Spatiul public romanesc a devenit de multa vreme o arena a luptelor in custi. La aceasta paruiala generala , dupa o formula foarte sugestiva "participa dar nu se baga" , exact cei care ar trebui sa stea deoparte si care de fapt dau tonul .
Sub pretextul declarat al "psihopoliticii" *) dar cu scopul nedeclarat de a-si vinde de fapt productiile , specialistii in domenii foarte sensibile si de mare impact recurg la publicarea unor "profile psihiatrice" pentru actorii sociali ai momentului, recurgand exact la procedeele reprosate subiectilor analizati .
Citim in presa recenta despre un asemenea "profil psihiatric":
"Cum românii sunt gata de-a face întodeauna cu ce n-a văzut Parisul (s.n.), le putem oferi imaginea unei personalități contorsionate sinistru în care un pastor predică răul, ura, sinuciderea și chiar moartea. Pastorul mincinos care agită în permanență fantasmele răzbunării și cruzimii este doar un mercenar în slujba unui rinocer comunist care a reușit prin puterea ochiului dracului să-l convertească pe religiosul lacom la apologia/propovăduirea urii. Dacă nu știați, pe Gâdea îl mai cheamă și Emanuel, adică Dumnezeu este cu noi. Cu Gâdea este, ce păcat.... dumnezeul banului"
Florin Tudose**)Psihopolitica
Sursa : http://www.evz.ro/un-medic-a-facu-profilul-psihiatric-al-lui-mihai-gadea-pastor-mincinos-care-agita-in-permanenta-fantasmele-razbunarii-si-cruzimii.html
Daca acest "profil psihiatric"ar fi fost facut de un politician sau de un cetatean oarecare, am fi deja in domeniul banalitatii pentru ca ne-am abisnuit deja. Problema este ca acest comportament apartine unui specialist care , sub umbrela autoritatii profesionale , trece de fapt la etichetare si practicarea atacului la persoana , adica exact ceea ce i se reproseaza lui Mihai Gâdea.
Pe de alta parte, cand un profesionist cu acest statut se comporta in acest mod, prin puterea exemplului el da de fapt tonul la ceea ce se poate numi psihologizarea si psihiatrizarea spatiului public apeland la ultimul nivel de desfiintare al adversarului mai exact la executia lui publica, procedeu anticipat in 2013 :
" In acest caz vorbim despre „diagnosticele psihologice si psihiatrice” in spatiul public prin care tinta este anihilata prin punerea sub semnul intrebarii a discernamantului persoanei , inducerea ideii de insanitate psihica sau chiar decretarea acesteia drept obsedat(a) , paranoic(a), etc."
" In actualul climat social de la noi axat pe cultura invectivei si atacul la persoana , si la nivelul de competenta sociala atins de politicienii si intelectualii momentului, este de asteptat o crestere a numarului de "diagnostice" psihologice si/sau psihiatrice aruncate cu nonsalanta in spatiul public de catre actorii politici si sociali ceea ce nu poate duce decat la otravirea in continuare climatului social actual si la decredibilizarea si deprofesionalizarea celor care se compromit prin aceste practici inacceptabile in democratia si civilizatia europeana."
http://sergiusimion.blogspot.ro/2013/10/mic-tratat-despre-teoria-si-practica.html
Un alt psihiatru roman, dar care lucreaza in Germania , are o cu totul alta viziune asupra comportamentului pe care trebuie sa-l aiba in spatiul social un profesionist :
" Orice aluzie depreciativa la sanatatea psihica a cuiva este interzisa constitutional.
Confidentialitatea privind sfera intima a unei persoane este un drept inalienabil constitutional ".
Iordan Gogleaza
psihiatru
Germania
http://www.observatorcultural.ro/Testarea-psihologica-a-profesorilor-este-anticonstitutionala.-Interviu-cu-dr.-Dan-GOGLEAZA*articleID_9600-articles_details.html
Dupa cum se poate lesne observa , desi este vorba despre aceeasi profesie, intre deontologia unui specialist roman si unui specialist roman care lucreaza in Germania exista oaresce diferente.
N.B. Cu ani in urma , psihiatrul Florin Tudose a refuzat sa comenteze "psihiatric" senatorii si deputatii din Parlamentul Romaniei , motivand ca aceasta profesie nu se poate exercita in acest mod.
Acum si-a revizuit opiniile devenind preocupat exact de ceea ce a evitat atunci.
Note
*) Ironia istoriei este ca titlul cartii din care a fost dat citatul initial se refera , neintentionat desigur , exact la practicile de trista amintire reunite sub acest titlu ( "Psihopolitica") , practici care oripileaza si acum lumea civilizata :
**) Florin Tudose este medic psihiatru, şeful secţie Psihiatrie a Spitalului Universitar din Bucureşti , Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. A lansat marti cartea "Psihopolitica".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu