Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 28 august 2014

De la „era ticalosilor” la „era invectivei”


Comentariul de mai jos a fost postat la un articol aparut pe platforma Contributors.ro :



Brandusa Armanca - Insulta pe Facebook e publică sau privată?



Excelenta initiativa de a scrie acest articol care cade pe un mare orizont de asteptare. Punctul de plecare este comportamentul absolut discutabil al unui functionar de stat ( dar la noi acest gen de „fapt social” a devenit deja un loc comun exact dupa principiul pestelui care se curata numai de la coada … ) . In realitate, articolul deschide de fapt o adevarata cutie a Pandorei punctand succint problemele generate la nivel global de aparitia mediului virtual, iar in cazul special al societatii romanesti aducand in discutie degradarea constanta a limbajului si comunicarii publice si in general a spatiului public romanesc prin atacul la persoana, insulta , calomnie, obscenitate si pornografie.
Despre degradarea continua a limbajului , comunicarii publice si spatiului public romanesc si cresterea constanta a agresivitatii sociale , respectiv despre factorii si cauzele care au condus la aceasta situatie , ar fi foarte mult de discutat ,dar in cu totul alt context.
Este suficient sa remarcam doar ca una din cauze este chiar modelul oferit de unii comunicatori publici de la noi, iar o alta cauza este absenta moderarii care permite degradarea limbajului si discursului din unele interventii care au loc in spatiul public pana la sfidarea normelor limbajului si comportamentului civilizat, desi exista o hotarare CEDO care fixeaza responsabilitati clare in acest caz*)
In mod evident comunicarea din spatiul public romanesc nu respecta regulile polemicii civilizate stabilite in Europa inca din 1890. Provocarea in acest caz este aceea de a raspunde la intrebarea aparent simpla de ce in spatiul public romanesc nu se respecta aceste reguli !
Un posibil raspuns este dat de Olavo da Carvalho care ofera explicatia profunda a acestei situatii :

„în condiţiile moderne ale “războiului asimetric”, controlul opiniei publice a devenit mai decisiv decât obținerea victoriei pe teren militar”( Olavo de CarvalhoSpirala tăcerii şi banalizarea crimei )


si care descrie aplicarea celebrei tehnici a „spiralei tacerii” (Elizabeth Noëlle -Neumann ) prin care sunt marginalizate opiniile, respectiv sistemele de valori incomode la un moment dat .
Din acest punct de vedere spatiul public romanesc a devenit practic irespirabil prin atmosfera indusa de unele posturi TV, dar si prin pseudo-dialogurile din spatiul virtual . Aici avem in primul rand degradarea si agresivitatea limbajului care deschid constant o usa catre mahala, satra si balamuc. De aceea probabil, la noi hartuirea si abuzul pe Internet au devenit probleme globale ale societatii romanesti **)
Pe de alta parte , avem in spatiul virtual o „invincibila armada” de pseudonime exotice sau nu, care atunci cand nu practica ceea ce se numeste „character assassination” ***) recurg constant la tehnici consacrate de destabilizare a forum-urilor, site-urilor, etc. ****).
In sfarsit, marturisesc sincer ca timp de 25 de ani am urmarit cu stupoare degradarea constanta a limbajului public, a dialogului public si in general a spatiului public romanesc, instigata initial exact de catre cei care ar fi trebuit sa fie modele sociale pentru cetateni ( sa ne amintim impreuna care au fost personalitatile culturale care pentru prima data au injurat tiganeste si in direct la TV , sau au folosit acelasi limbaj in presa pentru ca hartia nu roseste… ) .
In urma contemplarii acestui spectacol atipic din spatiul public romanesc, am facut o sinteza *****) pe care as fi vrut de fapt sa o vad scrisa de catre cei implicati direct in aceasta situatie degradanta, dar cei in cauza au avut si au alte prioritati.
In acest caz am pentru autoarea articolului o intrebare onesta la care personal nu am gasit un raspuns timp de 25 de ani. De ce in tot acest interval de timp ziaristii profesionisti, universitarii, liderii de opinie, directorii de constiinta, personalitatile culturale,etc. nu a avut nici o initiativa de grup in acest sens , respectiv nu au luat atitudine, si de ce uneori au actionat exact in sens opus preluand in unele cazuri limbajul si comportamentele de la periferia societatii? Pana la urma climatul de la noi este creat de aceste corpuri sociale nu de catre cetatenii, telespectatorii si cetatenii anonimi…
Ca simplii cetateni , sa intelegem de aici ca pentru elita politica ( explicabil :) ) ) , culturala, profesionala,etc , a acestei tari , atmosfera sociala irespirabila din platourile TV( avem de fapt una din cele mai toxice si degradante televiziuni din Europa care balacareste tot , orice, si pe oricine ) din presa si din mediul on-line, este de fapt una care tine de “normalitatea sociala si europeana”?

Niciun comentariu: