Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 6 aprilie 2010

Modelul de tara

Modelul de tara




O prietena din America mi-a semnalat aparitia unui proiect social extrem de interesant ( Modelul de tara ) propus de profesorul Florian Colceag . Mai jos este o scurta prezentare a CV-ului domnului profesor si un scurt interviu cu aldine pe care l-am comentat mai jos :



Florian Colceag: “Modelul matematic constituie arhitectura sistemului"






Matematician, profesor cu 20 de ani de experienţă în educaţia copiilor supradotaţi şi în antrenarea olimpicilor la matematică, a obţinut peste 60 de medalii de aur la competiţii internaţionale în această disciplină. Este reprezentant în România al World Council for Gifted and Talented Education. Profesorul Florian Colceag este, de asemenea, fondatorul IRSCA Gifted Education – România (asociaţie non-profit cu scopul de a promova şi sprijini dezvoltarea persoanelor cu har şi talent în toate domeniile) şi preşedintele EDUGATE (Consorţiul Român pentru Educaţia Copiilor şi Tinerilor Supradotaţi si Talentaţi).




Sursa foto : http://www.supradotati.ro/images/president_prof_colceag.jpg



Foto : http://www.supradotati.ro/echipa.php

Interviul domnului profesor Florian Colceag

„Modelul matematic constituie arhitectura sistemului.”





Sursa
http://www.certitudinea.ro/fisier/file/MODEL%20DE%20TARA%20de%20Florian%20Colceag.pdf


Este o gresala majora evidenta, aceeasi pe care a facut-o Spiru Haret care cu multa vreme inainte a scris un tratat de ...”Mecanica sociala” incercand sa prezinte ecuatii cu „fortele” si „vectorii” din spatiul social. Din pacate, cu rezultat nul ca si acela obtinut de matematicianul Octav Onicescu care avea o reprezentare matematica bizara asupra realitatii sociale ( daca imi amintesc bine era vorba tot de teoria sistemelor complexe ) si asupra rutei sociale a indivizilor in sensul consemnarii si controlului absolut ( succese/esecuri,etc. ) . Obsesia de a controla si cuprinde tot sistemul social intr-o formula „matematica” este una specifica intelectualilor formati de Octav Onicescu si Mircea Malita si are la baza presupozitia sau iluzia conform careia „stiintele sociale” statistica, sociologia, psihologia,etc si in final matematica , pot asigura controlul comportamentelor sociale ( ultima varianta a a acestei teze este sustinuta de curand de catre sociologul Alfred Bulai care afirma negru pe alb ca securistii romani din trecut furnizau situatii si statistici mult mai precise decat sociologii oficiali ai acelui regim deoarece "aveau date complete "( ! ). Arhitectura modelului de tara nu poate fi una numai matematica ci si una specifica deoarece sistemele si procesele sociale , ca si cele psihologice si in special creierul uman ) nu functioneaza dupa „legi matematice” . Pe de alta parte, ar fi interesant de presupus ca statul-guvern s-ar lasa dat la o parte cu tot ceea ce cuprinde in el ( sic ! ) si ar lasa din mana toate parghiile pe care le are acum .



„Cea mai bună dovadă o constituie proiectele mele anterioare care, deşi sunt modele matematice... funcţionează (Râde). Au fost preluate de foarte multe ţări...”



Modelul „ inductiv” din matematica ( aici ne vine in minte „metoda inductiva” a lui Marius Chicos Rostogan cu „demonstratiunea” lui ) nu functioneaza in domeniul social ( o lege „buna” pentru o tara poate fi total inadecvata pentru o alta realitate sociala si politica ). In plus , proiectele anterioare sunt (total ) diferite de „Modelul de tara „ dupa cum se poate vedea mai jos.

„Unul ar fi “Development and Ability”, publicat pe un site al Naţiunilor Unite şi care e folosit pe toate meridianele lumii, din Australia până în China. E un proiect de dezvoltare de domenii. Un altul este “Romania European Integration”, publicat de Universitatea din Sidney şi studiat de toate cancelariile europene înainte de integrarea noastră în UE. A avut o contribuţie importantă la intrarea României în Uniune, pentru că a facilitat înţelegerea dinamicii populaţionale şi a interferenţelor culturale. Sau, poftim, IRSCA Gifted Education – Romania... Centrul pentru dezvoltarea persoanelor cu har şi talent în toate domeniile. Există, se află la noi în ţară şi funcţionează. E un model matematic”.

„Dezvoltarea de domenii” , „Romania European Integration” , „IRSCA Gifted Education” sunt realitati si cazuri particulare, punctuale , diferite de „Modelul de tara” care ar trebui sa reprezinte un alt tip de structura sociala .

N.B. Cu sinceritate, nu cred ca integrarea Romaniei in Uniune a avut vreo legatura cu studiul domnului profesor Colceag. Este evident pentru toti si de multa vreme ca Romania ( ca stat/societate ) nu era si nici acum nu este pregatita sa intre in UE ( dar cetatenii ei normali si onesti...da ! ) avand in vedere ce am reusit sa „exportam”. Intrarea Romaniei nu a avut la baza „performantele” ei ( ca stat si institutii suntem inca departe) ci potentialul tarii si considerente geopolitice si geostrategice .

Domnul profesor citeaza un fragment foarte interesant din modelul domniei sale :

Modelul teoretic final este o categorie triangulată de sisteme disipative aflate în relaţie omologică, care formează un vector echilibrat şi structuri fractale ce dezvoltă mirror symetry...

Cu tot respectul pentru domnul profesor si pentru matematica , si daca ne mentinem in cadrele moralitatii si normalitatii, tara aceasta a avut un trecut, a avut o Revolutie si /sau o lovitura de stat si o tranzitie in care au murit oameni , si are in prezent stare de fapt si de drept ( deci cu anumiti „parametrii de stare” cum ar spune domnul profesor ) pentru care exista niste cauze si niste vinovati fara identificarea carora vom face mereu un pas inainte si doi inapoi in aceeasi „groapa de potential” . Desi nu am citit inca totul despre „Modelul de tara” ( dar recunosc cu sinceritate ca abia astept sa-l devorez pana la capat...) am presentimentul „suspect” ca domnul profesor , modelul domniei sale si matematica vor eluda aceste intrebari deoarece este important „ce facem de acum inainte „ cu alte cuvinte ies din aria de competenta a instantelor in cauza deoarece nu sunt formulate „matematic” . Ca atare, in acest caz ca si multe altele, dialogul intre societate si matematica sau stiinta poate fi de multe ori un dialog al surzilor.

Modelul este util nu doar pentru coerentizarea politicilor publice şi a guvernanţei, ci şi pentru coerentizarea programelor finanţate

Cu sinceritate, aici domnul profesor sustine cu tarie pe genialul Aristotel ( cu modestie, si eu ) care afirma raspicat ca ceea ce este genial este banal . In acest caz se aplica in mod perfect principiul de baza al tautologiei ( A= A) care intruneste in mod categoric consensul nostru general . Stim cu totii ca politicile publice , guvernanta si programele de finantare ( in pofida promisiunilor facute din 4 in 4 ani ! ) sunt , de peste 20 de ani, incorente. In acest caz, noutatea este ca modelul reprezinta o solutie din afara pentru problemele dinauntru .


In sfarsit :

Modelul are aparent la bază două triunghiuri echilaterale, unul cu vârful în sus, altul cu vârful în jos. De fapt o categorie triangulată care este proiecţia unui octaedru cu anumite proprietăţi specifice. Orice diagramă comutativă este generată de trei cicluri şi orice ciclu este generat de trei diagrame comutative. Atât ciclurile cât şi diagramele sunt laturi ale octaedrului.

De departe seamănă cu steaua lui David, dar e încărcată de multiple semnificaţii şi are o logică internă proprie, bazată pe algoritmi de generare şi pe mecanismele ştiintelor complexităţii. Există, desigur, şi multe alte detalii matematice, sugestive pentru specialiştii în domeniu, dar neinteresante pentru public.

Vârfurile primului triunghi reprezintă componentele statului: statul-guvern, statul-naţiune şi statul-afaceri. Celălalt triunghi reprezintă domeniile de lucru, programele: retehnologizare, reprofesionalizare, coparticipare. Unind vârfurile celor două triunghiuri se creează o reţea având forma unui hexagon. Punctele de intersecţie ale tuturor liniilor din desen formează noduri de reţea. Două noduri apropiate ale reţelei generează noi caracteristici concretizate în programe specifice. De exemplu, statul guvern şi reprofesionalizarea generează standardele de calitate şi bună guvernanţă.


Fara ironie, nu cred ca „ o categorie triangulata ...proiectia unui octaedru ...digramele comutative cu 3 cicluri...logica interna proprie ...algoritmii de generare ... stiintele complexitatii...nodurile de retea si programele specifice” reprezinta neaparat o solutie pentru tara. Pentru ca „statul guvern si reprofesionalizarea” de exemplu, au generat 30.000 de diplome false pentru unii care nu fac parte din „Centrul pentru dezvoltarea persoanelor cu har şi talent în toate domeniile”... dar au aceleasi drepturi cu cei de acolo.

„Modelul de tara” si domnul profesor Colceag asteapta probabil verdictul societatii civile sau mai exact a ceea ce a mai ramas din ea pentru ca statul nu mai este considerat un partener demn de dialog. Vom vedea probabil si cum (nu) va reactiona.

Sursa :
http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blog/show?id=1971741%3ABlogPost%3A269930&commentId=1971741%3AComment%3A271980&xg_source=activity&fbc_channel=1

Modelul de tara
Sursa
http://www.certitudinea.ro/fisier/file/MODEL%20DE%20TARA%20de%20Florian%20Colceag.pdf

Un comentariu:

Anonim spunea...

New World Order. Asta este. :)))) LOL Seamana cu steaua lui David? Normal doar evreii sunt in spate la aceasta noua ordine. Ei Iluminatii, masonii,..si toate gruparile ocultiste care apar prin conspiratii.
Daca ei vor binele si nu raul asa cum arata conspiratiile vom vedea.