Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 12 martie 2015

Vanatoarea de proşti sau un nou hobby social


Comentariul de mai jos a fost postat la un articol aparut pe Contributors.ro :



Motto

„ Ce s-ar face pe lumea asta proştii daca nu s-ar gasi deşteptii sa se ocupe de ei ?!”

Pracoşa
pescar ucrainean
Sfantu Gheorghe,Tulcea, 1981



Avem in sfarsit , lucru rar in spatiul nostru public, o interventie salutara care restabileste increderea in normalitatea sociala, dialogul public si respectul fata de orice persoana.http://
De comun acord cu dvs ( dl. George Gafencu ) putem remarca si sublinia :




a) Intoleranta crasa a autorului

b) jignirea unora (sau multora) facuta in termeni cat mai vagi ca se refere la cati mai multi posibili dar neidentificabili

c) articolul e lipsit de un bun simt elementar

d) nici o platforma serioasa americana (sau chiar si europeana) nu ar publica asa ceva(s.n.) pentru ca e considerat de-a dreptul jignitor la adresa multora

f) termenul prost când e folosit vorbind de o persoană e un termen extrem de derogatoriu care nu are nici un loc în discursul public ( in termeni civilizati echivaleaza cu jignirea si insulta –s.n.)

g) nu este specificat faptul ca “Textul prezinta opiniile personale ale autorului si nu reprezinta in nici un fel opiniile exprimate de Publicatia X”.

Pe de alta parte , atacul fata de prosti ( asa in general…) revine la moda si revine in forta

(http://www.contributors.ro/cultura/cum-putem-lupta-cu-prostia/)


Acest dispret pentru prostie (de ce nu si pentru persoanele cu handicap, infirmi, bolnavi , batrani ,etc. ??!!) este in realitate de tip nazist/comunist fiind la fel de nociv din punct de vedere social ca admiratia “traditionala” pentru hotul care fura si care nu este prins ( “e destept , s-a descurcat”) sau pentru criminalul care nu poate fi dovedit si scapa pentru ca a distrus probele , desi toata lumea stie ce a facut pentru ca la noi , se stie , toleranta este considerata de multe ori un defect social iar agresivitatea este identificata de multe ori cu inteligenta.

Daca tot am ajuns aici, este pacat sa nu continuam. De unde vine totusi acest dispret pentru “prosti” si aceasta admiratie pentru “destepti” ?
Raspuns interesant . De la Facultatea de Filozofie din Bucuresti si de la Academia “Stefan Gheorghiu” !
Inca din anii `80 Radu Florian , profesor de “socialism stiintific” , vorbea cu dispret despre “simtul comun” ( omul de pe strada) care nu este capabil sa se ridice la „subtilitatile filozofiei”.
„Psihopatologia vietii cotidiene” a fost scrisa in acei ani de un profesor de la Academia “Stefan Gheorghiu” , iar la Facultatea de Ziaristica tot de acolo se facea un curs de “psihologia maselor” in care politrucii si ziaristii ( multi din cei de azi !) ba chiar si unii scriitori sau unii viitori “disidenti”erau invatati cum sa vorbeasca cu „masele” ca sa-si atinga scopul.
Aceasta este adevarata origine a “elitismului” actual care dispretuieste „turma”.
Pe scurt , dispretul pentru “prosti” seamana cel mai bine cu dispretul comunist fata de „mase” , “munca de jos” , si fata de munca in general, atat de specific comunistilor .

Totusi , ideile vehiculate aici de autor este posibil sa fie regasite si in alte medii. Nu este exclus ca pe la S.N.S.P.A., Colegiul National de Aparare, Academia Tehnica Militara, Academia de Politie, I.N.I etc. sa existe si acum profesori din vechile structuri , care chiar daca vorbesc de Europa si de NATO, nu este exclus sa creada in realitate tot in vechiul lor sistem de valori in care au crezut o viata intrega ( este un fapt cunoscut, sistemele de valori si mentalitatile seamana cu naravul lupului – au cea mai mare rezistenta la schimbare . )


http://www.contributors.ro/editorial/cum-recunoastem-un-prost/#comment-233314

Niciun comentariu: