Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 7 august 2014

A fost sau nu a fost Lenin un intelectual ?

Comentariul de mai jos a fost postat la un articol aparut pe Contributors.ro  in care doua somitati intelectuale discuta o problema esentiala pentru mediile academice :





Vladimir Tismaneanu - Era Lenin un intelectual? Un dialog cu profesorul Toma Pavel




Sergiu Simion spune:
Surprinzatoare intrebare , dar totusi nu cred ca aceasta este una dintre cele mai semnificative intrebari care pot fi puse despre Lenin , respectiv cel care a otravit tineretea, mintea , si viata atator generatii.
Pe de alta parte , o intrebare echivalenta cu aceasta ar fi daca Hitler a fost sau nu un artist , sau daca a fost sau nu credincios. Este suficient sa ne gandim doar la cataclismul istoric generat de activitatea lui Lenin ( la fel ca si in cazul lui Hitler) si atunci raspunsul reflex care ne vine in minte ar fi probabil ceva de genul : cu exceptia unor cercetari academice strict specializate, istoria ii judeca pe ambii pentru ceea ce au facut, nu pentru ce ar fi vrut sau ar fi putut sa fie.
In sfarsit, daca tot a fost pusa intrebarea , poate ca raspunsul cel mai simplu ar fi sa-l judecam pe Lenin exact cu masura epocii sale. In dictionarul Uşakov ( citat din cate imi amintesc de catre Ilya Ehrenburg ) care a definit tot ce se putea defini din punct de vedere bolsevic, se afla o celebra definitie a intelectualului data in termenii acelei epoci si care a circulat intens si prin Romania anilor `50 , definitie care ne scoate din aceasta dilema :

…intelectualul este o persoana şovaielnica…”.

Cat de „şovaielnic” a fost Lenin pentru care , cum pe buna dreptate subliniaza profesorul Tismaneanu, „dubiul era o crima de gandire” , cred ca stim cu totii daca ne gandim la faptul ca tot Lenin avea o celebra recomandare pentru statul bolsevic de atunci ( pentru unii la fel de valabila si acum ) de genul : „trebuie sa pedepsim si nevinovati ca sa tremure adevaratii vinovati !”. Ceea ce a urmat , stim , din nou, cu totii.

Niciun comentariu: