Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

miercuri, 26 noiembrie 2014

De la ora astrala a Romaniei la refacerea spatiului ei moral


Prin ultimele evenimente cu adevarat istorice , Romania nu mai este  aceeasi, a intrat de fapt intr-o alta stare de spirit si intr-o alta dimensiune. Sacrificiul incredibil al diasporei , pentru prima data si in vazul intregii lumi , a aratat ca impotriva oricaror calcule cinice, cetatenii pot invinge si sistemul,  si megamasina sociala care il apara.
Mai mult decat atat, ceea ce presa germana a denumit drept miracol , a instaurat o stare de catharsis in societatea romaneasca , stare care a invalidat orice dimensiune politica, sociala si morala a sistemului anterior.
Cum era de asteptat, aceasta stare de gratie nu putea dura prea mult  fara sa fie amendata. Rand pe rand ,  actorii sociali se trezesc din prostratie si din buimaceala data de surpriza colosala a alegerilor si isi revin rapid la vechile lor naravuri si la razboiul de uzura.
Nici nu s-a uscat bine cerneala pe buletinele de vot si fostul candidat care a afirmat ca doreste ca in Romania sa se schimbe felul in care se face politica , incepe sa devina din postura de erou al zilei o tinta predilecta .
S-a dat deja alarma, iar panica generala a fost declansata de eventualitatea schimbarii modului in care se va face politica , de posibila igienizare a spatiului public si  de posibila  refacere a spatiului moral, ceea ce ingrozeste sistemul in uz poate mai mult decat rezultatul alegerilor ca atare.
De aceea , si intr-un ritm din ce in ce mai accelerat , unii realizatori de emisiuni TV , jurnalisti , formatori de opinie specializati in tabloidizarea presei, etc. reactioneaza negativ  la schimbarea de paradigma adusa de recentele alegeri si deplaseaza  discutia de la fapte , respectiv de la  scopurile si obiectivele propuse societatii de catre noul presedinte ales , la persoana lui mergand de la sfaturile "altruiste" si de la ironiile "fine" pana la a-i stabili agenda sociala si politica :


                                                                     

Moise Guran
" Domnule preşedinte Iohannis, lăsaţi partidele în treaba lor! (s.n.) Nu mai ieşiţi zilnic la televizor (s.n.) , că nu sunteţi nici Ponta, nici Băsescu, şi încercaţi să folosiţi această perioadă căci – aţi ştiut sau nu, sunteţi pregătit sau nu – tocmai aţi fost angajat pe cea mai grea slujbă din România (s.n.). " 
"Cartea este scrisă în propoziţii scurte, ideile uşor de urmărit. Este o carte de propagandă (s.n.), dar e una bună. Serveşte scopul, te face să empatizezi cu “gospodarul” Sibiului. Altfel spus, îţi spune ceea ce vrei să auzi"
http://www.capital.ro/moise-guran-catre-klaus-iohannis-lasati-partidele-in-treaba-lor.html




Gabriela Firea
"În legătură cu referirile preşedintelui ales privind o posibilă schimbare a majorităţii parlamentare, afirmăm că majoritatea parlamentară este solidă, aşa cum se poate constata. Iar schimbarea se poate face doar prin măsuri constituţionale, nu în alte moduri, şi nu prin declaraţii la tv.Aşteptăm planuri de preşedinte al tuturor românilor, nu comentarii de analist politic debutant"
http://www.evz.ro/gabriela-firea-il-ia-peste-picior-pe-iohannis-face-comentarii-de-analist-politic-debutant.html




Ion Cristoiu
"...n-am putut să nu remarc unele lucruri de rău augur , inexplicabile pentru mulți*), explicabile însă pentru mine, care știu că-n spatele lui Klaus Iohannis ( s.n.)stau toți cei care-l urăsc pe Traian Băsescu, de la Milițianul Vasile Blaga pînă la Prea Plina de Ea, Alina Mungiu Pippidi. "
" Ce să înțeleg eu din aceste vorbe? „A fost un vot puternic şi foarte clar, îi asigur pe toţi că l-am înţeles. Este acesta, desigur, un moment festiv, dar, în acelaşi timp, vreau să remarc că acum, după 25 de ani de la Revoluţia română, se încheie o etapă şi, iată, românii, prin votul lor, au spus foarte clar:„Stop şi de la capăt”.Că noul președinte ia o țară de la zero în materie de democrație, de stat de drept, de independența Justiției?" ( http://www.evz.ro/ca-si-victor-ponta-klaus-iohannis-promite-debasifi-carea-romaniei.html)





Florin Iaru
" Aşa se naşte, peste noapte, mitul omului providenţial. Salvatorul! Să ne ferească Dumnezeu de aşa ceva! România a avut, în ultimul sfert de secol, numai oameni providenţiali, veniţi pe valul popularităţii, şi care, mai târziu, au dat cu mucii în fasole. Ciclul acesta, naştere, moarte şi renaştere a speranţei, trebuie să înceteze. Nu de oameni providenţiali ducem lipsă, ci de oameni normali, calmi, dubitativi. 
http://adevarul.ro/news/politica/complexul-messia-apogeu-1_5474abaea0eb96501e13ca67/index.html


„ Noi, diaspora**) , am străbătut sute de kilometri pentru a merge la vot și a imprima țării noastre un alt destin. Pentru a marca faptul că România merge către normalitate, că începem procesul de vindecare a țării și pentru a arăta că veți fi președintele tuturor românilor, Diaspora are onoarea să vă invite, de 1 Decembrie, la Bruxelles, inima Europei, unde va avea loc o reuniune a românilor din mai multe orașe ale Europei, pentru a sărbători Ziua Națională împreună. De data aceasta va fi o reuniune specială, la care va participa și Alexandru Popescu, simbolul conștiintei societății civile românești, cel care parcurge 3000 de km pe jos pentru a înmâna Parlamentului European mesajul antifracturare și anti-cianurare al societății civile românești și care, chiar de Ziua Națională, va citi acest mesaj în cadrul unei ceremonii organizate de Diaspora.Vă invităm, așadar, la Bruxelles, pe 1 Decembrie, pentru a vă felicita personal pentru rezultatul alegerilor …”
http://www.romaniacurata.ro/scrisoare-deschisa-a-diasporei-catre-presedintele-ales-al-romaniei-domnul-klaus-werner-iohannis/



Pe de alta parte, exista si voci echilibrate care intuiesc in comportamentul presedintelui Johannis tonul dat pentru revenirea la normalitate sociala si igienizarea spatiului public :



Mircea Vasilescu
"Replica lui Klaus Iohannis din campania electorală – „decât să fiu mârlan, mai bine pierd” – a intrat deja în folclor şi cu siguranţă multor oameni le-a plăcut această atitudine relaxată şi civilizată. Nu ştim, deocamdată, cât de bun preşedinte va fi, dar dacă reuşeşte să impună decenţa în limbajul politic deja e foarte mult. Pentru asta, însă, n-ar trebui lăsat singur ( s.n.).Noul preşedinte are o fermitate politicoasă căreia nu-i poţi răspunde cu băşcălii dâmboviţene. Sau poţi, dar e inutil, te faci de râs."
http://adevarul.ro/news/politica/miticilor-v-ati-ars-1_546cd46e0d133766a80c18a6/index.html






Dupa miracolul recentelor alegeri , si dincolo de comportamentul clasei politice aflata deocamdata in expectativa, problema este cum vor reactiona cei responsabili de realizarea  climatului de pana acum din mass-media si implicit din societate . Dar oricare ar fi reactia acestora , romanii au acum ocazia nesperata sa lupte impreuna cu presedintele lor ( agreat de romanii din tara , de cei din diaspora dar si de catre comunitatea internationala) pentru a reface normalitatea sociala romaneasca si  valorile ei care nu coincid nici pe departe  cu cele ale sistemului inca in uz.
Este o situatie istorica fascinanta in care, simbolic vorbind, varful piramidei sociale isi da mana cu baza ei , dar fara acordului centrului. Altfel spus, timp de 25 de ani , romanii onesti nu s-au simtit de fapt reprezentati nici de clasa politica si nici de societatea civila in formele in  care acestea s-au manifestat pana acum , si atunci au luat decizia istorica sa se reprezinte singuri si sa-si construiasca "o tara ca afara" , si cum vor ei .
Este o provocare extraordinara pentru toti romanii onesti si in acelasi timp o sansa extraodinara pentru tinerii acestei tari care din 1990 si pana acum au afirmat nu o data , si pe drept cuvant , ca li s-a furat de fapt si tara , si viitorul . Chiar daca lupta adevarata abia acum incepe si nu se stie cat va dura (Ciclul istoric si timpul individual), pentru prima data dupa 1990 exista  sansa reala ca romanii sa le recupereze pe amandoua .




Note

*) Inainte de alegeri Ion Cristoiu  a emis  ipoteza conspirationista conform careia  Klaus Johannis ar avea legaturi cu serviciul secret german (http://www.evz.ro/robert-turcescu-arunca-bomba-in-politica-iohannis-nu-candideaza.html ).
**) Este vorba de "Diaspora Unita" formata in realitate  din grupuscule gen "Salvati Rosia Montana/ Pungesti ) . Dintre acestea unele nu pot fi identificate sau nu exista decat pe Facebook.

Niciun comentariu: