Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

sâmbătă, 16 februarie 2019

Un jaf national de proportii biblice

Motto
" Romanii ar trebui sa primeasca , in masa, medalii de aur pentru faptul ca nu au innebunit inca dupa 50 de ani de comunism si 30 de ani de democratie originala

Ani in sir peisajul Romaniei post-revolutionare  vazut din tren si masina a fost unul absolut dezolant format din ruine,  fabrici dezafectate, gunoaie si nesfarsite campuri pline de balarii si terenuri lasate in pârloagă . Treptat, au inceput sa apara din ce in ce mai multe terenuri cultivate ceea ce la prima vedere este o binefacere pentru toata lumea. 
Surpriza este ca aceasta imagine excelenta pentru o reclama facuta progresului agriculturii ascunde in realitate o adevarata " filiera siciliana" . 
O intmplare recenta petrecuta intr-o comuna din judetul Mehedinti  aduce in atentie absurdul din societatea si agricultura romaneasca  . Anul trecut doi oameni in varsta si cu terenuri  invecinate au aflat ca de fapt nu mai sunt vecini . Atunci cand unul dintre ei a vrut sa-si inchirize si el terenul  unei firme agricole pentru a fi lucrat ( interesant este ca pentru aceste a lucra aceste terenuri concurau o firma din Vrancea si o firma din Mehedinti ) ,  cei doi vecini cu  acte de proprietate eliberate in 1990 , au aflat ca intre ei doi a mai aparut un proprietar fantoma care voia sa lucreze terenul lui (?!) respectiv a tras o brazda care ocupa jumatate din parcela unuia si jumatate din parcela altuia pe motiv ca are cadastrul facut pe acel teren revendicat.
Pe scurt, cei doi vecini in varsta si cu acte de proprietate in regula , dar fara cadastrul facut pe terenurile aflate in proprietate , s-au trezit cu un cadastru fals facut pe cate o parte din terenul fiecaruia, dar care ii da dreptul alte firme sa lucreze acel "teren"  aparut brusc intre ei,  dar format din cate o parte din terenul fiecaruia !
Proprietarii s-au prezentat la Primarie care a recunoscut abuzul si i-a trimis la Politie ,care la randul ei a recunoscut abuzul ,  dar i-a trimis din nou la Primarie pentru ca nu poate face nimic fara acordul ei.
In aceasta situatie proprietarii au luat hotararea sa isi faca amandoi cadastru pe terenurile invecinate aflate in proprietatea lor si cu aceasta ocazie au aflat ca , fara stirea lor , si in locul lor , altcineva facuse un cadastru .
Formularea in acest caz era una aparent inofensiva :   " este o suprapunere de terenuri " ( prin cadastru , evident ), dar in acest fel tangoul se transforma in vals  care la randul lui degenereaza  in tarantela . 
Acel cineva  care a facut cadastrul poate fi o persoana fizica / firma care a cumparat terenul de la altcineva persoana fizica / firma ( care poate a fost deja radiata...,etc. ) , deci un fel de " prinde orbul scoate-i ochii".
De aici incolo incepe absurdul, aberatia si irationalul. Desi este evident ca cei doi proprietari sunt proprietari  si cadastrul nu este inca facut de catre ei , cadastrul evident fals facut nu conteaza de cine  ramane valabil (" pentru ca nu pot fi facute pe acelasi teren doua cadastruri" ) pana cand se demonstreaza in instanta ca cel fals nu este valabil , si asta inseamna in medie ( conform unor cazuri similare )  cam 5 ani de procese  (!) timp in care situatia va ramane neschimbata si pentru proprietarii legali ( care au drepturi, dar pe hartie  ) si pentru parazitul funciar ( care profita linistit de terenul altora ). 
Pe scurt, solutia ar fi ca cei doi proprietari sa dea in judecata  ( nu este clar pe cine, probabil pe toti si daca ii mai identifica  respectiv pe cel care a facut cadastrul , firma / cel care lucreaza terenul/ cel care a cumparat/vandut, etc. ).
Ca sa ramanem in zona unor formulari rationale , problema este legata de " greseli"  ( de cele mai multe ori abuzuri si ilegalitati ) ,  in defavoarea proprietarului terenului care este purtat de la Ana la Caiafa printre institutii, legi , regulamente , reclamatii si procese in instanta.
Titlurile de proprietate emise in anii `90 ( atunci cand nu au fost emise cu greseli ) , nu sunt de mare folos proprietarilor  daca nu au fost insotite si de un cadastru facut corect. Care ramane un deziderat si dupa trei decenii de democratie ( a se vedea harta de cosmar de mai jos ) .
Rezultatul este o mana cereasca pentru toti cei care vor sa cultive in mod legal si pentru aproximativ 5 ani  terenurile aflate in proprietatea altuia si sa ridice linistit recolta de pe acestea. 
Mai mult decat atat, chiar si atunci cand nu exista un cadastru fals , in judetul Mehedinti exista si moda de a cultiva terenul altuia fara a-i cere acordul pentru ca cei mai multi proprietari fiind in varsta nu au nici bani , nici timp de procese si actiuni in instanta, nu sunt la curent cu  legile si reglementarile in vigoare si cu atat mai mult cu drepturile lor. 
Intr-un asemenea caz, un dezvoltator  italian a cultivat un teren fara acordul proprietarului,iar acesta infuriat a recoltat ce a cultivat dezvoltatorul. Raspunsul dezvoltatorului a fost de un cinism absolut : " Nu ma intereseaza recolta de pe teren, ma intereseaza sa primesc subventia de la Uniunea Europeana". 
O scurta trecere in revista a problemelor cu care se confrunta proprietarii este suficienta pentru a explica modul in care apar durerile lor de cap : 



Cadastru gresit si probleme la intabulare
" Puteti face o notificare acelui expert cadastral pentru a reveni asupra lucrarii dvs. si a o modifica. Se pot face rectificari. dar in momentul de fata nu se mai poate in sistem local. Trebuie coordonate in sistem STEREO 70, posibil un GPS. Si aceste modificari costa. Puteti sa cereti unui alt expert sa va intocmeasca aceasta rectificare daca primul nu vrea. Puteti cere detalii de la OCPI. Probabil aveti si o incheiere de respingere de la Carte funciara prin care vi se cere ce anume trebuie ca sa va incadrati in datele pentru intabulare."(s.n.).

Alexandrina Mihai13:41,
5 Septembrie 2012

https://www.avocatnet.ro/forum/discutie_314693/Cadastru-gresit-si-probleme-la-intabulare.html

Raspunsuri juridice
Cum rectific un cadastru gresit? 
Localitate: Fetesti , Ialomita
Data: 12-12-2009
Titlu/Subiect: cum rectific un cadastru gresit?
Buna ziua! Ce inseamna actiune in instanta pentru rectificarea cadastrului gresit e vorba de suprafata construita mult mai mica in realitate 143 mp in loc de 250 mp)!!?? Pot depune eu cerere, in calitate de proprietar al imobilului al carui cadastru e gresit sau altcineva avocat)? Daca eu, unde depun cererea la tribunalul de care apartine imobilul sau oriunde? Exista cerere tip sau o formulez pe loc , cu cuvintele mele? Ce implica actiunea in sine: chemarea in instanta a celui care a intocmit cadastrul sau a celui care a solicitat un asemenea cadastru? Va multumesc!

rora [12-12-2009]
Da, puteti depune dvs. actiunea daca stiti cum sa o faceti) sau puteti apela la un avocat. Actiunea se depune la instanta in raza careia se afla imobilul. Partea adversa parata) este firma de cadastru.Actiunea o puteti formula dvs. aratand care este situatia reala, dar trebuie invocate si texte de legelegea nr. 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare).

rora [12-12-2009]
Inainte de a depune actiune in instanta se depune o contestatie, insotita de documente doveditoare, la oficiul teritorial de cadastru, care o va solutiona in termen de 30 de zile. Daca persoana este nemultumita de modul de solutionare se poate face acea plangere la judecatorie, in termen de 30 zile de la comunicarea rezultatului de catre oficiul teritorial.
( Nota site-ului .Raspunsurile prezentate aici nu au un caracter oficial, nu este asigurata corectitudinea celor afirmate, avand cu preponderenta rol de sfaturi bazate pe cunostinte si/sau experienta )

http://www.dreptonline.ro/raspunsuri_juridice_intrebari/raspunsuri_intrebare.php?id_intrebare=24588

Cireasa de pe tort in acest caz o reprezinta o scurta formulare care invarteste proprietarul cu titlul de proprietate valabil  si cu drepturile lui cu tot , pana la lesin  : 

Art. 43. - Practică judiciară (2)
Orice neînțelegeri cu privire la identificarea și măsurarea parcelelor de teren, precum și cu privire la proprietarii acestora, se vor soluționa de către instanțele judecătorești (s.n.) .
https://lege5.ro/Gratuit/gm2dmobtgy/legea-cadastrului-si-a-publicitatii-imobiliare-nr-7-1996

Daca incapacitatea guvernelor romanesti de a construi autostrazi la noi timp de trei decenii este deja celebra , sa  privim impreuna harta de mai jos ( respectiv stadiul in care se afla Programul National de Cadastru si Carte Funciara  ) care se referea la UAT-urile ( Unitati Administrativ Nationale ) din tara noastra . 
Avem in fata  radiografia unui adevarat cosmar national care dureaza de trei decenii . 
Cu exceptia zonelor albastre , zonele mov aflate " in derulare " reprezinta pentru unii o adevarat mana cereasca  : 



Sursa : http://www.ancpi.ro/files/Statistici_home_page/harta_31.01.2019__lucrari_la_nivel_de_UAT_PE_JUDETE.pdf



Pe scurt , terenurile mov din harta de mai sus reprezinta sursa profiturilor obtinute timp de decenii de toti cei care au luat in arenda legal sau nu terenurile altora si sursa durerilor de cap pentru proprietarii lor pentru ca " legiuitorul roman" , in buna traditie iliesciana , favorizeaza prin lege nu proprietarii terenurilor ( arendatorii )  , ci arendasii (legali sau nu)  ai acestora. 
Cei mai multi proprietari romani de la sate ( "arendatori" ), atunci cand nu li se cultiva fara voia lor terenul luat cu japca ,  sunt in varsta , bolnavi , usor de pacalit, si in cel mai bun caz semneaza rapid contracte " pe genunchi " fara sa cunoasca ce presupun acestea pentru ca este putin probabil sa cunoasca si ce scrie in Codul Civil . 
Aceste contracte pot fi incheiate pe durata limitata,  dar se prelungesc in mod automat daca nu sunt denuntate cu cel putin un an inainte : 



Extras din Codul Civil din 2009 republicat in 2018


Cu mici exceptii ( am auzit de cazul unei primar care a incercat sa apere drepturile satenilor impotriva firmelor care arendau cu japca pamanturile satenilor , dar a renuntat pentru ca a fost amenintat cu procese in instanta pentru " abuz in serviciu" ) la sate, si in special in judetele cele mai sarace ale tarii,  se vad cel mai bine dependentele sociale si economice si santajul social exercitat de catre autoritatile statului impotriva cetatenilor care pot deveni usor o masa electorala de manevra . 
In limbajul unor oameni simpli acest santaj arata cam asa : ", ma cert cu Primaria , nu-mi mai da ajutorul social, ma cert cu postasul , nu-i mai da pensia maica-mii" ( exista cazuri de postasi care au lasat batranii fara pensie si nu au patit nimic ) .  
Pe scurt , la sate nu exista institutiile si facilitatile din orase , nu  functioneaza de fapt cam nimic , iar oamenii de acolo, cu exceptia campaniilor electorale ,  sunt de fapt abandonati si de catre stat, si de catre politicieni, si de catre societatea civila , si de catre mass-media , iar tendinta se mentine si in continuare : 

" Prima calitate subînţeleasă a noii alianţe progresiste USR-Cioloş e iritarea anti-populară. Aceşti oameni fac politică pentru a ne spune că avem de ales între ei şi o prostime care a pierdut toate trenurile istoriei. Nicăieri în literatura fină emisă de aceste grupuri nu veţi găsi o trimitere clară la omul de rînd, la crizele scrîşnite care macină România în carne, oase, populaţie şi vieţi irosite. Nici urmă de simpatie sau înţelegere. Nici o micro-fărîmă de interes. Peste tot, o cremă universală care asigură machiajul doctorului şi nu leacul pacientului. Se ataşază prefixul euro- şi problema cade răpusă de ruşine. " 
Traian Ungureanu

https://adevarul.ro/news/politica/noi-gindim-nu-simtim-1_5c57f723df52022f755ac99a/index.html

Problema este ca dupa 30 de ani de democratie societatea romaneasca a ajuns mai rau decat in anii `90 si se transforma treptat dintr-un stat de drept intr-un stat penal / al penalilor ,  iar vina nu poate fi numai a votantilor care in orice societate sunt considerati un ţap ispăşitor pentru toate faradelegile comise de cei din fruntea lor , desi votantii tuturor regimurilor criptocomuniste ,  mai nou criptodemocratice sau "comunautariste" ,  raman mereu " si batuti, si mintiti, si cu banii luati" . 



Note

O  bibliografie minima pentru " filiera siciliana " din agricultura romaneasca : 


Niciun comentariu: