Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 26 august 2014

Remember. Regionalizarea 2012

In urma cu aproximativ 2 ani la Timisoara a fost organizata o audiere publica pe tema regionalizarii , audiere prezidata de catre ambasadorul Olandei si prezentata pe larg de catre platforma Curs de guvernare.ro.  
Acum putem evalua in mod intuitiv impactul social al acestei initiative de tip european. Mai jos sunt prezentate si comentarii publicate atunci de catre platforma Curs de guvernare.ro.



Regionalizarea: Audiere publică prezidată de ambasadorul Olandei. Experții sunt invitați să-ți trimită opiniile


De Mihai Pavelescu | 18.11.2012 .
Academia de Advocacy organizează la Timișoara, în data de 23 noiembrie 2012, audierea publică cu tema ”Regionalizarea României – De ce?”.
Potrivit organizatorilor, actualitatea acestei audieri derivă din faptul că experiențele UE au demonstrat că delegarea puterii de decizie la un nivel mezo (între nivelul național și cel județean/local) poate da șansa valorificării reale a unui potențial latent de dezvoltare, întrucât decizia este suficient de aproape pentru a orienta strategiile și resursele către nevoile reale, specifice, și în același timp suficient ,,ridicată” pentru a crea cadrul unor decizii corelate teritorial, cu o mai largă viziune și perspectivă în viitor. UE susține și promovează regionalizarea statelor membre, fiind dispusă să canalizeze fondurile europene pe acest nivel, tocmai din convingerea că ele vor fi mult mai eficient alocate pe nevoi și mult mai rentabil utilizate. Din păcate, nivelul de decizie superior (naționalul) și cel inferior (județeanul) văd regionalizarea ca pe un pericol de pierdere a puterii certe actuale.
Implicarea societății civile, experților și a celor interesați de această problemă, în audierea publică ”Regionalizarea Romaniei – De ce?”, nu presupune neapărat prezența fizică la Timișoara. Regula cheie a procedurii este transmiterea mai întâi a opiniei scrise, pe site-ul advocacy.ro, după care, opțional, autorii opiniilor au oportunitatea susținerii publice a opiniei în cadrul evenimentului.
Audierea publică are și o Comisie de Experti, care va sintetiza toate opiniile scrise și verbale colectate, membrii acesteia fiind:
- Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei;
- Juan Castro, Agenția de Dezvoltare Regionala a Tarii Bascilor, Spania;
- Dorel Șandor, consultant independent;
- Serban Țigănas, președinte Ordinul Arhitecților din România;
- Simona Fiț, consultant Academia de Advocacy.
Nu va fi o dezbatere politică, spun organizatorii, chiar dacă vor fi invitați să se exprime inclusiv politicieni.



4 comentarii

  1. Sergiu Simion
    19.11.2012, 12:14 PM
    Comisia de Experti citata de dvs are un caracter sa-i spunem asimetric. Daca ne uitam pe CV-urile acestor persoane prezentate de catre Academia de Advocacy care este organizatoarea audierii publice (http://advocacy.ro/node/695/experti), observam o transparenta aproape totala in cazul expertilor occidentali . In cazul ambasadorului Olandei de exemplu, aflam detalii despre ce fel de studii universitare a facut, ruta profesionala, cariera, etc. In cazul expertilor romani lucrurile stau oarecum diferit. Despre doamna Simona Fiţ( “cercetator, trainer consultant în transparenţa decizională şi analist,consultant al Academiei de Advocacy, din anul 2003 “) nu putem afla ce tip de studii universitare a facut , iar despre domnul Dorel Sandor nu putem afla de la Academia de Advocay care il citeaza ca expert absolut nimic cu exceptia faptului ca este consultant independent . Prin reducere la absurd si daca ne raportam la modul in care sunt prezentati expertii occidentali, e ca si cum o organizatie care” promovează asistența tehnica și tehnicile profesionale pentru orice grup interesat al societății civile cu respect reciproc, transparență și responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democrație participativă la care a aderat” ( http://advocacy.ro/misiune ) isi atinge scopul, dar cu ajutorul unor „agenti incognito” despre care nu este necesar sa cunoastem detalii deoarece acestea sunt apanajul expertilor, spre deosebire de un ambasador occidental care trebuie sa se prezinte in fata nostra cu arme si bagaje (eventual si cu cartea de identitate ) ca sa fie luat in seama si creditat oficial.
    Aceasta transparenta asimetrica explica probabil de ce in societatea noastra functioneaza un fel de lege a conservarii si compensarii informatiei. Cititorul obisnuit si neinitiat in subtilitatile analizelor politice si sociale si ale promotorilor acestora, se afla intr-o vesnica dilema de tip Buridan . El trebuie sa aleaga mereu intre parcimonia informatiilor furnizate oficial si deficitul de informatie existent intr-un caz concret in care nu poate gasi pe Internet nici macar un CV de exemplu, si supracompensarea prin exces de informatie redundata pe care o poate gasi in alte zone ale spatiului virtual ( http://badeadan.blogspot.ro/2009/05/agentu-victoria-vii-sandor-omul-din.html ). Dar dupa mai mult de 20 de ani , dreptul la libera optiune si la formarea propriei opinii au devenit totusi certitudini .
    N.B. Apropo de regionalizare si de orasul gazda care organizeaza audierea publica , apare intrebarea grava cum ar arata viitorul posibil al acestui oras si cine l-ar conduce prin regionalizare , daca acum , si in lipsa regionalizarii, prezentul lui este deja unul extrem de sumbru ( http://www.pressalert.ro/2012/09/clinica-de-oncologie-evacuata-la-1-ianuarie-de-clanul-visinel/;http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Spitalul-de-copii-din-Timisoara-a-ajuns-in-posesia-unui-clan-tiganesc.-Cadrele-medicale-sunt-amenintate-cu-evacuarea_16748/http://www.renasterea.ro/stiri-timisoara/actualitate/stapanii-spitalelor-clanul-carpaci-a-cumparat-si-spitalul-de.html ;http://saccsiv.wordpress.com/2012/05/31/3-clanuri-tiganesti-au-pus-mana-pe-aproape-toate-cladirile-importante-din-centrul-istoric-al-timisoarei-cu-ajutorul-romanilor-tradatori-din-administratie-desigur-ultima-achizitie-spitalul-de-co/)
  2. ECOLOGISTUL
    19.11.2012, 8:46 PM
    Din Comisia de Experti lipsesc specialisti din domenii vitale pentru elaborarea UNUNUI asemenea PROIECT ATAT DE VAST CA REGIONALIZAREA. ACESTA trebuie elaborat in mai multe variante si apoi MAMA EXPERTILOR SA DECIDA asupra uneia din ele. Ceea ce se incearca acum sunt doar FRECTII LA UN PICIOR DE LEMN si atat.Daca in asemenea PROIECT NATIONAL au de spus in esenta doar ARHITECTII atunci totul este o GLUMA PROASTA.
  3. Cora Saurer
    20.11.2012, 3:24 PM
    Europa regiunilor e un proiect cu o oarecare vechime in acte si in fapte. Excelenta ideea de a fi preluat la Timisoara, regiune vesnic altfel… O discutie frumoasa, civilizata, cu oameni care stiu despre ceea ce vorbesc poate aduce multe. Satisfactia momentului, in primul si poate, dureros, in ultimul rînd. In structuri centralizate de tip românesc, francez etc etc acest tip de intrunire este o aruncatura de mici petarde care fac fum, poate au parfum frumos, dar din pacate vor fi calcate imediat in picioare. Asteptam tot timpul sa vina cineva sa ne faca ordine in ograda. Asa s-a intimplat de 20 de ani incoace, Nu avem capacitatea de a ne stringe atie de multe forte ca sa putem realiza ceva, iar actul extrem de binevenit, poate fi imediat altfel interpretat. Facit: Sansa unei adevarate regionalizari in contextul romanesc actual este nula.

Niciun comentariu: