„ Pentru a privi lucrurile şi din afara orizontului nostru strict local, suntem în următoarea situaţie: la 25 de ani după căderea comunismului, fiul unui dizident ucis de fosta Securitate, care între timp a devenit cetăţean american, reuşeşte, prin protestul lui radical, să desţelenească din nou procesul comunismului, după ce acesta a fost paralizat procedural, prin tratarea securiştilor ca „militari” (în realitate, cum a explicat azi Andrei Ursu, ei erau „civili care terorizau populaţia civilă”) şi prin anchetarea lor exclusivă de către Parchetul Militar – al cărui aparat a avut grijă, în realitate, să nu le tulbure bătrîneţile, evitînd să deschidă anchete incomode de urmărire penală împotriva lor. "
Cred totusi ca optimismul autoarei este unul prematur . Ca sa ne convingem , este suficient sa citim cu atentie finalul ordonantei Procurorului General din 05.11.2014 publicata in presa :
„ …
DISPUN :
1. Infirmarea solutiilor de netrimitere in judecata…si redeschiderea cercetarilor in aceste cauze.
2. Infirmarea solutiei de netrimitere in judecata …si redeschiderea cercetarilor in aceasta cauza.
( Si acum, atentie ! Ceea ce urmeaza , este cu adevarat captivant . )
3.Redeschiderea se supune de indata confirmarii judecatorului de camera preliminara din cadrul Curtii Militare de Apel Bucuresti caruia i se trimite ordonanta, impreuna cu dosarele care au stat la baza ei.
Procuror General
TIBERIU MIHAIL-NITU ”
( Sursa : http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/13505809/2/ordonanta-2688-c-2014.pdf )
Dincolo de ce ceea ce interpreteaza avocatii si juristii specialisti in domeniu sa citim, in logica uzuala, textul oficial de mai sus .
Din (1) si (2) rezulta indubitabil o „voinţă” de a redeschide dosarul lui Gheorghe Ursu si implicit dosarele comunismlui.
Mai intai , si dincolo de „vointa” declarata , sa observam in primul rand ca nu exista un termen in ceea ce dispune Procurorul General ( ce inseamna „de indata” ?!)
In al doilea rand, surpriza maxima ! Din ( 3 ) rezulta ca aceasta „vointa” a Procurorului General „se spune de indata confirmarii judecatorului de camera preliminara din cadrul Curtii Militare de Apel….”.
Pe romaneste, vointa sefului ierarhic se supune de indata confirmarii subalternului ierarhic . Cu alte cuvinte, subalternul poate confirma ( sau nu ) vointa sefului ierarhic ceea ce ar pune in discutie exact principiul autoritatii ierarhice pentru ca nu mai este clar cine decide si de ce . Daca o confirma , se supune ordinului acestuia, dar daca nu o confirma , ce se intampla ?! Mister total.
In sfarsit , ordonanta Procurorului General infirma solutiile de netrimitere in judecata pentru toate dosarele in discutie ( argumentand si de ce pe 31 de pagini ) dar nu dispune nici o masura de sanctionare impotriva celor care au dat solutii de netrimitere in judecata in toate aceste dosare si retrimite aceste dosare tot la Curtea Militara de Apel . Deci dosarele vor fi preluate tot de procurorii Parchetului de pe langa Curtea Militara de Apel Bucuresti adica ne-am intors de unde am plecat si totul se poate repeta exact in aceeasi forma cum s-a mai intamplat deja cu plimbatul dosarelor timp de 25 de ani.
Foarte interesant totusi, cei care au dat in trecut solutii de neincepere a urmarii penale fara sa fie sanctionati in vreun fel, sustin exact acelasi punct de vedere chiar in prezenta Procurorului General, care la randul lui nu a auzit de cazul Gheorghe Ursu (!) pana la greva foamei facuta de catre fiul acestuia :
„Andrei Ursu a povestit că şi acum, la negocierile purtate cu Tiberiu Niţu, procurorul militar Ion Vasilache a continuat să susţină aceleaşi puncte de vedere. „Era ferm convins că nu a existat opresiune sistematică în România pe timpul comunismului, noi trebuia să dovedim că a fost sistematică, ca să dovedim vinovăţia acestui torţionar. Parchetul trebuia să aplice acele legi care privesc crimele împotriva umanităţii, tratamentele neomenoase. Domnului Vasilache nu îi ajungeau, în 2014, toate cărţile care s-au publicat despre aceste lucruri, vorbesc de cele ale lui Radu Filipescu, Doina Cornea, Paul Goma, Hagiu-Dumitreasa, au fost mult mai mulţi, toată lumea le ştie”, a spus Andrei Ursu.
Andrei Ursu a mai explicat că Tiberiu Niţu i-a spus că nu a auzit de acest caz până la discuţiile cu el, pe timpul grevei foamei. „M-am mirat, pentru că am trimis plângeri la domnia sa, la adresa lui Ion Vasilache (şeful Secţiei Parchetelor Militare), însă acestea ajungeau să fie rezolvate tot de Vasilache”.
http://www.gandul.info/stiri/procesul-comunismului-parchetul-general-a-dispus-redeschiderea-cazului-gheorghe-ursu-si-al-securistului-care-l-a-anchetat-fiul-disidentului-a-iesit-din-greva-foamei-13505809
Absenta de pana acum a vointei de a da o solutie juridica in procesul comunismului timp de 25 de ani nu se explica decat prin persistenta in sistem a unei celebre directive NKVD din anul 1947 :
“15. Trebuie făcut totul ca anumite cazuri să fie discutate concomitent de mai multe comisii, oficii şi instituţii, însă nici una dintre ele să nu aibă drept de decizie înainte de a se consulta cu celelalte…(Cristopher Andrew & Oleg Gordievski – KGB. Istoria secreta a operatiunilor sale externe de la Lenin la Gorbaciov , Editura ALL, Bucuresti, 1994, p.487-492 ).
Ce va urma, vom vedea cu totii.