Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

miercuri, 4 iunie 2014

" # Uniti Salvam " sau trivializarea spatiului public romanesc


Degradarea, manelizarea si trivializarea din ce in ce mai accentuata a discursului public si a sferei publice romanesti este o trista realitate. 
Contrar aparentelor,  transformarea lenta a agorei romanesti  intr-un spatiu imund al limbajului de tip scoala profesionala, internat, cazarma, puscarie , maidan, mahala si satra, este un proces care nu vine de la periferia societatii catre centrul ei, ci exact invers. Altfel spus, tonul este dat de sus, adica exact de la acele instante sociale de la care cetatenii asteapta modele de urmat si un comportament civilizat si educat , respectiv presa , intelectualii si tinerii protestatari. 



Un exemplu recent in acest sens ne ofera ziarul "Adevarul" care ne prezinta in imagini o eleganta, civilizata si inofensiva "greva cetateneasca" pe care o putem admira impreuna mai jos :



Proprietăţile politice ale pişatului
     „Greva cetăţenească” din faţa TNB-ului, pe 25 mai 2014  FOTO Vlad Petri     
  Sursa : adev.ro/n68509 

















Toate bune si frumoase , dar problema este ca aceasta imagine idilica a societatii civile de la noi nu este decat  un pretext  pentru a publica un articol de o cu totul alta factura.
In realitate , avem de-a face cu o pledoarie clara pentru trivializarea limbajului public in care , avand binecuvantarea unui cotidian de mare tiraj , scriitorul de stanga Vasile Ernu *)  venit la noi de la Moscova , dar primit cu bratele deschise de catre mass-media locala,  sfideaza cutumele sociale tacite si bunul simt traditional de la noi,  jignind comportamentele educate si civilizate din spatiul nostru social prin promovarea in agora, chiar din titlul articolului ,  a limbajului de tip maidan si satra  :





Foto: Adevarul

Proprietăţile politice ale p.....lui
Citeste mai mult: adev.ro/n68509


De aici incolo, lucrurile devin si mai interesante. Scriitorul nostru ( mai exact, al lor ) isi argumenteaza pozitia citandu-si un alt  distins coleg de la Critic Atac  (  Costi Rogozanu ) dar care are exact aceleasi preferinte lingvistice de tip maidan si satra  :



 „Susţin acest boicot, sau susţin orice, mergeţi la vot, certaţi-vă cu comisia, aruncaţi cu confetti, faceţi ce vreţi voi în ziua de vot, dar amintiţi-vă un lucru: cînd rămîneţi doar cu dreptul de vot şi nu mai aveţi niciun alt drept - la sănătate, la educaţie, de băut apă curată din pămîntul tău - atunci mă p... pe dreptul ăla la vot, deci nu mai contează”( min 6.08 in videoclip-ul de mai jos  ): 









Acest stil este preluat instant si  ad litteram de catre Dan Perjovski,  un artist plastic de la noi,  dar cu aceleasi orientari pro-stangiste ( pardon, pro-lingvistice ) pentru,  ca nu se stie de ce , si stangistii si urmasii lor au avut dintotdeauna o problema cu organele si cu functiile de excretie  :





Arta si subcultura
Sursa http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2014/05/27/538446320d133766a809dc16/627x0.jpg





„Carevasăzică la noi nu e voie să gndeşti decît într-un singur fel, să acţionezi într-un singur fel şi să te comporti tot aşa. Carevasazică nu există în Europa socialişti şi populari, numa` populari. Uniţi Salvam este critică la UE, nu anti-UE. Persoanele numite şi stigmatizate în articol nu sînt împotriva Europei, ci împotriva felului în care Europa face acum politică. Oamenii ăia sînt critici şi extracritici la capitalism şi Uniunea Europeană într-un mod care cîtedodată mă scoate din minţi. Şi care-i problema? Avem voie să fim şi să gîndim doar cum ni se dă voie? Eu nu mă p..  pe vot şi n-am iluzii de foarte stînga, dar ironiile astea superioare şi înţelegerea doar talk-show-istă nu foloseşte la nimic. Păi pentru ce e iarba aia din fata teatrului? Pentu sculpturi în bronz şi c...t de cîini? Dan Perjovsky ( http://adevarul.ro/news/politica/proprietatile-politice-p...tului-1_538441b20d133766a809ba1d/index.html


Acest limbaj construit si aplaudat doar de cativa intelectuali ,  prin imitatie reflexa devine molipsitor pentru unii (sau unele)  mai tineri(e)   aflati la inceput de drum si de cariera .
Dupa principiul "O, sancta simplicitas! ", stafeta este preluata cu mult entuziasm de catre cei sau cele care cred ca in acest mod mai pot revolutiona scena politica si sociala de la noi ,  fara sa realizeze ca de fapt nu au ajuns decat in cortul sau in şatra din spatele ei :





Sursa :  http://adevarul.ro/news/politica/proprietatile-politice-p...tului-1_538441b20d133766a809ba1d/index.html





...si chiar subliniaza expresiv acest lucru :


Sursa : http://inliniedreapta.net/insemnare/dreptul-la-prostie-e-inalineabil/


In spiritul onestitatii si adevarului , nu putem totusi sa  trecem cu vederea ca primele semne ale libertatii civice si ale dreptului  inalienabil de a trivializa "democratic" limbajul public , au venit inca din anii `90  de la un poet, fost disident - Mircea Dinescu - respectiv primul intelectual care in 1990 si-a luat libertatea de a injura in direct la TVR(L) si de a folosi un limbaj trivial in spatiul public dupa aceea :


Un moment care a făcut să roșească obrajii celor prezenți în sală l-a reprezentat cel în care Mircea Dinescu a cântat o piesă ce conține versuri necenzurate: „Du-te, fă, la colectiv, Nu mă duc, nu mă duc, Stau acasă şi mă f...
Sursa : adevarul.ro/locale/slobozia/slobozia-vorba-dinescu--am-stat-masa-betivii-literaturii-romanesti-1_50ad4da17c42d5a663929cc2/index.html

Dupa ce calea regala a fost deschisa in anii `90 , un  fost ministru al culturii  si-a luat cu usurinta libertatea intelectuala de a folosi intr-un ziar de mare tiraj limbajul de tip satra :


„ Era unul Căpudeanu, cu care am avut o discuţie foarte tare. Tipul arăta foarte ciudat, îi curgea un un ochi, era gălbejit. Un galben din ăla de şedinţă… Cum am intrat a început să înjure. “Cum e posibil tovule, ..tu-i ceara mă-sii, azi şi mâine. Cum e posibil? Cum poate intelectualii să cadă în asemenea capcane. Dă-o-n p…a mă-sii!”. Eu am simţit că ăsta e stilul şi am plusat: “Tovarăşu Căpudeanu, daţi-o, dom’le, în p…a mă-sii, cum e posibil ca dintr-un c…t să faceţi ditamai aberaţia”. I-a plăcut reacţia mea frustă. Era pe gustul lui, drept care mi-a zis. “Tovule, matale eşti băiat simpatic”. Problema era că el nu înţelegea ce e aia “transcedental”. Ca de altfel toţi cei care ne judecau.. ” ( Andrei Plesu ) ( http://www.evz.ro/detalii/stiri/nota-lui-basescu-catre-securitate-vazuta-de-andrei-plesu-907350.html )**), 


la fel cum anonimii care au elaborat DEX onlineblaurbLauraGellner ,etc. ) si-au luat si ei libertatea de nu recunoaste cacofoniile si de a admite vulgaritatile reusind performanta uluitoare de a "normaliza" trivialul (prin prezentarea completa, explicita si didactica a limbajului de tip scoala profesionala, internat, cazarma, puscarie , maidan, mahala si satra )  si  implicit de a trece limbajul civilizat si cult in zona exceptiei sociale  ***) .

Asta-i Romania , cu intelectualii ei cu tot.





Note

*) Vasile Ernu este una si aceeasi persoana cu cea care,  primita ospitalier in aceasta tara cu ceva timp in urma  ,  a sustinut premonitoriu ,  si cu maxim tupeu ca "Romania este un stat artificial" ( spre deosebire de mama Rusie , care probabil ar fi un stat "natural" ) ( http://adevarul.ro/moldova/social/de-romania-republica-moldova-state-artificiale-exploda-bomba-sociala-europae-1_52e262f0c7b855ff56c2958d/index.html ).
Mai mult decat atat , nimeni nu l-a contrazis,  iar ziarul de mare tiraj "Adevarul" i-a publicat cu entuziasm toate paralogismele,  si la panoul de onoare (http://adevarul.ro/blogs/vasile.ernu ).Prietenii stiu de ce .


**) Citatul poate fi gasit  la aceeasi adresa cu mentiunea ca acum diacriticele sunt codate in asa fel de catre administratorii forum-ului EVZ  incat sa indeparteze nepoftitii care ar mai vrea sa mai citeasca articolul buclucas (ex:  Äƒ; Ã®; Å£Äƒ; Å£i; Äƒ;ÅŸe; Å£Äƒ; Å£Ä;ă; ÅŸi; Ã¢, etc) 



***) " Documentul ăsta e plin de cacofonii!  Da. Autorul acestui document nu crede în cacofonii (s.n.). Dacă alăturarea a două cuvinte inofensive îi duce pe unii cu gândul la trivialități, este problema lor. De multe ori, construcțiile la care ajungem încercând să evităm o cacofonie zgârie urechea mai rău decât cacofonia însăși. Alte limbi nu se străduie deloc să le evite și autorul crede că spaima pe care cacofoniile o provoacă vorbitorilor de limbă română se datorează numai automatismelor învățate în școala primară."http://dexonline.ro/informatii

Niciun comentariu: