Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 28 martie 2014

Paralogisme pentru marele public


Cinismul fara precedent al Guvernului manifestat intr-o recenta luare de pozitie pe tema accizei de 7 eurocenti :
“ Daca nu introducem acciza de 7 eurocenti, riscam sa nu mai platim pensiile ”
a generat unele reactii in presa . Comentariul de mai jos se refera la o asemenea luare de pozitie :




Articolul lui Cristian Tudorescu aparut pe Contributors.ro *) porneste de la o declaratie si in acelasi timp o replica sfidatoare si cinica a Guvernului ( 1) , care ne demonstreaza ca acesta nu poate guverna decat prin amenintare si santaj :


( 1) “Daca nu introducem acciza de 7 eurocenti riscam sa nu mai platim pensiile” 


Intrebarea fara raspuns este DE CE am ajuns ”sa riscam”  , si cu ce sunt vinovati ” contribuabilii”.  Liniste….

Autorul articolului substituie acestei replici un alt paralogism ( 2) prin care discutia trece din domeniul legalitatii respectiv acolo unde exista norme si raspunderi clare, in domeniul ilegalitatii unde nu exista decat infractiuni :


( 2) “Daca nu diminuam evaziunea fiscala in urmatoarele 6 luni , riscam sa nu platim pensiile”


Altfel spus ,( 1 ) este o declaratie oficiala si responsabila dar cu implicatii extrem de grave. In momentul in care milioane de cetateni din aceasta tara sunt obligati sa plateasca fiecare , in fiecare an , si timp de 35 de ani o suma de bani pentru a beneficia de pensie dupa 65 de ani ( cat mai apuca fiecare !) si avem constitutie, drepturi, legi ,norme, institutii, functionari , obligatii si responsabilitati clare, o asemenea declaratie cinica arata dispret pentru cetateni.
Concret, daca pensiile nu pot fi platite decat  ” daca se introduce acciza de 5 centi” , atunci unde sunt banii platiti de angajati timp de 1….35 de ani, dupa caz ?! Mai exact, aceasta declaratie arunca un cartof fierbinte contribuabililor, dar in acelasi timp recunoaste in mod implicit si o deturnare a banului public !
Pe de alta parte , afirmatia ( 2) trece discutia dintr-un domeniu foarte concret intr-un plan foarte general : ” evaziunea fiscala ” ( adica asa, in general…) si pune pentru plata pensiilor o conditie practic imposibil de indeplinit.
In concluzie, atat declaratia cinica a guvernului cat si pseudo-solutia propusa de autorul articolului evita sa raspunda la o intrebare foarte clara a cetatenilor : ” unde sunt banii lor depusi pentru pensii si de ce trebuie sa plateasca mereu , si tot ei, ceea ce au furat altii care niciodata nu patesc nimic ?! “. Cu atat mai mult se evita identificarea factorilor responsabili , recuperarea banilor , si gasirea unor solutii…
Daca nici Guvernul, nici specialistii , nu vor sa vada ceea ce exista in fata ochilor tuturor, ar mai ramane solutia Avocatului Poporului dar si acesta are intotdeauna alte prioritati ( acum de exemplu se ocupa de Pungesti unde unii vor mereu sa sara un gard pe care il fac altii ceea ce este o problema cu mult mai importanta decat pensiile tuturor romanilor... )
Dupa cum se poate constata, desi au trecut 25 de ani de democratie si pe langa noi, drepturile si intereselor cetatenilor nu sunt o prioritate pentru instantele din societatea noastra, dar banii lor, da !
P.S. Este deprimant si comic in acelasi timp cand un absolvent de Harvard sustine in fata romanilor un asemenea paralogism ca cel de mai sus ( 1) , uitand ca daca intotdeauna bugetul il face statul , socoteala propriului buzunar si-o face intotdeauna cetateanul care stie sigur cand ii dispar bani din buzunar , desi i se spune mereu ca s-au inmultit.

Niciun comentariu: