Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

luni, 30 martie 2020

De la sociologie la homeopatie si retur


Dupa inflatia de articole aparute pe Contributors.ro  generate de strania pandemie care a lovit planeta , era de asteptat si interventia unui sociolog pe aceasta platforma (Cosima Rughinis - Homeopatia si pandemia in Romania) , dar aceasta pledoarie pentru homeopatie exact in timpul pandemiei si in apararea unei sticlute magice vandute cu 50 de lei a depasit toate asteptarile :

“ Lansarea unor așa-zise picături anti-coronavirus pe pagina Facebook a lui Adrian Cacovean, comercializate în farmacia soției sale cu 50 de lei sticluța, a stârnit prompt oprobiul public și reacția autorităților …. Oportunismul comercial a alimentat indignarea, profitul personal de pe urma unei crize de asemenea anvergură fiind resimțit ca nerușinat. Care ar fi fost oare reacția dacă aceeași persoană ar fi distribuit picăturile gratis, sau la un cost de producție, să presupunem, de 5 lei sticluța? Incidentul a fost un simptom, nu o aberație( s.n.)…“. 

Pana acum pandemia trezise deja interesul psihologilor . Viziunile si interventiile in spatiul social ale influencerilor din acest domeniu arata si modul in care a evoluat acesta disciplina dupa 1990 :

“Antropologic vorbind, s-a văzut că popoarele gregare, cum sunt Balcanii, dar și cele latine, Italia, Spania sunt mai atinse de acest virus, pentru că cultura lor este cea a proximității, a atingerii, a unei distanțe sociale mici, ceea ce se demonstrează că duce la o răspândire a virusului. “

“ E posibil să crească riscul de sinucideri datorită incapacității oamenilor de a se confruntă cu incertitudinea viitorului și faptului că societatea nu este pregătită să ajute oamenii ca persoane individuale.”

Aurora Liiceanu

https://psnews.ro/psihologul-aurora-liiceanu-viata-pe-care-o-consideram-normala-nu-va-mai-fi-la-fel-366045/


“ În profilul nostru psihologic ca națiune avem tendința să interpretăm incertitudinile ca pericole, nu ca oportunități; de aceea, în acest context aș sugera să fim atenți la pericole, dar să nu ratăm oportunitățile de normalitate și chiar de dezvoltare/progres (exersându-ne responsabil creativitatea).”

Daniel David

https://danieldavidubb.wordpress.com/2020/03/12/psihologia-sfaturi-psihologice-in-lupta-impotriva-epidemiei-de-coronavirius-covid-19/?fbclid=IwAR0MwRWKC3jLhdlmQLAXihnoBtspF_sW5f0vzCw3vteRn09Hq69tOMtXGrM



Solutiile propuse de psihologi sunt la fel de insolite. Ele variaza de la celebra si comica pentru unii ”tapping therapy” ( EFT) (https://www.facebook.com/stiinta.succesului/videos/2572746639501496/ ; ) si pana la abordarea de tip “ cognitiv-rational” respectiv " raportarea psihologica si implementationala"  la sfaturile autoritatilor ( Ex:” Sfat bun: Să mă spăl des pe mâini. Sfat bun implementațional: Dacă este oră fixă, Atunci mă spăl pe mâini. Dacă urmează să mănânc, Atunci mă spăl pe mâini, Dacă am atins obiecte atinse de alții, Atunci mă spăl pe mâini, etc.”) , si pana la relaxarea prin " meditatia transcendentala"  ,etc. ( https://danieldavidubb.wordpress.com/2020/03/12/psihologia-sfaturi-psihologice-in-lupta-impotriva-epidemiei-de-coronavirius-covid-19/?fbclid=IwAR0MwRWKC3jLhdlmQLAXihnoBtspF_sW5f0vzCw3vteRn09Hq69tOMtXGrM) ca sa facem abstractie de alte abordari "moderne"  care efectiv fac parul maciuca celor neinitiati.

In acest context, de l
ângă insolitul “ tapping” , abordarea “ cognitiv-rationala” si celebra de acum “meditatie transcendentala “ ( respectiv cuiul lui Pepelea care a raşchetat si psihologia si psihologii inainte de 1989 ) mai lipsea doar sticluta magica a unui “ homeopat” (https://adevarul.ro/locale/craiova/cum-cazut-primar-plasa-unui-chirurg-zice-leacul-covid-19-mars-carantina-veci-1_5e7457975163ec42710cfc79/index.html) ) si reclama pentru ea facuta ( prietenii stiu de ce ) exact de catre directoarea Scolii Doctorale de Sociologie a Universitatii Bucuresti ( http://www.contributors.ro/author/cosima-rughinis/?bio).
In sfarsit,  in aceasta viziune si teoretic vorbind, daca sticluta magica si-ar face efectul , atunci nu mai conteaza nici pretul , nici persoana care o distribuie pentru ca reclama este sufletul comertului , nu ?! Pe de alta parte, si sociologic vorbind, “ homeopatul” nostru este in realitate chirurg conform articolului citat, iar  marea intrebare este cati cetateni ar mai avea curajul sa fie operati de un chirurg cu acest profil, cu aceste preocupari excentrice si cu aceste exprimari "altruiste"  in spatiul public  :





Cum spunea un filozof,  despre lucrurile despre care nu putem vorbi trebuie sa tacem.  




http://www.contributors.ro/societatelife/homeopatia-%c8%99i-pandemia-in-romania/#comment-405860







Comentarii Contributors.ro


    • Cosima Rughinis spune:
      Bună ziua, nu am făcut o pledoarie pentru homeopatie, dimpotrivă :)
      • Sergiu Simion spune:
        Asa sa fie. Aveti dreptate ( tehnica ambiguitatii, negarea negatiei si sofismele elegante va sustin demersul) , ati facut o pledoarie stralucita impotriva homeopatiei facandu-i reclama : )
        Scripta manent :
        “ Este mai bine, cred, să ne gândim proactiv, nu reactiv.Discursul public al asociațiilor terapeuților homeopați, precum Societatea Română de Homeopatie (SRH) și Asociația Română de Homeopatie Clinică (ARHC), sunt acum aliniate discursului medical(s.n.) . Această alianță este remarcabilă și benefică – dar, posibil, temporară. Este important să o susținem cât de mult se poate(s.n.), deoarece avem în față un orizont de timp de ordinul lunilor, cel puțin. Implicarea terapeuților homeopați în condamnarea teoriilor conspiraționiste și a corona-scepticismului este un front pe care sunt salvate vieți.http://www.contributors.ro/societatelife/homeopatia-%c8%99i-pandemia-in-romania/
        “ Scopul meu este însă să răspund la o întrebare de aici și acum: ce este homeopatia în România de azi?
        Cred că răspunsul are mai multe ingrediente, care ne ajută să înțelegem și ce caută Oscillococcinum în farmacii, și de ce mulți dintre noi(s.n.) am apelat cu încredere și satisfacție (s.n.) la consultații și remedii homeopate.”
        http://www.contributors.ro/editorial/homeopatia-in-%C8%9Bara-minunilor-partea-i-oscillococcinum/
        • adrian spune:
          Cred ca esti singurul care a citit acest articol si a inteles ca este o pledoarie pro-homeopatie. Restul am inteles ca este o critica.
          • Sergiu Simion spune:
            Va cheama cumva ca pe autoarea articolului ? :)) Bineinteles ca nu ati citit comentariile anterioare scrise la acest articol ( scopul scuza mijloacele ), dar deja emiteti sentinte in locul autoarei si in numele tuturor celor care au accesat articolul ( 3,371 Vizualizari) ,pentru ca i-ati consultat pe toti ( “restul am inteles…”) , nu ? :)).
        • UK statistics spune:
          Pai “cu incredere si satisfactie” apelez si eu la tigari si la alcool in exces .
          Spuneti-ne rezultatele, nu increderea si satisfactia.
          Nu este relevant ca ati luat apa chioara in cutia galbena sau in cea albastra si nici ca are o eficacitate dovedita stiintific: e dovedita stiintific mica ? Zero ?
          Aveti mai jos un link catre statistica oficiala a Guvernului UK privitor la decesele lunii martie 2019 si cele de anul acesta. Veti avea o surpriza sper placuta:
          ” British government’s own statistics on total deaths registered weekly across the UK. It shows that in the week ending on the 8th of March 2019, 10,898 people died in total in the UK. This year, in the week ending the 6th of March 2020, the equivalent figure was almost identical: 10,895.”
          Asadar nu se moare DE covid 19, se moare CU . La fel este cu homeopatia : va afecteaza doar buzunarul , nu si sanatatea. Nu va vindeca, doar va face mai sarac.

miercuri, 25 martie 2020

Lideri de opinie si (de)formatori de opinie in contratimp cu vremurile , spiritul civic , onestitatea intelectuala si morala .



Frontispiciul Contributors.ro - 25.03.2020
( Articole "mobilizatoare"  - )



In acest vremuri de colaps politic si social generalizat , Contributors.ro ofera o imagine concludenta asupra modului in care unii lideri de opinie , intelectuali publici si autori acceptati pe aceasta platforma inteleg sa contribuie la dezbaterea publica atunci cand societatea , statul si si intregul corp social traverseaza o criza existentiala majora.
Cum s-a intamplat de atatea ori in cele trei decenii care au trecut deja, intre prioritatile clasei politice, prioritatile societatii civile si prioritatile cetatenilor exista o fractura care se adanceste in mod constant.
Cel mai bun exemplu este paralela care se poate face intre realitatea crunta a pandemiei , pericolul major al unui colaps al sistemului de sanatate , instaurarea starii de urgenta si respectiv intrarea in carantina totala a Romaniei si reflectarea acestor stari limita si teme mari ale zilei in publicistica momentului.
Mai jos sunt enumerate cateva texte recente ( numele autorilor nu este relevant in acest context ) importante prin tematica si modul ei de abordre , tematica foarte interesanta prin raportarea la realitatea momentului si tehnicile de influentare si persuasiune folosite :



Generalitati si/sau lipsa de solutii - Ion Stanomir (http://www.contributors.ro/editorial/starea-de-urgenta-si-panica-pledoarie-pentru-calmul-civic/); Brandusa Armanca (http://www.contributors.ro/media-tech/fenomene-alarmante-infodemia/) 

Filozofia lipsei de moralitate a clasei politice – Mircea Morariu ( http://www.contributors.ro/editorial/politicieni-ce-ar-trebui-supu%c8%99i-izolarii-morale/ ) 

Filozofia regulilor situatiei de urgenta - Radu Rizoiu ( http://www.contributors.ro/administratie/mai-exista-reguli-intr-o-situa%c8%9bie-de-urgen%c8%9ba/ )

Speculativismul filozofiei coronavirusului - Alin Fumurescu ( http://www.contributors.ro/global-europa/%e2%80%a6-despre-viralizarea-tampirii-in-masa-%e2%80%93-adevarata-pandemie/; http://www.contributors.ro/editorial/qed-tampirea-in-masa-e-virala-unde-ne-sunt-martirii-opiniei-publice/; http://www.contributors.ro/editorial/despre-apocalipsele-mari-%c8%99i-mici-cum-s-a-gripat-cre%c8%99tinismul-cu-un-virus-chinezesc/ ) 

Filozofia filozofiei coronavirusului - Mihai Maci (http://www.contributors.ro/editorial/niciodata-lumea-nu-va-mai-fi-la-fel/); Daniela Maci (http://www.contributors.ro/editorial/celalalt-%e2%80%93-inamicul-sau-aliatul-meu/#comments ) 

Speculativismul gratuit - Radu Vancu (http://www.contributors.ro/editorial/paradoxul-coronavirus/) 

Whatabboutism-ul de tip nou - Sorin Ionita (http://www.contributors.ro/cultura/pogromul-de-la-chisinau-ce-nu-v-au-spus/http://www.contributors.ro/cultura/grindeanu-fake-news/) ; Adela Toplean (http://www.contributors.ro/editorial/devian%c8%9bii-partea-a-ii-a-%e2%80%9cte-cred-ca-%c8%99i-eu-mai-mint%e2%80%9d/ ; http://www.contributors.ro/cultura/speran%c8%9be-%c8%99i-iluzii-stropite-cu-saliva-despre-colapsul-valorilor-civice/) ; Andrada Ilisan (http://www.contributors.ro/editorial/corpul-depresiei-mele-corpul-anxietatii-mele/); Cosima Rughinis ( 
http://www.contributors.ro/societatelife/homeopatia-%c8%99i-pandemia-in-romania/


In acest caz este de remarcat exact dupa “ principiul ţara arde și baba se piaptănă” , modul pervers si paralel cu deontologia in care inţeleg sa contribuie prin articolele lor la dezbaterea publica si la “ ridicarea moralului cetatenilor” unii dintre “ idola fori” ai momentului( probabil ca sa nu fie acuzati de “triumfalism” , nu ?) .
Probabil ca dupa ce va trece aceasta pandemie , va fi facuta ( daca va mai exista acest interes ) si o necesara analiza de continut asupra articolelor de opinie si comentariu relevante care au aparut in aceasta perioada critica pentru Romania si a modului in care acestea au influentat opinia publica.






http://www.contributors.ro/reactie-rapida/pandemia-statul-roman-si-buna-guvernare/#comment-405297








Comentarii Contributors.ro 




Cinicul spune:
As adauga la lista dvs articolul prof Cerna despre bazele teoretice ale formării prețului in contextul discuțiilor despre plafonarea lor in timp de criza.

  • Sergiu Simion spune:
    De acord, multumesc pentru semnalare. Uitasem articolul pentru ca nu am reusit sa gasesc in el o singura idee pertinenta in afara unei expuneri kilometrice fara cap si coada intalnita cel mai frecvent la unii absolventi de stiinte sociale . Exemplu de ” concluzii” :) ) la articolul profesorului Cerna :
    ” Sistemul de comunicaţie (Hayek îl numeşte de ”telecomunicaţie”) constituit de preţuri, are, deci, un aspect paradoxal, deoarece transmite o informaţie esenţialmente sumară, abstractă şi codificată, care are însă o mare importanţă tocmai din cauza caracterului său sintetic și relevant. Împreună cu sistemul de drept, sistemul de preţuri permite rezolvarea celei mai redutabile probleme cu care se confruntă orice colectivitate umană care vrea să organizeze o diviziune a muncii dincolo de o anumită scară, şi anume problema complexităţii sociale. Prin acţiunea conjugată a acestor două sisteme – sistemul de preţuri şi sistemul de drept –, piaţa devine ordine, nu haos. Ca urmare, trebuie să ne întrebăm dacă perturbarea acestei ordini complexe prin măsuri ca cea menționată la începutul acestui articol nu este mai periculoasă decât însăși problema pe care vrea să o rezolve.”
    Este inca o dovada, pe langa multe altele, care arata o incapacitate funciara a unor autori de a putea exprima simplu , clar si concis idei clare si utile , pentru ca ideile nu vin asa usor. Ce mai ramane ?! Batutul apei in piua, plimbarea de la Ana la Caiafa si pana la `48, , despicarea firului in patru, invartirea in jurul cozii si citarea in bucla a altora…

vineri, 20 martie 2020

Constitutia Romaniei, mass-media , deontologia profesionala si responsabilitatea presei













Un articol aparut  recent pe platforma pe Contributors.ro ( Brandusa Armanca - Fenomene alarmante: INFODEMIA) readuce in discutie o problema cronica  a societatii romanesti.
Concluzia lui nu este valabila numai pentru situatia de acum , ci si pentru mass-media romanesca in general si din ultimii 30 de ani in mod special :

“ Se vede în această conjunctură globală excepțională cât de importantă este presa și cât de necesară respectarea principiilor etice ale profesiei.” 
http://www.contributors.ro/media-tech/fenomene-alarmante-infodemia/

Interesant este ca aceeasi problema este abordata si dintr-o alta pespectiva ( respectiv a instaurarii starii de urgenta si  a raportului ei cu mass-media ) de catre profesorul Ioan Stanomir (http://www.contributors.ro/editorial/starea-de-urgenta-si-panica-pledoarie-pentru-calmul-civic/) si de publicistul Sorin Ionita ( http://www.contributors.ro/cultura/grindeanu-fake-news/)
Primele doua articole adopta un ton si o aceeasi atitudine (intelectuala ) a frangerii mainilor in fata blocului de sare , respectiv  fara sa propuna vreo solutie pentru iesirea din impas  :  

“ Atâţia dintre compatrioţii noştri au devenit agenţii patogeni ce facilitează răspândirea panicii de ameninţă coeziunea ţesutului social însuşi. Prin demagogie ori iresponsabilitate, aceste voci sunt responsabile pentru naşterea celei mai redutabile pandemii psihologice cu care naţiunea noastră se confruntă în ultimele decenii.”
Ioan Stanomir
14.03.2020


“ Totuși, și la noi știrile false și teoriile conspiraționiste zburdă în voie prin intermediul unor televiziuni iresponsabile, a unor site-uri suspecte și a unor publicații lacome de click-uri. Astfel, fake news și zvonurile angoasante sunt circulate larg pe rețelele sociale.”

Brandusa Armanca
19.03.2020

 Al treilea articol (http://www.contributors.ro/cultura/grindeanu-fake-news/) este in opozitie si cu deontologia presei , si cu Constitutia Romaniei - art. 31 alin.(3). El porneste porneste de la o premisa cu totul diferita:


“ Ideea că ai putea stăvili oceanul actual de conversaţie liberă ( 1) punându-i dop cu agenţia de reglementare a lui Grindeanu nu-i doar naivă, ci de-a dreptul ridicolă.”

Sorin Ionita

20.03.2020


In realitate , este vorba de o cu totul alta problema , dar autorul , sub vechiul pretext al libertatii presei in democratie si in mod cu totul straniu pentru un exponent al societatii civile  si un consultant pentr Europa de Est si pentru Balcani (http://www.contributors.ro/author/sorin-ionita/?bio) , valideaza si incurajeza puternic exact torentul de fake-news, manipulare si dezinformare pe care alte societati incearca sa-l stopeze :


“ Există desigur şi în lumea liberă public sătul de isterie ieftină, clickbaits şi căutare de nod în papură cu orice preţ, care vrea scriitură “grea”, inteligentă şi muncită, cu admiterea incertitudinii când e cazul, doar că publicul ăsta e probabil pe la 10%. In rest, va trebui să ne obişnuim să trăim cu doze bune de fake news ( 2), pe care le-am avut dealtfel mereu, generate ori din informare proastă, ori din interes comercial, ori emanate natural de diverse secte culturale ca anti-vaxx, programarea neuro-lingvistică sau teoria sufletului popoarelor.” . 

Motivatia acestei atitudini insolite este una extrem de interesanta , chiar bizara in raport cu deontologia presei , civilizatia europeana si statul de drept :


“ În democraţii mass media (inclusiv social media) sunt prin definiţie panicarde (3) , pun răul înainte şi hiperbolizează orice criză, pentru că se bat pe audienţă( 4) iar publicul asta cere şi plăteşte(6). Iar asta cu atât mai mult astăzi, când comentariul de ştire de actualitate a ajuns o subspecie de stand-up comedy(7), din zona asta se recrutează noile vedete(8). Dacă întrebi de fact-checking şi documentare prin redacţii(8), e ca şi când ai avea email @aol sau cont pe forumuri în epoca TikTok: te râde lumea(9). Doar în autocraţii precum China media sunt triumfaliste, prezintă mereu partea plină a paharului, iar în crize sunt ponderate; reţelele sociale sunt de asemenea bine (auto)cenzurate( 10) .


Autorul  nu rezista tentatiei de ne prezenta si ceea ce crede ca ar fi o abordare corecta in viziunea sa, respectiv un ghiveci bine construit de ambiguitati si contradictii  de genul :


“ Abordarea corectă e alta, ca în Scandinavia: o strategie naţională gândită în prealabil, de transparenţă maximă în sectorul public; plus investiţii pe termen lung în dezvoltarea gândirii critice în şcoală, dar nu ca materie suplimentară ci program orizontal care să schimbe predarea în toate celelalte materii; plus discuţie liberă, fără tabu-uri ( 11)  dar şi fără menajamente faţă de fakes(12), pe toate temele sensibile, de la istorie şi identitate naţională(13) până la ştiinţă, alocări bugetare şi calcule cost-beneficiu(14) în probleme de sănătate publică (unde dilema se măsoară nu în vieţi contra bani, cum crede lumea, că atunci ar fi simplu; ci vieţi contra alte vieţi(14), în funcţie de tipul de alocări de resurse pe care le decizi).

Simplus spus ,acest autor pare sa considere ca cetatenii nu au dreptul  sa beneficieze de o informare corecta ( 2) , afirma  ca in toate democratiile mass-media nu are rolul de a informa cetatenii (8 ), (9),  ci doar rolul de a urmari cresterea audientei (4 ),(7),(8), (9) ?!
Cireasa de pe tort in acest caz  este modul ambiguu in care Sorin Ionita ajunge la o tema prevalenta in articolele sale respectiv identitatea si istoria nationala pe care le abordeaza la prima vedere dintr-o alta perspectiva :


“ Ce relevanţă au în criza coronavirus identitatea şi istoria naţională? Una destul de mare: din toate campaniile de fake news din perioada asta, nu cele cu număr greşit de îmbolnăviri sau dacă s-a închis vreun magazin sunt importante. In zona noastră, a Europei de Est, relevante şi cu efecte pe termen lung sunt acelea strategice, ce vizează slăbirea încrederii în instituţii şi sistemul de guvernare democratic, în UE şi NATO”

“ Iar lideri de opinie cu mare expunere contribuie şi ei cu orice ocazie la zgâlţâirea din temelii a valorilor democratice şi statului de drept, dincolo de ce este critică normală a unui guvern sau altuia, şi la slăbirea încrederii în modernitate şi în Europa comună. Mă tem că n-a inventat nimeni vreun reglementator în stare să rezolve problema asta.”


Ca de obicei in articolele de opinie si comentariu care abunda la noi , marea problema este cine sunt acesti “ lideri de opinie cu mare expunere” , dar nu vom afla niciodata pentru ca entuziasmul autorului se opreste exact in acest punct.

In esenta , viziunea propusa  nu are niciun punct de tangenta cu rolul si misiunea  presei intr-o societate democratica asa cum le-a prezentat  de exemplu in lucrarile sale dr. Peter Gross , profesor de jurnalim si  mass-media electronica, specialist in relatiile internationale  cu un accent aparte asupra Europei de Est,  inclusiv asupra evolutiei presei din Romania ( Peter Gross – Intoarcere in laboratorul romanesc. Mass-media dupa 1989, Editura Nemira, Bucuresti, 2015 ), ci pare mai degraba  inspirata din marea filosofie ( tabloida ) a " maestrului "  Ion Cristoiu :

" Am fost adeptul presei care se citește. Și până la sfârșitul vieții ( s.n.)  nu voi accepta să conduc un ziar, să colaborez undeva sau să fac ceva care nu are rating și tiraj . Păi unde e afacerea ?!? Unii au vrut să știrbească legenda EVZ și ne-au pus ștampila de tabloid. Nu a fost așa. Noi am dat știri senzaționale din toate domeniile (s.n.) . Un salt uriaș făcut de EVZ e că am inclus în preocupările presei și faptul divers. Adică ce, o crimă nu era importantă? (s.n.). Declarația senzațională a unei vedete nu era importantă ? (s.n.) Ne preocupam foarte mult și de faptul divers ( s.n.) și de faptul cotidian (s.n.) . "

" Practic, am introdus în România presa presă, am schimbat fața presei românești. "

" EVZ a fost una dintre cele mai rentabile afaceri din România postdecembristă. Profitul era uriaș."(s.n.) 

„Mereu am comparat și voi compara presa cu un serviciu secret (s.n.) . Jurnalistul ar trebui să fie spion”.(s.n.)
Ion Cristoiu

http://evz.ro/ion-cristoiu-creatorul-fenomenului-bulina-rosie.html


Sa revenim acum  la lucrurile mai serioase , respectiv la primele doua articole citate . Dincolo de atitudinea oarecum firesca a doi universitari care nu sunt implicati in deciziile autoritatii guvernamentale , este de neinteles lipsa de reactie timp de trei decenii a unor domenii  profesionale esentiale intr-un stat de drept respectiv presa ( mass-media ) si domeniul juridic , dar si a practicantilor acestor profesii , fata de incalcarea unor principii etice , nu numai recent , ci timp de trei decenii .

Instaurarea recenta a starii de urgenta readuce in discutie obligatia constitutionala a mijloacelor mass-media de a  difuza informatii corecte 
Aceasta problema nu a fost rezolvata timp de 30 de ani pentru ca nicio autoritate de stat nu a fost preocupata ( sau nu a avut interesul ) sa  o rezolve , dupa cum nici societatea civila , cu exponentii ei cu tot, nu au considerat-o importanta.  
Intr-o societate civilizata si pentru functionarea normala a unui  stat de drept , doar jurnalistii profesionisti ( respectiv cei care respecta un cod deontologic ) ar trebui sa aiba dreptul a profesa in acest domeniu care nu trebuie confundat cu libera exprimare a opiniei in  " Hyde Park" , pe retelele sociale sau pe blog-uri.

In acest sens, si dupa o logica morala elementara , o persoana condamnata definitiv pentru calomnie (http://www.ziare.com/ion-cristoiu/stiri-ion-cristoiu/ion-cristoiu-risca-sa-fie-executat-silit-240755) si o persoana care incita  la infractiuni contra vietii  pe un post TV (https://evz.ro/mircea-badea-urmarit-penal-pentru-ce-a-fost-acuzat-jurnalistul-de-la-antena-3.html) ar trebui excluse din breasla jurnalistilor si comentatorilor TV.

Problema este ca aceste actiuni nu trebuie sa fie atributul exclusiv al justitiei , ci si al breslei profesionale care ar trebui sa-si desfasoare activitatea in conformitate cu un sistem de valori morale si un cod deontologic .
Aici este de fapt marea problema care agita ( zadarnic ) breasla jurnalistilor si mass-media de peste trei decenii, deoarece numai un mic numar de ziaristi , de ziare si de posturi TV respecta principii deontologice si morale.  
Restul fac deliciul amatorilor de senzational , clickbaits, primitivism , hate-spech , incultura , subcultura si trivialitate  .

In cazul de fata este readusa in discutie problema interzicerii acestor ziare si posturi TV toxice care nu respecta principiile deontologiei  de breasla ( idee agreata de multi cetateni exasperati de forma si continutul acestora) cu atat mai mult cu cat recent au avut loc nenumarate incalcari ale dreptului constitutional la  informare corecta , inclusiv prin inducerea panicii (  https://adevarul.ro/entertainment/tv/antena-3-romania-tv-scapat-doar-somatie-abaterile-legate-coronavirus-motivat-cna-singur-membru-propus-amenzi-1_5e7494a65163ec42710e2e65/index.html; https://sergiusimion.blogspot.com/2020/03/antena-3-induce-panica-si-comunica.html).

Ca sa rasucim cutitul in rana , un ziar sau un post TV  care respecta principiul informarii corecte si isi respecta cititorii respectiv publicul,  nu va prezenta in acelasi context stiri despre politica , economie, razboaiele din lume , premiere stiintifice si culturale ,etc. concomitent cu "stiri"  despre saracia sufleteasca si viata intima a unor "vedete" agramate si botoxate ( nimeni  nu isi poate imagina o publicatie gen  "The Economist " prezentand asemenea personaje) .

Pe de alta parte, solutia interzicerii  nu este  nici acceptabila , nici conforma cu principiile libertatii de exprimare , dar poate ca separarea prin lege exact ca in cazul in care s-ar legaliza prostitutia in " cartierele cu felinare rosii"  ( respectiv cu o sigla " DIVERTISMENT" afisata la vedere , plus sanctiunile de rigoare in caz de incalcare a normelor  ) a presei si mass-media  de informare corecta ( respectiv stiri politice, sociale, economice, culturale ,etc. ) cu responsabilitatea legala de rigoare si dupa cutumele traditionale al civilizatiei europene, de presa de “divertisment” ( tabloida,etc.) ar fi o solutie. 
In acest caz ,mass-media tabloida ar ramane cu publicul ei , patronii cu profitul , iar cetatenii interesati vor sti unde sa gaseasca informatia corecta, deci toata lumea si toate taberele ar avea de castigat.

Cu titlu de experiment ideal, ne putem imagina cum ar arata unele ziare , unele posturi TV si unii mari “ jurnalisti”  ,” comentatori “, “ analisti politici”, etc. care ar fi libere/ liberi sa scrie si sa promoveze orice le trece prin cap despre orice si despre oricine ( exact cum fac de fapt si acum !) ,  dar numai ca ar face acest lucru doar sub sigla afisata ( pentru ziarul/ postul TV / analistul politic , etc.)  de “ DIVERTISMENT”. 
In acest caz nimeni nu mai poate sustine ca i-a fost incalcat dreptul la libera exprimare , respectiv  dreptul la informare corecta . 


joi, 19 martie 2020

Comunitatea Declic si implicarea ei civica in vreme de coronavirus

  
Societatea civila ca vointa si reprezentare dupa trei decenii de democratie. 
Un exemplu 

     
Comunitatea Declic
Foto : Captura Facebook

                                                         
                                 
            
Comunitatea Declic ne ofera o melodie adaptata in ideea " de a ajuta populaţia să înţeleagă mai bine (s.n.) ce are de facut pentru a se alătura eforturilor de stopare a răspândirii noului coronavirus." *) :





Echipa de ( hipsteri?) Epic Show din comunitatea Declic a lansat piesa „Stau acasă“ FOTO Captură video











https://www.facebook.com/watch/?v=546704125977264&external_log_id=ab1666963bdbf1c0068aa2f9a97beaaa&q=declic%20video





https://www.facebook.com/watch/?v=540878596555377





https://www.facebook.com/watch/?v=229991184791234&external_log_id=ab1666963bdbf1c0068aa2f9a97beaaa&q=declic%20video





Foto : Captura Facebook


No ( Declic are sediul in Cluj ) , cine doreste sa doneze recurent sau nu pentru astfel de " planuri marețe si productii artistice"  este liber sa o faca.
____________________________________________________________________________________




*) https://adevarul.ro/entertainment/muzica/hai-acasa-varianta-reinterpretata-declic-vreme-epidemie-coronavirus-stau-acasa-stau-cuminte-1_5e7215445163ec427103f904/index.html

miercuri, 18 martie 2020

HARTA CORONAVIRUS - Distributia in timp real si diminuarea starii de incertitudine


                                                                                                 18.03. 2020

Sursa : https://instnsp.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/5eced796595b4ee585bcdba03e30c127



Dupa cum poate observa oricine cele mai multe cazuri sunt in Bucuresti , Iasi , Hunedoara, Timis, Constanta , etc.,  cel mai afectat fiind Bucurestiul cu cei aproape 3 milioane de locuitori ai sai (https://ro.wikipedia.org/wiki/Bucure%C8%99ti ) 














In cazul Bucurestiului si oraselor  mari cetatenii ar trebui , dupa modelul sud- coreean *) , sa poata afla prin aplicatii on line care sunt cele mai apropiate surse de infectare . Exemplu  :


9. apar primele aplicatii on line cu harti care iti arata de asemenea unde au fost identificate cazuri si ce legaturi exista intre ele si la ce raza sunt fata de tine: (20, 15, 10, 5km.


Aceasta  masura ar diminua  sentimentul de frica si nesiguranta al cetatenilor si le-ar creste in mod considerabil sentimentul de responsabilitate pentru ca in epidemie  virusul nu se vede, nu se simte in prima faza asa ca nici nu ai habar cand te intalnesti cu el.
In acelasi sens abordarea atat de diferita a epidemiei in Coreea de Sud si in alte tari se vede si dintr-o abordare complet diferita a purtarii mastilor de protectie : 



2. majoritatea oamenilor purtau deja masti (in ianuarie) si ii sfatuiau pe ceilalti sa faca asemenea. (nu mai vorbesc de semnalistica si postere de informare/constientizare omniprezente)

11. toata lumea, dar absolut toata lumea poarta masca. (e reconfortant cand fiecare om cu care te intersectezi poarta masca, pe principiul eu nu dau de la mine, tu nu dai de la tine.)


Anuntul public de la noi : " Folositi masca de protectie numai daca suspectati ca sunteti racit sau sunteti in apropierea oamenilor bolnavi " are o cu totul alta formulare si cu totul alte implicatii.




Note

*) In Coreea de Sud (10 martie 2020)  : 


1. dezinfectant de maini se gaseste la intrarea in fiecare cladire publica inca din ianuarie, iar gardianul/portarul iti face observatie in caz ca nu il folosesti atat la intrare cat si la iesire. In supermarketuri este dezinfectant la intrare, in mod obisnuit, in zona de unde iei cosul. (Sapun si hartie pt sters pe maini in toate toaletele publice sau din cladiri publice)

2. majoritatea oamenilor purtau deja masti (in ianuarie) si ii sfatuiau pe ceilalti sa faca asemenea. (nu mai vorbesc de semnalistica si postere de informare/constientizare omniprezente)

3. cand au inceput sa fie cazuri in tara, toti vanzatorii din magazine mici si mari, malluri, supermarketuri, etc. au fost obligati sa poarte masca.

4. Korea a decis inca de la inceput sa ofere date in mod clar si transparent

5. Seoul – un oras cu 10 mil. de locuitori si 25,6 mil. in zona metropolitana (mai mult decat toata Romania) are se pare in jur de 108 cazuri.

6. totul mergea bine pana cand o tanti din orasul Daegu, pleaca de la spital refuzand sa fie testata (pe motiv ca nu are simptome si nu a calatorit in afara tarii) si umbla libera, inclusiv la slujba sectei pe care o frecventeaza. (pana in prezent 80% dintre cazuri se inregistreaza acolo)

7. semestrul 2 se amana pentru 2 saptamani pt toate universitatile. (probabil si pt scoli si licee) toti studentii stau acasa, cursurile se vor recupera dupa ce trece pericolul. Pana atunci au primit diverse teme pe care sa le cerceteze in particular.

8. incep mesajele de alerta si curg cate 10 pe zi. Foarte stresante dar utile si eficiente. Se anunta in timp real cate cazuri au aparut in cursul zilei, in ce zone, la ce ore si ce trasee au facut cei contaminati. Se contureaza “a moving line” care trebuie evitata. Apoi la anumite intervale vin mesaje care informeaza ca zonele si mijloacele de transport in care au circulat virusatii au fost dezinfectate si sunt acum sigure pt populatie.

9. apar primele aplicatii on line cu harti care iti arata de asemenea unde au fost identificate cazuri si ce legaturi exista intre ele si la ce raza sunt fata de tine: (20, 15, 10, 5km)

10. cazurile cresc exponential si lumea evita pe cat poate sa iasa afara, dar majoritatea isi continua munca.

11. toata lumea, dar absolut toata lumea poarta masca. (e reconfortant cand fiecare om cu care te intersectezi poarta masca, pe principiul eu nu dau de la mine, tu nu dai de la tine.)

12. semestrul 2 se mai amana cu inca 2 saptamani, si incepe organizarea pentru cursuri on-line.

13. se monteaza cutii cu dezinfectant pt maini si in lifturi

14. se golesc rafturi in supermarketuri dar se si umplu la loc

15. se inchid dotarile ce nu sunt neaparat necesare: biblioteci, sali de sport, etc. si toate evenimentele ce presupun adunari de oameni.

16. pentru mai mare eficienta se introduc posturi de testare drive-in, pentru a depista cat mai repede cazurile, pentr a limita contactul, a le tria, a le izola si a nu supraaglomera spitalele.

17. se continua ritmul zilnic de munca iar la intrarea in diferite spatii publice (in universitati spre exemplu) se testeaza de dimineata pana seara (pt febra si simptome) tot staff-ul, care intra.

18. se epuizeaza stocurile de masti in magazine, dar se anunta cand vor fi din nou stocuri pt ca aici masca e obligatorie.

19. testarea drive-in se confirma foarte eficienta si numarul de contaminati depistati creste cu rapiditate.

20. stocul de masti se reface la fiecare 5 zile iar pt a acorda acces tuturor si a evita ingramadeala sau specula, oamenii sunt asteptati sa cumpere masti in anumite zile din saptamana in functie de ultima cifra a anului nasterii cu buletinul in mana si cu scannarea digitala a id-ului la cumparare.

21. Oamenii sunt ingrijoarati dar par increzatori in sitemul lor sanitar. Tot ei spun ca dupa epidemia MERS din 2015 s-a impus upgrade-ul spitalelor din tara cu unitati de paturi pentru izolare si epidemii.


(10 martie 2020)



Contributors.ro 


http://www.contributors.ro/idei-si-solutii/cum-se-poate-monitoriza-raspindirea-epidemiei-in-romania-%c8%99i-ce-se-poate-face-pentru-a-suplini-lipsa-capacita%c8%9bii-de-testare-idei-pentru-lupta-impotriva-covid-19/

Sergiu Simion spune:

Ceea ce incercati sa propuneti intr-o forma alambicata exista deja intr-o forma mult mai simpla in Coreea de Sud si a fost semnalat acest lucru inclusiv in presa de la noi (https://www.aktual24.ro/o-lectie-si-pentru-romania-o-romanca-aflata-in-mijlocul-epidemiei-din-coreea-de-sud-relateaza/ ) , dar din pacate nu a avut ecou .
Pe de alta parte , cred ca unele din masurile luate in Coreea de Sud au nu numai rolul de preventie si protectie , ci si de a reduce incertitudinea si de a diminua starea de nesiguranta a cetatenilor iar unele s-ar putea aplica si la noi deoarece cetatenii sunt interesati in primul rand de ceea ce se intampla in imediata lor vecinatate , ori exact asta nu se spune (https://sergiusimion.blogspot.com/2020/03/harta-coronavirus-distributia-in-timp.html ).