Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke.

vineri, 22 iunie 2012

Scala stress-ului si problemele romanilor


Dreptatea, in cazul popoarelor primitive, usor impresionabile, fara reflexe democratice si cultura institutionala, e ceva relativ. Azi esti calau, maine te scoatem victima. Etica si morala publica sunt ca plastilina. Unele televiziuni de stiri in cardasie cu politicienii cinici fac restul. Spala ce-a mai ramas viu din creier. ”

Dan Tapalaga,
ziarist

... presa nu reflectă realitatea, ci o generează. Imaginile, concepțiile, noțiunile de la televizor se revarsă asupra noastră ”.

Vlad Stroescu,
psihiatru

"De undeva trebuie dat semnalul unităţii, semnalul adunării competenţelor în jurul problemelor, al capabilităţii de a rezolva problemele, semnalul eliminării scandalurilor continue pentru că uitaţi-vă ce se întâmplă în politica românească, unde viaţa bate filmul. Nu există nicio viziune în acţiunile pe care unii le promovează, niciun dram de interes naţional în acţiunile pe care alţii le fac. Cum să modernizăm această ţară, cum să ajungem să nu ne fie ruşine de rezultatele noastre? Ţărişoara noastră este în relativă poziţie de stând pe butuci, sunt bombe peste bombe politice, economice şi sociale *) . Pas cu pas vom încerca să le rezolvăm fără ură, fără patimă, cu ştiinţa lucrului bine făcut, asta încercăm noi să facem la nivel central "

Ioan Rus
Ministru de InterneO intrebare interesanta la care raspunsul intereseaza pe toata lumea ar fi urmatoarea : cu ce probleme se confrunta de fapt romanii in prezent si ce îi streseaza cu adevarat ? Un raspuns partial avem daca evaluam una dintre multiplele oferte de servicii existente pe piata psihologica :( Sursa: hotnews.ro )


Din acest singur exemplu ar putea parea ca orice probleme obisnuite din viata reala solicita imperios consilierea de catre un specialist. Daca facem totusi o simpla comparatie cu problemele care stresau in mod obiectiv oamenii in preajma anilor `70-`80, apar nuante interesante :


SCALA STRESS-ULUI ( 0 -100 )
S.U.A.-1977
(T.H.Holmes, R.H.Rahe )

Moartea sotului /sotiei

100

Divort

75

Despartirea cuplului -

65

Inchisoare -

63

Moarta unei rude apropiate

63

Ranire sau boala

53

Casatorie

50

Pierderea locului de munca

47

Reconcilierea cuplului

45

Pensionare

45

Probleme de sanatate ale unui membru al familiei

44

Sarcina

40

Dificultati sexuale

39

Familia s-a marit

39

Reorganizarea vietii profesionale

39

Schimbarea situatiei financiare

38

Moartea unui prieten intim

37

Schimbarea naturii muncii

36

Modificarea numarului conflictelor din familie

35

Imprumut mare

31

Scadenta unui imprumut mare

30

Schimbare in responsabilitatile profesionale

29

Un copil a parasit casa parinteasca

29

Necazuri cu socrii

29

Ati obtinut un succes

28

Sotia (sotul) intreprinde sau abandoneaza o activitate profesionala

26

Inceput sau sfarsit de scolaritate

26

Schimbari in conditiile de viata

25

Schimbari in obisnuinte

24

Dificultati cu seful

23

Schimbari ale orelor sau conditiilor de munca

20

Schimbare de domiciliu

20

Schimbare de scoala

20

Schimbare de distractii

19

Schimbare in viata sociala

18

Imprumut mediu

17

Schimbarea obisnuintelor de somn

16

Schimbare in numarul reuniunilor familiale

15

Schimbare in regimul alimentar

15

Vacanta

13

Sarbatori de iarna

12

Infractiuni marunte

11Pornind de la aceste date, cititorul poate incerca sa afle singur , cu toata criza politica, economica, sociala, s.a.m.d. non-stop ( care a inceput de fapt in 1990 si nu s-a terminat practic nici acum ...) , daca este cu adevarat stresat , cat de mult , si de ce . Ceea ce nu se incadreaza insa in aceasta scala , in mod evident este de cu totul alta natura.


Addenda

Cu ani in urma am aflat despre o analiza comparativa a rezistentei la frustrare in cazul romanilor si francezilor. Concluzia a fost foarte interesanta : romanii erau mult mai rezistenti la frustrare decat francezii ( cu alte cuvinte acolo unde francezii faceau deja nevroza, romanii inca radeau...).
Am aflat de asemenea si despre o expeditie facuta de un grup de romani pe Himalaia prin anii `80 ( pretextul folosit a fost aniversarea... UTC-ului ) in care a putut fi comparat comportamentul grupului de romani aflat in aceasta situatie extrema cu comportamentul altor grupuri din alte tari aflate in aceeasi situatie. Din punct de vedere fizic , romanii au fost net superiori, chiar daca in tara nu facusera decat antrenamente sporadice, unii chiar de loc . Mi s-a povestit de exemplu , ca la 4000m unii romanii inca ...fumau, iar unii strainii faceau deja apel la mastile de oxigen . ( Despre rezistenta fizica a romanilor am avut in acea perioada si o relatare de la un muncitor roman ajuns in Africa : toti strainii veniti acolo(englezi) lucrau maximum 2 luni prin rotatie , dupa aceea erau trimisi acasa pentru ca nu rezistau ; romanii in schimb rezistau si 8 luni fara nici o pauza sau rotatie... ). Cu toata aceasta dotare nativa excelenta , echipa de romani a clacat lamentabil la capitolul relatii sociale ( inter-umane). Exact la 4000 de m , echipa initiala s-a scindat in doua grupuri din cauza orgoliului unor oameni in goana dupa celebritate. Unul din grupuri...a schimbat traseul initial ( lucru care nu trebuie sa se intample niciodata intr-o expeditie de acest gen !). Consecinta a fost dramatica pentru grupul care a schimbat traseul vizualizat in pregatirea facuta anterior in tara. Un om a fost dat disparut ( s-a banuit ca ar fi cazut noaptea intr-o prapastie... ) . E ca si cum traditionala lipsa a spiritului de echipa la romani s-ar fi razbunat , ceea ce inseamna o lectie pentru oricine poate intelege acest lucru .

*) N.B. - Nu este clar cine arunca in tarisoara noastra "bombe peste bombe" , dar daca nici domnul ministru de interne nu stie ( ?! ), noi cu atat mai putin...

Niciun comentariu: