggeri

"Nimeni nu a sustinut ca bloggerii sunt ziaristi, scriitori sau talente literare.( s.n.)
Bloggerii sunt pur si simplu bloggeri.
Un ziarist sau un scriitor poate fi totusi blogger.
Nu vad ce atata tevatura."


Obs. Numai acest comentariu si era suficient pentru a trece in derizoriu intreg articolul lui Cornel Nistorescu


2 Moftangiu 28-Apr-2010 08:57
"Blogerii "cainele de paza al democratiei

"Dle Nistorescu ati semnalat manipularea dar ati omis un efect important al blogurilor si al comentarilor la articole, respectiv contracarara manipularii prin spargerea monopoului mediatic. ( s.n.)
Prin comentarii la articole se emit opinii care pot demonta propaganda si care erodeaza mai rapid pe mercenarii din mass-media.( s.n.) ......... Daca se schimba partidul de la putere se prabuseste si cariera celor care au facut rabat la deontologia profesionala.
Blogerii pot semnala derapajele mass-media, devenita "cainelui de paza" al politicienilor.
Blogurile au devenit adevaratul "caine de paza" al democratiei."


Obs. Acest comentariu ataca o problema cronica dar inexistenta pentru mass-media oficiala de la noi . Singurul ziarist care a recunoscut-o public a fost Robert Turcescu : "de fapt avem cam aceeasi 100 de oameni care se plimba periodic pe la toate televiziunile ".



Acestea sunt cele doua comentarii la editorialul "România, între bloggeri şi jurnalişti " lui Cornel Nistorescu publicat in "Cotidianul" ( http://www.cotidianul.ro/ce_vreau_sa_spun_romania_intre_bloggeri_si_jurnalisti-113321.html# ).



Citatele care urmeaza mai jos din acest editorial confirma primele aprecieri :


"Faptul că unii dintre bloggeri ajung la un număr de cititori mult mai mare decât ai unui ziar sau ai unei reviste nu-i transformă automat în jurnalişti.
"
"Mulţi dintre autori sunt jurnalişti sau se poartă de parcă ar fi. Scriu despre subiecte din actualitate, folosesc aceleaşi informaţii ca şi presa obişnuită şi chiar difuzează ştiri."


Obs. Aici exista o problema cu dreptul si libertatea de exprimare dar nu e foarte clar la cine...



"
Tehnica difuzării de ştiri sau de intoxicaţii pe anumite subiecte, în special pe teme politice, a devenit chiar o şmecherie românească în materie de comunicare.
"

Obs. Aici e chiar mai rau...Nu e vorba de o "smecherie romaneasca" ( este inca o insulta adresata tuturor romanilor...) ci de o tactica tipica de manipulare a opiniei publice prin "fumigene" ( l-am citat cred chiar pe editorialist ).



"Un blogger anunţă o informaţie construită într-un mic laborator de dezinformare. O ridică pe blogul său şi apoi aşteaptă să fie preluată. Sau aranjează ca ea să circule şi în medii de alt gen."

Obs. Nu e clar ce legatura exista intre blogeri si laboratoarele de dezinformare ( deci exista, nu ?! ) dar problema este abordata ca si cum ar fi ...



"De multe ori, informaţii contrafăcute sau confidenţiale au ajuns în ziare sau pe televiziuni."

Obs. Din nou nu este clar unde este vina bloggerilor...




"Unul dintre şmecherii din presă postează o informaţie pe blogul său şi aranjează cu un coleg să o plaseze într-o revistă sau într-un jurnal. Sau să construiască un articol pornind de la această informaţie, de regulă falsă."

Obs. Ce legatura ar exista intre smecherii autentici din presa si blogerii autentici ?



"
Pentru interesul public, informaţiile de pe bloguri au valoare adeseori sub-minimă. Sunt mai degrabă un fel de jurnalistică proletară.
"

Obs. Corect. Dar ce ne facem cu acei bloggeri care sunt mai inteligenti, mai onesti, si mai talentati decat ziaristii oficiali ?



Urmeaza acum un adevarat recital ( de virtuozitate verbala ) al unui mare ziarist :



" Fiecare are dreptul să scrie,
...fără să verifice, fără să confrunte informaţia cu o a doua sau a treia sursă.
Pe bloguri încă se scrie şi fără nici o sursă!

Iar în România, fără nici un simţ al răspunderii.
Mă refer la cazul în care acuzaţiile sunt grave şi pot deveni cauze în dosare civile sau penale. "


Obs. Dincolo de talentul incontestabil afisat, lucrurile se rezuma sec. In viziunea domnului Nistorescu dreptul de exprimare "poate genera" cauze civile si penale. In traducere libera, pretul libertatii este tacerea...




"În primul rând că nici blogul, şi nici autorul cel mai adesea nu au identitate. Cei mai mulţi există doar ca pseudonime şi niciodată nu pot da socoteală pentru afirmaţiile lor.
Responsabilitatea faţă de subiect şi de comunitate este zero. Sau atâta câtă şi-o permite cel care scrie.
Normele profesionale sunt ca şi inexistente. Organizarea “breslei” (nu există o breslă în domeniu pentru că nu există nici meserie) lipseşte cu desăvârşire.
Ceea ce nu înseamnă că în România jurnaliştii sunt cu mult mai bine organizaţi!
"

In acest caz editorialistul construieste cu talent incontestabil ceea ce francezii denumesc un "melange" ( adolescentii romani de azi sunt mult mai prozaici, ei zic pur si simplu "varza" ) . Dreptul democratic de a nu scoate buletinul in fata oricui si la orice moft este contrapus obligatiei civice de "a da socoteala" ( lipseste "raspunderea legala, civila si penala pentru actele si faptele sale " ) cu alte cuvinte prezumtia de vinovatie invinge la puncte libertatea de exprimare. Mai mult decat atat, responsabilitatea fata de subiect si comunitate inexistenta uneori la cei din mass-media oficiala "legal abilitati" si platiti pentru acest lucru , este reprosata exact celor care o fac in mod dezinteresat si de amorul artei. In sfarsit, domnul Nistorescu reuseste performanta rara sa se faulteze singur . Pur si simplu cere " norme profesionale si organizarea breslei " acolo unde nu exista breasla.

N.B. Un pas mai departe pentru linistea deontologica a tuturor celor interesati de aceste probleme stringente pentru linistea natiunii ar fi lansarea unei initiative legislative ( sustinuta si de societatea civila ) de genul : " Blogger doar cu buletinul !" in care blogerii sa fie autorizati in 5 minute de catre Ghiseul Unic de la Primaria Capitalei de exemplu , numai pe baza buletinului , aprobarii formale a IGP , MI sau MIRA si a unei taxe simbolice anuale in folosul comunitatii de fix 5 bani.

Sursa : http://www.cotidianul.ro/ce_vreau_sa_spun_romania_intre_bloggeri_si_jurnalisti-113321.html#

Niciun comentariu: