Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 27 aprilie 2010

Cultura invectivei sau " aflarea in treaba " la romani

De la "Arta Conversatiei" la "Aria Calomniei"





"Cioran era fascinat de tot ce va să zică destrămare, cădere, eşec, deviaţie comportamentală, demenţă, alcoolism."

Dan C. Mihăilescu
critic literar


N.B. ....si ?!

















FOTO : Adevarul






O noua specie literara si jurnalistica ia avant in mirificul nostru spatiu politic, social si cultural : pseudo-psihiatria de ocazie. Moda etichetarilor psihiatrice specifica totalitarismului si comunismului si aplicata altadata "dusmanilor poporului" iar in campaniile electorale din anii `90 reprezentatilor partidelor istorice, revine acum in forta pe usa din dos fiind aplicata barbateste deocamdata celor care nu se mai pot apara. Iata ce scrie fara ezitare acelasi critic literar :




" Pe de-o parte, Cioran era fascinat de tot ce va să zică destrămare, cădere, eşec, deviaţie comportamentală, demenţă, alcoolism, ratare, absurd gigantic, monstruozitate, tot aşa cum era hipnotizat de căderea luciferică, de spectacolul amurgului omenirii, declinul Occidentului, ieşirea din istorie. Pe de altă parte, el însuşi, tot scormonindu-şi cu masochism zestrea genetică, îşi decripta încă din tinereţe semnele nebuniei ( s.n. ), melancoliile atroce, setea dictatorială, fantasmele crude, voluptatea trării la limită, „pe culmile disperării". Astfel încât nebunia lui, în chip sublim vecină cu cea a lui Nietzsche şi Eminescu, îşi găseşte în ritualul epistolar o binecuvântată exorcizare. Frenezia delirului rece." (s.n.)

Sursa : http://www.adevarul.ro/cultura/Dan_C-_Mihailescu-Printre_randuri-filosoful_isi_decripta_semnele_nebuniei_0_250775451.html


Sa rezumam . Un critic roman , dupa propria declaratie , fost traducator de limba engleza inainte de 1989.... ,afirma , fara nici o ezitare , fara nici o tresarire , fara nici o remuscare si dintr-o singura lovitura ( pardon,fraza ), despre trei oameni care au lasat urme adanci in cultura europeana ( iar doi dintre ei si in a tarii care este si a domniei-sale ) ca au fost nebuni. Este dreptul democratic al domniei-sale sa spuna ce vrea si despre cine vrea...

Trebuie sa recunoastem onest ca este o performanta care depaseste cu mult ceea ce s-a reusit in antichitate ( celebra "Invectivă împotriva lui Marcus Tullius Cicero avea un singur " adrisant" dar si acela era in viata ... ). Totusi, efortul domnului critic nu egaleaza nici pe departe recordul mitologic absolut al " Croitorasului cel Vitez " ( Fratii Grimm ) care a reusit performanta sa doboare " 7 ( muste - n.n. ) dintr-o lovitura ! ".


De unde si concluzia. La noi e democratie ( totala ) . Noul trend national este ca fiecare sa se ocupe de cu totul altceva decat ar trebui sau decat ar crede ceilalti ca ar trebui sa faca . Unii dintre romani , cum ar spune Petre Tutea , " se afla in treaba ". Domnul Dan C. Mihaescu , desi literat, formuleaza diagnostice ... psihiatrice reprezentatilor culturii romane si europene. Domnul Ion Vianu , psihiatru de renume , a parasit baricada domeniului pe care a lasat-o in seama altora ( pe ea a urcat se pare domnul critic ...) si a inceput sa scrie cronici ... politice dorind probabil sa devina analist politic. Domnul Petre Roman profesor universitar ( de mecanica ? ) la Politehnica Bucuresti, fost prim-ministru inca pe vremea mineridelor s-a prezentat deunazi la TV ( unde se pare ca este invitat pe viata... ) ca fiind un specialist " acreditat " in ...economie de catre un obscur institut care se pare ca nu mai exista din `90 . In tot acest talmes-balmes general al " acreditarilor ", "echivalarilor" si " agreerilor" in care , cum ar spune badea Gheorghe " nu se mai cunoaste om cu persoana " , migratia cu acoperire ( sau fara...) intre domenii, profesii si competente nu este decat o reproducere la scara larga a balamucului politic unde actorii de pe scena isi schimba de 20 de ani " fara nici o ezitare , fara nici o tresarire si fara nici o remuscare " si discursul si conceptiile politice si tabara , intr-o lume "fara printzipuri si fara morala ".

Niciun comentariu: